Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Vinkkejä ristiriitojen
ratkaisuun työpaikalla
Ristiriidat kuuluvat
elämään
▸ Ristiriidat ja ongelmat kuuluvat elämään,
mutta onnistuminen konfliktien
ratkaisussa tuo su...
Luo aluksi luovan
neutraalisuuden tila
▸ Luovan neutraalisuuden tilassa voi syntyä
jotakin uutta ja merkittävää työyhteisö...
Ota tavoitteeksi oppiminen
▸ Ongelmaa voi lähestyä oppimisen
kannalta: uuden oppimisessa puretaan ja
kootaan uudelleen oma...
Lähde liikkeelle
▸ Mikä tai mitkä ovat keskeisimmät ongelmat,
keitä ne koskevat ja ollaanko niistä yhtä mieltä.
▸ Konflikt...
Kuuntele kaikkia
▸ Kuuntele kaikkien työntekijöiden käsityksiä
ongelmien syistä ja esiintymisestä.
▸ Työyhteisön jäsenet o...
Rakenna prosessi
Etene pala palalta kohti tavoitetta. Polku
voidaan jakaa viiteen ”tutkimusaskeleeseen”:
1. Mitä on tapaht...
Ratkaista vai eikö
ratkaista?
▸ Joitakin työpaikan ongelmia ei voi
ratkaista.
▸ Esimerkiksi sellaiset muutospaineet, jotka...
Pyydä apua tarvittaessa
▸ Joskus ongelmien ratkaisu ei onnistu omin
voimin.
▸ Ulkopuolinen henkilö voi auttaa katsomaan
ti...
Vinkkejä ristiriitojen ratkaisuun työpaikalla
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

0

Share

Download to read offline

Vinkkejä ristiriitojen ratkaisuun työpaikalla

Download to read offline

Konfliktit kuuluvat elämään eikä elämä ole aina helppoa, mutta onnistuminen konfliktien ratkaisussa tuo suhteisiin ja työyhteisöön voimautumista ja iloa. Siksi ongelmanratkaisutaitoja kannattaa rakentaa ja hioa.

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all
  • Be the first to like this

Vinkkejä ristiriitojen ratkaisuun työpaikalla

  1. 1. Vinkkejä ristiriitojen ratkaisuun työpaikalla
  2. 2. Ristiriidat kuuluvat elämään ▸ Ristiriidat ja ongelmat kuuluvat elämään, mutta onnistuminen konfliktien ratkaisussa tuo suhteisiin ja työyhteisöön voimautumista ja iloa. Siksi ongelmanratkaisutaitoja kannattaa rakentaa ja hioa. ▸ Vastaavasti juuttuneet tilanteet tai suhteet vievät valtavasti energiaa sekä yksilöltä että työyhteisöiltä.
  3. 3. Luo aluksi luovan neutraalisuuden tila ▸ Luovan neutraalisuuden tilassa voi syntyä jotakin uutta ja merkittävää työyhteisöön: ymmärrystä, ratkaisuja, hyväksymistä, eteenpäin menemistä.
  4. 4. Ota tavoitteeksi oppiminen ▸ Ongelmaa voi lähestyä oppimisen kannalta: uuden oppimisessa puretaan ja kootaan uudelleen oman mielen todellisuutta. ▸ Ihmiselle on aina tärkeää oman sisäisen eheyden ja tasapainon säilyttäminen.
  5. 5. Lähde liikkeelle ▸ Mikä tai mitkä ovat keskeisimmät ongelmat, keitä ne koskevat ja ollaanko niistä yhtä mieltä. ▸ Konfliktit eivät synny tyhjästä, vaan kysymyksessä on usein monimutkainen systeemi. ▸ Ongelmiin liittyvät organisaation perustehtävä, työn resurssit ja työn organisointi, vuorovaikutus ja johtamisjärjestelmä. Joskus ristiriidalla voi myös olla pitkät historialliset juuret.
  6. 6. Kuuntele kaikkia ▸ Kuuntele kaikkien työntekijöiden käsityksiä ongelmien syistä ja esiintymisestä. ▸ Työyhteisön jäsenet ovat usein eri mielipideleireissä. ▸ Jotkut puhuvat toisten puolesta ja todellisen tilanteen tunnistaminen voi olla vaikeaa.
  7. 7. Rakenna prosessi Etene pala palalta kohti tavoitetta. Polku voidaan jakaa viiteen ”tutkimusaskeleeseen”: 1. Mitä on tapahtunut (mitä on nähty, kuultu) 2. Mitä siitä on seurannut kokemuksina, ajatuksina, tulkintoina oletuksina? 3. Mitä tunteita on herännyt? 4. Mitä toivotaan? (itselle, toiselle, meille) 5. Mitä on tehty aiemmin, mistä on sovittava tulevaisuutta ajatellen?
  8. 8. Ratkaista vai eikö ratkaista? ▸ Joitakin työpaikan ongelmia ei voi ratkaista. ▸ Esimerkiksi sellaiset muutospaineet, jotka ovat sidoksissa henkilöiden persoonaan, eivät ole ratkaistavissa yhteisesti työpaikalla. ▸ Ihmisten henkilökohtaiset ongelmat ovat myös heidän omiaan, eikä niitä tule nostaa yhteiseen käsittelyyn, mutta apua voidaan silti antaa.
  9. 9. Pyydä apua tarvittaessa ▸ Joskus ongelmien ratkaisu ei onnistu omin voimin. ▸ Ulkopuolinen henkilö voi auttaa katsomaan tilannetta uusin silmin ja sanoittaa sellaista, mitä ei voida muuten sanoa.

Konfliktit kuuluvat elämään eikä elämä ole aina helppoa, mutta onnistuminen konfliktien ratkaisussa tuo suhteisiin ja työyhteisöön voimautumista ja iloa. Siksi ongelmanratkaisutaitoja kannattaa rakentaa ja hioa.

Views

Total views

1,400

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

2

Actions

Downloads

13

Shares

0

Comments

0

Likes

0

×