Sorin Oprescu - Platforma Program (III)

797 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
797
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Sorin Oprescu - Platforma Program (III)

 1. 1. MESAJE PLATFORMA PROGRAM (CONFERINTA A III A, JOI, 31 MAI, ORA11,00)Au trecut 3 saptamani din aceasta campanie electorala si, din pacate,ceea ce spuneam la inceput s-a adeverit: se lanseaza prea putineproiecte pentru oras, dar se arunca multe galeti cu noroi la adresaPrimarului in functie; se propun putine masuri care sa vizeze interesulbucurestenilor, dar in schimb se lanseaza multe mizerii si atacuridescalificante; se vorbeste putin despre viata de zi cu zi a oamenilor,dar in schimb se minte cu nonsalanta, in incercarea de a manipulaopinia publica.Am uneori senzatia ca multi dintre cei care candideaza pentru fotoliulde Primar general ii subestimeaza pe bucuresteni.Unii dintre candidati, nu o sa dau nume, cred probabil ca bucuresteniinu stiu care sunt, de fapt, atributiile Primarului general, ce poate face sice nu poate face acesta, si arunca pe piata tot felul de fantezii, de lagratuitatea transportului public de persoane, pana la reducerea cu25% a facturilor la incalzire.Se minte, spre exemplu, cand se vorbeste despre numarul de parcariconstruite sau amenajate in ultimii ani. In acest mandat am facut maimult decat sa trasez doua linii pe asfalt cu bidineaua si sa spun ca esteloc de parcare, asa cum s-a facut pana nu demult.Am conceput primul sistem public de parcari moderne din Capitala, amcreat proiecte, am gasit si formula de finantare (parteneriat public-privat) si ne-am apucam de treaba.
 2. 2. Prin finalizarea, in perioada imediat urmatoare, a parcajelor de laUniversitate si de la Arena Nationala, lucrari executate exclusiv inmandatul meu, Bucurestiul va avea peste 1.700 de locuri de parcare inplus, 420 la Universitate si 1300 la Arena Nationala. Ei vorbesc, eu fac.Disperarea unora este atat de mare, incat nu se dau in laturi de lanimic. Se vorbeste spre exemplu despre patrimoniul orasului si desprebd. Uranus in totala necunostinta de cauza.Le recomand celor ce si-au descoperit peste noapte dragostea fata decladirile si monumentele Bucurestiului, sa citeasca istoria orasului.Vor descoperi ca proiectul bd. Uranus nu s-a nascut ieri si ca realizarealui are multiple efecte benefice pentru oras, de la fluidizarea traficului,la cresterea potentialului zonei si implicit a sanselor ca vechile cladiri cuvaloare istorica sa fie consolidate si reabilitate. o In cazul bd. Uranus nu s-a facut nimic fara aprobarea Ministerului Culturii. Pentru orice piatra mutata s-a cerut si s-a primit avizul ministerului. Legea este cea care guverneaza constructia acestei importante artere.Traiesc uneori cu senzatia ca unii oameni nu au nicio limita, si nicimacar simtul ridicolului nu ii opreste in demersul de a murdari spatiulpublic. Mi se pare pur si simplu jenant ca tocmai cei care, in aproape 4ani, au inregistrat contra-performanta de a atrage doar 6% dinfondurile europene sa acuze pe cineva pe acest subiect.
 3. 3. Vreau sa le spun contracandidatilor mei ca nu le mai merge cuminciuna. Cine spune ca in acest mandat s-au facut doar trei strazi dincele 16 cate sunt in Centrul Istoric incearca sa-i pacaleasca pebucuresteni. Eu vin cu fapte, cu date, cu dovezi concrete. o Cine isi aduce aminte cum era Centrul Vechi in 2008 are in fata ochilor strazi rascolite si abandonate, adevarate cratere in inima Bucurestiului. o Conform contractului incheiat inca din 2006, Centrul Istoric trebuia finalizat in 2008 de predecesorul meu si de echipa sa! o Nu trebuia sa vina Oprescu sa-l termine, daca cei de dinaintea mea s-ar fi tinut serios de treaba, l-ar fi terminat ei inca din 2008. Nu au facut-o!  Situatia in 2012 arata asa: o 16 strazi si 3 piatete au beneficiat de lucrari de reabilitare si refacere a intregii structuri stradale si a retelei de apa, canal, electricitate, completat cu introducerea sistemului de canalizatie pentru telecomunicatii. o Restul e tacere, minciuna si dorinta unora de a epata, de a atrage atentia asupra lor intr-un mod cu totul nemeritat.In aceste conditii, cu cine sa ies in confruntare? Ce as putea dezbate cuoameni care nu cunosc legea, nu citesc proiectele, nu stiu nici macarcare e bugetul Municipalitatii? Prefer sa vorbesc, ca si pana acum, cubucurestenii.
 4. 4. Eu am propus o Platforma program ce trece dincolo de confruntareaelectorala si de interesele pe termen scurt ale partidelor politice.SERVICII PUBLICE  Costul vietii in Bucuresti este influentat de calitatea serviciilor publice si a utilitatilor. Investitia in utilitati mai bune (apa, canal, caldura, curatenie, gaze, telecomunicatii), precum si servicii publice mai bune inseamna bani mai putini cheltuiti de fiecare dintre noi. Inseamna mai multa sanatate, inseamna servicii de calitate, care converg spre un oras civilizat.  In toate aceste directii, parghiile de interventie si control ale Primarului General sunt limitate. A fost si este nevoie de implicarea Consiliului General si a Guvernului Romaniei pentru garantarea unor costuri mai mici si a unor standarde mai inalte pentru toate aceste servicii publice.Serviciul de productie, transport, distributie si furnizare a energieitermice  Acest serviciu este realizat de RADET care, din punct de vedere administrativ, este in subordinea Consiliului general si este condus de un Consiliu de Administratie numit din reprezentanti ai CGMB si de un directorat executiv.  Spun toate aceste lucruri deoarece bucurestenii trebuie sa stie ca factura lor la incalzire depinde pe de o parte de propunerile si intiativele Primarului general, iar pe de alta parte de deciziile Consiliului general.
 5. 5.  Ceea ce am propus si voi propune in continuare vizeaza doua obiective majore: o Cresterea independentei energetice a Municipiului Bucuresti, cu efecte directe asupra scaderii cheltuielilor populatiei cu utilitatile publice. o Eficientizarea si modernizarea serviciul de productie, transport, distributie si furnizare a energiei termice, din nou, cu efecet directe asupra scaderii facturii. Pentru aceasta se impun urmatoarele: 1. Taierea, prin decizie a Guvernului, a penalitatilor RADET catre Elcen. 2. Realizarea serviciului integrat (productie, transport, distributie), prin transfer catre municipalitate a CET-urilor detinute de ELCEN. 3. Delegarea serviciului integrat unui operator care este obligat sa faca investitiile necesare, activele ramanand publice (in proprietatea municipalitatii). Toate aceste masuri sunt necesare nu pentru ca asa spune sau vrea Oprescu, ci pentru ca ele vor avea ca efect reducerea pretului Gcal la populatie, adica facturi mai mici. In plus, prin modernizarea si eficientizarea sistemelor, bugetul Capitalei va fi degrevat de o parte importanta a sarcinii de asigurare a subventiei pentru populatie.
 6. 6. Sistemul de iluminat public stradal, architectural si monumental  Obiectivele pe care le avem in acest domeniu vizeaza: o Consolidarea intregii infrastructuri o Reunirea intr-un Serviciu integrat a iluminatului stradal, arhitectural si monumental.  Prin satisfacerea acestor obiective vom asigura investitiile necesare astfel incat sistemul de iluminat public sa raspunda nevoilor actuale ale orasului si ale locuitorilor sai.Serviciul de salubrizare, igienizare si managementul deseurilor  Serviciul este organizat la nivelul sectoarelor Municipiului Bucuresti, fiind finantat din bugetele consiliilor locale; aceasta descentralizare face ca PMB sa aiba un rol minor pentru ca principala sarcina revine detinatoarelor de contract, respectiv primariile de sector (exceptie face sectorul 5).  Cresterea gradului de salubrizare in Municipiului Bucuresti si asigurarea unor servicii de calitate pentru toti cetatenii orasului au reprezentat si vor reprezenta prioritati clare in activitatea Municipalitatii.  Ce ne propunem: o Continuarea programului de salubrizare a terenurilor virane in toate zonele Bucurestiului si indeosebi in zonele periferice cu tendinte de excluziune sociala.
 7. 7. o Continuarea proiectului de management integrat al deseurilor, avand ca obiective principale constientizarea si educarea populatiei privind colectarea selectiva a deseurilor. o Sustinerea unei licitatii centralizate, internationale in vederea reorganizarii contractuale a serviciului de salubritate, in paralel cu reconfigurarea actualei distributii a teritoriului de operare a societatilor comerciale din domeniu, si trecerea in subordinea directa a Municipiului Bucuresti a contractelor de salubritate.Serviciul public de alimentare cu apa si canalizare  Principalul obiectiv este acela de a oferi tuturor bucurestenilor acces la acest serviciu. In 2008, cand am preluat mandatul, 23% din numarul total de strazi nu aveau apa si canal. In prezent, acest procent a scazut la 14%, iar in urmatorii patru ani problema trebuie complet rezolvata. In paralel, avem in vedere o serie de masuri de restructurare si reformare a sistemului de alimentare apa si canalizare precum: o Decolmatarea, curatarea si reabilitarea (consolidarea si etansarea) Casetei de ape uzate; o Conectarea Casetei la raul Dambovita si la Statia de Epurare;
 8. 8. o Descarcarea lacurilor Titan, Carol si Tineretului in Dambovita; o Realizarea „Casetei inteligente”, investitie care ar conduce la diminuarea posibilitatii de depunere a deseurilor in Caseta; o Realizarea Statiei de epurare a apelor uzate Glina - Faza II.Serviciul de transport public  Transportul urban este esential pentru functionalitatea orasului si pentru dezvoltarea lui.  Prioritizarea transportului public este singura solutie viabila de rezolvare a mobilitatii scazute la nivelul orasului. o Descurajarea transportul privat ar avea efecte net pozitive in descongestionarea traficului, cresterea sigurantei rutiere, dar si asupra reducerii poluarii chimice si fonice din oras, si implicit cresterea calitatii vietii locuitorilor.  RATB se afla in coordonarea Consiliului general, ai caror reprezentanti fac parte din Consiliul de Administratie al RATB, si deci sunt direct implicati si raspunzatori de conducerea executiva si modul in care se desfasoara activitatea de management.  Din pacate, parghiile de interventie si control ale Primarului General asupra acestei activitati, sunt mult limitate. Cu toate acestea Muncipalitatea s-a implicat si se va implica in continuare, in mod real si concret in optimizarea acestei activitati.
 9. 9. Masuri si actiuni pentru reformarea, imbunatatirea si crestereacalitatii sistemului de transport public: o Modificarea cadrului legislativ de trecere a Metrorex in subordinea PMB; o Integrarea tuturor retelelor de transport din punct de vedere al sistemului de taxare; o Terminale si statii intermodale; o Sisteme si facilitati de tip park & ride; o Puncte de informare a calatorilor; o Benzi proprii de circulatie; o Sistem automat de taxare si puncte de emitere/reincarcare carduri, inclusiv plata cu ajutorul telefonului mobil si a internetului etc. o Efectuarea unui audit, pe baza de expertiza multidisciplinara, interna si/sau internationala a activitatii RATB pe toate dimensiunile sale in vederea stabilirii unor programe si strategii clare si coerente de reorganizare si eficientizare a serviciului prestat. o Transformarea Regiei in societate comerciala conform prevederilor legislative actuale.PROTECTIA MEDIULUIAvem nevoie de o „Capitala Verde”, de un oras care sa respire, iar inultimii patru ani am inceput sa lucram la refacerea „plamanuluiverde” al Bucurestiului.
 10. 10. o Pentru conservarea si cresterea patrimoniului verde al orasului am finalizat „Cadastrul Verde al Municipiului Bucuresti”. Fiecare bucurestean beneficiaza de 23,21 mp. Aceasta inseamna ca am depasit limita legala impusa de 20 mp, dar ca suntem inca sub media europeana si sub ceea ce recomanda OMS (27 mp). De aceea, va trebui sa continuam.De asemenea avem in vedere transformarea terenurilor degradate inspatii verzi si amenajarea jardinierei si a taluzului raului Dambovita,dand astfel orasului un plus de 130 ha spatiu verde;În ultimii 4 ani, am desfiinţat 967 de construcţii cu caracter provizoriu,terase, mobilier urban edificate ilegal si am redat spaţiului verde osuprafaţă de aproximativ 100.000 mp de teren în parcurileMunicipiului Bucureşti.Mai mult, acoperisurile verzi vor ajuta la crearea unui climat propicepentru a trai in Bucuresti.Tot in acest sens avem in vedere reabilitarea parcurilor si crearea denoi spatii verzi. o Pentru a combate efectele schimbarilor climatice dorim sa conectam Capitala la cele mai moderne tehnologii de producere a energiei termice si electrice din surse regenerabile. o Pentru a fi mereu informati cu privire la gradul de poluare a aerului si pentru a sti unde sa intervenim taghetat in vederea reducerii poluarii, am achizitionat autolaboratorul de monitorizare a aerului.
 11. 11. o Alte masuri pe care le avem in vedere in acest sens:  optimizarea traficului prin proiecte si programe complexe cuprinse in Master Planul General pentru Transport Urban;  imbunatatirea infrastructurii de transport local si a parcului auto RATB;  realizarea Centurii verzi a Capitalei;Bucurestiul a facut un pas mare in vederea reducerii poluarii apeloruzate prin statia de epurare de la Glina, un proiect care trena de 20 deani. Acum, Bucurestiul nu mai polueaza Dunarea si Marea Neagra.Acest proiect va continua cu Faza a-II-a care are ca termen definalizare 2015.Toate acestea sunt masuri necesare pentru orice capitala civilizata a UE.Natura face parte din viata noastrasi pentru a trai in armonie cu aceastatrebuie sa o protejam. Avem datoria morala sa lasam urmasilor nostriun mediu in care sa traiasca, nu doar sa locuiasca.CAINI FARA STAPAN  Eu nu spun ca o sa rezolv aceasta problema. Eu chiar o rezolv.  Daca am spus la Pasajul Basarab, transparent si deschis, ca este un obiectiv inceput de Basescu si terminat de Oprescu, tot asa voi face o placuta si pentru subiectul cainilor comunitari: „Urmariti prin tot orasul de Basescu si Videanu, dusi in adaposturi amenajate de Oprescu!”
 12. 12.  In mod concret, avem in vedere realizarea si implementarea unui sistem de management al populatiei canine, cu masuri clare, simultane si aplicate continuu pe o perioada mai lunga de ani. Acesta cuprinde urmatoarele obiective si directii de actiune: o Gestionarea, in parteneriat cu ONG-urilor a adapostului de la Uzunu. o Prinderea, sterilizarea, deparazitarea si ingrijirea cainilor la nivelul adaposturilor existente. o Inregistrarea si identificarea tuturor cainilor de pe raza orasului si, pe cat posibil, a unitatilor administrativ- teritoriale limitrofe cu potential de bazin pentru cresterea numarului populatiei canine in Bucuresti (microcipare, crotaliere, inregistrare baza unica etc.); o Incurajarea programelor de adoptie pentru reducerea numarului de caini de pe strada. o Masuri de prevenire a abandonului si controlul reproducerii cainilor cu stapan.  Ceea ce este cu adevarat important este ca am inlaturat principalul obstacol de care ne-am lovit pana acum in rezolvarea acestei probleme: absenta unui adapost incapator care sa ofere conditii decente de ingrijire, tratament si viata pentru caini.  Acum adapostul exista. El a si inceput sa primeasca primii locatari. In timp ce unii vorbesc despre acest adapost, eu am prefer sa tac si sa fac.Important e ca lucrurile bune sa continue, iar orasul sa ofere tot maimulte oportunitati locuitorilor sai.

×