Week 1 - Training is alles (freedivers)

6,869 views

Published on

Published in: Entertainment & Humor, Travel
0 Comments
2 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
6,869
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
5,035
Actions
Shares
0
Downloads
0
Comments
0
Likes
2
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Week 1 - Training is alles (freedivers)

 1. 1. Mijn lijfstijl, mijn keuze. TRAINING IS ALLES WEEK 1
 2. 2. TRAINING IS ALLES! Hoe diep kun jij gaan? De uitdrukking “Een gezonde geest in een gezond lichaam” heb je vast wel eens gehoord. In IRun2BFit draait alles om het opbouwen van een goede conditie en dus het trainen van je lichaam.
 3. 3. TRAINING IS ALLES! Hoe diep kun jij gaan? De uitdrukking “Een gezonde geest in een gezond lichaam” heb je vast wel eens gehoord. In IRun2BFit draait alles om het opbouwen van een goede conditie en dus het trainen van je lichaam. En dat het kan, zien we elke dag om ons heen. In deze vijftien minuten gaan we eens kijken naar de experts. De mensen van wie we misschien, aan het begin van IRun2BFit, al iets kunnen leren.
 4. 4. TRAINING IS ALLES! Hoe diep kun jij gaan? De uitdrukking “Een gezonde geest in een gezond lichaam” heb je vast wel eens gehoord. In IRun2BFit draait alles om het opbouwen van een goede conditie en dus het trainen van je lichaam. En dat het kan, zien we elke dag om ons heen. In deze vijftien minuten gaan we eens kijken naar de experts. De mensen van wie we misschien, aan het begin van IRun2BFit, al iets kunnen leren. Zij zijn als geen ander in staat om hun lichaam op extreme manieren te belasten. Het belangrijkste hierbij is: trainen, trainen en nog eens trainen!
 5. 5. TRAINING IS ALLES! Hoe diep kun jij gaan? De uitdrukking “Een gezonde geest in een gezond lichaam” heb je vast wel eens gehoord. In IRun2BFit draait alles om het opbouwen van een goede conditie en dus het trainen van je lichaam. En dat het kan, zien we elke dag om ons heen. In deze vijftien minuten gaan we eens kijken naar de experts. De mensen van wie we misschien, aan het begin van IRun2BFit, al iets kunnen leren. Zij zijn als geen ander in staat om hun lichaam op extreme manieren te belasten. Het belangrijkste hierbij is: trainen, trainen en nog eens trainen! Maar niet alleen de lichaamstraining is belangrijk. Ook of je hoofd moet meewerken! Wilskracht speelt, ook in IRun2BFit, een centrale rol!
 6. 6. KIJK EN HUIVER! Freedivers
 7. 7. Freedive oftewel vrijduiken is kort gezegd het duiken op ingehouden adem.
 8. 8. Het is een techniek die al vele jaren oud is en tegenwoordig op verschillende manieren wordt gebruikt. De laatste jaren worden er veel wedstrijden gedaan om zo diep of ver mogelijk te komen met één ademhaling.
 9. 9. Een mens is nauwelijks te vergelijken met een vis of een dolfijn. Heel lang dacht men dat mensen gewoon niet gemaakt zijn om onder water te gaan. Maar dat blijkt niet helemaal waar.
 10. 10. Als een mens onder water gaat, doet het lichaam automatisch een aantal aanpassingen. Dit zorgt ervoor dat je langer zonder zuurstof kunt en heet ‘de duikreflex’. Zo gaat je hart ongeveer 20% langzamer kloppen.
 11. 11. Ook worden de bloedvaten van je armen en benen kleiner zodat extra bloed naar je hart, longen en hersenen gaat. Hierdoor wordt gemiddeld 12% zuurstof bespaard. Bij getrainde mensen, zoals freedivers, zijn deze aanpassingen nóg groter.
 12. 12. Freediven bestaat eigenlijk al heel lang. Al voor de jaartelling werd door middel van het duiken op ingehouden adem onder water gejaagd op vissen en parels.
 13. 13. In onder andere Japan en Korea wordt nog steeds op deze manier gejaagd om te kunnen leven. Omdat je geen luchtbellen uitblaast, kun je veel dichter bij onderwaterdieren komen.
 14. 14. Sinds de vijftiger jaren bestaan er ook freedive-wedstrijden. Freedivers duiken sindsdien steeds dieper, verder en langer onder water op een ademteug.
 15. 15. Het record wordt bijna elk jaar weer gebroken. Op dit moment staat de diepste duik op 124 meter (22 april 2010, Herbert Nitsch)! Hij deed er toen vier minuten over. Bij de vrouwen is het record 100 meter diep.
 16. 16. Om goed en (vooral) veilig te kunnen freediven, moet je jarenlang trainen. De training bestaat uit:
 17. 17. Conditietraining Dit wordt gedaan door hardlopen, fietsen, zwemmen of fitness. Conditietraining zorgt ervoor dat je sneller herstelt van trainingen en dat je een groter doorzettingsvermogen krijgt.
 18. 18. Techniek Techniektraining is nodig voor het oefenen van een snelle en krachtige vinslag, maar ook voor het verbeteren van ademhalingstechnieken.
 19. 19. Voor flexibiliteit en ontspanning is yoga erg belangrijk, terwijl fitnesstraining met gewichten de kracht vergroot voor een snellere vinslag. Hoe meer vinkracht, hoe sneller je beneden bent!
 20. 20. Ook het klaren van de oren is voor een freediver erg belangrijk. Diep in de zee is de waterdruk erg hoog, deze druk komt ook op je trommelvlies te staan. Het trommelvlies bolt naar binnen en drukt tegen kleine oorbotjes aan.
 21. 21. En dat voel je als pijn. Die kun je laten verdwijnen door stevig uit te ademen, terwijl je je mond en neus dicht houdt.
 22. 22. Omdat de lucht dan niet naar buiten kan, stroomt het naar het middenoor. De druk aan de binnenkant van het trommelvlies wordt zo weer even groot als die aan de buitenkant. En de pijn gaat weer weg.
 23. 23. Prestatietraining Als de conditie en je techniek helemaal in orde zijn, kun je heel voorzichtig beginnen met duiken.
 24. 24. Natuurlijk is het belangrijk het altijd met zijn tweeën te doen, want het is een gevaarlijke sport. De veiligheid van de duiker wordt altijd goed in de gaten gehouden. Het is dus ook niet iets dat je zomaar eventjes kunt uitproberen.
 25. 25. Het doel van de freedive training is ervoor te zorgen dat je lichaam goed tegen CO2 en lactaten kan.
 26. 26. Omdat je niet kunt ademen, maar wel hard moet zwemmen, hopen die zich namelijk op in je lichaam. Als je goed tegen de verzuring kan, kun je ook lang zonder zuurstof. Sommige freedivers kunnen een kwartier onder water blijven!
 27. 27. Hoe diep kun jij gaan?
 28. 28. De foto’s op onderstaande slides vallen onder het Creative Commons copyright. IRun2BFit dankt de volgende makers: Disclaimer

×