Cursus: Windows 7 en 8 personaliseren

10,539 views

Published on

Heb je het wel gezien met het standaarduiterlijk van Windows? Met wat handige programma’s valt er veel te sleutelen aan het uiterlijk van je besturingssysteem en dan hebben we het niet alleen over je bureaubladachtergrond en wat kleuren. In deze cursus laten we zien hoe je jouw Windows 7- of Windows 8-machine tot in detail personaliseert.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
10,539
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
6,995
Actions
Shares
0
Downloads
44
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cursus: Windows 7 en 8 personaliseren

 1. 1. Cursus: Pimp je WindowsBasiscursus Windows personaliseren
 2. 2. Heb je het wel gezien met het standaarduiterlijk van Windows? Met wathandige programma’s valt er veel te sleutelen aan het uiterlijk van jebesturingssysteem en dan hebben we het niet alleen over jebureaubladachtergrond en wat kleuren. In deze cursus laten we zien hoe jejouw Windows 7- of Windows 8-machine tot in detail personaliseert.Inleiding
 3. 3. Voordat je aan de slag gaatVoordat je enthousiast aan de slag gaat, is het belangrijk om te beseffen dat hetaanpassen van het besturingssysteem de nodige risico’s met zich meebrengt. Hetsysteem kan instabiel of trager worden als je teveel grafische aanpassingen aanbrengt.Zorg er daarom voor dat je, voor je gaat beginnen, een volledige back-up van hetsysteem maakt. Mochten aanpassingen je niet bevallen of gaat er iets mis, dan kan jesnel weer terug naar de oorspronkelijke situatie.
 4. 4. 01 OpstartschermMet het gratis portabele programma Windows 7 Boot Updater (http://ct.link.idg.nl/wbu)kan het opstartscherm gemakkelijk worden aangepast. Om zelf een opstartscherm temaken, zijn er twee tabbladen. De een voor het Opstarten, de ander voor hetVoortzetten van het opstartvenster. Klik op het uitklapvenster onder Animatie en kiesStatische afbeelding (of Animatie indien je een bewegende afbeelding hebt) enselecteer een afbeelding naar keuze.Via Achtergrond kan de kleur van de achtergrond worden gewijzigd en onder detabbladen Bericht 1 en Bericht 2 kan je het bericht in het opstartvenster wijzigen. In hetrechter venster zie je direct het resultaat.Een gemakkelijkere manier is zoeken naar kant en klare zogenoemde ‘boot screens’ opde website www.deviantart.com. Download een boot skin naar keuze en pak deze uit.Klik in het programma op Bestand / Laad boot skin en open het bs7-bestand. Nadat jeeen boot skin hebt gemaakt of gedownload, klik je op de knop Toepassen om hem ingebruik te nemen.
 5. 5. 02 InlogvensterGebruik je in Windows 7 nog het standaard inlogvenster? Er zijn diversemanieren om dit aan te passen. Via een aanpassing in het register kan eenachtergrond worden ingesteld zoals beschreven in deze tip:http://ct.link.idg.nl/ina.Wil je het eenvoudig houden, dan kan je ook het gratis programma LogonStudiovan Stardock gebruiken (http://ct.link.idg.nl/sls). Naast dat het gemakkelijker is,zijn er ook honderden loginvensters op de website www.wincustomize.com tevinden, die je binnen LogonStudio kan gebruiken. Download en installeer hetprogramma en klik op de knop Create. Je kan een eigen achtergrondafbeeldingkiezen en opslaan, zodat het bij My logon screens komt te staan. Klik op deknop Download om een inlogvenster te downloaden. Pas het toe door op deknop Apply te klikken.Om in Windows 8 het inlogvenster aan te passen, ga je naar het Charms-menu(Windows-toets+C). Klik op Instellingen / PC-instellingen wijzigen en ga naarPersoonlijke instellingen. Hier staan drie tabbladen waar hetvergrendelingsscherm, het startscherm en de accountafbeelding gewijzigdworden. Je kan ook het programma Decor8 proberen, zie stap 8.
 6. 6. 03 Vensters en menu StartIn Windows 95 zat al de mogelijkheid kleuren van vensters aan te passen, maartot op heden blijft het hierbij. Het programma WindowBlinds 7 gaat een sprongverder en biedt fenomenale transformaties. Het programma kost een kleinetwintig dollar (ca. 15 euro), maar er is ook een gratis proefversie.Download het programma en start het op. Onder in het venster staat een aantaltabbladen waarmee losse onderdelen worden aangepast zoals kleur, texturen,transparantie en de achtergrondafbeelding. Achter het tabblad Visual Stylesstaan de skins. Klik op een skin voor een voorbeeld en dubbelklik of kiesbovenin voor Apply changes om de skin te gebruiken. Via de knop Get MoreSkins, kunnen meer skins worden gedownload. Er zijn vele gratis thema’s, maarook betaalde ‘MasterSkins’. Kies een skin uit en klik op de knop Download.Vaak staan bij de omschrijving verwijzingen naar een bureaubladachtergrond,pictogrammen of cursors die bij de skin horen. Open het gedownloade wba-bestand om de skin toe te voegen.
 7. 7. 04 PictogrammenStardocks IconPackager (http://ct.link.idg.nl/sip) is een eenvoudig programmaom in één keer een heleboel pictogrammen aan te passen in Windows XP, Vistaof 7. Het programma kost ongeveer tien dollar (ca. 7,50 euro), maar er is eengratis proefversie zodat je het eerst even kan proberen.De interface is verdeeld in verschillende tabbladen. Onder het tabblad Look &feel kunnen pakketten worden gekozen, je kan de pakketten ook zelfaanpassen. Ook kunnen de kleuren gewijzigd worden. Achter het tabbladPreview kan je precies zien hoe de pictogrammen eruit komen te zien. Klik opde knop Apply changes en OK om het bureaublad opnieuw op te starten en denieuwe pictogrammen te gebruiken.Onder het tabblad Icons & Cursors kunnen de pictogrammen per categorieworden gewijzigd, zo kunnen hier ook de pictogrammen voor hetconfiguratiescherm, bureaublad, startmenu en bestanden worden gewijzigd.Selecteer een pictogram en kies Change this Icon om een ander pictogram tekiezen.
 8. 8. 05 CursorsEen vaak vergeten onderdeel bij het personaliseren van de pc, is de cursor. Hetprogramma CursorFX Free (http://ct.link.idg.nl/scf) is (wederom) een programmavan StarDock. Het programma is gratis en Nederlandstalig, en werkt opWindows XP, Vista en 7. Let er bij het installeren van de software wel op dat jeniet de meegeleverde werkbalk en AVG-software installeert.Na de installatie kan je kiezen uit tal van cursorthema’s. Via het menu MijnCursors vind je een aantal vooraf geïnstalleerde thema’s. Om een thema toe tepassen dubbelklik je erop. De overige functies zoals Effecten,Aanwijzerssporen en Sounds werken alleen in de betaalde pro-versie. Welkan je gratis extra thema’s voor de cursor downloaden. Klik op de knop MeerCursors en vervolgens op www.wincustomize.com. Kies een cursorthema enopen het bestand om deze toe te voegen aan het programma.
 9. 9. 06 GeluidenOok de geluiden in Windows 7 kunnen aangepast worden. Dit kan gewoon viaWindows zelf door naar Configuratiescherm te gaan en Hardware engeluiden te openen. Klik op Geluiden en open het tabblad Geluiden. Selecteereen programmagebeurtenis en klik op Bladeren om een ander geluid toe tevoegen. Op internet zijn diverse wav-bestanden te vinden om te gebruiken.Een gemakkelijkere, maar wel betaalde (10 dollar, ca. 7,50 euro), manier omgeluiden toe te voegen is Stardock SoundPackager (http://ct.link.idg.nl/ssp).Hiermee kan in één keer hele geluidsschema worden toegepast. Hetprogramma heeft een eenvoudige interface. Er kunnen nieuwe geluidspakketenworden gemaakt (een soortgelijke methode als via Windows), maar er kunnenook via More Packages extra geluiden worden gedownload. Een gedownloadbestand kan worden geopend en wordt vervolgens automatisch toegevoegd.Door achter het geluidsschema op het knopje met het potlood te drukkenkunnen er nog handmatige wijzigingen worden toegepast. Klik op de knopApply Packages om de geluiden te gebruiken.
 10. 10. 07 Bewegende achtergrondEen bewegende bureaubladachtergrond kan een mooi en modern effect geven.Helaas heeft Windows niet standaard een optie om bewegende beelden alsbureaubladachtergrond te gebruiken. Hiervoor kan je het programmaDeskScapes (http://ct.link.idg.nl/sds) inzetten, wat 20 dollar kost (ca. 15 euro).Het programma is gratis uit te proberen, en biedt een tal van voorafgeïnstalleerde achtergronden.Klik met de rechtermuisknop op een van de achtergronden en kies Applybackground now om de animatie direct te gebruiken. Eventueel kunnen er ookextra effecten worden toegepast via het tabblad Effects. Online zijn ookprachtige sterrenstelsels of natuurachtergronden te vinden. Klik daarvoor op deknop Get More Backgrounds en kies Download more animatedbackgrounds. Dubbelklik na het downloaden op het bestand om het te openen.Houd er wel rekening mee dat een bewegende achtergrond aardig belastendkan zijn voor je systeem.
 11. 11. 08.1 Startscherm Windows 8Ook in Windows 8 blijft het aanpassen van de interface standaard beperkt tothet wijzigen van wat kleuren en vooraf geselecteerde afbeeldingen. Hetprogramma Decor8 (wederom van Stardock (http://ct.link.idg.nl/sde)) is een vande eerste knutselprogramma’s voor Windows 8. Het programma kost 5 dollar(ca. 3,75 euro) en kan gratis geprobeerd worden. Met Decor8 kan hetstartscherm (voorheen bekend als de Metro-interface) worden aangepast meteigen kleurenschema’s en kan er een eigen afbeelding gekozen worden.Start het programma en ga naar Background. Klik op Select file en kies eeneigen afbeelding. Onder How should the background image be shown, kan jeeen aantal bewerkingen doen, zoals het beeld vervagen en het contrastaanpassen. Klik op Enable en sleep de schuifknop heen en weer om de sterkteaan te geven. Een hele map met foto’s kan ook worden toegevoegd. Klik opSelect folders en Add. Kies de map met jouw afbeeldingen en klik OK. Om eenselectie te maken voor een diashow, hou de Ctrl-toets ingedrukt en selecteer jede afbeeldingen met de muis.
 12. 12. Om de kleuren van tekst en menu’s aan te passen in Decor8, klik je links opColours. Open het uitklapvenster onder Which colour scheme would you liketo use en kies voor Custom colour scheme. Selecteer vervolgen voor elk vande onderdelen een kleur door erop te klikken en te kiezen voor Pick colour. Klikop OK als je een kleur hebt gekozen. Zodra je een keuze hebt gemaakt klik jeop Save om de kleuren te bewaren.Onder Options staan diverse opties, zo wordt via de eerste optie aangegevenhoeveel rijen tegels je in het startscherm wilt gebruiken. In de overige opties vanhet programma worden effecten in- of uitgeschakeld en worden de kleuren ooktoegepast op het Charms-menu.Om het vergrendelscherm aan te passen, ga je naar Lock screen. Klik opSelect file en kies een afbeelding naar keuze. Selecteer de afbeelding en klikop de knop Apply selected background to my lock screen.08.2 Startscherm Windows 8
 13. 13. 09 WindowFXWie met Ubuntu werkt kent misschien Wobbly Windows wel, en wie met OS Xwerkt, kent wellicht Geest uit de fles; beide zijn leuke grafische toevoegingenaan het besturingssysteem. Standaard zijn er in Windows weinig van dit soortgrafische extraatjes te vinden, daar heb je WindowFX (http://ct.link.idg.nl/swx)voor nodig. WindowFX is een uitgebreide applicatie die naast de nodigegrafische toevoegingen ook wat extra functionaliteit toevoegt aan Windows XP,Vista, 7 en 8.Om de overgang van vensters aan te passen (zoals we dat van PowerPointkennen), open je het programma en ga je naar het tabblad Animations. Kieseen van de onderdelen, bijvoorbeeld Start menu. In het venster kan jeselecteren welke overgang je voor het openen en sluiten van het startmenu wiltgebruiken. Bij vensters kunnen animaties worden geselecteerd voor het sluiten,starten, minimaliseren en maximaliseren. Om een wiebelscherm in te schakelenga je naar Movement en selecteer je Enable window dragging animations(‘Wobbly windows’). Probeer gerust wat opties uit. Zodra een optie isgeselecteerd, wordt deze direct toegepast.
 14. 14. 10 RainmeterMet Rainmeter (www.rainmeter.net) kan je het bureaublad (Windows XP, Vista, 7of 8) tot in het extreme aanpassen. Het programma valt het beste te beschrijvenals een multifunctionele bureaubladgadget, waar gigantisch veel futuristischethema’s en extra’s voor te vinden zijn. Zo kunnen er bijvoorbeeld eentakenlijstje, hardware-monitor, rss-feed, snelkoppeling en een klok wordenweergeven. Met de juiste skin kan zelfs de gehele taakbalk overbodig worden.Skins zijn onder andere te vinden op de website van Rainmeter of viawww.deviantart.com. Gebruik bij de laatste als zoekterm Rainmeter en je krijgtde meest verbluffende resultaten. Download een skin naar keuze en pak hetbestand uit. Open het bestand Setup.rmskin en installeer de skin door de setupte doorlopen.
 15. 15. 11 Gadgets in Windows 8In Windows 8 zijn helaas de bureaubladgadgets weggehaald. Met het gratisprogramma 8GadgetPack (http://ct.link.idg.nl/gap) kunnen de gadgets toch inWindows 8 worden gebruikt. Na de installatie van het programma wordt de oudevertrouwde Sidebar (die ook in Windows Vista werd gebruikt) weer toegevoegdaan het bureaublad, inclusief een aantal gadgets. Indien je liever geen Sidebargebruikt, dan sleep je de gadgets naar het bureaublad. Klik daarna met derechtermuisknop op de Sidebar en kies Sluit 7 Sidebar.Om extra gadgets toe te voegen ga je naar het startvenster van 8GadgetPacken kies je Gadgets. Sleep de gadgets die je wilt gebruiken vanuit hetprogramma naar het bureaublad.
 16. 16. www.computertotaal.nl/abonnerenwww.facebook.com/computertotaalwww.twitter.com/computertotaalDeze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie vanComputer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meerinformatie over abonnementen op onderstaande url.

×