Keusahawanan

3,521 views

Published on

0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
3,521
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
65
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Keusahawanan

 1. 1.  Keusahawanan adalah di antara perkara yang terpenting kepada individu, keluarga, pembangunan masyarakat, pembangunan negara serta agama. Ianya merupakan satu bidang ilmu yang merangkumi unsur-unsur sikap, kemahiran dan pengetahuan yang berkaitan dengan perniagaan dan perusahaan
 2. 2.  Kompetensi keusahawanan bermaksud kemampuan atau kecekapan seseorang untuk melaksanakan fungsi-fungsi keusahawanan dengan berkesan Kompetensi atau keterampilan diri keusahawanan dimiliki melalui amalan- amalan perilaku hasil daripada pengaruh nilai-nilai hidup seseorang, sikap atau desakan dalaman untuk melakukan tugas dengan cemerlang
 3. 3. 1. Inisiatif Seseorang yang berinisiatif adalah individu yang membuat sesuatu kerja atau tugas tanpa diarah atau dipaksa. mempunyai sikap proaktif giat berusaha untuk membangun dan menjayakan perniagaannya.
 4. 4. 2. Kecekalan Sikap cekal dan tabah dapat dilihat melalui tindakan usahawan seperti berikut: tidak merasa jemu mencari jalan untuk mencapai matlamat tanpa mengalah. Sentiasa berusaha untuk mengatasi halangan yang boleh menyekat pencapaian matlamat
 5. 5. 3. Melihat dan merebut peluang Sikap usahawan yang mempunyai daya melihat dan merebut peluang mempunyai kecekapan mencari dan mengenal pasti peluang perniagaan yang wujud berkemampuan untuk merebut peluang samada untuk memperluaskan pasaran, mendapatkan bantuan bagi kepentingan perniagaan dan lain-lain
 6. 6. 4.Menitik beratkan mutu kerja yang tinggi Sikap individu yang menitik beratkan mutu kerja yang tinggi adalah: Cenderung untuk menghasilkan atau menjual barangan yang bermutu tinggi Sentiasa membuat perbandingan mutu kerja yang dihasilkan dengan mutu kerja orang lain supaya setanding atau berada di peringkat yang lebih baik. Tidak semata-mata ingin menyelesaikan sesuatu tugas sahaja tetapi akan menyelesaikan tugas itu dengan cemerlang dan bermutu .
 7. 7.  BIODATA Nama: Taib Muda Umur: 53 Tahun Alamat: Kampung Banggol Katong, Serada, Kuala Terengganu Jawatan: Pengarah Urusan Orisahanif Enterprise Pendidikan: Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Isteri: Suri@Ngah Taib
 8. 8.  Pembabitan awal Pak Embong dari Kampung Kubang Bujuk, Serada, Kuala Terengganu, dalam bidang itu bermula pada 1985 apabila bertekad keluar daripada kepompong kemiskinan untuk memulakan perniagaan secara kecil-kecilan Dengan bermodalkan RM200, beliau yang masih muda ketika itu membuang perasaan malu apabila sanggup mengayuh beca sejauh 25 kilometer setiap hari bagi mendapatkan bekalan ikan dari jeti Jabatan Perikanan di Pulau Kambing.
 9. 9.  Menurutnya, keropok lekor yang siap diproses bersama isterinya itu dijual di sekitar kampung dan bandar Kuala Terengganu.Rutin mengayuh beca dengan menjaja keropok berterusan lebih sepuluh tahun sebelum keuntungan yang dikumpul dijadikan modal untuk membuka kedai menjual makanan tradisi itu di Paka, Terengganu dan Johor Bharu, Johor pada 2001
 10. 10.  Kata kata sinis oleh pihak luar ke atas perancangan untuk membuka perniagaan keropok lekor Dari segi bahan mentah, ada masalah dari segi bekalan ikan.
 11. 11.  Beliau yang masih muda sanggup membuang perasaan malu apabila sanggup mengayuh beca sejauh 25 kilometer setiap hari untuk mendapatkan bekalan ikan dari jeti Jabatan Perikanan di Pulau Kambing. Rutin mengayuh beca dengan menjaja keropok berterusan lebih sepuluh tahun sebelum keuntungan yang dikumpul dijadikan modal untuk membuka kedai menjual makanan tradisi itu di Paka, Terengganu dan Johor Bharu, Johor pada 2001. Walaubagaimanapun, perniagaan berkenaan diserahkan kepada rakan niaganya untuk diuruskan sebagai strategi memperkenalkan jenama Keropok Ori.
 12. 12.  Peniaga ialah orang yang menjalankan kegiatan jual beli barangan atau melakukan kegiatan perkhidmatan dengan tujuan untuk mendapatkan keuntungan Peniaga ialah orang yang melibatkan diri dalam kegiatan jual beli Ia membeli barangan dengan harga yang lebih rendah dan menjual dengan harga yang lebih tinggi untuk mendapatkan keuntungan objektif peniaga adalah untuk mencapai matlamat peribadi
 13. 13.  Membeli barang untuk dijual semula. Harga barang yang dibeli berbeza dengan harga barang yang dijual semula, selalunya lebih tinggi Mempunyai sifat boleh mengurus perniagaan dengan baik. Ia sepatutnya mampu mengurus wang, pekerja-pekerja, barang-barang dan kedainya supaya teratur dan sistematik. Tidak mencipta barang sendiri untuk dijual, sebaliknya membeli barang dari usahawan untuk dijual.
 14. 14.  Biodata peniaga Nama : Omar bin Abas Umur : 49 Pekerjaan : Berkerja di sector kerajaan dan berniaga sambilan. Alamat : Kampong sungai ramal dalam,lot 42/2,jalan bidalan,43000,Kajang ,Selangor. Status : Berkahwin No tel : 0175275753 Pengalaman berniaga : pernah membuka sebuah gerai air semasa bujang. Status akademik : SRP SPM SIJIL GIATMARA
 15. 15.  Encik Omar bekerja di sektor kerajaan dan telah membuka perniagaan ini selepas pencen untuk menampung kehidupan. Beliau telah membuka gerai ini dan mengusahanya bersama keluarga. Encik Omar seorang peniaga air di pasar dan telah berjaya memenangi Anugerah Peniaga Cemerlang sebanyak 2 kali sejak 2011 lagi.
 16. 16.  Encik Omar Bin Abas ketika ditemui berkata, resepi kemenangannya adalah dengan mengikut setiap arahan yang diberikan oleh pihak berkuasa ketika berniaga. Kata Encik Omar"Perhiasan juga saya tidak banyak cuma saya akan pastikan tempat berniaga itu sentiasa bersih dan kemas”. Katanya, pengiktirafan tersebut membuktikan para peniaga bukan sahaja memikirkan soal keuntungan, tetapi juga bersungguh-sungguh memastikan kebersihan gerai dan menjaga etika berpakaian yang betul.
 17. 17.  Masalah yang sering di hadapi adalah persaingan antara peniaga, kekurangan bahan mentah, kenderaan yang di guna pakai.
 18. 18.  Tumpuan perniagaan tertumpu pada tempat yang ramai penduduk. Memastikan barang perniagaan sentiasa bersih. Mempunyai imej yang baik untuk menarik perhatian pelanggan.
 19. 19. Perbezaan antara usahawan dan peniaga Usahawan Usahawan lebih mementingkan khidmat kepada masyarakat dan pembangunan negara. Usahawan merupakan peniaga yang sentiasa membuat pengubahsuaian kepada produk atau perkhidmatan yang sedia ada dan mencari idea-idea baru. Contoh: En. Zulkifli menjalankan perniagaan runcit. Ia melabelkan harga barangan, menyusun barangan mengikut jenis-jenis tertentu dan kedainya berhawa dingin. Seorang juruwang ditugaskan di kaunter pembayaran. Kedai runcitnya seakan-akan sebuah pasar raya. Ia mempunyai beberapa cawangan di bandar lain.
 20. 20.  Peniaga lebih mementingkan keuntungan daripada khidmat kepada masyarakat dan pembangunan negara. Peniaga merupakan orang yang membeli sesuatu barangan pada harga yang rendah dan menjual pada harga yang tinggi. Contoh: En. Ahmad memiliki sebuah kedai runcit. Ia membeli barang-barang runcit daripada pemborong dan meletakkan barangannya di kedai untuk dijual kepada pengguna.

×