Bouw de ultieme mediaspeler
Cursus foobar2000
Veel mensen gebruiken iTunes, Windows Media Player of Spotify om
muziek af te spelen. Foobar2000 is minder bekend bij het ...
01 Foobar2000
Foobar2000is een veelzijdige mediaspelervoor je digitale muziekcollectie.De basis is
dusdanig eenvoudig en s...
02 Uitbreidingen
Veelfoobar2000-uitbreidingenvind je direct op www.foobar2000.org.Elke uitbreiding
heefteen korte omschrij...
03 Weergave
De uitbreiding Columns UI (http://yuo.be/columns.php)is onmisbaar om de
weergavemogelijkhedente verbeteren. In...
04 Kleine lettertjes
Grote beeldschermenen laptops hebbenvaak een hoge schermresolutie.Dit kan soms
nadelig werken op de l...
05 Werkbalken
Een aantal belangrijke functies is verstopt in ‘toolbars’(werkbalken). Door toolbars aan
of uit te schakelen...
06 Muziekmappen
Foobarheefteen snelle muziekbibliotheek waarin je liedjes,artiesten en albums kan
opzoeken.Het enige dat h...
07 Afspelen
De juiste muziek vinden en afspelenkan op vele manieren. Je kan muziek starten vanuit
de Windows Verkenner of ...
08 Wachtrij
Een geliefde functie van foobar2000 heet Add to playback queue.Hiermee voeg je
liedje toe aan de afspeelwachtr...
09 Afspeellijsten
In het linkerdeelvan foobar2000 staan (als Columns UI actief is) je afspeellijstenonder
Playlists.De afs...
10 Handmatig muziek taggen
Mp3’s en andere muziekbestandenbevatten meerdan alleen audio. In de zogenaamde
meta-tags is inf...
11 Taggen met freedb
Naast het handmatig aanpassen van liedjes,kan foobar2000 hiervoorookeen database
op internet gebruike...
12 Muziek-cd branden
Muziek branden op cd is nog steeds nuttig, bijvoorbeeldom een leuke compilatie-cd te
maken of een alb...
www.computertotaal.nl/abonneren
www.facebook.com/computertotaal
www.twitter.com/computertotaal
Deze presentatie wordtje aa...
Bouw de ultieme mediaspeler met Foobar
Bouw de ultieme mediaspeler met Foobar
Bouw de ultieme mediaspeler met Foobar
Bouw de ultieme mediaspeler met Foobar
Bouw de ultieme mediaspeler met Foobar
Bouw de ultieme mediaspeler met Foobar
Bouw de ultieme mediaspeler met Foobar
Bouw de ultieme mediaspeler met Foobar
Bouw de ultieme mediaspeler met Foobar
Bouw de ultieme mediaspeler met Foobar
Bouw de ultieme mediaspeler met Foobar
Bouw de ultieme mediaspeler met Foobar
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Bouw de ultieme mediaspeler met Foobar

7,434 views

Published on

Veel mensen gebruiken iTunes, Windows Media Player of Spotify om muziek af te spelen. Foobar2000 is minder bekend bij het grote publiek, maar heeft een zeer grote groep toegewijde gebruikers. De afspeelsoftware blinkt uit in eenvoud en vooral uitbreidingsmogelijkheden. In deze basiscursus lees je alles over de gemakken van foobar2000 en hoe je de mediaspeler aanpast aan jouw wensen.

Published in: Technology
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
7,434
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3,220
Actions
Shares
0
Downloads
35
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Bouw de ultieme mediaspeler met Foobar

 1. 1. Bouw de ultieme mediaspeler Cursus foobar2000
 2. 2. Veel mensen gebruiken iTunes, Windows Media Player of Spotify om muziek af te spelen. Foobar2000 is minder bekend bij het grote publiek, maar heeft een zeer grote groep toegewijde gebruikers. De afspeelsoftware blinkt uit in eenvoud en vooral uitbreidingsmogelijkheden. In deze basiscursus lees je alles over de gemakken van foobar2000 en hoe je de mediaspeler aanpast aan jouw wensen. Inleiding
 3. 3. 01 Foobar2000 Foobar2000is een veelzijdige mediaspelervoor je digitale muziekcollectie.De basis is dusdanig eenvoudig en summier dat we het programmabijna spartaans kunnen noemen,maar hierin schuilt tevens de kracht. De afspeelsoftware is eenvoudig aan te passenmet uitbreidingen (components genoemd).Met deze uitbreidingen pas je het uiterlijk aan van foobar2000 en geef je het programma nieuwe functies. Download en installeer foobar2000 via www.foobar2000.org.Kies voor een volledige installatie (Full-installation)en onthoud de installatiemap. Standaard is dit C:Program Filesfoobar2000 ofC:Program Files (x86)foobar2000. Wanneer je het programmavoor het eerst start, krijg je een paar opties hoe je de interface het liefst wilt indelen en met welke kleuren. Het maakt niet zoveel uit wat je kiest, aangezien je het later altijd nog naar wens kan aanpassen. Welke indeling je ook kiest, bovenin vind je altijd de menu-opties en basisfunctiesvan de mediaspeler,zoals afspeelknoppen,een voortgangsbalk,volumecontrole,et cetera.
 4. 4. 02 Uitbreidingen Veelfoobar2000-uitbreidingenvind je direct op www.foobar2000.org.Elke uitbreiding heefteen korte omschrijving en eigenpagina binnen de site. Hier vind je aandachtspunten omtrent de installatieprocedure en het gebruikt. Soms staan deze instructies in het downloadbestand van de uitbreiding. Lees de informatie altijd goed door,dan kan je snel aan de slag! In veel gevallen komt de installatie neer op het volgende:sluit foobar2000,download het archiefbestand van de uitbreiding en plaats de inhoud in de juiste map. In de meeste gevallen kopieer je naar een submap binnen de installatiemap van foobar2000, bijvoorbeeldcomponents of themes.Start het programmaopnieuw op om de uitbreiding toe te passen.Hiervoor is meestaleen extra aanpassing nodig in het instellingenmenu (menu File / Preferences). Veelfoobar2000-uitbreidingenzijn ingepakt in een 7-Zip-archiefbestand.Gebruik een programmaals 7-Zip (www.7-zip.org) als je eigeninpak/uitpakprogramma deze archiefstandaard niet ondersteunt.
 5. 5. 03 Weergave De uitbreiding Columns UI (http://yuo.be/columns.php)is onmisbaar om de weergavemogelijkhedente verbeteren. InstalleerColumns UI doorhet bestand foo_ui_columns.dll naar de map components te kopiëren.Foobar2000herkent de nieuwe weergave bij de volgende start waarna je Columns UI kan activeren. Columns UI vraagt je enkele weergave-instellingen te kiezen. Laat deze ongewijzigd, dit pakken we verder op in bij de volgende stap.Als je ooit terug wilt naar de standaardweergave van foobar2000openje File / Preferences /Display.Kies bij User interface module voor Defaultuser interface en bevestig met OK. Columns UI heeft vele weergaveopties om de indeling van foobar2000volledig naar je wensen in te richten. Zo kan je bepalen of je het cd-hoesje wilt zien, muziek groeperen op artiest, album en genre. De opties vind je bij File / Preferences/ Display / Columns UI. Het voert te ver om alle instellingen te benoemen,maar gelukkig is er een aantal handig voorkeuze-instellingente vinden achter de knop Quick setup.Blader boven in beeld bij Layoutdoorde verschillende modi.Wij kiezen voor NG Playlist+ playlist switcher + Item details + Artwork omdat deze zeer compleeten toch overzichtelijk is. Bij Playlist grouping and artwork kan je kiezen voor gegroepeerde weergave, bijvoorbeeldvan een muziekalbum. Deze optie is aan te bevelen omdat je zo eenvoudigerdoorje muziekalbums bladert. Kies voor Groups with artwork om ook een hoesje te tonen bij de muziek. In het vervolg van deze cursus houden wij de Columns UI aan.
 6. 6. 04 Kleine lettertjes Grote beeldschermenen laptops hebbenvaak een hoge schermresolutie.Dit kan soms nadelig werken op de leesbaarheid van teksten. De leesbaarheid van foobar2000is eenvoudig te verbeterendoorde letters van de afspeellijstiets te vergroten.Gebruik hiervoor het menu View / Columnsplaylist/ Increase fontsize om de letters iets te vergroten (kan meerdermalen worden gebruikt). Met Decreasefontsize maak je de letters weer kleiner.
 7. 7. 05 Werkbalken Een aantal belangrijke functies is verstopt in ‘toolbars’(werkbalken). Door toolbars aan of uit te schakelen, kan je de functies gebruiken of juist verbergen.Klik met de rechtermuisknop op een willekeurig menu (bijvoorbeeld Help) en kijk bij Toolbars. Buttons zijn de standaardknoppen, de zoekfunctie heet Filter search en het standaard menu (zoals File, Edit, etc) wordt aangeduid met Menu.Seek bar is de balk die aangeefthoe lang het liedje nog duurt. Met Playbackorder bedienje functies als Random en Album shuffle. Activeerde toolbars die je wilt gebruiken door deze met een vinkje te activeren. In dit voorbeeld activerenwe (bijna) alle beschikbare toolbars: Buttons,Filter Search,Menu, Playback order enSeek bar. De toolbars kan je indelen in foobar2000.Sleep het onderdeelmetde linkermuisknop naar de gewenste positie.Het valt op dat foobar2000ook een visuele weergave geeft van de muziek in een zogenaamde ‘spectrum analyzer’. Als je de afspeelsoftware rustig wilt houden, kan je deze opsmukeenvoudig uitschakelen. Klik met de rechtermuisknop op een willekeurig menu en verwijder het vinkje bij Visualisations / Spectrum analyzer. Staan alle toolbars op de juiste plek? Dan is het slim om de indeling te bevriezen. Hiermee voorkom je dat je per ongeluk een werkbalk versleepten waardoor de indeling wordt ontregeld.Klik wederom met de rechtermuisknop op een menu en kies Lock toolbars.Doordeze vergrendeling weer op te heffen, kan je de toolbars weer verslepen.
 8. 8. 06 Muziekmappen Foobarheefteen snelle muziekbibliotheek waarin je liedjes,artiesten en albums kan opzoeken.Het enige dat hieraan ontbreekt, is je muziek! Ga naar File / Preferences/ Media library om aan te geven waar foobar2000 je muziek kan vinden. Voeg de mappenwaar je jouw mp3’s bewaart toe met de knop Add. Foobarhoudt de mappen in de gaten. Deze instelling heet Monitoring.Zodraer nieuwe inhoud beschikbaar is, neemt foobar2000 dit op in de muziekbibliotheek.
 9. 9. 07 Afspelen De juiste muziek vinden en afspelenkan op vele manieren. Je kan muziek starten vanuit de Windows Verkenner of via Library albumlist directeen compleetalbum zoeken en afspelen.De zoekfunctie Searchfilter werkt snel om eenvoudig het juiste album, een liedje of alle muziek van een artiest te vinden. Ook kan je via Library/ Search de zoekfunctie gebruiken. Verderbeschiktfoobar2000 uiteraard over standaardknoppen om muziek te starten, pauzeren of naar het volgende/vorigenummerte springen. Doormet de rechtermuisknop op een liedje te klikken, kan je allerlei handelingen uitvoeren met de muziek. Als je iets met meerdere liedjes wilt doen, bijvoorbeeldgelijktijdig toevoegenaan een afspeellijst,maak dan eerst een selectie.Klik de liedjes één voor één aan met de linkermuisknop terwijl je de Ctrl-toets ingedrukt houdt.
 10. 10. 08 Wachtrij Een geliefde functie van foobar2000 heet Add to playback queue.Hiermee voeg je liedje toe aan de afspeelwachtrij. Je maakt de afspeelwachtrij weer leeg via het menu Playback / Flush playbackqueue.De afspeelwachtrij werkt goed in combinatie met de zoekwerkbalk SearchFilters.Je kan uiteraard ook een andere zoekfunctie gebruiken. Klik in het veld bij SearchFilters,zoek naar een nummer en dubbelklik op het liedje om het af te spelen.Gebruik de zoekfunctie opnieuw om het opvolgende lied op te sporen. Klik rechts op dit liedje en kies Add to playbackqueue.Deze zal nu worden afgespeeld als het lied klaar is.
 11. 11. 09 Afspeellijsten In het linkerdeelvan foobar2000 staan (als Columns UI actief is) je afspeellijstenonder Playlists.De afspeellijstenzijn eenvoudig aan te passenen bewerken. Een nieuwe afspeellijstis snel aangemaakt dooreen liedje (of een selectie van meerdere liedjes) naar deze kolom te slepen.Vervolgens kan je meerdereliedjes naar de afspeellijst slepenen de volgorde (eveneens doorde slepen)bepalen De afspeellijstheeft standaard geennaam (untitled). Gebruik de rechtermuisknop en kies Rename om de afspeellijstte benoemen.
 12. 12. 10 Handmatig muziek taggen Mp3’s en andere muziekbestandenbevatten meerdan alleen audio. In de zogenaamde meta-tags is informatie opgeslagen,bijvoorbeeldde naam van het liedje, albumtitel en artiestnaam. Het aanpassen van deze gegevens noemenwe ‘taggen’. Klik met de rechtermuisknop op een liedje en kies Propertiesom de gegevens te bekijken en eventueel direct te bewerken. Je kan ook eersteen selectie maken (zie stap 9) en hiervan de eigenschappenopvragen. Dit is handig als je bijvoorbeeldin één keer de albumnaam wilt aanpassen van meerderemp3’s.
 13. 13. 11 Taggen met freedb Naast het handmatig aanpassen van liedjes,kan foobar2000 hiervoorookeen database op internet gebruiken. De bekendste database op dit gebied heet freedben is standaard aanwezig in foobar2000.Selecteeralle liedjes van een album, klik met de rechtermuisknop een selectie en kies Taggen/ Get tags from freedb.Er wordt een zoekopdrachtuitgevoerd waarna je jouw mp3’s kan laten taggen. De mogelijkheid om freedbte gebruiken is handig, maar werkt niet optimaal. Op de website van foobar2000 vind je bij Componentsveel gereedschap op dit gebied.Voor het automatisch herkennen is MusicBrainz Taggerde moeite waard om te proberen.Wil je het liever handmatig doen maar wil je wel meer mogelijkhedendan de standaard tag- functies? Probeerdan het component Masstagger.
 14. 14. 12 Muziek-cd branden Muziek branden op cd is nog steeds nuttig, bijvoorbeeldom een leuke compilatie-cd te maken of een album wilt branden voor in de auto. Voeg het componentAudio CD Writer (http://ct.link.idg.nl/acw) toe aan foobar2000 en je beschikt direct over deze mogelijkheid. Audio CD Writerheeft een installatieprocedure, je hoeft dus niets handmatig te kopiëren. Foobar2000ondersteuntveel bekende (maar ook exotische!)audioformaten.Deze kan je eveneens probleemloosen snel op een schijfje branden als audio-cd. Selecteerde mp3’s die je wilt branden en klik met de rechtermuisknop op de selectie.Kies Convert/ Write audio CD. Het branden van een muziek-cd werkt het prettigst via een afspeellijst.Klik de afspeellijst aan en controleeronderin beeld de lengte zodat je zeker weet dat deze op je cd-schijfje past. Klik met de rechtermuisknop op de afspeellijsten kies Items / Convert/ Write audio CD om de cd te branden.
 15. 15. www.computertotaal.nl/abonneren www.facebook.com/computertotaal www.twitter.com/computertotaal Deze presentatie wordtje aangeboden in samenwerkingmetde redactie van Computer!Totaal,het grootstecomputermagazinevan de Benelux.Kijk voor meer informatie over abonnementen op onderstaande url.

×