Cursus: Gratis foto's bewerken met RawTherapee

46,145 views

Published on

Steeds meer camera’s bieden ondersteuning voor raw. Dit is een speciaal bestandsformaat waarbij alles wordt opgeslagen wat de beeldsensor van het fototoestel vastlegt. Dat is een groot verschil met de jpg-foto’s die standaard worden opgeslagen, want die bevatten slechts een fractie van die beeldinformatie. Vanuit raw-bestanden zijn met bewerking daarom mooiere, betere foto’s te maken. Met RawTherapee kan dit zelfs gratis.

Published in: Art & Photos
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
46,145
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
28,229
Actions
Shares
0
Downloads
138
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cursus: Gratis foto's bewerken met RawTherapee

 1. 1. Cursus: RawTherapeeEenvoudig en snel raw-foto’s bewerken
 2. 2. InleidingSteeds meer camera’s bieden ondersteuning voor raw. Dit is een speciaalbestandsformaat waarbij alles wordt opgeslagen wat de beeldsensor vanhet fototoestel vastlegt. Dat is een groot verschil met de jpg-foto’s diestandaard worden opgeslagen, want die bevatten slechts een fractie vandie beeldinformatie. Vanuit raw-bestanden zijn met bewerking daarommooiere, betere foto’s te maken. Met RawTherapee kan dit zelfs gratis.
 3. 3. 01 Digitaal negatiefEen raw-bestand bevat alleen de ‘ruwe beeldinformatie’ die door de camera isvastgelegd. Het is nog geen foto die geschikt is om te printen of in een diashow aanvrienden getoond te worden. Er is altijd een programma nodig om van een raw-bestandeen echte foto te maken. De aanpassingen die je maakt worden nooit in het raw-bestandzelf opgeslagen, maar in een extra pp3-bestandje in dezelfde map. We bewerken indeze workshop met de gratis software RawTherapee. Pas zodra je in RawTherapee hetstartsein geeft, wordt een echte foto gegenereerd. Dat kan een jpg-, maar ook een tiff- ofeen png-bestand zijn. Een raw-bestand is dus een soort negatief. Je mag en kan het nietrechtstreeks aanpassen. Via het extra bestand met daarin jouw bewerkingen, bepaal jehoe dit negatief ‘ontwikkeld’ moet worden. Deze werkwijze heeft een paar grotevoordelen. Je behoudt namelijk altijd het originele fotobestand, zodat je het steedsopnieuw kunt gebruiken, zonder kwaliteitsverlies. Ook kan je zo heel eenvoudigmeerdere varianten van dezelfde foto maken.
 4. 4. 02 BestandsnavigatorHet programma RawTherapee haal je op vanaf de website www.rawtherapee.com ophet tabblad downloads. Er zijn versies voor meerdere platformen beschikbaar, al looptdie voor Mac OS X momenteel helaas wat achter. In deze basiscursus gebruiken wij de64bit-versie 4.0.9.50 voor Windows. Download het zip-bestand en voer het msi-bestanddat erin zit uit om RawTherapee te installeren.Het programma werkt veel met tabbladen en zodra je het start kom je in deBestandsnavigator terecht. Kies in de linkerkolom een map uit waarin zich raw-bestanden bevinden. Dat kan op meerdere manieren. Allereerst zijn er snelkoppelingen,zoals naar de hoofdmap van de huidige gebruiker en de map Pictures (in deNederlandstalige Windows kom je netjes in Mijn afbeeldingen terecht). Dan volgt hetuitklapmenu Recente mappen waarmee je snel jouw laatst gebruikte mappen opnieuwbezoekt. Eronder kan je via een soort mini-verkenner naar al jouw mappen en schijvengaan. Dubbelklik op een fotomap en de fotominiaturen verschijnen in beeld.
 5. 5. 03 Raw-bestand openenPer miniatuur zijn wat gegevens te zien, zoals de bestandsnaam, de datum en hettijdstip waarop de foto gemaakt is en de opnamegegevens uit de camera. Om een raw-foto te bewerken volstaat een dubbele klik op de miniatuur, of je klikt er met rechts op enkiest Open. Standaard opent elke foto in een eigen tabblad. Zo kan je op elk momenteenvoudig teruggaan naar de bestandsnavigator maar ook naar elke andere foto die jegeopend hebt. Nadeel is wel dat er al snel enorm veel tabbladen openstaan, die jehandmatig moet sluiten. Wil je dit niet, dan zijn de tabbladen via de programma-instellingen uit te schakelen.Rechts naast de voorbeeldweergave van de foto zie je onder het histogram (de golf metpieken) een groepje tabbladen waarmee je allerlei soorten bewerkingen kan uitvoeren.Doorgaans is het verstandig om de bewerkingen op een bepaald tabblad van boven naarbeneden af te werken. Het kan daarbij natuurlijk best gebeuren dat je af en toe wat heenen weer springt tussen de instellingen om alles nog wat beter af te stemmen. Je hoeftoverigens niet altijd alle schuifregelaars te veranderen of alle tabbladen te gebruiken.Alleen waar nodig pas je iets aan. We gaan aan de slag met de eerste bewerkingen.
 6. 6. 04 Belichting verbeterenHet eerste tabblad genaamd Belichting, bevat veel essentiële bewerkingen die logischgegroepeerd zijn. Hier bepaal je in belangrijke mate het uiterlijk van de foto. Wijbeperken ons op dit tabblad tot het eerste onderdeel dat ook weer Belichting heet. Klikeventueel op het pijltje ervoor om het onderdeel open te klappen, waarna je alleschuifregelaars ziet.RawTherapee heeft nog voordat je in actie bent gekomen zelf geprobeerd je foto teverbeteren. Dat kan je veel werk besparen. Het is meteen ook de reden waarom veelschuifregelaars nu al een bepaalde waarde hebben. Elke keer zullen die instellingenanders zijn, want de verbeteringen zijn uiteraard gebaseerd op de geopende foto. Deautomatisch gekozen waarden zijn een solide basis vanwaar je de foto verder kanverbeteren. Wil je liever met een schone lei werken, dan brengt een klik op Neutraal jeterug naar de basisfoto. Andersom is een klik op Autom. niveaus voldoende om deautomatische verbeteringen te herstellen.
 7. 7. 05 Onder- en overbelichtingIn het onderdeel Belichting pas je in de regel eerst de algehele belichting aan. Dat doeje met de schuifregelaar Belichtingscompensatie. Het is dan net alsof je de camerakorter of langer laat belichten, zodat je een te lichte of te donkere foto in de nabewerkingalsnog verbetert. Een negatieve waarde maakt de foto donkerder, een positieve lichter.Mocht de foto een klein beetje overbelicht zijn, dan komt de schuifregelaar Hoge lichtencomprimeren van pas om de schade te beperken. De lichtste delen van de foto wordendan een beetje getemperd. Bijvoorbeeld handig bij een te felle lucht boven eenlandschap, de lucht krijgt dan net wat meer doortekening. Om te zien of er in jouw fotosprake is van overbelichting, klik je rechts boven de foto op de grijswitte driehoekgenaamd Overbelichtingsindicatie. Overbelichte gebieden worden dan met zwartingekleurd. Pas de schuifregelaar Hoge lichten comprimeren aan tot er bijna geenzwart meer te zien is. Kijk hierbij alleen naar plekken waar jij de overbelichting storendvindt.
 8. 8. 06 Verborgen in de schaduwMet de schuifregelaar Schaduwen maak je donkere delen van een foto lichter ofdonkerder, terwijl de lichtere gebieden zoveel mogelijk met rust worden gelaten. Handigom in gebieden die nagenoeg zwart lijken toch nog voldoende details naar boven tehalen, of om een foto die er vlak uitziet (te weinig contrast dus) mooiereschaduwgebieden te geven.Met Helderheid is vervolgens de helderheid van de foto aan te passen, zonder het risicote lopen dat de lichtste delen overbelicht raken, iets wat wel kan gebeuren als jeBelichtingscompensatie te scheutig gebruikt. De lichtinformatie zal alleen wat meer opelkaar gedrukt of juist uitgerekt worden. Kijk maar eens naar het histogram rechtsbovenin beeld wat er precies gebeurt.Contrast wordt gebruikt om een foto vlakker of juist contrastrijker te maken. Dit doetRawTherapee door de onderlinge verschillen tussen licht en donker te versterken of juistaf te zwakken. Met Verzadiging kunnen kleuren extra worden aangedikt of juist valergemaakt worden.
 9. 9. 07 Onbeperkte mogelijkhedenAlle knopjes en schuifregelaars op de vele tabbladen van RawTherapee kunnen hun nutbewijzen bij het verbeteren van foto’s. Natuurlijk kunnen wij in deze basiscursus nietalles bespreken. Kijk daarom zodra je een beetje aan het programma gewend bent op jegemak rond wat er nog meer op de diverse tabbladen te vinden is. Er zit veelinteressants tussen.Jpg-foto’s die uit de camera komen rollen, worden door het fototoestel verscherpt, maarbij raw-bestanden doe je dat zelf met een programma zoals RawTherapee. Het tabbladDetail komt hier van pas, Je kan je foto hier verscherpen en storende ruis wegwerken.Op het tabblad Transformeer kan je terecht om een uitsnede te maken of een schevefoto recht te zetten. Tabblad Kleur is handig om de witbalans te verbeteren of helemaalopnieuw in te stellen. Dat is normaal iets wat ook weer op de camera gebeurt, maar nuje in raw werkt, kan dat net zo goed achteraf gedaan worden. Kies een voorinstelling bijMethode of gebruik de knop Wijs WB aan en klik daarna in de foto op iets waarvan jeweet dat het in het echt wit of grijs hoort te zijn.
 10. 10. 08 Als foto opslaanBen je klaar met bewerken van een raw-bestand, klik dan links onder devoorbeeldweergave op Bewaar huidige foto om het resultaat in een anderbestandsformaat op te slaan. Vervolgens kan je een bestandsnaam opgeven en eenmap aanwijzen. Standaard zal de foto dezelfde naam hebben als het raw-bestand, maarnatuurlijk wel met een andere extensie (het achtervoegsel na de punt). Kies bijBestandstype bijvoorbeeld voor JPEG (8 bit) en stel een JPEG-kwaliteit in. Hoe hogerde gekozen kwaliteit, hoe groter het bestand wordt maar hoe gedetailleerder de foto ookzal zijn. Een waarde tussen 65 en 95 procent volstaat meestal wel. Overigens kan je ookkiezen voor tiff of png, maar het kwaliteitsverschil voor foto’s vanuit raw is minimaal,terwijl het verschil in bestandsgrootte enorm is.Als alternatief kan je onder de voorbeeldweergave op het pictogram van een penseelmet een palet klikken. De foto wordt dan rechtstreeks in je favoriete fotobewerkergeladen, waarna je verder kunt gaan met bewerken zoals je dat gewend bent.Bijvoorbeeld om te retoucheren of met lagen en selecties te werken. Welkfotoprogramma er opent, geef je aan in de programma-instellingen van RawTherapee.
 11. 11. 09 Verwerkingsrij gebruikenHet omzetten van een raw-bestand naar een echte foto (aan de hand van jouwverbeteringen) is een reken-intensieve taak. Het gebeurt op de achtergrond, dus je hoefter niet op te wachten en kunt meteen doorgaan met het bewerken van een volgende fotoin RawTherapee.Je hebt wel kans dat je computer trager reageert en het bewerken niet meer zosoepeltjes verloopt. Het kan daarom verstandiger zijn om eerst alle foto’s te verbeterenen pas daarna de jpg-foto’s te genereren. Dit kan door tijdens het bewaren van de foto(zie stap 8) te kiezen voor de optie Plaats achteraan in verwerkingsrij. Het raw-bestand wordt dan niet meteen verwerkt, maar in een wachtrij geplaatst. Op een latermoment geef je zelf het startsein om die wachtrij te verwerken.
 12. 12. 10 Wachtrij verwerkenDe wachtrij met raw-bestanden die nog omgezet moeten worden, kan je bekijken doorboven in het programmavenster naar het tabblad Verwerkingsrij te gaan. Dat bevindtzich naast de Bestandsnavigator. Je ziet er miniaturen van alle foto’s die geduldigstaan te wachten op verdere verwerking. Je kan hier een map uitkiezen en eenfotoformaat zoals jpg. Via een sjabloon is de bestandsnaam te beïnvloeden. Standaardkrijgt een foto dezelfde naam als het raw-bestand, en dat is meestal prima.Met een klik op Start verwerking zal RawTherapee voor jou aan de slag gaan.Pauzeren kan met een klik op Stop verwerking. De foto die op dat moment onderhanden wordt genomen zal eerst worden afgehandeld. Zodra het jou uitkomt kan je deverwerking weer starten met Start verwerking. Uiteraard gaat RawTherapee nu netjesverder waar het gebleven was. Met een vink bij Autostart zal elke foto die u in dewachtrij plaatst meteen verwerkt worden. Inderdaad dan kan RawTherapee wat tragerreageren tijdens het bewerken van foto’s.
 13. 13. Deze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie vanComputer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meerinformatie over abonnementen op onderstaande url. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal

×