Cursus: Oude foto's digitaliseren

20,752 views

Published on

Een behoorlijk aantal jaar geleden liep je waarschijnlijk nog met fotorolletjes naar de plaatselijke fotowinkel en keek je met de hele familie vanaf de bank naar een diaprojector. Inmiddels is fotografie gedigitaliseerd, waardoor je zelfgemaakte kiekjes eenvoudig thuis uitprint en op een HDTV bekijkt. Heb je nog dozen vol oude afdrukken, negatieven en dia’s liggen? Dan is het verstandig om ze over te zetten naar je computer, zodat jouw waardevolle herinneringen bewaard blijven. In deze cursus leer je hoe je dit het beste aanpakt.

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
20,752
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
12,704
Actions
Shares
0
Downloads
69
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cursus: Oude foto's digitaliseren

 1. 1. Cursus: Oude foto’s digitaliserenAfdrukken, negatieven en dia’s op je pc
 2. 2. InleidingEen behoorlijk aantal jaar geleden liep je waarschijnlijk nog metfotorolletjes naar de plaatselijke fotowinkel en keek je met de hele familievanaf de bank naar een diaprojector. Inmiddels is fotografiegedigitaliseerd, waardoor je zelfgemaakte kiekjes eenvoudig thuis uitprinten op een HDTV bekijkt. Heb je nog dozen vol oude afdrukken, negatievenen dia’s liggen? Dan is het verstandig om ze over te zetten naar jecomputer, zodat jouw waardevolle herinneringen bewaard blijven. In dezecursus leer je hoe je dit het beste aanpakt.
 3. 3. 01 Afdrukken scannenAls je een aantal fotoalbums hebt liggen, kost het veel tijd om ze te digitaliseren. Je dientnamelijk alle foto’s los te maken en onder de scanner te leggen. Hiervoor kan je eenscanner gebruiken die onderdeel is van een all-in-one-printer, maar uiteraard kan hetook een los exemplaar zijn. Maak de afdrukken vooraf voorzichtig schoon met eenstofvrije doek. Belangrijk is dat je de afdruk zo recht mogelijk op de glasplaat legt. Startvervolgens het programma op dat bij de scanner is meegeleverd. Neem vervolgens deinstellingen nauwkeurig door. Zet de resolutie bij voorkeur op 300 dpi en geef aan dat hetom een foto gaat. Zorg er daarnaast voor dat het scanapparaat de afdrukken als jpeg-bestanden opslaat. Vergeet niet om de gewenste bestandslocatie op te geven.In veel software kan je direct correcties toepassen. Zo is het vaak mogelijk om stof teverwijderen en het beeld te verscherpen. Ook de helderheid en het contrast zijn somsaan te passen, waardoor je bijvoorbeeld donkere foto’s iets lichter maakt. Verwacht geenwonderen van deze voorgekauwde instellingen, maar je kan het wellicht evenuitproberen. Maak eerst een voorbeeldscan en bestudeer het resultaat. Zo nodig wijzigje eerst nog enkele instellingen voordat je de definitieve scan maakt. Let op dat je witteranden rondom foto’s netjes wegwerkt. Alle gangbare scanners hebben genoeg ruimteom meerdere afdrukken op de glasplaat te leggen. Als je geluk hebt, maakt demeegeleverde software er vervolgens afzonderlijke fotobestanden van.
 4. 4. 02 Photo GalleryHeb je geen geschikte scansoftware op de computer staan? Geen probleem, want je kanhiervoor ook een Windows-hulpprogramma gebruiken. Open vanuit het startmenu PhotoGallery. Als je het programma nergens kan vinden, surf dan naarwww.windows.microsoft.com/nl-NL/windows-live/essentials-home om de software tedownloaden. Leg een foto die je wilt digitaliseren op de glasplaat. Klik linksboven opImporteren en selecteer het scanapparaat dat is aangesloten op je computer. Bevestigmet Importeren en loop de scaninstellingen nauwkeurig na. Als Profiel kies je voorFoto, waarbij je de resolutie op 300 dpi laat staan. Controleer of het programmagedigitaliseerde foto’s als jpeg-bestand opslaat. Pas naar eigen inzicht de Helderheiden het Contrast aan.Via Zoeken sla je de gescande foto op in de map Mijn afbeeldingen. Nuttig is dat jegescande afbeeldingen meteen voorziet van labels. In uitgebreide collecties vind jedaarmee gemakkelijker afbeeldingen over hetzelfde onderwerp terug. Met Photo Gallerykan je je foto’s ordenen. Daarnaast pas je eenvoudige bewerkingen toe. Zo snij jebijvoorbeeld de foto bij en verwijder je rode ogen. Als alternatief gebruik je hetprogramma Windows Faxen en scannen om je waardevolle afdrukken te digitaliseren.
 5. 5. 03 PicasaPicasa is een uitstekend programma om jouw fotocollectie te ordenen aan de hand vantrefwoorden (tags). Wanneer je het goed gebruikt, raken je foto’s niet meer zoek. VanuitPicasa scan je rechtstreeks afdrukken, zodat je gemakkelijk digitale versies van de foto’sop je computer bewaart. Surf naar http://picasa.google.nl en download hetinstallatiebestand naar je computer. Zodra de installatie is afgerond, start je de freewareop. Geef aan in welke map(pen) jouw digitale foto’s staan opgeslagen. Bevestig metDoorgaan en bepaal of je voortaan Picasa wilt gebruiken om afbeeldingen op je pc weerte geven. Alle foto’s staan op chronologische volgorde afgebeeld.Je voegt gemakkelijk analoge afdrukken toe aan de collectie. Leg de afdruk zo rechtmogelijk onder het deksel van de scanner. Klik linksboven op de knop Importeren. Inhet uitrolmenu achter Importeren van selecteer je het juiste scanapparaat. Als het goedis, verschijnt er nu een bescheiden dialoogvenster. Via De kwaliteit van de gescandefoto aanpassen verander je naar eigen inzicht de waarden voor Helderheid enContrast. Kies voor een resolutie van 300 dpi. Bevestig met OK. Klik op Voorbeeld enbeoordeel het tijdelijke resultaat. Met het selectiekader zorg je ervoor dat Picasa geenoverbodige randen opslaat. Klik ten slotte op Scannen.
 6. 6. 04 Foto opslaanVoordat je de gedigitaliseerde versie van de foto definitief toevoegt aan Picasa, dien jenog enkele zaken duidelijk te maken. Linksonder geef je de gewenste bestandslocatievoor je gescande afbeeldingen op. Verder selecteer je ook een submap. Klik op Selectieimporteren. De gedigitaliseerde foto verschijnt vervolgens in Picasa. Dubbelklik op deminiatuur, waarna het bewerkvenster van het programma opent. Hier kan je onder meerde foto rechtzetten en snij je witte randen weg. Je vindt alle bewerkopties in hetlinkerdeelvenster.Via Beeld / Tags koppel je trefwoorden aan de foto. Typ rechts een trefwoord in dat metde foto te maken heeft. Klik vervolgens op het plusteken. Met behulp van de zoekfunctiehaal je in een getagde fotoverzameling simpel de gewenste afbeeldingen boven water.Vooral in uitgebreide fotocollecties is het belangrijk dat je tags gebruikt. Overigens is hetmogelijk om meerdere trefwoorden aan dezelfde foto te koppelen. Navigeer naarBestand / Opslaan om de foto als jpeg-afbeelding te bewaren. Via Terug naarbibliotheek beland je weer in het hoofdscherm.
 7. 7. 05 FotoscannerNaast normale afdrukken kan je ook negatieven en dia’s scannen. Omdat het omoorspronkelijk beeldmateriaal gaat, is de kwaliteit vaak beter dan dat je al afgedruktefoto’s digitaliseert. Wel heb je hiervoor geschikte apparatuur nodig. Sommigefotoscanners hebben een speciaal raamwerk waarin je de negatieven en dia’s kanleggen.De transparantenadapter stel je in staat om het analoge materiaal te digitaliseren.Dergelijke scanners ondersteunen een hoge resolutie, waardoor het mogelijk is om defilms voldoende uit te vergroten. De meegeleverde software helpt je om negatieven endia’s te digitaliseren. Zorg er van tevoren wel voor dat het materiaal stofvrij is. Als je eennieuwe fotoscanner wilt aanschaffen, let dan goed op of het apparaat de juisteafmetingen ondersteunt voor jouw bewaarde films.
 8. 8. 06 Dia- en negatiefscannerEr zijn ook speciale apparaatjes te koop die uitsluitend bestemd zijn voor het scannenvan dia’s en negatieven. Tegenwoordig zijn ze op veel plekken verkrijgbaar. Duitsesupermarktketens hebben ze regelmatig liggen, maar ook op internet is een grootaanbod beschikbaar. Denk overigens niet dat je voor zo’n apparaatje handen vol geldkwijt bent, want voor een paar tientjes heb je er al één van een onbekend merk.Verwacht voor dat geld geen topkwaliteit, maar het stelt je in ieder geval in staat omeenvoudig oude foto’s te digitaliseren. Het nadeel van zulke goedkope diascanners isdat je meestal meer last hebt van ruis en kleurzweem. Het voordeel van dergelijkescanners is dat het de negatieven of dia’s veel sneller scant in vergelijking met normalefotoscanners. Voor grote hoeveelheden films is zo’n diascanner natuurlijk ideaal.Je legt de dia’s of negatieven in een speciale houder, waarna je de beelden één vooréén digitaliseert. Met een grote houder waarin je veel dia’s of negatieven kwijt kan,digitaliseer je de boel erg vlot. Afhankelijk van welk type je gebruikt, schrijft het apparaatde fotobestanden weg naar een geheugenkaart of hevelt het de bestanden via een usb-kabel over naar je pc. In dat laatste geval dien je wel een driver op je computer teinstalleren. Let op dat de software het besturingssysteem van je computer ondersteunt.Soms levert de fabrikant een videokabel mee, zodat je het resultaat direct op eentelevisie bekijkt.
 9. 9. 07 ScannenHet is belangrijk om de dia’s stofvrij te maken. Soms levert een fabrikant hiervoor eenaparte reinigingsborstel mee. Een klein stofdeeltje veroorzaakt op de gedigitaliseerdefoto namelijk al een lelijke vlek. Na het schoonmaken leg je de dia’s en negatieven in dedaarvoor bestemde houder. Probeer te voorkomen dat je de dia’s of negatievengespiegeld scant. Om negatieven goed in de houder te leggen, kijk je boven aan destrook naar de serienummers. De bediening regel je meestal op een compact lcd-scherm. Indien mogelijk, stel je in dat je de bestanden in jpeg opslaat. Geef verder aanwat voor filmtype je wilt digitaliseren.Helaas zijn er op goedkope scanapparaten meestal geen bewerkfuncties voorhanden.Hiervoor dien je dus een aparte fotobewerker te gebruiken, zoals Photoshop Elements ofPicasa. Overigens is kantelen en spiegelen vaak wel mogelijk, mocht je per ongeluk tochgespiegeld gescand hebben. Het gebruik van dia- en negatiefscanners is meestal zeereenvoudig. Op goedkope apparatuur maak je met één druk op de knop een scan. Naeen paar seconden is het resultaat al zichtbaar op het lcd-schermpje. Schuif de houderverder om de volgende dia of het volgende negatief vast te leggen.
 10. 10. 08 Foto van een afdrukDe simpelste manier om oude kiekjes te digitaliseren, is om met je digitale camera eenfoto te nemen van een afdruk. Overigens is dit niet de beste methode, want het is vrijlastig om een mooi resultaat te bereiken. Maar als je niet wilt investeren in een(dia)scanner, dan is dit wellicht een interessante optie.Je gebruikt het beste een statief en een macrolens. Let op dat je omgebogen hoekjes opeen egale achtergrond vastplakt. Leg de foto ook niet in een te lichte omgeving engebruik in plaats van flitslicht een langere sluitertijd. Zeker bij hoogglansafdrukken is heteen hele klus om fatsoenlijke foto’s te maken. Probeer een omgeving te creëren waarbijje zo weinig mogelijk last hebt van schitteringen. Een polarisatiefilter kan ook nog helpenom schitteringen te voorkomen.Stel je geen hoge eisen aan de kwaliteit van je gedigitaliseerde foto’s, dan kan jeShoeBox eens proberen. ShoeBox is een fotoscanner-app voor iPhone en Android. Jemaakt met de camera op je smartphone een foto van de oude afdruk, waarmee je defoto digitaliseert. ShoeBox kan ook nog eens vreemde verhoudingen door een verkeerdecamerastand corrigeren en kan overbodige randen wegsnijden. Na afloop kan je defoto’s eenvoudig met vrienden delen.
 11. 11. 09 Professionele apparatuurWil je afdrukken, dia’s en negatieven in de beste kwaliteit digitaliseren? Je hebt danprofessionele apparatuur nodig. Het is zonde om veel geld te besteden aan eenhoogwaardige scanner die je slechts eenmalig gebruikt. Gelukkig bestaan er ookbedrijven waarbij je tegen betaling professionele apparatuur kan gebruiken. Je betaalthiervoor meestal een vast uurtarief. Verder zijn er ook bedrijven waaraan je het volledigedigitalisatieproces uitbesteedt. Je levert het analoge fotomateriaal in, waarna je na eenpaar dagen een usb-stick, geheugenkaart, externe harde schijf of dvd met jpeg-bestanden terugkrijgt. Een groot voordeel is dat je er zelf geen tijd aan kwijt bent.Kies wel een bedrijf dat een goede reputatie heeft op het gebied van digitaliseren.Meestal betaal je een vast bedrag per foto. Daarnaast wordt er vaak een starttarief inrekening gebracht. Wil je oude foto’s in groot formaat afdrukken, dan is het eenvoorwaarde dat de scans in een hoge resolutie gemaakt worden. Houd er rekening meedat je hiervoor doorgaans extra geld kwijt bent. Verder kan je eventueel ookfotocorrecties uitbesteden, zodat je een kant en klare digitale fotocollectie krijgtaangeleverd.
 12. 12. Deze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie vanComputer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meerinformatie over abonnementen op onderstaande url. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal

×