Review: iTunes 11

8,129 views

Published on

iTunes onderging voor haar elfde versie een grondige metamorfose. Apple pakte niet alleen de features stevig onder handen, ook de interface is volledig gewijzigd. Het resultaat is een strakke, simpele mediaspeler die een stuk gebruiksvriendelijker is. Tijd voor een uitgebreide test.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
8,129
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4,408
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Review: iTunes 11

 1. 1. Review: iTunes 11Strakke, complete mediaspeler
 2. 2. InleidingiTunes onderging voor haar elfde versie een grondige metamorfose. Applepakte niet alleen de features stevig onder handen, ook de interface isvolledig gewijzigd. Het resultaat is een strakke, simpele mediaspeler dieeen stuk gebruiksvriendelijker is. Tijd voor een uitgebreide test.
 3. 3. 01 Vereenvoudigde interfaceDe interface van iTunes 11 is grondig aangepakt. Alles oogt gestroomlijnder, strakker,kleurrijker. De zijbalk is verdwenen, waardoor er meer aandacht is voor de inhoud van jemediabibliotheek: grote albumcovers, app-iconen of filmposters. Om tussen deverschillende onderdelen (muziek, films, tv-programma’s, podcasts, boeken en apps) tenavigeren, gebruik je nu simpelweg een uitklapmenu linksboven in beeld. Dat oogtfrisser en werkt prettiger. Je apparaten hebben rechtsboven een plekje gekregen, naastde iTunes Store-knop. Wellicht moet je even wennen aan de verdwenen zijbalk, maar denieuwe interface werkt gelukkig erg intuïtief. Wie écht terug naar af wil, kan eventueel dezijbalk toch nog terug in beeld toveren.
 4. 4. 02 VerstoppertjeDe visuele vernieuwing was broodnodig. iTunes 10 had veel teveel knoppen en menu’s,en oogde daardoor bomvol. iTunes 11 ziet er een stuk gelikter uit. De meeste functieszijn nog altijd aanwezig, maar zitten ietwat verstopt. Bepaalde knoppen en functieskomen pas tevoorschijn als je er met je muiscursor boven zweeft. Eén klik op een albumvolstaat bijvoorbeeld om de beschikbare nummers op te roepen. Merk je dat iTunes dehoofdkleur van het album overneemt in het uitklapmenu? Ook dat oogt erg mooi. Eenseconde boven een nummer blijven zweven, maakt het dan weer mogelijk om eenbeoordeling aan een nummer te geven. En zodra je op een nummer klikt, kan je het inéén beweging naar een afspeellijst slepen. Het zijn dit soort kleine dingen die het ergaangenaam maken om met iTunes 11 te werken.
 5. 5. 03 Tijdelijke afspeellijstUiteraard is er ook een scala nieuwe en verbeterde functies in iTunes 11. Gloednieuw isde functie om tijdelijke afspeellijsten te maken. Met één klik op een nummer kan je hetToevoegen aan Volgende. Deze functie vervangt een beetje de iTunes DJ-functie, wantdie is helemaal verdwenen in iTunes 11.Een fikse verbetering is de samenwerking met iCloud. Het is nu mogelijk om deafspeeltijden te synchroniseren in de cloud. Hierdoor kan je via je iOS-apparaatverdergaan waar je op je computer gebleven was. Helaas werkte deze feature tijdensonze test niet naar behoren.
 6. 6. 04 Oerdegelijke minispelerDe meeste glorie mag ongetwijfeld naar de minispeler. Het piepkleine balkje lijkt op heteerste zicht niet veel meer te onthullen dan de titel en uitvoerder, maar niets is minderwaar. Zodra je met je cursor boven de minispeler zweeft, verschijnen de belangrijksteknoppen (afspelen/pauzeren, vorige, volgende) in beeld. Bovendien heeft ook deAirPlay-knop hier een belangrijke positie gekregen. Nog interessanter is dat je zelfsvanuit de minispeler toegang krijgt tot je tijdelijke afspeellijst én de zoekfunctie. Dit alleswerkt zo intuïtief dat je de minispeler deze keer écht gaat gebruiken en steeds mindervaak terug zal keren naar het hoofdvenster.
 7. 7. 05 ZoekfunctieEen laatste feature die we extra in de verf willen zetten is de zoekfunctie. Die is in iTunes11 namelijk flink verbeterd. Mac-gebruikers zullen al snel de link met Spotlight leggen.De nieuwe zoekfunctie maakt het mogelijk om in je volledige bibliotheek te zoeken. Jehoeft bijvoorbeeld niet te switchen tussen Muziek en Films. Indien je een zoekopdrachtinvoert, zoekt iTunes zowel in je muziekcollectie als tussen je films, podcasts, appsenzovoorts. Wie een gigantische bibliotheek heeft, kan hierdoor wel eens te makenhebben met lange wachttijden. Gelukkig kan je ook instellen dat iTunes slechts in éénafdeling zoekt.
 8. 8. 06 Verdwenen functiesNaast een aantal nieuwe functies zijn er ook een heleboel verdwenen. Wie op zoek gaatnaar het sociale netwerk Ping, de Cover Flow-weergave of de mogelijkheid om dubbelenummers op te sporen is er aan voor de moeite. Wellicht mist niemand Ping en ligt erook niemand wakker van dat Cover Flow is geschrapt. Het gebrek aan de functie omdubbele nummers in uw bibliotheek op te sporen is echter wél een groot gemis. Als wede geruchten mogen geloven, zou dit een bug zijn die Apple in de eerstvolgende updategaat oplossen.
 9. 9. 07 iTunes StoreSwitchen van je bibliotheek naar de iTunes Store (en terug) was nog nooit zo eenvoudig.Eén klik volstaat. Je zal snel merken dat de iTunes Store niet drastisch gewijzigd is. Deonline winkel oogt nu identiek op al je apparaten: op je pc, Mac of iOS-toestel. Ook hieris alles een stuk minimalistischer. Gloednieuw is de mogelijkheid om muziek te zoekenop basis van eerdere aankopen. Een ander handigheidje is dat je iTunes vouchers nukan inwisselen door de code voor de FaceTime-camera van je Mac te houden. Let wel,deze functie werkt niet op Windows-computers.
 10. 10. 08 ConclusieiTunes 11 is dankzij de strakke, interface een streling voor het oog. Wie eerder metiTunes werkte, zal even moeten zoeken omdat heel wat knoppen een andere plekhebben gekregen. Gelukkig is de interface erg intuïtief en heb je al snel het gevoel dat jehet programma al een tijd gebruikt. Nieuwe gebruikers zullen snel overtuigd zijn van hetuiterlijk. De vernieuwde zoekfunctie kunnen we alleen maar toejuichen en de minispeleris nagenoeg perfect. We hopen alleen dat Apple snel met een update komt die de functieterugbrengt om dubbele nummers op te sporen. En iTunes 12 mag wat ons betreft nogeen stuk minder processorbelastend zijn.
 11. 11. iTunes 11SCORE 8/10Link www.apple.nlPrijs Gratis
 12. 12. Deze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie vanComputer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meerinformatie over abonnementen op onderstaande url. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal

×