Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Upcoming SlideShare
What to Upload to SlideShare
Next
Download to read offline and view in fullscreen.

1

Share

Factors clau per entendre el Butlletí de Perill d'Allaus (BPA): problemes d'allaus i mides

Download to read offline

Presentació realitzada per Santi Manguan (ICGC) a la jornada "Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions" (Barcelona, 08/11/2018)

Related Books

Free with a 30 day trial from Scribd

See all

Factors clau per entendre el Butlletí de Perill d'Allaus (BPA): problemes d'allaus i mides

 1. 1. Allaus de neu Aprofitem millor les prediccions
 2. 2. Introducció 2 2014: EAWS consensua 5 problemes. Tradicionalment es parlava d’allaus de neu recent, de placa i de fusió. Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018. Allau de neu recent Allau de placa Allau de fusió Neu recent Neu ventada Capes febles persistents Neu humida Lliscaments basals Objectiu: informar per tal de planificar, a partir d’informació més útil i específica. Què? On? Quan? Com es poden evitar?
 3. 3. Neu recent 3 En què consisteix? El problema d’allaus està relacionat amb la nevada actual o més recent. El pes de la nevada o canvis de temps trenquen els cristalls de neu. Llindar crític. Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018.
 4. 4. Neu recent 4 Com ho reconec? Neu a les branques, acumulació de neu recent, activitat de purgues i woumpfs. Canvis de temps poden activar-hi cicles (vent, humitat, augment de temperatura). Estratègies de circulació • Placa seca: evitar les zones de major acumulació. • Evitar terreny amb conseqüències. • Esperar. Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018.
 5. 5. Neu ventada 5 En què consisteix? El problema d’allaus està relacionat amb el transport de neu pel vent. La neu pot ser moguda pel vent coincidint o no amb una nevada. Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018. És un dels problemes típicament vinculats a accidents.
 6. 6. Neu ventada 6 Com ho reconec? Acumulacions, activitat d’allaus, esquerdes, woumpfs, neu “fumejant” o aixecant-se del terra, profunditat de traça variable, cornises, ombres, sestrugis, gebre opac, dunes. Estratègies de circulació • Evitar les zones de major acumulació (indicis, BPA). • Lloc més crític: convexitat. • Placa dura/placa tova. • Cal evitar terreny amb conseqüències nefastes en cas de caiguda. • Circular amb suavitat. Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018. Dunes Sestruguis Ombres Cornises
 7. 7. Capes febles persistents 7 En què consisteix? Presència de capes febles persistents enterrades sota capes més dures. Aquestes capes febles es formen degut al fred i són típicament: Facetes Gobelets Gebre de superfície enterrat Neu granulada Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018.
 8. 8. Capes febles persistents 8 Com ho reconec? Difícil! Sovint no hi ha indicis. Woumpfs, esquerdes que propaguen, testos ràpids. Estratègies de circulació Sigues conservador en l’elecció del terreny. Problema normalment acotat en orientació i cota, preferentment a les obagues. No exposar-se a llocs connectats amb pendents inclinats. Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018. És un dels problemes típicament vinculats a accidents.
 9. 9. Neu humida (fusió diària) 9 En què consisteix? Afebliment i densificació del mantell per la presència d’aigua líquida. Causada per insolació, augment de temperatura, boira, núvols baixos, nit tapada amb temperatura positiva. Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018. Estratègies de circulació Adaptació del trajecte a l’horari. Com ho reconec? Enfonsament peu/esquí. Caiguda de boles o purgues.
 10. 10. Neu humida (pluja) 10 En què consisteix? Afebliment i densificació del mantell per la presència d’aigua líquida. Causada per la caiguda de pluja sobre la neu. Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018. Estratègies de circulació • Circular per sobre de la cota de neu. • Donar la volta. Com ho reconec? Plou. Presència de solcs. Activitat d’allaus.
 11. 11. Lliscaments basals 11 En què consisteix? Tot el mantell llisca sobre el terra. L’aigua líquida lubrica el contacte neu-terra. N’hi ha de freds Tardor: la primera nevada cau sobre un terra a temperatura positiva. I de càlids L’aigua líquida percola de la superfície a la base del mantell: pluja, sol, calor. Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018. Albert Soler
 12. 12. Lliscaments basals 12 Com ho reconec? Sovint hi ha fissures on es veu el terra, moltes cauen al final de la tarda, són més freqüents en sud. Pluja, boira, temperatures altes i insolació en són precursores, però en general amb decalatge. Estratègies de circulació • Són recurrents en terreny herbós o rocós llis i de baixa rugositat. • Evitar el terreny sota fissures. • Al llarg de la primavera comencen per S, segueixen per E i W i acaben per N. Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018.
 13. 13. Avantatges 13 • 5 patrons intuïtius per comunicar l’escenari d’allaus. • Problema  Solució. • Consens europeu. Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018. AINEVA (Itàlia) EAWS avalanches.org
 14. 14. Situació favorable 14 I si no hi ha cap problema? Situació infreqüent però possible. Només pot anar acompanyada de grau de perill FEBLE (1). Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018.
 15. 15. Escala de mides 15 Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018. Tradicionalment es parlava d’allaus petites, mitjanes i grans. L’escala era insuficient. S’estableix una nova escala amb 5 graus: Eina de comunicació. Basada en el dany potencial, i també en la zona d’arribada. Al BPA canvia la icona, el nom i el número. També s’ha canviat l’escala de perill d’allaus.
 16. 16. Mida 1: Allau petita. Escala de mides 16 •Mínim perill d‘enterrament (perill de caiguda per les persones). •Desplaçament de la neu que es para normalment abans del final del pendent. Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018.
 17. 17. Mida 2: Allau mitjana. Escala de mides 17 Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018. •Pot enterrar, causar danys o matar una persona. •L‘allau es para normalment al final del pendent.
 18. 18. Escala de mides 18 Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018. Mida 3: Allau gran •Pot enterrar i destrossar un cotxe, causar danys a un camió, destruir un edifici petit o trencar alguns arbres. •L‘allau pot travessar terreny pla de longitud de menys de 50 m.
 19. 19. Escala de mides 19 •Pot enterrar i destruir un vagó de tren, un camió gran, varis edificis grans o una part de bosc. •L‘allau travessa terreny pla (considerablement per sota els 30º) de longitud de més de 50 m i pot assolir el fons de vall. Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018. Mida 4: Allau molt gran.
 20. 20. Escala de mides 20 Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018. •Pot alterar el paisatge. Possibilitat de danys catastròfics. •L`allau arriba al fons de vall; zona d`arribada més gran coneguda. Mida 5: Allau extremadament gran
 21. 21. Què he de recordar? 21 Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018. Neu recent Neu ventada Capes febles persistents Neu humida Lliscaments basals Situació favorable 2 eines per planificar sortides 5 problemes + situació favorable Cada problema amb la seva solució Nova escala de mides Més intuïtiva, basada en el dany potencial
 22. 22. Coming soon! 22 Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018. NOVES XERRADES O TALLERS! Hàbits de circulació. Eines de planificació. Propostes
 23. 23. Gràcies! Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya Parc de Montjuïc, E-08038 Barcelona 41º22’12” N, 2º09’20” E (ETRS89) www.icgc.cat icgc@icgc.cat twitter.com/ICGCat facebook.com/ICGCat Tel. (+34) 93 567 15 00 Fax (+34) 93 567 15 67 23 Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions. 8 de novembre de 2018.
 • GuillemBlanco

  Nov. 30, 2018

Presentació realitzada per Santi Manguan (ICGC) a la jornada "Allaus de neu: aprofitem millor les prediccions" (Barcelona, 08/11/2018)

Views

Total views

472

On Slideshare

0

From embeds

0

Number of embeds

2

Actions

Downloads

14

Shares

0

Comments

0

Likes

1

×