Mengenal diri sebenar diri akan mengenal allah

6,282 views

Published on

0 Comments
5 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
6,282
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
142
Comments
0
Likes
5
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Mengenal diri sebenar diri akan mengenal allah

  1. 1. MENGENAL DIRI SEBENAR DIRI AKAN MENGENAL ALLAH ILMU MENGENAL "DIRI" PENGENALAN Kebanyakkan manusia pada hari ini menganggap bahwa "Hidup" itu hanyalah makan, bergerak, mencari kemewahan, bekerja dan lain lain lagi, mereka mengangap bahwa jasad kasar mereka itu hidup dengan sendiri nya yang membolehkan mereka melakukan kerja kerja harian mereka itu, tapi pernah kah mereka terfikir bahwa jasad mereka itu sebenar nya ialah benda mati yang tidak dapat hidup dan bergerak dengan sendiri nya tanpa ada sesuatu yang menghidupkan nya? Ketahuilah tanpa yang hidup itu jasad tidak ada erti nya. Tetapi benda mati ini lah yang dijaga dan diutamakan orang di dunia ini. Sedangkan semua tahu bila mati kelak, jasad akan busuk dan di tanam atau di bakar. Ini menunjukkan mati ialah bila hidup yang menghidupkan jasad tadi meninggalakan jasad. Dimanakah letaknya yang di panggil hidup itu? Yang mana dengan adanya yang hidup itu lah jasad kita ini hidup dan sebenarnya ia diam di dalam jasad kita sendiri, dan dia lah yang di panggil "DIRI" sebenar "DIRI" dan menghidupkan jasad kita ini. Tapi pernah kah kita terfikir tentang "DIRI" itu atau cuba mencari dan mengenal nya. Tentu nya soal yang akan timbul ialah dari mana "DIRI" itu, dimana letaknya "DIRI" itu, terdiri dari apakah "DIRI" itu, dan kemanakah perginya "DIRI" itu apabila jasad mati atau dengan lain perkataan "DIRI" meninggalkan jasad??? dan yang penting sekali bolehkah kita mengenal "DIRI" sebenar "DIRI" kita itu.
  2. 2. BARANG SIAPA MENGENAL "DIRI" NESCAYA KENAL LAH IA AKAN TUHAN NYABenarkah bila kita mengenal "DIRI" maka kita akan mengenal Tuhan ??Kita semua tahu bahwa ujud nya roh! Tak ada sesiapa yangdapat menafikan kenyataan ini, Kerana semasa Tuhanbertanya kepada sekelian Roh " siapa kah Tuhan kamu "dengan sepontan sekelian Roh menjawab " bahkan " yangmembawa makna mereka telah pun mengenal Tuhan yangesa.:Kisah Roh memasukki jasad AdamSetelah jasad Adam terbaring maka Tuhan telahmemerintahkan Roh memasukki ke jasad Adam, tetapisebelum itu Roh telah bertanya " dimanakah harus akumasukki, ya ALLAH " dan ALLAH pun menjawab " masuk lahmana mana yang kamu senangi " Maka masuk lah Rohmelalui hidung dan dengan itu maka bernafaslah kita melaluihidung.Ini menunjukkan bahwa sesudah Roh memasukki badan, makabarulah bermulanya kehidupan kepada jasad dan terbukti disini bahwa Roh lah yang dikatakan penghidup kepada jasad,dan mati pada jasad ialah apabila Roh keluar apabila sampaiajal nya.Jasad kasar kita ini terdiri dari 2 yaitu:1. DihidupkanApakah maksud dihidupkan dan bahagian mana? Yangdihidupkan ialah Jasad kasar kita ini, ia nya di hidupkan oleh""Roh"" yang berada di dalam Jasad. "Roh" memasukki jasadsemasa kita 100 hari dalam rahim ibu kita. "Aku tiupkansebagian dari roh ku" kata firman Allah. Sejak itu lah kita hidupdi dalam rahim ibu kita dan kemudian di lahirkan kedunia danterus menjalankan kehidupan dari bayi hingga lah akhir hayat.2. MenghidupkanYang menghidupkan ialah roh, yang datangnya (diciptakan)dari Allah, yang memasuki jasad dan terus hidup, tugas roh
  3. 3. ialah menghidupkan jasad tetapi sayang nya jasad tidaklangsung terfikir bahwa roh lah yang hidup sebenar benarhidup dan menghidupkan jasad yang bila mana rohmeninggalkan nya maka matilah dia di panggil orang dan ditanam atau di bakar.MATI IALAH APABILA ROH MENINGGALKAN JASADJadi siapakan yang berkepentingan disini, tentunya jasadkerana tanpa roh maka jasad tidak bermaana langsung.Jasad perlukan roh untuk hidup tapi kenapa roh tidakdipedulikan semasa hidup nyaPerlukah roh di kenali?Sebelum mengenal Roh haruslah kita mengenal "DIRI" "BARANG SIAPA MENGENAL "DIRI" MAKA KENALLAH DIA AKAN TUHAN NYA"APA KAH "DIRI" ITU"Untuk pengetahuan semua bahwa "DIRI" itu mendatangkemudian setelah roh memasukki jasad, bagaimana iniberlaku?Apabila Roh berada di dalam Jasad maka perkembangancahaya Roh itu yang memenuhi dalaman Jasad keseluruhannya, ini telah menyebabkan ujudnya "Diri" yang berupa sapertijasad nya memenuhi ruang dalaman jasad nya..Maka ujudlah "Diri" sebenar "Diri" dan "DIRI" ini lah yangharus di kenal.(kenal lah diri maka kenal tuhan)BAGAIMANA MENGENAL "DIRI" SEBENAR "DIRI"Ada berbagai cara dan kaedah digunakan untuk mengenal"DIRI" ini, bergantung kepada perguruan dan kaedah guru gurumengajar kepada murid murid nya. Semua perguruan inibetul dan cara apa sekali pun di gunakan, tujuan nya satuya itu untuk mengenal "DIRI" sebenar "DIRI" .Untuk mengenal "DIRI" ini ada 3 cara:
  4. 4. 1. Terbuka dengan sendiri nya 2. Ushakan sendiri untuk membukanya 3. Dibukan oleh guru. (guru guru yang berpengalaman)Apakah yang di maksudkan “dibuka”Di buka maksudnya ialah membukakan jalan jalan pancarancahaya "DIRI" itu hingga keluar dari jasad dan terpancarlahcahaya "DIRI" itu keluar dari jasad melalui jalan jalan nya dandengan rasa yang bergetar getar pada jalan keluar nya, rasaini dapat dirasakan dengan nyata oleh murid murid yangmempelajari ilmu ini.Ini lah rahsia hidup kita dan "DIRI" ini lah yangmenghidupkan jasad selagi ada hayatnya di dunia ini,"DIRI" ini harus di kenal dan dirasai sepenuh nya oleh kita,kerana ia mengandungi banyak rahsia dan serba guna, didunia dan akhirat, Insyaallah.Kenal kah "DIRI" tadi kepada Tuhan nya? Sudah tentukerana dia datang dari sana, dari MAHA pencipta danMAHA besar.Banyak lag persoalan yang akan timbul apabila kita dapatmengenal "DIRI" kita yang sebenar benar "DIRI" ini, kitaharus belajar dari "DIRI" ini:Dia mengetahui kerana dia datang dari yang MAHAmengetahuiDia bijak kerana datang dari yang MAHA bijaksanaDia lah sebaik baik GuruKehidupan sebenar ialah di dalam, dan kehidupan duniaini mendatang kemudianKesimpulan nya kenali lah "DIRI" kita ini yang dia lah sebenarbenar "DIRI" dan kemukakan lah dia dalam segala urusan kitadi dunia ini sementara menunggu hari yang kekal abadi,kerana dia kekal kerana di kekalkan.Ilmu Mengenal "DIRI" ialah satu ilmu pengetahuan yang harusdi ketahui oleh semua orang kerana tiap tiap maanusiamembawanya di dalam jasad kasar mereka, harus kahpenghidup jasad kita ini kita biarkan begitu saja tanpamengenali dan merasakan nya, hanya semasa maut hampirdatang menjemput baru kita sedar yang dia akanmeninggalkan kita?????

×