Cursus: Muziek via Xbox Music

2,956 views

Published on

Microsoft timmert hard aan de weg met z’n Xbox LIVE platform. Oorspronkelijk bedoeld om samen online te gamen, inmiddels uitgegroeid tot een platform waar gamers elkaar ontmoeten, maar ook waarmee films gestreamd kunnen worden en met de komst van Xbox Music nu ook muziek.

Met Xbox Music heb je (net als bij bijvoorbeeld Spotify) toegang tot een onbeperkte hoeveelheid muziek, die je op je pc, je smartphone en je tablet kunt afspelen. Wat precies de mogelijkheden zijn? Dat leggen we je haarfijn uit.

Published in: Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
2,956
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
645
Actions
Shares
0
Downloads
12
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cursus: Muziek via Xbox Music

 1. 1. Cursus: Muziek via Xbox Music Muziek luisteren op Windows 8, zonder Xbox
 2. 2. Microsoft timmert hard aan de weg met z’n Xbox LIVE platform. Oorspronkelijk bedoeld om samen online te gamen, inmiddels uitgegroeid tot een platform waar gamers elkaar ontmoeten, maar ook waarmee films gestreamd kunnen worden en met de komst van Xbox Music nu ook muziek. Met Xbox Music heb je (net als bij bijvoorbeeld Spotify) toegang tot een onbeperkte hoeveelheid muziek, die je op je pc, je smartphone en je tablet kunt afspelen. Wat precies de mogelijkheden zijn? Dat leggen we je haarfijn uit. Inleiding
 3. 3. 01 Account selecteren Wanneer je surft naar www.xbox.com/music en bovenin klikt op Nu lid worden, dan krijg je direct een pagina voorgeschoteld die je laat kiezen tussen een gratis Xbox LIVE- account of een betaald Xbox LIVE Gold-account. Omdat er weinig uitleg bij staat, zou je wellicht kunnen denken dat je Gold moet kiezen om onbeperkt toegang tot muziek te krijgen, maar zo werkt het niet. Het Gold-lidmaatschap heeft vooralsnog alleen betrekking op het game-gedeelte van het platform en niet op muziek (tenzij je de dienst ook op de Xbox wilt gebruiken). Kies daarom linksonder voor Nu gratis aanmelden.
 4. 4. 02 Account aanmaken Wanneer je hebt geklikt op Nu gratis aanmelden, kom je op een pagina terecht waarin je wordt gevraagd om je e-mailadres. Je kan hier uiteraard ieder e-mailadres invullen, maar heb je al een Microsoft-account (bijvoorbeeld een Hotmail- of Outlook-adres) dan kan je het beste dat adres invullen. Xbox Music zal het adres namelijk herkennen als Microsoft-adres, waardoor je niet opnieuw al je gegevens hoeft in te vullen. Heb je nog geen e-mailadres van Microsoft, dan krijg je de vraag om naar https://account.live.com te gaan en daar een Microsoft-account aan te maken.
 5. 5. 03 Xbox-profiel aanmaken Wanneer je bent ingelogd, krijg je de vraag om een Xbox-profiel aan te maken. Dat lijkt wat vreemd, omdat men het in de tekst heeft over games en je misschien niet eens een Xbox hebt. Je kunt dit dan ook gewoon negeren, het heeft simpelweg te maken met het feit dat Microsoft één platform aanbiedt voor games, als muziek als video. Let wel even op welke vakjes je aangevinkt laat staan, in verband met het toezenden van reclame. Klik op Ik ga akkoord om het profiel te activeren en op de volgende pagina op OK. Je kunt nu inloggen op de Muziek-app in Windows 8 om gebruik te maken van de gratis versie van de dienst.
 6. 6. 04 Abonnementsvormen Zelden hebben we een website gezien die zo onduidelijk is in z’n informatievoorziening. Microsoft biedt op de site van Xbox Music feitelijk alleen de Music Pass aan, maar vertelt totaal niet dat je voorlopig ook zonder kunt en wat daar precies de beperkingen van zijn. Er is in principe maar één abonnementsvorm, de Music Pass, waarvoor je € 9,95 per maand betaalt of 100 euro per jaar als je in één keer een jaar afrekent. Voor dat bedrag kan je onbeperkt en zonder onderbrekingen muziek streamen. Een andere optie is afzien van de Music Pass, waarna je een half jaar lang gratis gebruik kunt maken van de dienst, maar dan wordt de muziek wel onderbroken door reclame. Na dat half jaar stelt Microsoft restricties in, maar welke restricties dat precies zijn, is nog niet helemaal duidelijk.
 7. 7. 05 Gratis of betaald? In principe kan je nu een half jaar lang gratis gebruikmaken van Xbox Music. Het nadeel van de gratis variant van de dienst is echter dat deze maximaal een half jaar werkt (daarna stelt Microsoft er beperkingen aan, wat dit inhoudt is nog niet bekend). Daarnaast wordt de muziek op willekeurige momenten abrupt onderbroken door een reclameboodschap (zoals we ook van Spotify kennen). Vind je dat prima, dan kan je verder lezen bij stap 7. Wil je toch de volledige dienst gebruiken, lees dan gewoon verder.
 8. 8. 06 Xbox Music Pass aanvragen Om zonder beperkingen Xbox Music te gebruiken, heb je de Music Pass nodig. Deze kost € 9,99 per maand (€ 8,32 p/m als je een jaar vooruitbetaalt). Klik op de Xbox Music- site op Registreren en Muziek-Pass-proefabonnement voor 30 dagen € 0,00 op de pagina die verschijnt. Klik nu op Volgende. Vul uw wachtwoord in en kies Aanmelden. Voer vervolgens de gevraagde gegevens in en klik op Opslaan. Nu word je gevraagd om betaalinformatie: PayPal of Creditcard. Pas hier goed op! Wil je alleen de proefperiode dan moet je deze zelf annuleren, anders wordt het automatisch een betaald abonnement.
 9. 9. 07 App bijwerken Wellicht zoek je nu op de website van Xbox Music naar een app om te downloaden, maar zo werkt Windows 8 niet. De app die je nodig hebt om met Xbox Music te kunnen werken, is al geïnstalleerd. Je start deze app door het startscherm te openen (Windows- toets) en te klikken op de app Muziek. Er is hoogstwaarschijnlijk een update voor de app, wat rechtsboven wordt gemeld met de tekst Update beschikbaar. Klik hierop, waarna de Windows Store zal worden geopend en je kan klikken op Installeren om de apps waarvoor een vinkje staat bij te werken.
 10. 10. 08 Muziek zoeken Heb je je Microsoft-account gebruikt voor het registreren bij Xbox Music, dan hoef je hier niet meer in te loggen, want alles is aan elkaar gekoppeld. Muziek zoeken gaat nu heel eenvoudig. Je ziet diverse kopjes waaronder nu afspelen (met een aantal muzieksuggesties, alle muziek, bestverkochte muziek en aan de linkerkant mijn muziek, waar we later op terugkomen. Om muziek te luisteren klik je op een kopje (bijvoorbeeld bestverkochte muziek), klik je op een artiest, nummer of album en op Afspelen om het af te spelen.
 11. 11. 09 Bediening Wanneer je een nummer afspeelt, komt er onderin een balk omhoog waarin zich de knoppen bevinden waarmee je de app kunt besturen. Die balk kan je verbergen en weer oproepen door met de rechtermuisknop onder in het scherm te klikken. In de balk vind je knoppen als Vorige, Afspelen, Pauzeren en Volgende, die uiteraard precies doen wat hun naam inhoudt. Rechtsonder zie je de knop Afspeelopties, wanneer je hierop klikt, kan je de functies Herhalen en Willekeurig afspelen in- en uitschakelen.
 12. 12. 10 Kopen of streamen? Wanneer je een nummer afspeelt, zie je linksonder een aantal opties, waaronder de optie Kopen. Waarom zou je een nummer of album kopen als je het ook kunt luisteren met je abonnement? Om de simpele reden dat wanneer je er ooit voor kiest je abonnement op te zeggen, je ook geen toegang meer hebt tot de muziek. Koop je een nummer of album, dan blijft het voor altijd van jou, ook wanneer je besluit dat je geen gebruik meer wilt maken van Xbox Music. Nummers betaal je met de eerder aangegeven Paypal-rekening of creditcard.
 13. 13. 11 Eigen muziek toevoegen Handig om te weten is dat je niet beperkt bent tot het muziekaanbod dat Xbox Music je biedt. Wanneer je met rechts klikt in de onderkant van het scherm (om de navigatiebalk tevoorschijn te halen) dan zie je helemaal linksonder in die balk de optie Bestand openen. Klik je hierop dan kan je (weliswaar in een ietwat ongebruikelijke interface) bladeren naar muziek die je reeds op de harde schijf hebt staan, zodat je deze kunt toevoegen aan je Muziekbibliotheek in de app Muziek. Heb je een map vol met muziek, klik dan op Alles selecteren en vervolgens op Openen.
 14. 14. 12 Speel een artiest Soms heb je niet per se behoefte aan een bepaald liedje, maar wil je gewoon naar alle muziek van een bepaalde artiest luisteren. In dat geval is de optie Speel een artiest onder het kopje nu afspelen erg handig. Klik op Speel een artiest en typ vervolgens de naam in van een artiest waarnaar je graag zou willen luisteren. De app maakt de naam waarschijnlijk zelf af, als de artiest aanwezig is. Vervolgens wordt er alleen maar muziek afgespeeld van de betreffende artiest.
 15. 15. 13 Smart DJ Een andere handige functie is Smart DJ, te vergelijken met de Genius-functie in bijvoorbeeld iTunes. Deze functie is handig wanneer je zin hebt in een bepaald soort muziek, maar niet per definitie een bepaalde artiest. In dat geval klik je op Nieuwe Smart DJ en typ je wederom de naam van een artiest in, ditmaal een artiest die het soort muziek vertegenwoordigt waar je naar wilt luisteren. Dit werkt verrassend goed en leidt tot muziekkeuzes waar je wellicht zelf niet eens aan gedacht zou hebben.
 16. 16. 14 Afspeellijsten Een goede muziekspeler is niets zonder functie voor Afspeellijsten, gelukkig zijn die ook aanwezig. Deze moet je wel zelf aanmaken. Dit doe je door met de rechtermuisknop te klikken op een nummer en linksonder (in de balk die verschijnt) te klikken op Toevoegen aan afspeellijst. In de pop-up die verschijnt klik je op Een nieuwe afspeellijst maken. Heb je al een lijst aangemaakt, dan kan je voortaan vanuit de balk rechtstreeks een nummer aan die lijst toevoegen. Afspeellijsten speel je af door onder het kopje Nu afspelen te klikken op Een afspeellijst afspelen.
 17. 17. 15 Delen Wil je graag delen waar je naar luistert? Ook dit is een mogelijkheid in Xbox Music, zij het wat omslachtig en niet erg fraai uitgewerkt. Klik op het nummer dat je wilt delen en beweeg de muis naar de rechterkant van het scherm, waar de Charms-balk van Windows verschijnt. Klik daar op Delen. Je kan vervolgens delen via E-mail of met Personen (afhankelijk van wat je daaraan gekoppeld hebt kan dat bijvoorbeeld Facebook of Twitter zijn). De link naar het nummer wordt vervolgens gedeeld met het gekozen sociale netwerk (alleen als link, zonder afspeeloptie).
 18. 18. 16 Mijn muziek Tot slot is er in de interface aan de linkerkant nog de optie Mijn muziek. Je kan dat vergelijken met de muziekbibliotheek van iTunes. Wanneer je klikt op een nummer, dan heb je ook de optie om het nummer toe te voegen aan Mijn muziek. Het staat dan niet in een afspeellijst, maar wel in je bibliotheek, zodat je het eenvoudig terugvindt. Het verschil tussen een nummer dat je bezit en een nummer dat je mag streamen met het abonnement, herken je aan een pictogram met een wolkje (want die muziek staat in de cloud). Via de pagina Mijn muziek kan je ook je afspeellijsten en Smart DJ’s beheren.
 19. 19. 17 Xbox, smartphone en tablet In dit artikel hebben we de werking behandeld van Xbox Music voor Windows 8. De kracht van het platform is echter ook dat de muziek niet alleen te benaderen is vanaf je desktop, maar ook vanaf de smartphone, de tablet en de Xbox. Op dit moment is die dienst nog niet volmaakt en alleen beschikbaar voor smartphones en tablets van (hoe kan het ook anders) Microsoft. De softwarefabrikant heeft echter wel aangegeven te werken aan een app voor iOS en Android.
 20. 20. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal Deze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie van Computer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meer informatie over abonnementen op onderstaande url.

×