Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

7

Share

Download to read offline

старогръцка митология. богове

Download to read offline

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

старогръцка митология. богове

 1. 1. Илиана Т. Илиева-Дъбова
 2. 2. През различните епохи пантеонът на боговете сепроменял. Първо поколение богове Второ поколение богове Деца на титаните (второ поколение титани) Олимпийски богове Богове и божества на водните стихии Богове и божества на въздушните стихии Богове на смъртта и подземното царство Музи Циклопи Хекатонхейри Гиганти Други богове Неперсонифицирани богове Други божества
 3. 3. Олимпийските богове са основните богове в гръцкия пантеон. Има общо четиринадесет различни богове,определени като олимпийски, но никога не са били повече от 12 по едно и също време.
 4. 4. Олимпийските богове са третото поколоение богове (след основните стихии и титаните). Те ставатвладетели на света след победата им над титаните в титаномахията; Зевс, Хера, Посейдон, Деметра, Хестия и Хадес са братя и сестри; останалите Олимпийски богове (с изключение на родената отпяната Афродита) обикновено се смятат за деца на Зевс от различни майки (освен Атина, за която се счита, че е родена от самия Зевс). Възможно е и Хефест да е роден от Хера (без намесата на Зевс) като отмъщение за раждането на Атина.
 5. 5. Бог на небето и гръмотевиците, властващ надвсички други богове. Известен още като Зевс Гръмовержец. Той е господар на небето, бог на дъжда. Неговото оръжие са мълниите, които той хвърля по всеки, който му сепротивопостави. Женен за Хера, но известен със своите "приключения". Той също така е известен с това, че наказва тези, които лъжат или клетвопрестъпват. Негова птица е орелът, неговото дърво - дъба. Представян е като бог на справедливостта и милосърдието, защитник на
 6. 6. Покровителка на брака и пазеща майките по време на раждане. Трета дъщеря е наКронос и Рея, сестра и съпругана Зевс, и майка на Арес, Хеба и Хефест. Като женскосъответствие на Зевс e царица на олимпийските богове, властница над небето, повелителка на облаците и бурите. Сестра е на Деметра, Хестия, Хадес и Посейдон.
 7. 7. Хадес и братята му Посейдон и Зевс победили титаните и властвали над подземното царство, морето и небето поравно. Заради асоциацията си с подземния свят Хадес често е интерпретиран като смъртта, въпреки че не е.Той притежава маска и шлем с които е невидим, а щом смъртен ги сложи става невидим за смъртта. Имал ключове, с които отключвал и заключвал смъртта.
 8. 8. Бог на войната. Син е на Зевс иХера. За разлика от Атина, която е богиня на честната и справедлива война, Аресолицетворява коварната, жестока и вероломна война. Арес бил любим на богинята Афродита или неин съпруг. Арес влиза в битките тежко въоръжен,карайки колесница, управлявана от неговите синове Деймос (Ужас) и Фобос (Страх). Атрибутите му са горяща факла и копие. Неговата птица е лешоядът, животно - кучето.
 9. 9. Богинята на мъдростта и войната. Покровителка на занаятите.Родена от главата на Зевс, тя била най-мъдрата богиня иГръмовержецът често се съветвал с нея. Тя се явява и девица и защитничка на целомъдрието. Нейни символи сред животните са змията, олицетворяващамъдростта и совата. Атрибутите ѝ са щит, украсен с главата на горгоната Медуза, шлем, маслиновото дърво.
 10. 10. Богиня на лова, плодородието, богиня на женското целомъдрие, покровителка на всичко живо на земята. Сестра-близначка на Аполон. Символ наАртемида е луната, а богинята евъоръжена със сребърен лък. Тядава щастие в брака. Самата тя е девственица. Преди принасяли изкупителна жертва.Жертвени животни били — диво прасе, елен, козел и коза. На Артемида Таврическа принасяли човешки жертви.
 11. 11. Той е брат-близнак на богинята на лова Артемида.Син е на Зевс и Лето. Аполон се счита за бог на музиката, танците, поезията,медицината и пророчествата.Той е предводител на музите. Освен с разрушителните сидействия, той е известен и съссвоите съзидателни постъпки.Аполон е и пророк, и оракул, пастир и пазител на стадата, музикант.Атрибути са му лавров венец, лък със стрели, лира.
 12. 12. Богиня на любовта и красотата.Почитана е като символ както на чистата любов, така и на чувствената. Винаги еобкръжена от рози, анемонии, нарциси и лилии. Тя е почитана като даряващаизобилие, богиня на горите, спътница и добра помощница на плаващите по моретата. На нейната любовна власт се подчиняват и богове и хора. Неподвластни са ѝ само Атина, Артемида и Хестия. Атрибутите ѝ са пояс, ябълка, гълъб, огледало, роза.
 13. 13. Богиня на плодородието иземеделието и на зараждащия се живот, пазителка на тайната наживота и смъртта. Тя е наричана "носителка на сезоните" вОмировия епос, важен белег, че е божество от древна митол. Тя едъщеря на Кронос и Рея и майка на Персефона, която по-късно става жена на Хадес. Древните гърци виждали Деметра в съзвездието Дева. Именно Деметра научила хората на земеделие.
 14. 14. Бог на моретата. Втори син е на Кронос и Рея, брат на Зевс, Хера, Деметра, Хестия и Хадес. Той е втори след Зевс по могъщество сред боговете. Следкато надмогват баща си, заедно със Зевс и Хадес, той получава катонаграда моретата. Негово оръжие е тризъбеца, с който може да разклати земята и да разбие всеки предмет. Свещените животни на Посейдон били кон, делфин и бик;свещено дърво - бор. Изобразяван е като могъщ мъж, като правило с
 15. 15. Вестител на боговете, считан за най-умния сред тях. Той е богът на търговията, границите и пътешествениците, които ги пресичат, на овчарите и говедарите, на ораторите и мъдростта, на литературата и поетите, на атлетите, мерките и теглилките и изобретяването на търговията, на хитрината накрадците и лъжците. Съпровожда душите на мъртвите до подземния свят. Син е на Зевс. Атрибути – крилати сандали, шапка с крила, кадуцей.
 16. 16. Богиня на домашното огнище.Тя е най-голямата дъщеря на Рея и Кронос и е сестра на Зевс, Хера, Хадес, Посейдон и Деметра.Хестия въплъщава единството и вечността на родовите връзки. Тя е богиня, съхранител на чувството за родова принадлежност, гарант назаконното продължение на рода. Нейните атрибути са цъфнала клонка или съд (фиала, кана). Олтари са ѝ всички семейни и полисни огнища.
 17. 17. Покровител на огъня иковачеството. Син е на Зевс и наХера. Когато се родил бил грозен и хилав. Ужасена, майка му го хвърлила от Олимп. Морските богини го завели в подводния дворец на баща им Океан и там го отгледали. По-късно Хефес построил на Олимп величествени златни дворци на боговете. Заживял на Олимп. Негова съпруга е Афродита. Атрибутите му са чук, ковашки мех, занаятчийска майсторска шапчица (пилос).
 18. 18. Божество на възраждащата се и умиращата природа, на виното, лозарството и веселието. Почитан е и в Древния Рим (Бакхус, Либер), в Тракия (Загрей) и във Фригия (Сабазий). Празниците (Дионисови мистерии), посветени на Дионис, в Гърция се наричат дионисии, в Рим — вакханалии, в Тракия — розалии. Син на Зевс и наСемела, съпруг на Ариадна, дъщерята на критския цар Минос. Спътници са му бога на стадатаПан, менади, сатири, силени.Свещени животни:бик, козел, змия, сърна, пантера, лъв, м
 19. 19. „Късният гръцки бог на виното и веселието Дионис е извлечен от древнобалканско годишно божество. То е било известно под различни имена, като се предполага, че наименованието при траките е било Загрей...―Тракийският Дионис Оброчна плочка от Мелник
 • VeraDeianova

  Jun. 13, 2020
 • animiteva

  Oct. 31, 2019
 • zeyrinnevzat

  Oct. 13, 2017
 • StefanVaklinov

  Oct. 11, 2017
 • angelinaboneva

  Oct. 14, 2016
 • ElenaElenaSimeonowa

  Jun. 23, 2016
 • kamitoivanova520

  Oct. 6, 2014

Views

Total views

23,575

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

306

Actions

Downloads

211

Shares

0

Comments

0

Likes

7

×