Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Hvad er
 børnearbejde? ”Love ” og regler Hvad arbejder
 børnene med?Hvor i verden er der
 børnearbejdere?

...
HVAD ER BØRNEARBEJDE?
Det kaldes børnearbejde, hvis børn under 18    børnearbejdere. De fleste af dem bor i Asien og
år...
”LOVE” OG REGLER.                      Konventionen er delt op i 54 forskellige dele – hver del
  ...
HVAD ARBEJDER BØRNENE MED?
                              Farer: lang arbejdstid, fysisk hård...
HVOR I VERDEN ER DER                      Bare et enkelt eksempel for at vise, at hyppigheden er
BØRN...
HVORFOR FINDES DER                     Den onde cirkel: Børnearbejde viderefører fattigdommen
BØRNEAR...
HVAD GØR IBIS?
Uddannelse skaber udvikling står der på IBIS´ logo. Det
er organisationens udgangspunkt, at uddannelse er e...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Børnearbejde

8,056 views

Published on

Published in: Entertainment & Humor
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Børnearbejde

 1. 1. Hvad er børnearbejde? ”Love ” og regler Hvad arbejder børnene med? Hvor i verden er der børnearbejdere? Hvorfor findes der børnearbejde? Hvad gør IBIS?
 2. 2. HVAD ER BØRNEARBEJDE? Det kaldes børnearbejde, hvis børn under 18 børnearbejdere. De fleste af dem bor i Asien og år har et arbejde, som skader deres sundhed Afrika syd for Sahara. Faktisk er tallet blevet og udvikling og/eller forhindrer dem i at følge mindre i løbet af de sidste par år – og det er den almindelige undervisning i skolen. vigtigt at glæde sig over, selv om tallet stadigvæk Ligegyldigt om børn får løn for deres arbejde, er alt for højt. eller om de arbejder for familien, så regnes børn, der ikke går i skole, for at være børnearbejdere. HVOR GAMLE ER BØRNEARBEJDERE? Det er altså ikke børnearbejde, hvis du tager opvasken derhjemme eller har en maddag – og det er heller ikke børnearbejde, hvis du går med aviser for at tjene lidt ekstra lommepenge. 24% 49% HVOR MANGE BØRNEARBEJDERE? 27% Ingen ved helt præcis, hvor mange børnearbejdere, der findes i verden. Nogle lande har slet ikke registreret tallene. I fattige lande er det heller ikke alle børn, der bliver registreret, når de bliver født. 1 - under 12 år 2 - 12 til 15 år Men man regner med, at der findes cirka 218 3 - 15 til 17 år millioner børn mellem 5 og 17 år, som er
 3. 3. ”LOVE” OG REGLER. Konventionen er delt op i 54 forskellige dele – hver del kaldes en artikel. Flere steder nævnes retten til at gå i skole, og artikel 32 handler om børns ret til ikke at Egentlig burde der ikke findes børnearbejde i verden skulle arbejde. i dag – for der er flere konventioner, som forbyder det. Læs hele erklæringen på Og de fleste lande i verden har skrevet under på en www.boerneraadet.dk/fn-konvention eller flere af disse konventioner. En konvention er ikke en lov, som man kan blive dømt for at overtræde. ILO – konvention 138 (om minimumsalder): Men når et lands regering har skrevet under på en ILO er den internationale arbejderorganisation. ILO konvention, bør de gøre alt, hvad de kan for, at den arbejder for, at alle arbejdere i verden har ret til at være bliver overholdt. i en fagforening og have gode og sikre arbejdsforhold. I 1973 blev det besluttet, at der skulle være regler for, Her kan du læse om 4 vigtige bestemmelser: hvor gammel man måtte være for at have et arbejde. Ikke alle lande har en grænse på 18 år. I nogle lande Verdenserklæringen om menneskerettigheder: er aldersgrænsen 14, 15 eller 17 år. I december 1948 vedtog FN (De forenede Nationer) den deklaration, som vi i daglig tale kalder menneskerettighederne. Her er beskrevet de ILO – konvention 182 (om forbud mod de værste grundlæggende rettigheder og friheder, som hvert former for børnearbejde): menneske er født med. Retten til at gå i skole og retten I 1999 vedtog ILO en ny bestemmelse, som skulle til at være fri for udnyttelse og slaveri findes her. forbyde de værste former for børnearbejde. Det drejer Læs hele erklæringen på sig om alt slags slaveri eller slavelignende forhold, salg http://menneskeret.dk/internationalt/historie+og+dok af børn, børnesoldater, prostitution og brug af børn til umenter kriminalitet. Men det gælder også andre forhold, hvis arbejdet kan skade barnets helbred, sikkerhed og moral. Børnekonventionen: Verdens børns grundlov kalder man også I de 26 år, der er gået fra konvention 138 blev vedtaget Børnekonventionen. Den blev vedtaget i FN i 1989. er det ikke lykkedes at få afskaffet det farligste Kun USA og Somalia har endnu ikke skrevet under børnearbejde. på konventionen. Der er 165 lande, der har underskrevet Børnekonventionen slår fast, at alle børn i verden har konvention 182. ret til at overleve, at blive beskyttet og at udvikle sig.
 4. 4. HVAD ARBEJDER BØRNENE MED? Farer: lang arbejdstid, fysisk hårdt, bære tunge ting, I cirkeldiagrammet kan I se, hvilket arbejde, der er mest sprøjtegifte, farlige redskaber fx macheter. almindeligt blandt børnearbejdere i verden. 9% Husholdning/tjenestefolk: Rigtig mange børn arbejder i private hjem – enten deres eget eller andres. Det er et lidt ”usynligt” område, fordi 22% mange lande ikke regner husholdning som en del af arbejdsmarkedet. Der er i dette område mange børneslaver, der er blevet solgt – ofte på tværs af 69% landegrænser. Farer: lang arbejdsdag, fysisk hårdt, bære tunge ting, alene uden kontakt til familie. Industri - fabrikker: De fleste børnearbejdere arbejder uden for de store 1 1. Landbrug fabrikker. De laver ofte produkter, som sælges på lokale 2. Husholdning, markeder – tøj, sko, glas, fyrværkeri, teglsten - De 2 tjenestefolk 3. Industri, fabrikker arbejder sjældent direkte for de store firmaer, men hos 3 underleverandører (altså dem, der leverer varer videre i systemet.) Store grupper af børn arbejder også Landbrug: hjemme. Et eksempel er produktion af tændstikker – Flertallet af verdens fattige arbejder med landbrug. De 1000 stk. for en bestemt pris. fleste børnearbejdere i landbruget arbejder hos deres Farer: lang arbejdsdag, farlige maskiner, værktøj og forældre på små familiebrug. Ofte er det svært at sætte manglende beskyttelse. grænsen mellem at hjælpe til / blive oplært og så det skadelige børnearbejde. Vi har ikke glemt børnene med det allerfarligste arbejde Men hvis et barn arbejder så meget, at det ikke har - børn i krig, prostitution, miner, gadebørn - det er bare mulighed for at gå i skole, så må det kaldes ikke dem, der er flest af. børnearbejde.
 5. 5. HVOR I VERDEN ER DER Bare et enkelt eksempel for at vise, at hyppigheden er BØRNEARBEJDERE? langt større i Afrika syd for Sahara. Det største fremskridt i bekæmpelsen af børnearbejde Cirkeldiagrammet viser fordelingen af verdens sker i Latinamerika/Caribien. 218 millioner børnearbejdere: Siden 2002 er der ifølge ILO sket et fald i antallet af børnearbejdere i hele verden på cirka 11 % - det er 5,7 meget positivt. Antallet af piger, der er børnearbejdere, 41 falder næsten ikke. Så det er vigtigt at være særlig 122 opmærksom på pigernes situation. 49,3 1 - Asien 2 - Afrika syd for Sahara 3 - Resten af verden 4 - Latinamerika, Caribien Hvis man kun kigger på antallet, så er der allerflest børnearbejdere i Asien. Men hvis man også kigger på antallet i forhold til, hvor mange børn, der lever i landet, så ser det lidt anderledes ud: Fakta: I Mali i Vestafrika er 63 % af alle børn mellem 5 og 14 år børnearbejdere. I Cambodia i Asien er tallet 38 %.
 6. 6. HVORFOR FINDES DER Den onde cirkel: Børnearbejde viderefører fattigdommen BØRNEARBEJDERE? Når man skal give en forklaring på, hvorfor der findes • En fattig familie har ikke råd til at sende deres børn i skole. børnearbejde, så er det ikke helt enkelt. Man kan fx • Børnene er tvunget til at arbejde. nævne: • Børnene får lidt eller ingen undervisning. • Børnene vokser op uden uddannelse og får Ulighed - den store forskel på rige og fattige lande. lavtlønnede og måske farlige jobs. Verdenshandlen – fx lave priser på råvarer • Pigerne gifter sig unge og får børn. • Så har de nogle børn til at supplere familiens løn. Uddannelse koster penge • Måske mister de voksne deres job til nogle yngre Traditioner og kultur – børn oplæres til deres plads i arbejdere. voksenlivet ved at deltage i voksnes arbejdsliv • Den fattige familie har ikke råd til at sende deres børn i skole. ”Børnearbejde eksisterer, fordi Den alternative cirkel: Børnearbejde er uacceptabelt vi tillader det. Vi accepterer det og • Et lands regering har et program med gratis undskylder det.” skolegang og støtte til fattige familier. • Børn får god undervisning, indtil de er 15 år • De unge får et godt betalt arbejde, fordi de har Udtalelsen kommer fra Ms. Shanta Sinha, Komiteen for en uddannelse • Pigerne gifter sig senere og får børn. børns rettigheder i Indien. Det er hendes synspunkt, at • De tjener nok til at klare sig selv og støtte børnearbejde ville forsvinde, hvis alle lande i verden forældrene, hvis det er nødvendigt. besluttede sig for, at man ikke ville acceptere det. Hvis • Den ene eller begge forældre fortsætter med at man ser på børnearbejde som ”et nødvendigt onde” arbejde. så får man aldrig brudt den onde cirkel, hvor fattigdom • Familien har råd til at sende deres børn i skole. og børnearbejde hænger sammen.
 7. 7. HVAD GØR IBIS? Uddannelse skaber udvikling står der på IBIS´ logo. Det er organisationens udgangspunkt, at uddannelse er et stærkt våben i kampen mod fattigdommen i verden. Mange af IBIS´ projekter i Afrika og Latinamerika handler derfor om at sikre flere børn skolegang, uddanne lærere, arbejde med skolebestyrelser mm. At få børn i skole er også en måde at stoppe børnearbejde på. IBIS er en del af GCE – Global Campaign for Education – en kampagne, der arbejder for at få alle verdens børn i skole inden Billedet af pigen, der regner brøker på tavlen, er fra år 2015. Den danske del af Ghana. Hendes lærer har været på kursus, så han gør kampagnen hedder Hele mere for, at eleverne er aktive i undervisningen og lærer Verden i Skole. Det er en mere. oplysningskampagne, der hvert år udgiver bogen IBIS har flere skoleprojekter i Ghana. Pigen på billedet LæseRaketten med går i skole i et område af Ghana, hvor IBIS samarbejder portrætter af børn og unge med Toms og Danida om et skoleprojekt. Formålet med fra det land, kampagnen projektet er at bekæmpe børnearbejde i den del af sætter fokus på. Ghana, hvor Toms køber næsten al sin kakao. Og det vigtigste middel er at få børnene i skole og sørge for, at Kampagnen tager udgangspunkt i, at alle børn har ret de får en god og brugbar undervisning. til at gå i skole og få en god undervisning. De skal selvfølgelig lære at læse, skrive og regne. Men de skal Læs mere på www.ibis.dk/csr også lære færdigheder, der giver dem mulighed for at Eller www.toms.dk/voresansvar klare sig i det samfund, de lever i – og mulighed for at bidrage til, at deres land udvikler sig.

×