Cursus: Bestuur Android via je pc met AirDroid

13,792 views

Published on

Doordat Android een open systeem is, hebben applicatieontwikkelaars veel mogelijkheden om nieuwe dingen te creëren. Een mooi voorbeeld hiervan is AirDroid. De ontwikkelaars achter deze gratis app hebben de filosofie: een kabel minder, een scherm minder. Met AirDroid stuur je je Android-smartphone of -tablet aan met je pc. Het maakt niet uit waar deze zich bevinden, zolang je Android en pc maar verbonden zijn met internet.

Published in: Technology
0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
13,792
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
7,886
Actions
Shares
0
Downloads
38
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Cursus: Bestuur Android via je pc met AirDroid

 1. 1. Cursus: AirDroid Android besturen met de pc
 2. 2. Doordat Android een open systeem is, hebben applicatieontwikkelaars veel mogelijkheden om nieuwe dingen te creëren. Een mooi voorbeeld hiervan is AirDroid. De ontwikkelaars achter deze gratis app hebben de filosofie: een kabel minder, een scherm minder. Met AirDroid stuur je je Android-smartphone of -tablet aan met je pc. Het maakt niet uit waar deze zich bevinden, zolang je Android en pc maar verbonden zijn met internet. Inleiding
 3. 3. 01 App installeren Ga achter je pc zitten en zorg dat je je smartphone of tablet (met wifi verbonden op hetzelfde netwerk) bij de hand hebt. Ga naar http://ct.link.idg.nl/air, log in met het Google-account dat je gebruikt op je Android-apparaat en installeer de app op je Android door op Installeren te drukken, je apparaat uit de lijst te selecteren en nogmaals op Installeren te drukken. Pak je Android erbij en start de app. Je ziet in het notificatiegedeelte de melding “Service is running” verschijnen.
 4. 4. 02 Verbinden via wifi Nu gaan we je Android in contact brengen met de pc. In de app zie je (onder andere) twee hyperlinks staan en de knop Scan QR Code. Druk op Scan QR Code en ga met de browser van je pc naar http://web.airdroid.com. Op je scherm verschijnt een desktop- achtige interface en een inlogvenster met een QR-code. Scan deze met de camera van je Android. Werkt dit niet of heeft je Android geen camera? Geen zorgen. Ga met de pc-browser naar het andere webadres dat in de app getoond wordt (in ons geval http://192.168.2.106:8888). De browser stuurt een koppelingsverzoek, druk in de app op Accept.
 5. 5. 03 Verbinden via internet Ook als je Android niet op hetzelfde netwerk zit als de pc, kan je deze twee verbinden. Hier heb je wel een account voor nodig. Ga naar de app en druk rechtsboven op het poppetje. Hier kan je een account aanmaken of inloggen met een Google-, Facebook- of Twitter-account. Wij registreren een nieuw account door op Register te drukken. Voer een e-mailadres en wachtwoord in en druk nogmaals op Register. Je Android vraagt nu administratortoegang, kies voor Inschakelen. Ga met de pc naar http://web.airdroid.com en log in. Je hebt nu je Android verbonden met de pc.
 6. 6. 04 Interface Je krijgt een desktop-achtige interface te zien in de pc-browser. Hiervandaan stuurt je je Android aan, en je krijgt ook actuele informatie. Rechtsonder zie je de batterijstatus en de verbinding. Rechtsboven het model van je Android en het versienummer en daaronder de gebruikte opslagruimte op het apparaat en de geheugenkaart. Druk op Detail voor meer info over het aantal contacten, berichten, apps en soorten bestanden. Onder de toestelinformatie vind je een gereedschapskist met functies, bovenin een zoekfunctie en menu en ten slotte op het bureaublad zelf snelkoppelingen naar applicaties.
 7. 7. 05 Bericht sturen Een leuke gimmick is het lezen en sturen van sms-berichten. Druk op Messages en je ziet al je sms-conversaties in een venster verschijnen. Je kunt een conversatie voortzetten door in de linkerkolom een gesprek te kiezen en rechtsonder in het tekstvak je sms te typen, gevolgd door een druk op Send. Je start een nieuwe conversatie door rechtsboven op New Message te drukken en achter To je contact(en) uit je telefoonboek te kiezen. Deze functie werkt alleen als je een simkaart in je Android hebt. Let er ook op dat je gewoon een sms verzendt en hier dus kosten aan verbonden zijn.
 8. 8. 06 Bellen Druk op het icoontje Call Logs om een overzicht te krijgen van je telefoon-oproepen. Je kunt ze met de tabbladen sorteren op alle oproepen, inkomende oproepen, uitgaande oproepen en gemiste oproepen. Door op het telefoon-icoontje achter de naam te drukken bel je de betreffende persoon op. Ook kan dat door boven in het bureaublad op het telefoontje te drukken en de persoon handmatig op te zoeken. Bellen doe je echter niet met de computer, je moet de smartphone tegen je oor houden. Dit maakt het een wat onzinnige functie van AirDroid.
 9. 9. 07 Toolbox De gereedschapskist, ook wel Toolbox, rechts in beeld heeft vier functies. Met File kan je bestanden van je pc naar een opgegeven locatie op je smartphone verplaatsen door deze naar het browservenster te slepen. Met Url kan je de ingevulde website openen op je Android. Clipboard toont wat er in het klembord van de smartphone zit en geeft tevens de mogelijkheid dit te bewerken. Met App kan je handmatig apps op je smartphone installeren door apk-installatiebestanden hierheen te slepen. Wees wel voorzichtig, apps buiten de Play Store om kunnen malware bevatten!
 10. 10. 08 Bestandsverkenner In de vorige stap zag je hoe je bestanden van je pc op je Android krijgt. Dat kan via de bestandsverkenner ook gemakkelijk andersom. Klik op het icoontje Files en je krijgt een complete bestandsverkenner te zien met de inhoud van je Android. Alle basisfuncties zitten erin, zoals mappen aanmaken, knippen, plakken, kopiëren, verwijderen en een zoekfunctie. Je downloadt bestanden op de pc door de ze te selecteren en rechtsboven op Download te drukken. Met Upload verplaats je tevens bestanden van de pc naar de geopende map in de verkenner op Android.
 11. 11. 09 Foto’s Het icoontje Photos geeft toegang tot alle afbeeldingen op je Android, niet alleen de foto’s die je met de camera hebt gemaakt. Uiteraard kan je geselecteerde afbeeldingen verplaatsen naar je pc. Een handige functie dus om back-ups van je foto’s mee te maken, maar ook om je foto’s overzichtelijk in te delen in mappen. Als je een afbeelding selecteert krijg je tevens de optie om deze als achtergrond in te stellen van je Android, of om deze te verwijderen.
 12. 12. 10 Muziek Door Music te openen krijg je een venster te zien met alle audiobestanden die op je Android staan. Door met je muiscursor boven een bestand te hangen, krijg je de opties te zien. Het driehoekje speelt het audiobestand op je computer af, een handige manier om muziek op je Android via de (betere) boxen van je pc af te spelen. Het pijltje downloadt het muziekbestand naar je pc, het vuilnisbakje verwijdert het bestand en het tandwiel geeft de mogelijkheid om het geluid in te stellen als ringtone, alarm of notificatiegeluid.
 13. 13. 11 Video’s De Videos-optie is vergelijkbaar met de muziek en foto’s. Je ziet een overzicht van alle video’s op je Android, die je kunt ordenen, downloaden of verwijderen. Er is een afspeelmogelijkheid, waarvoor wel QuickTime nodig is op je pc. Verbazingwekkend dat een app voor Android juist Apple-software nodig heeft, maar mocht je hier gebruik van willen maken, dan download je QuickTime via www.apple.com/nl/quicktime. Wil je QuickTime niet installeren, dan download je het videobestand door het te selecteren en op het pijltje te drukken. Je kunt het bestand nu openen op je pc.
 14. 14. 12 Ringtones Heb je leuke audiobestanden die je als ringtone, alarm of notificatiegeluid wilt gebruiken? Dan is de uploadfunctie in het Ringtones-gedeelte erg handig. Dit gedeelte is opgedeeld in drie tabblaadjes voor ringtones, notificaties en alarmen. Door een geluid te selecteren kan je het afspelen, verwijderen, downloaden of instellen als geluid voor het bijbehorende tabblad. Geluidjes die achter hun bestandsnaam een slotje hebben, maken onderdeel uit van het systeem en kunnen niet verwijderd worden.
 15. 15. 13 Contactpersonen Als je op Contacts drukt, verschijnt een klein venstertje met alle personen uit je telefoonboek. Via de zoekfunctie kan je eenvoudig contactgegevens van personen opzoeken of bewerken. Het is ook mogelijk nieuwe personen in te voeren door linksboven op New Contact te drukken, de gegevens in te voeren en af te sluiten met Create. Heb je je contactgegevens al online staan, bijvoorbeeld op Google Contacts, dan kan je ze beter in daar aanpassen of bijwerken, zodat je zeker weet dat alles goed wordt gesynchroniseerd.
 16. 16. 14 Applicatiebeheer Het icoontje Apps leidt naar een overzicht van alle geïnstalleerde apps, onderverdeeld in twee tabbladen: User (door jou geïnstalleerde apps) en System (systeemapps). Je kunt hier makkelijk apps verwijderen of zelfs back-uppen, selecteer hiervoor een app en druk op het pijltje. Het apk-installatiebestand wordt gedownload naar je pc. Je kunt via apk-bestanden ook installeren op Android, bijvoorbeeld door in AirDroid in de app- omgeving op Install App te drukken en het apk-bestand te selecteren. Alleen de app wordt geback-upt, en niet de opgeslagen appdata.
 17. 17. 15 Telefoon terugvinden Smartphone of tablet kwijt? Met de functie Find Phone kan je op een kaart zien waar het apparaat zich bevindt, indien daarop locatie-instellingen zijn ingeschakeld. Je krijgt alleen de globale locatie te zien, dus als het toestel onder de bank is gevallen, blijft terugvinden lastig. Voor deze dienst heb je een AirDroid-account nodig (zie stap 3). Voer je gegevens in en druk op Sign in. Je krijgt een Google Maps-venster te zien waarop staat aangegeven waar je Android zich bevindt. Heb je meerdere Androids in je account, dan kan je linksboven selecteren welke op de kaart wordt weergegeven.
 18. 18. 16 Camera De camera-functie werkt helaas niet als je via internet verbonden bent, maar alleen bij een lokale verbinding. Je hebt hiervoor een Premium-account nodig (zie stap 20). Als je Camera opent, zie je op je pc het beeld dat de camera van je Android produceert. Je kunt niet tegelijkertijd met je Android filmen of fotograferen. Via de interface kan je foto’s nemen, filmen en schakelen tussen de camera’s van je Android. De refresh-knop is aanwezig voor als het beeld vastloopt. De cameramogelijkheid lijkt wat beperkt, maar kan wel handig zijn als een soort babyfoon of bewakingscamera.
 19. 19. 17 Screenshot Als je roottoegang hebt op je Android, kan je gebruikmaken van de screenshot-functie. Let wel even op dat wanneer je op Screenshot drukt, je je Android eenmalig uit de slaapstand moet halen om de roottoegang toe te kennen. Daarna kan je screenshots maken en deze direct delen. Heel veel voegt deze functie niet toe. Sinds Android versie 4 kan je namelijk zonder roottoegang screenshots maken door tegelijkertijd op Volume omlaag+Home te drukken (Samsung) of Volume omlaag+Power (overige Androids).
 20. 20. 18 Accountbeheer In het grijze menu bovenin zie je een knop met drie horizontale streepjes. Als je hierop drukt zie je onder andere de instellingen (Settings) en de geregistreerde Androids op je account. Druk op Settings. Bij Account zie je het Data Usage-gedeelte. Hier zie je hoeveel verkeer je deze maand hebt gegenereerd door AirDroid over een internetverbinding (dus niet lokaal) te gebruiken. Dit verkeer loopt namelijk via AirDroid- servers en mag maximaal 100 MB per maand zijn. Je kunt in dit Settings-gedeelte ook terecht voor wijziging van je account(naam), e-mailadres of wachtwoord.
 21. 21. 19 App-instellingen wijzigen In principe hoef je niets te wijzigen in de instellingen van AirDroid op je Android, maar er is wel het één en ander te sleutelen. Open de app op je Android en druk rechtsboven op de drie horizontale streepjes gevolgd door Settings. Door schuifjes om te zetten, pas je instellingen naar wens aan. Het beste zet je onder Lite Mode het schuifje aan bij HTTPS connection. Hierdoor wordt het dataverkeer tussen je Android en je pc versleuteld, zodat je pottenkijkers buiten de deur houdt.
 22. 22. 20 Betaald account Er is ook een Premium-versie van AirDroid voor je account. Premium geeft je 1 GB aan dataverkeer (in plaats van 100 MB) en maakt het mogelijk om bestanden van meer dan 100 MB via internet te verplaatsen. Tevens kan je de camerafunctie ook via internet gebruiken en kan je via het web bellen. Gek genoeg is op het moment van schrijven nergens te vinden hoe je je voor AirDroid Premium aanmeldt of wat de kosten hiervan zijn. Bizar, maar omdat AirDroid onlangs een grote update heeft gekregen met veel van deze functies, verwachten we op korte termijn hier meer over te weten komen.
 23. 23. 21 Premium-versie uitproberen Ondanks dat je geen Premium-account kunt aanschaffen, kan je het wel twee maanden kosteloos uitproberen. Ga hiervoor naar www.airdroid.com en druk rechtsboven op Go Premium. Hiervoor willen de ontwikkelaars wel dat je een AirDroid-promotieboodschap deelt via Twitter of Facebook. Druk hierop, log in met je AirDroid-account en deel het bericht via de sociale media om AirDroid Premium twee maanden gratis te gebruiken. Hopelijk is er na die twee maanden meer bekend over de kosten van zo’n account.
 24. 24. 22 Bugs AirDroid heeft recentelijk een grote update gekregen naar versie 2. Veel van de nieuwe functies die we hier bespreken zijn toegevoegd met deze nieuwe versie. We zijn tijdens het gebruik wel tegen enkele bugs aangelopen. Zo bleef Firefox foutmeldingen generen (Chrome en Internet Explorer werkten prima). Ook lukte verbinden via internet niet altijd, toonde het loginscherm niet altijd de benodigde QR-code en viel de verbinding af en toe weg. Gek genoeg hadden we in Chrome nergens last van. Het kan dus voorkomen dat je tegen een foutje aanloopt, hopelijk weten de ontwikkelaars dit snel recht te zetten.
 25. 25. 23 Pc besturen met Android Met AirDroid stuur je je Android aan via de browser van de pc, maar het kan ook andersom. Met de app van TeamViewer (een bekende naam uit de pc-wereld) tover je de desktopomgeving van je pc op het scherm van je Android. In praktijk werkt het wat houterig omdat het veel dataverkeer kost en je met de grote pc-interface op een klein scherm werkt. Maar voor noodzakelijke hulp op afstand kan het grote voordelen bieden. TeamViewer is gratis voor thuisgebruik en de Android-app is te downloaden via http://ct.link.idg.nl/tev. TeamViewer is ook beschikbaar voor iOS.
 26. 26. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal Deze presentatie wordt je aangeboden in samenwerking met de redactie van Computer!Totaal, het grootste computermagazine van de Benelux. Kijk voor meer informatie over abonnementen op onderstaande url.

×