Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Zo doe je dat: Aan de slag met Instagram

66,235 views

Published on

Published in: Business
 • Be the first to comment

Zo doe je dat: Aan de slag met Instagram

 1. 1. Zo doe je dat: Aan de slag metfoto’s op Instagram
 2. 2. Instagram, tegenwoordig onderdeel van Facebook, is al een heletijd een grote hit op de iPhone en is inmiddels ook al een tijdjebeschikbaar voor Android. Via de gratis app kun je ergeenvoudig vierkante foto’s delen die je met je smartphone maakt.Hoog tijd om de dienst binnenstebuiten te keren: we leggen uithoe je een account aanmaakt en direct met Instagram aan deslag kunt gaan. Daarnaast schotelen we nog flink wat tips voorom fraaie Instagram-resultaten te verkrijgen. We gebruikten eeniPhone 5 en een Samsung Galaxy S III.
 3. 3. 1 InstallatieInstagram is een gratis applicatie die beschikbaar is in de applicatiewinkels vanAndroid en iOS. Je kunt de app dus gewoon via de zoekfunctie van Google Playen de App Store opzoeken en installeren. Je kunt Instagram zowel gebruiken opeen smartphone als op een tablet. De app is zelfs verkrijgbaar voor de camera-loze tablet Nexus 7, hoewel de functies op deze kleine tablet natuurlijk welbehoorlijk beperkt zijn.
 4. 4. 2 Account aanmakenNa de installatie moet je je registreren. Tik op Register en voer een gebruikersnaam enwachtwoord in. Indien gewenst kies je een profielfoto door op Photo te tikken en daarnaeen nieuwe foto te maken of een bestaand plaatje te kiezen. Voer vervolgens je e-mailadres, naam en optioneel ook je telefoonnummer in of tik op Use Your FacebookInfo om Instagram onmiddellijk aan Facebook te koppelen. Tik op Done (iOS) ofRegister (Android) en bevestig dat je e-mailadres correct ingevoerd is met de Yes-knop.
 5. 5. 3 Vrienden toevoegenOmdat Instagram pas echt leuk is als je een aantal mensen volgt, kun je na deregistratie controleren welke Facebook-vrienden er op Instagram zitten. Tik op FindYour Facebook Friends om verbinding te maken met Facebook en log eventueel in alsdat niet automatisch gebeurt. Je krijgt een lijstje te zien met Facebook-vrienden dieeveneens Instagram gebruiken. Tik één voor één op Follow naast de vrienden die jewenst te volgen of gebruik Follow All om ze allemaal te volgen. Ga verder met Next. Opidentieke manier kun je je adresboek scannen. Tik op Done als je klaar bent.
 6. 6. 4 StreamZodra je vrienden toegevoegd hebt, krijg je een stream van foto’s te zien. Scroll naaronderen om oudere foto’s te zien of gebruik de knop met de pijl rechtsboven om destream te verversen. Vind je een foto leuk? Tik dan op de knop met het hart. Wil je graagreageren? Dan gebruik je de knop met de tekstballon en voer je je bericht in. Tik op deSend-knop om je commentaar te publiceren. Met de knop met de drie puntjesrechtsonder bij elke foto kunt u een foto als niet gepast bestempelen. Wanneer je dezeknop gebruikt bij je eigen foto’s, kunt je deze delen via andere sociale media.
 7. 7. 05 ProfielVoordat we zelf gaan fotograferen, worstelen we ons nog even door deprofielinstellingen. Tik helemaal onderaan rechts op het knopje met het id-kaartje omnaar je profiel te navigeren. Tik op Edit Your Profile om je profiel te vervolledigen. Jekunt hier een url invoeren als je een eigen website hebt of wat meer informatie overjezelf tikken. Gebruik de Submit-knop om wijzigingen op te slaan. Indien gewenst kun jeook je privégegevens aanvullen met bijvoorbeeld je geslacht en geboortedatum. Dezedata worden niet aan je volgers getoond.
 8. 8. 06 Instellingen wijzigenOm aan de instellingen te sleutelen, tik je op je profielpagina op het tandwieltje (iOS) ofde drie puntjes (Android). Hier kun je onder andere vrienden zoeken of uitnodigen en allefoto’s die je leuk vindt terugvinden. Via Share Settings kun je Instagram koppelen aanFacebook, Twitter, Tumblr, Flickr of Foursquare. Daarnaast kun je aangeven voor welkeactiviteiten (likes, commentaar, nieuwe vrienden) je push-berichten wil ontvangen. Wil jedat je foto’s uitsluitend door vrienden bekeken kunnen worden, dan stel je hier Photosare private in.
 9. 9. 07 FotograferenTijd om zelf te fotograferen! Gebruik de knop met het fototoestel in het middenonderaan om de Instagram-camera te openen. Richt je mobieltje op hetonderwerp dat je wilt fotograferen en geef met een tik aan waarop je wiltfocussen. Je kunt ook switchen naar de camera vooraan met de knop metcamera en ronde pijl bovenaan in beeld. Gebruik de knop met de cameraonderaan om een foto vast te leggen. Als je niet tevreden bent met de foto kunje de knop met het rode kruisje (iOS) of pijltje naar links (Android) gebruiken omterug te keren naar de opnamemodus.
 10. 10. 08 Bestaande foto’s importerenHoewel de focus van Instagram op het direct maken en delen van foto’s ligt, kun je ookeerder gemaakte foto’s importeren. Om een bestaande foto uit de filmrol te gebruiken,ga je naar de opnamemodus en tik je linksonder op de knop met twee vierkantjes (iOS)of rechtsonder op de foto (Android). Je krijgt nu toegang tot de verschillende albums opje mobiel. Kies een plaatje, geef aan welk deel van de foto je wenst te gebruiken door tezoomen en swipen en tik vervolgens op Choose (iOS) of OK (Android). Je foto verschijntnu in de Instagram-cameramodus en is klaar om overgoten te worden met een effect.
 11. 11. 09 BewerkenInstagram is geen app om foto’s te bewerken. Je kunt je Instagram-plaatjes niethandmatig corrigeren maar er is wel één autocorrectieknop aanwezig om je fotoietwat te verbeteren. Zodra je een foto gemaakt hebt, wijzigt de interface. In iOSverschijnt er linksonder een grijs zonvormig knopje, in Android vindt je dezeknop bovenaan in de balk. Zodra je hierop tikt, schakel je de autocorrectie in enkleurt het knopje donkergeel. Als je het resultaat niet mooi vindt, kun je hetuitschakelen door er nogmaals op te tikken. Een foto roteren kan met degedraaide pijl in de balk.
 12. 12. 10 VervagenHeel wat Instagram-gebruikers kiezen na het fotograferen een van de twee beschikbareblurr-effecten om (een deel van) de foto wazig te maken. Om dit effect toe te passen, tikje bovenaan in de balk op de druppelvormige knop. Met het balkje kun je een tilt-shift-effect maken en een streepachtige focus instellen. Het bolletje maakt het mogelijk omeen centerfocus in te stellen. Voor beide gevallen geldt dat je de focus eenvoudig met jevingers kunt verplaatsen. Door met twee vingers aan te sturen maak je de focus kleinerof groter. De knop met het kruisje haalt de vervaging weer weg.
 13. 13. 11 Filter en kaderHet grootste succes van Instagram is ongetwijfeld de mogelijkheid om foto’s met ééntikje een vintage-effect te geven. Het enige wat je hiervoor hoeft te doen is op één vande verschillende boompjes onderaan in beeld tikken. Veeg naar links om meer effectente zien. Standaard krijgt je foto ook een bijpassend kader. Als je dat niet wenst, kun jehet uitschakelen door één keer op de kaderknop uiterst links bovenaan in beeld tetikken. Helaas heeft elk effect zijn specifiek kader, je kunt dus niet zomaar kiezen.Tevreden? Tik dan op het vinkje (iOS) of de pijl (Android) om verder te gaan.
 14. 14. 12 BijschriftJe foto staat nog niet direct online. Je krijgt eerst nog de mogelijkheid om een bijschriftte typen. Hier geldt eigenlijk een beetje hetzelfde als bij Twitter. Als je wilt dat je foto’ssnel teruggevonden kunnen worden door andere gebruikers, kun je hashtags gebruikenen een hekje plaatsen voor een trefwoord, zoals #computertotaal. Om een andereInstagram-gebruiker in een foto te taggen, kun je het apenstaartje gebruiken.Bijvoorbeeld @naamvriend. Indien gewenst kun je ook een locatie koppelen aan je foto.Hiervoor schakelt u Add to your Photo Map in.
 15. 15. 13 PublicerenJe kunt je foto’s niet enkel via Instagram delen, maar ook direct uploaden naar anderesociale media. Via je profielpagina kun je Instagram aan andere diensten koppelen.Vervolgens kun je na het maken van elke foto snel aangeven op welke sociale mediaje je foto ook wilt publiceren. Tik simpelweg op bijvoorbeeld Twitter of Facebook. Jekunt een foto op meerdere sociale netwerken tegelijk plaatsen. Zodra je helemaalklaar bent en je foto wilt publiceren, volstaat het om in de rechterbovenhoek op Share(iOS) of het groene vinkje (Android) te tikken.
 16. 16. 14 VerkenningstochtInstagram heeft een Explore-functie waarmee je door openbare foto’s van anderegebruikers bladert. Om naar deze modus te navigeren, tik je op de tweede knop in deonderste balk, met de stervorm. Openbare foto’s die honderden of duizenden likesgekregen hebben, komen in dit overzicht te staan. Tik op een foto om een grotervoorbeeld op te roepen en tik op de gebruikersnaam om het bijbehorende profiel teopenen.
 17. 17. 15 ZoekenBen je op zoek naar bepaalde foto’s of Instagram-gebruikers? Ook dan moet je in hetExplore-venster zijn. In iOS kun je bovenaan in de zoekbalk je zoekterm invoeren, op jeAndroid-toestel moet je eerst even op de knop met het vergrootglas in derechterbovenhoek tikken. Zodra je een zoekterm ingevoerd hebt, kun je selecteren of ergezocht moet worden op Users (gebruikers) of Hashtags (trefwoorden). Interessantegebruikers kun je met één tik op de Follow-knop volgen. Natuurlijk kun je de foto’s uit jezoektocht ‘liken’ of een reactie achterlaten.
 18. 18. 16 NieuwsDe vierde knop in de menubalk, die met het tekstballonnetje en hartje, maakt hetmogelijk om je Instagram-nieuws te volgen. Zodra je op deze knop tikt, kun je bovenaankiezen tussen Following en News (iOS) of You (Android). Via Following krijg je te zienwelke foto’s je vrienden leuk vinden en welke Instagrammers ze zijn gaan volgen. Voor jeeigen nieuws tik je op News (iOS) of You (Android). Hier krijg je een omgekeerdchronologisch overzicht van vrienden die je foto’s leuk vinden, geschreven commentarenen nieuwe volgers. Met de pijl in de rechterbovenhoek ververs je de stream.
 19. 19. 17 Je volgersWil je weten welke mensen je bezigheden volgen? Dat kan via de profielpagina.Tik op de knop met het identiteitskaartje. Je krijgt er een overzicht van het aantalgepubliceerde foto’s, het aantal volgers en het aantal Instagrammers dat jevolgt. Tik op Followers voor een alfabetisch overzicht. Volgers die je zelf ook alvolgt, krijgen een groene Following-knop. Je hoeft echter niet wederzijdsvriendjes te zijn dus het kan gerust zijn dat er mensen in je lijst staan die je zelfniet volgt. Deze staan aangegeven met een blauwe Follow-knop. Een tik hieropvolstaat om deze gebruiker ook te volgen.
 20. 20. 18 Op het webInstagram heeft de afgelopen twee jaar weinig aandacht geschonken aan zijn website.De website vertoonde links om de app te installeren via de App Store of Google Play enje kon je profiel aanpassen. Pas begin november 2012 heeft Instagram de profielen vande gebruikers online gezet. Nu krijgt u via www.instagram.com/uwgebruikersnaam eendynamisch chronologisch overzicht van je foto’s en profielgegevens. Je kunt elke fotovergroten, liken of van commentaar voorzien. Veel plezier!
 21. 21. Deze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie vanComputer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meerinformatie over abonnementen op onderstaande url. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal

×