Week 1 - Training is alles (shaolin)

7,070 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
7,070
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5,259
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Week 1 - Training is alles (shaolin)

 1. 1. Mijn lijfstijl, mijn keuze. TRAINING IS ALLES WEEK 1
 2. 2. TRAINING IS ALLES! Hoe diep kun jij gaan? De uitdrukking “Een gezonde geest in een gezond lichaam” heb je vast wel eens gehoord. In IRun2BFit draait alles om het opbouwen van een goede conditie en dus het trainen van je lichaam.
 3. 3. TRAINING IS ALLES! Hoe diep kun jij gaan? De uitdrukking “Een gezonde geest in een gezond lichaam” heb je vast wel eens gehoord. In IRun2BFit draait alles om het opbouwen van een goede conditie en dus het trainen van je lichaam. En dat het kan, zien we elke dag om ons heen. In deze vijftien minuten gaan we eens kijken naar de experts. De mensen van wie we misschien, aan het begin van IRun2BFit, al iets kunnen leren.
 4. 4. TRAINING IS ALLES! Hoe diep kun jij gaan? De uitdrukking “Een gezonde geest in een gezond lichaam” heb je vast wel eens gehoord. In IRun2BFit draait alles om het opbouwen van een goede conditie en dus het trainen van je lichaam. En dat het kan, zien we elke dag om ons heen. In deze vijftien minuten gaan we eens kijken naar de experts. De mensen van wie we misschien, aan het begin van IRun2BFit, al iets kunnen leren. Zij zijn als geen ander in staat om hun lichaam op extreme manieren te belasten. Het belangrijkste hierbij is: trainen, trainen en nog eens trainen!
 5. 5. TRAINING IS ALLES! Hoe diep kun jij gaan? De uitdrukking “Een gezonde geest in een gezond lichaam” heb je vast wel eens gehoord. In IRun2BFit draait alles om het opbouwen van een goede conditie en dus het trainen van je lichaam. En dat het kan, zien we elke dag om ons heen. In deze vijftien minuten gaan we eens kijken naar de experts. De mensen van wie we misschien, aan het begin van IRun2BFit, al iets kunnen leren. Zij zijn als geen ander in staat om hun lichaam op extreme manieren te belasten. Het belangrijkste hierbij is: trainen, trainen en nog eens trainen! Maar niet alleen de lichaamstraining is belangrijk. Ook of je hoofd moet meewerken! Wilskracht speelt, ook in IRun2BFit, een centrale rol!
 6. 6. KIJK EN HUIVER! Shaolin monniken
 7. 7. Shaolin monniken leven in de Shaolin Tempel, gebouwd in het jaar 495 na Christus in Henan, een provincie in China.
 8. 8. Sinds de bouw van het klooster hebben de monniken in het klooster zich moeten verdedigen tegen gevaarlijke dieren, rovers en het Chinese leger. De Shaolin vechtkunst hebben ze daarom zelf ontwikkeld.
 9. 9. Dit is een Shaolin monnik. Je herkent hem aan zijn gele of oranje kleding. Shaolin is een unieke vorm van Kung Fu.
 10. 10. Want naast een vechtsport is het veel meer: een levenswijze. Deze monniken laten zien tot welke extremen het menselijk lichaam in staat is, als maar genoeg oefening en tijd aan besteed wordt.
 11. 11. Dag in, dag uit zijn de Shaolin monniken bezig met het trainen van hun lichaam en geest.
 12. 12. En die training begint zo jong mogelijk: de jongste leerlingen zijn 5 jaar oud. Volgens de monniken leren jonge mensen sneller omdat ze meer pijn kunnen verdragen.
 13. 13. De trainingen op het Shaolin klooster zijn erg zwaar. Jarenlang doen de monniken dezelfde oefeningen. Maar de training wordt steeds zwaarder naarmate de monniken ouder worden.
 14. 14. Als de monniken 10 jaar oud zijn, staan ze om 4.00 uur ’s ochtends op. De dag begint met het beklimmen van een berg van 1000 meter. Dit moeten ze doen in 20 minuten.
 15. 15. En de tocht naar beneden doen ze via deze trap. Kruipend, op handen en knieën. Om hard te worden!
 16. 16. Stretchoefeningen zijn erg belangrijk in het klooster. Twee uur per dag zijn de monniken hiermee bezig.
 17. 17. Hoe buigzamer het lichaam is, hoe makkelijker je de Shaolin Kung-fu leert.
 18. 18. Buigzaamheid is natuurlijk niet alles. Om te vechten heb je kracht nodig.
 19. 19. Drie uur per dag doen de monniken krachtoefeningen om sterk genoeg te zijn om hun vechtoefeningen vol te houden.
 20. 20. Vier uur per dag doen de monniken vechtoefeningen. Het zijn elke dag dezelfde oefeningen die de leerlingen moeten herhalen.
 21. 21. Alles moet een tweede natuur worden en helemaal vanzelf gaan. Uiteindelijk moet elke techniek geblinddoekt gedaan kunnen worden.
 22. 22. Lichamelijke hardheid ontwikkelen de monniken door hun handen een uur lang in droge bonen te duwen. Dit doet na een tijdje ontzettend veel pijn. Je vingers zijn namelijk heel erg gevoelig door de vele zenuwuiteinden.
 23. 23. Het doel van de oefening is om de vingers ongevoeliger en minder kwetsbaar te maken. Bovendien leer je op deze manier pijn controleren.
 24. 24. Want behalve het lichaam, moet je ook de geest trainen. De Shaolin hebben hier nog een mooie oefening voor: tijdens ijskoude dagen moeten leerlingen buiten urenlang met de vlakke hand op water slaan.
 25. 25. Door de kou van het opspattende water te verdragen, ontwikkel je wilskracht. En wilskracht is in de Kung Fu leer nog belangrijker dan fysieke conditie.
 26. 26. De monniken leren ook een vlam van een kaars uitslaan met een enkele vuistslag. Dit kan alleen als je het met de goede, zeer krachtige en gerichte, techniek doet. En is het je uiteindelijk gelukt, dan begin je opnieuw.
 27. 27. Constante herhaling is bij deze oefeningen het allerbelangrijkste. Als de monniken ouder zijn, kunnen ze door het jarenlang trainen van lichaam en geest ongelooflijke oefeningen uitvoeren…
 28. 28. … zoals het breken van steen, dikke houten stokken, lopen over vlijmscherpe messen, het gooien van naalden door glasplaten en een handstand doen op enkele vingers, zoals de monniken tijdens optredens buiten het klooster laten zien.
 29. 29. Dat is het centrale doel van Kung Fu, de lichamelijke én geestelijke kracht vergroten.
 30. 30. Hoe diep kun jij gaan?
 31. 31. De foto’s op onderstaande slides vallen onder het Creative Commons copyright. IRun2BFit dankt de volgende makers: Disclaimer

×