Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

of

Toekomstige omgeving in kaart (Workshop) Slide 1 Toekomstige omgeving in kaart (Workshop) Slide 2 Toekomstige omgeving in kaart (Workshop) Slide 3 Toekomstige omgeving in kaart (Workshop) Slide 4 Toekomstige omgeving in kaart (Workshop) Slide 5 Toekomstige omgeving in kaart (Workshop) Slide 6
Upcoming SlideShare
Presentatie Ambtenaar v.d. Toekomst Hogeschool Den Haag
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

0 Likes

Share

Download to read offline

Toekomstige omgeving in kaart (Workshop)

Download to read offline

Tijdens deze workshop creëren we een gemeenschappelijk beeld van de toekomst op macro-, meso- en microniveau. We gebruiken hiervoor een Brown paper waar de diverse niveaus op zijn afgebeeld. Kernbegrippen schrijven we op post-its, die vervolgens in één van de drie ringen op het brown paper wordt geplakt.

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Related Audiobooks

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
  • Be the first to like this

Toekomstige omgeving in kaart (Workshop)

  1. 1. Workshop Dit werk wordt, met uitzondering van het fotomateriaal, uitgegeven onder creative commons licentie: BY-NC-ND Voor licentie voorwaarden zie http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Instituut voor Toekomstontwikkeling Bezoek ons op www.ivto.org Toekomstige omgeving in kaart Open Educational Resource Nederlandse editie – versie 1.0 Onderdeel van Handboek Scenarioplanning – druk 1 De rechten van de foto’s in dit werk zijn gereserveerd aan de rechtmatige eigenaar
  2. 2. Opzet van de workshop Vragen om samen vooraf te beantwoorden: • Welk jaar van de toekomst focussen we op: 2015, 2020, …? • Wat is het onderwerp waarop we ons richten? Zijn er bepaalde bestaande toekomstdocumenten die we in beschouwing dienen te nemen? Benodigdheden • Brownpaper met daarop de ringen: macro, meso en micro; • Post-its; • Stiften; • Laptop met internet (voor het opzoeken van bepaalde informatie). Inleiding Tijdens deze workshop creëren we een gemeenschappelijk beeld van de toekomst op macro-, meso- en microniveau. We gebruiken hiervoor een Brown paper waar de diverse niveaus op zijn afgebeeld. Kernbegrippen schrijven we op post-its, die vervolgens in één van de drie ringen op het brown paper wordt geplakt. Organisatie - Groepsgrootte: 6 t/m 24 personen (bij grote groepen (bv. 100 personen) werken met meerdere Brown papers en die overbrengen op een verzamel Brown paper); - Tijd: circa 2 uur.
  3. 3. Brownpaper Macro Meso Micro de maatschappij de markt de organisatie
  4. 4. Stappenplan Stap Doelstelling Werkvorm Tijd 1 Denk na over de toekomst en beperk je hierbij tot zaken in relatie tot het onderwerp. Stel jezelf de vraag: ‘Wat zie ik in de toekomst in mogelijk gebeuren?’. Schrijf iedere waarneming op een aparte post-it en plak deze in één van de drie ringen: macro, meso of micro. Individueel of tweetallen 45 min. 2 Cluster de verschillende gebeurtenissen tot drijvende krachten. Tweetallen 10 min. 3 Ga na of je de clusters zo kunt positioneren dat je de verbanden van macro  meso  micro zichtbaar kunt maken. Tweetallen 15 min. 4 Per ring heb je drie groene en drie oranje prioriteitsstickers te vergeven. Geef met de groene stickers aan van welke cluster je redelijk zeker bent dat deze zullen gaan plaatsvinden. Geef met de oranje stickers aan waarvan je van mening bent dat deze clusters onzeker zijn. Individueel 15 min. 5 Deel de resultaten met elkaar en leg het toekomstbeeld vast. Plenair 20 min.
  5. 5. Mogelijk vervolg… Workshop Te vinden op www.ivto.org: Workshop: perspectieven van de toekomst creëren. Tijdens deze workshop wordt het toekomstbeeld verder uitgewerkt in diverse perspectieven.
  6. 6. Bezoek ons op www.ivto.org Dit werk wordt, met uitzondering van het fotomateriaal, uitgegeven onder creative commons licentie: BY-NC-ND Voor licentie voorwaarden zie http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/ Instituut voor Toekomstontwikkeling De rechten van de foto’s in dit werk zijn gereserveerd aan de rechtmatige eigenaar

Tijdens deze workshop creëren we een gemeenschappelijk beeld van de toekomst op macro-, meso- en microniveau. We gebruiken hiervoor een Brown paper waar de diverse niveaus op zijn afgebeeld. Kernbegrippen schrijven we op post-its, die vervolgens in één van de drie ringen op het brown paper wordt geplakt.

Views

Total views

906

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

81

Actions

Downloads

31

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×