Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
Presentatie Ambtenaar v.d. Toekomst Hogeschool Den Haag
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

0

Share

Download to read offline

Toekomstige omgeving verdiepen tot perspectieven (workshop)

Download to read offline

Je gebruikt de resultaten van de workshop ‘Toekomstige omgeving in kaart’ als input voor deze workshop. Centraal staat het aanscherpen van de toekomstige omgeving door een vertaling te maken naar verschillende perspectieven.

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
  • Be the first to like this

Toekomstige omgeving verdiepen tot perspectieven (workshop)

  1. 1. Workshop Dit werk wordt, met uitzondering van het fotomateriaal, uitgegeven onder creative commons licentie: BY-NC-ND Voor licentie voorwaarden zie http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Instituut voor Toekomstontwikkeling Bezoek ons op www.ivto.org Toekomstige omgeving verdiepen tot perspectieven Open Educational Resource Nederlandse editie – versie 1.0 Onderdeel van Handboek Scenarioplanning – druk 1 De rechten van de foto’s in dit werk zijn gereserveerd aan de rechtmatige eigenaar
  2. 2. Opzet van de workshop Vragen om samen vooraf te beantwoorden: • Welke perspectieven brengen we in kaart? Advies: kies voor gedrag van bepaalde stakeholders/keyfactors , dat is makkelijk te observeren en te benoemen. Benodigdheden • Brownpaper met daarop afgebeeld de verschillende perspectieven. In het midden een ruimte opnemen met daarin gedragingen die in alle perspectieven een rol spelen. • Post-its; • Stiften; • Laptop met internet (voor het opzoeken van bepaalde informatie). Inleiding Je gebruikt de resultaten van de workshop ‘Toekomstige omgeving in kaart’ als input voor deze workshop. Centraal staat het aanscherpen van de toekomstige omgeving door een vertaling te maken naar verschillende perspectieven. Organisatie - Groepsgrootte: 6 t/m 24 personen (bij grote groepen (bv. 100 personen) werken met meerdere Brown papers en die overbrengen op een verzamel Brown paper); - Tijdsduur: circa 1½ uur.
  3. 3. Brownpaper Perspectief C Perspectief D Perspectief A Perspectief B Gezamenlijk
  4. 4. Stappenplan Stap Doelstelling Werkvorm Tijd 1 Denk in tweetallen, op basis van de resultaten uit de workshop ‘toekomstige omgeving in kaart’, na over hoe de wereld eruit ziet door de bril van de verschillende perspectieven. Schrijf iedere waarneming op een post-it. Tweetallen 45 min. 2 Cluster de verschillende gebeurtenissen/gedragingen. Als je merkt dat zaken in ieder perspectief voorkomen dan kun je deze plaatsen in de ‘gezamenlijke’ ruimte. Tweetallen 15 min. 3 Beschouw de verschillende perspectieven en deel de resultaten met elkaar. Plenair 20 min.
  5. 5. Mogelijk vervolg… Workshop Te vinden op www.ivto.org: Workshop: van perspectieven naar organisatie-ontwikkelthema’s De perspectieven worden geanalyseerd door middel van een SWOT van waaruit organisatie- ontwikkelthema’s worden benoemd.
  6. 6. Bezoek ons op www.ivto.org Dit werk wordt, met uitzondering van het fotomateriaal, uitgegeven onder creative commons licentie: BY-NC-ND Voor licentie voorwaarden zie http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Instituut voor Toekomstontwikkeling De rechten van de foto’s in dit werk zijn gereserveerd aan de rechtmatige eigenaar

Je gebruikt de resultaten van de workshop ‘Toekomstige omgeving in kaart’ als input voor deze workshop. Centraal staat het aanscherpen van de toekomstige omgeving door een vertaling te maken naar verschillende perspectieven.

Views

Total views

634

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

49

Actions

Downloads

28

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×