Cursus - Spotify

82,640 views

Published on

Spotify is inmiddels alweer twee jaar beschikbaar in Nederland. Het is het fatsoenlijke alternatief voor alle illegale muziekbronnen. Met de dienst streamt u online muziek uit de grote bibliotheek van Spotify en met een betaald account kan dit zelfs via uw smartphone of tablet. De mogelijkheden zijn zeer divers, daarom leggen wij u ze stap voor stap uit. Het programma werkt op zowel pc, als Mac, als Linux (betaversie of met Wine). De werking is op deze platformen grotendeels hetzelfde, daarom gaan we uit van de Windows-versie.

Published in: Technology
1 Comment
1 Like
Statistics
Notes
 • ***** Spotify via een KPN abbonnement is nog geen 10 euro incl btw. Op drie apparaten kun je een playlist downloaden. Als je het lidmaatschap deelt met partner en zoon heb je voor drie personen alle muziek van de wereld zelfs offline. Geweldig! Vijf sterren *****. Kwaliteit tot 320 in te stellen = CD kwaliteit. Als je de muziek wil kopen is dat bij 100 nummers 60 cent per nummer. Integreert met Itunes en met de eigen op harde schijf gezette cd's. Eindeloos afspeellijsten op halen op het internet. etc. Wordt heeeel groot. Met een mobiel 4 G abbonement heb je overal (boot, fiets, schaats, stand) de muziek die je wilt.
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
No Downloads
Views
Total views
82,640
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
58,601
Actions
Shares
0
Downloads
41
Comments
1
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cursus - Spotify

 1. 1. Cursus – Muziek via Spotify
 2. 2. Legaal muziek luisteren was nog nooit zo veelzijdigSpotify is inmiddels alweer twee jaar beschikbaar in Nederland. Het is het fatsoenlijkealternatief voor alle illegale muziekbronnen. Met de dienst stream je online muziek uit degrote bibliotheek van Spotify en met een betaald account kan dit zelfs via een smartphoneof tablet. De mogelijkheden zijn zeer divers, daarom leggen wij je ze stap voor stap uit. Hetprogramma werkt op zowel pc, als Mac, als Linux (betaversie of met Wine). De werking isop deze platformen grotendeels hetzelfde, daarom gaan we uit van de Windows-versie.
 3. 3. 01 Account kiezenSpotify heeft drie verschillende accounttypes: Spotify Free, Spotify Unlimited (4,99 europer maand) en Spotify Premium (9,99 euro per maand). Met de gratis versie krijg je twintiguur luistertijd per maand, waarbij liedjes onderbroken worden door reclames. SpotifyUnlimited neemt de tijdsbeperking en reclame weg en Spotify Unlimited geeft ook demogelijkheid om muziek te luisteren op een smartphone, tablet of muzieksysteem zoalsde Logitech Squeezebox. Op deze website zie je de verschillen op een rij.
 4. 4. 02 Account aanmaken Ga naar www.spotify.com en kies bovenin Get Spotify. Als je een accounttype hebt gekozen, klik je op Downloaden. Wanneer je voor Spotify Free hebt gekozen, haal je het programma meteen binnen. Je kuntoverigens altijd nog opwaarderen naar een Unlimited- of Premium-account. Als je een betaald account hebt gekozen dien je eerst via Facebook te registreren en een betaalmethode te selecteren (creditcard, PayPal of gift card). Na de betaling is het account gereed en start de download van het programma.
 5. 5. 03 Eerste startWanneer je het gedownloade installatiebestand opent, doorloop je het installatieproces.Bij het starten van het programma krijg je eerst een inlogscherm waarmee je met een(Facebook-)account inlogt. Wanneer het programma is gestart zie je een interface diegrofweg in drie blokken is onderverdeeld. Links de navigatiestructuur, in het midden deinhoud en rechts sociale functies en een tutorial. Klik bovenin nog even opBewerken / Voorkeuren en loop deze instellingen even door. Hier kun je onder anderekoppelingen maken met sociale netwerken of andere mediaspelers en de audiokwaliteitinstellen.
 6. 6. 04 Muziek opzoekenJe kunt muziek zoeken via het zoekveld linksboven. De zoekresultaten geven artiesten,albumtitels, nummers en afspeellijsten weer. Klik op de artiestennaam, afspeellijst of albumom op de pagina hiervan te komen. Met de pijltjes ga je een pagina terug of weer vooruit.Een dubbelklik speelt het geselecteerde nummer meteen af. Een rechtermuisklik geeftoverige opties weer. Kies Wachtrij om het nummer later af te spelen. Deze wachtrij bekijktof wijzig je door links Afspeelwachtrij te kiezen. Hier bepaal je de gewenste volgorde ofje verwijdert nummers met de Delete-toets.
 7. 7. 05 Afspeelmogelijkheden Als je nummers of een afspeelwachtrij afspeelt zie je linksonder het albumhoesje verschijnen, metdaaronder (van links naar rechts) afspeelmogelijkheden zoals vorige nummer, pauzeren, volgende nummer, een verstelbare voortgangbalk, shuffle en repeat. Als je in de afspeelwachtrij bovenin op het tabje Geschiedenis drukt zie je alle nummers die je tot voorheen geluisterd hebt. Handig als naslagwerk. Wil je de afspeelwachtrij bewaren, dan kun je deze ook als afspeellijst opslaan, hier gaan we in de volgende stap mee aan de slag.
 8. 8. 06 NavigerenZoals je merkt, is navigeren door Spotify erg gemakkelijk. Albumtitels, artiestennamen,afpeellijsten en zelfs gebruikers, alles is aan te klikken en brengt je naar een eigenoverzichtspagina. Wanneer je op een artiestenpagina bent krijg je meerdere tabbladenbovenin, namelijk Overzicht, Biografie en Vergelijkbare artiesten. Zo kun jegemakkelijk zien welke muziek van de artiest beschikbaar is, meer informatie te wetenkomen en bovendien vergelijkbare artiesten opzoeken. Zo is het erg leuk om opontdekkingsreis te gaan naar nieuwe muziek.
 9. 9. 07 AfspeellijstEen afspeellijst is handig voor op feestjes of om te delen met anderen. Deze maak jeaan door links op Nieuwe afspeellijst te klikken en vervolgens een naam in te geven.Vervolgens zoek je muziek die je selecteert met de rechtermuisknop, kies Toevoegenaan en selecteer vervolgens de afspeellijst. Je kunt muziek ook direct naar de afspeellijstslepen. Er is geen beperking aan het aantal of de grootte van de afspeellijsten. Als je ophet sterretje voor een nummer drukt wordt deze toegevoegd aan de lijst Favorieten.Deze werkt verder hetzelfde als een afspeellijst en is ook in het linkermenu te vinden.
 10. 10. 08 Lokale bestandenAls je al veel muziek en afspeellijsten lokaal hebt opgeslagen, kun je deze ook inSpotify importeren. Zo hoef je niet opnieuw afspeellijsten aan te maken en heb jemuziek beschikbaar die anders niet in de bibliotheek staat. Dit doe je u doorBewerken / Voorkeuren te kiezen. Onder Lokale Bestanden vink je aan uit welkemediaspeler je de muziek wilt halen. Met Bron toevoegen kun je eventueelhandmatig muziekmappen importeren. Hierna verschijnt de muziek als je in hetlinkerdeelvenster Lokale bestanden kiest.
 11. 11. 09 Muziek aanschaffen Muzieknummers zijn lokaal op te slaan door ze aan te schaffen. Ook volledige albums kopen is mogelijk, maar je betaalt dan eigenlijk gewoon de losse nummers uit het album. Zoek een nummer of album op endruk vervolgens op Downloaden of Album ophalen. Vul het wachtwoord in. Hebt je nog geen tegoed op het account, dan kun je in het scherm dat opent kiezen hoeveel tegoed je wilt, gevolgd door Volgende. Voer vervolgens je creditcard- of PayPalgegevens in en bevestig met Koop Download (let op de 30 dagen houdbaarheid!). De mp3-bestanden worden standaard gedownload naar C:Program FilesSpotify.
 12. 12. 10 RadiozendersWilt je op de automatische piloot luisteren? Dan komen de radiozenders van pas. Dezeworden willekeurig gegenereerd uit vergelijkbare muziek. Je kunt een radiozenderstarten op basis van een artiest, genre, album, nummer of een afspeellijst. Navigeernaar zo’n pagina en kies boven Radiozender voor ... beginnen (waar ... staat vooralbum, nummer, afspeellijst of artiest). Zodra je op deze knop drukt begint de muziekmeteen te spelen. Onder in de radiopagina zie je ook genres, waarvan je ook eenradiozender kunt beluisteren.
 13. 13. 11 Muziek delen (1)Als je bij Beeld / Lijst met personen een vinkje hebt staan, zie je rechts in beeld jefavoriete vrienden staan. Deze worden uit Facebook geïmporteerd of kun je handmatigtoevoegen. Als je links op Vrienden drukt, zie je al je vrienden. Open het profiel door opde naam te klikken en je krijgt een overzicht van favoriete artiesten, afspeellijsten en demogelijkheid aan te raden. Via het vakje Muziek vinden zoek je een artiest, afspeellijstof lied op, in het vak Zeg iets vul je dit aan met een berichtje, gevolgd door Verzenden.De muziek verschijnt in de Inbox (in het linkerdeelvenster) van de vriend.
 14. 14. 12 Muziek delen (2)Je hoeft niet naar een profiel te navigeren om muziek met hem of haar te delen. Als je op een pagina vaneen artiest, album of afspeellijst bent, kun je deze direct naar een ander versturen door bovenin op Delente drukken. In het venster dat verschijnt, druk je op het tabblad Versturen naar een vriend, waarna je de naam ingeeft en eventueel een bericht tikt. Nadat je op Versturen hebt geklikt verschijnt de muziek in de inbox van de geadresseerde. Muziek die anderen met je delen verschijnt natuurlijk in de inbox. Zo hoeft nieuwe muziek ontdekken geen eenmansklus te zijn.
 15. 15. 13 ProfielZoals je wellicht gemerkt hebt, is de weergave van een profiel vaak verschillend. Jekunt namelijk zelf instellen hoe het profiel voor anderen wordt weergegeven. Drukhiervoor rechtsboven op je gebruikersnaam en kies Profiel. Hier zie je hoe anderenjouw profiel te zien krijgen. Door nu rechtsboven op Bewerken te drukken pas je aanwat anderen te zien krijgen, zoals de afspeellijsten en favoriete artiesten. Dit stel je indoor per afspeellijst het schuifje naar links (uit) of naar rechts (aan) te zetten. Als jeklaar bent druk je bovenin op Gereed.
 16. 16. 14 Afspeellijst volgenZoals je in de profielinstellingen gezien hebt, is het ook mogelijk om afspeellijstenopenbaar te maken, wat inhoudt dat anderen zich er ook op kunnen abonneren. Zo kunje dus zelf ook op zoek gaan naar afspeellijsten, via het zoekmenu bijvoorbeeld: wanneerje begint te typen wordt dit aangevuld met resultaten in meerdere categorieën,waaronder afspeellijsten. Via websites als http://sharemyplaylists.com kun je ook opzoek, links van de website openen direct in Spotify. Wanneer je een leuke afspeellijstwilt bewaren in het linkermenu, druk je in de afspeellijst rechtsboven op Abonneren.
 17. 17. 15 Delen via link Zoals je in stap 14 kon lezen, is het ook mogelijk met hyperlinks direct naar Spotify te verwijzen. Deze links kun je gebruiken om muziek te delen op een eigen website, in een e-mail of via een sociaal netwerk. De link Verkrijg je door met de rechtermuisknop op een nummer, album, gebruiker of afspeellijst te klikken envervolgens HTTP-link kopiëren te kiezen. Plak de link in bijvoorbeeld een e-mailbericht. Om de link te kunnen openen is het wel noodzakelijk om Spotify geïnstalleerd te hebben.
 18. 18. 16 ToetsenbordcombinatiesOm het gebruik van Spotify makkelijker en sneller te maken, zijn er ook toetsenbord-combinaties te gebruiken. Bijvoorbeeld om het geluid harder (Ctrl+PijlOmhoog) of zachter(Ctrl+PijlOmlaag) te zetten, de muziek pauzeren (Spatiebalk) of het vorige en volgendenummer af te spelen (Ctrl+PijlLinks en Ctrl+PijlRechts). Bij zowel de Mac-versie als deWindows-versie zijn er combinaties te gebruiken, die in grote lijnen hetzelfde zijn. Ophttp://ct.link.idg.nl/stc zie je een overzicht van alle toetscombinaties.
 19. 19. 17 Offline beschikbaarHeb je een Premium-account, dan kun je ook afspeellijsten offline beschikbaar maken.Handig als je bijvoorbeeld op pad bent met een laptop of even geen internetverbindingbeschikbaar hebt. Je maakt een afspeellijst offline beschikbaar door in het linkermenueen afspeellijst te kiezen met de rechtermuisknop en Beschikbaar Offline te kiezen. Ofje haalt rechtsboven in de afspeellijst het schuifje naar rechts. Een icoontje verschijntnaast de afspeellijst dat aangeeft dat hij gedownload wordt en later offline beschikbaaris.
 20. 20. 18 Sync met iPod Je kunt de aangeschafte en lokale muziek ook synchroniseren met een iPod (niet touch). Zo ben je niet meer afhankelijk van iTunes. Dit wist wel de inhoud van de iPod. Sluit de iPod aan, zorg dat iTunes niet aanstaat en je ziet links in Spotify de iPod verschijnen onder Apparaten. Kies Je iPod wissen en dezeiPod synchroniseren met Spotify. Wil je zelf kiezen welke muziek je synchroniseert, kies dan Handmatig afspeellijsten voor de synchronisatie kiezen. Om muziek uit de Spotify-bibliotheek af te spelen heb je een Unlimited-account nodig.
 21. 21. 19 Sync met smartphoneHet is ook mogelijk om zonder Unlimited-account je lokale muziek te synchroniseren meteen iPhone, iPod touch en Android-tablet of -smartphone. Installeer de Spotify-app uit deApp Store of Play Store en meld je aan. Sluit vervolgens het apparaat aan op de computermet kabel, of zorg dat de pc en het apparaat met hetzelfde wifi-netwerk verbonden zijn.Vervolgens zie je links in beeld van Spotify op de pc je apparaat staan en kun jeafspeellijsten en muziek synchroniseren op dezelfde manier als bij een iPod (stap 18).
 22. 22. 20 Spotify appAls je een Premium-account hebt, kun je muziek ook naar een smartphone of tabletstreamen. Dit gaat via de app die je uit de Play Store of App Store haalt. Het is aan teraden om geen muziek via de app te streamen over 3G, aangezien dit nogal watdata verbruikt. Doe dit bij voorkeur dus via een wifi-verbinding of sla je afspeellijstlokaal (offline) op de smartphone of tablet op. Dat laatste doe je door de afspeellijstop de smartphone ingedrukt te houden en Download te kiezen. Afspeellijstendownloaden doe je overigens ook beter via wifi.
 23. 23. 21 Andere apparaten Hebt je een Premium-account, dan kun je Spotify ook op tal van andere apparaten naast een iPhone of Android gebruiken. Denk aan mobiele apparaten zoals een BlackBerry, Palm, Symbian (Nokia) of Windows Phone, maar ook een muzieksysteem als Logitech Squeezebox. Ook als je een Android hebt zonder toegang tot de Play Store kun je een previewversie van Spotify handmatig installeren door methet apparaat het installatiebestand te downloaden en te installeren. Hiervoor moet je wel bij Instellingen / Toepassingen / Onbekende bronnen een vinkje zetten.
 24. 24. Deze workshop wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie vanComputer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meerinformatie over abonnementen op onderstaande url. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal
 25. 25. www.computertotaal.nl/abonneren

×