Silvije Strahimir Kranjcevic - uvod

3,319 views

Published on

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
3,319
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
34
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Silvije Strahimir Kranjcevic - uvod

  1. 1. Rastom sitan, ali vrlo vedre i živahne naravi, još u djetinjstvu je bioneobično povučen; nije volio igre s vršnjacima i najviše se zadržavao smajkom u kući. U petom razredu gimnazije ostao je bez majke. Otac seuskoro ponovo oženio i dječak je dobio maćehu. Nakon što mu jeuskraćeno pravo polaganja mature zbog jednog istupa u kojemu jepokušao obraniti nepravedno optužene drugove, na zagovor biskupaodlazi u Rim, u rimski crkveni zavod Germanico-Hungaricum. Shvativši dasvećenički poziv nije za njega, uskoro se vratio u domovinu te se u Zagrebuuključio u pravaški književnički krug. Nakon završene učiteljske škole, morao sepreseliti u Bosnu jer namještenje u Hrvatskoj nigdje nije uspio dobiti. Ostatakživota proveo je kao učitelj u Mostaru, Livnu i Sarajevu. […]
  2. 2. Silvije Strahimir Kranjčević (1865.–1908.) o Rođen u Senju. o Zbog sukoba s profesorima, nije uspio maturirati pa odlazi u sjemenište u Rim. o Uskoro shvaća da svećenički poziv nije za njega, vraća se u Hrvatsku i završava učiteljski tečaj. o Radi kao učitelj u Bosni, od Mostara do Sarajeva. o Urednik časopisa Nada. o Umro u Sarajevu 1908.
  3. 3. Silvije Strahimir Kranjčević (1865.–1908.)• Smatra se najznačajnijim i najvećim hrvatskim pjesnikom u razdoblju realizma• Tematski slojevi njegova pjesništva: – domoljubne i ljubavne teme – rodni grad Senj – Biblija – mitologija• Pjesničke zbirke: Bugarkinje Izabrane pjesme Trzaji• Oratorij: Prvi grijeh (uglazbio Ivan pl. Zajc)• Urednik sarajevskog časopisa Nada (1895.–1903.)
  4. 4. • Pišući o hrvatskoj stvarnosti otvara općeljudske, univerzalne teme (Moj dom).• Često nadahnut i biblijskim te mitološkim motivima: Gospodskomu kastoru, Eli! Eli! Lamâ azâvtani?!, Mojsije Zadnji AdamTri ključna lika u njegovojpoeziji:Adam – Mojsije - Krist
  5. 5. I tebi baš što goriš plamenomOd ideala silnih, vječitih,Ta sjajna vatra bit će smrt,Mrijeti ti ćeš kada počneš sâm Ja domovinu imam;U ideale svoje sumnjati. tek u srcu je nosim, (Mojsije) I brda joj i dol; Gdje raj da ovaj prostrem, uzalud svijet prosim, I... gutam svoju bol! (Moj dom)
  6. 6. Privatni život• U djetinjstvu snažno vezan za rodni grad Senj i majku.• Imao ženu Elu i kćer Višnju.
  7. 7. O pisanju…A kako Silvije pjesme piše? Može se reći, da je svaka njegova pjesmakomadić njegova života, njegove duše, Najprije nikne u njemuzamisao, ideja pjesme. Tu ideju on dugo nosi u glavi. Znade proći ponekoliko mjeseci. Onda istom sjedne da napiše pjesmu. A i to dođeiznenada; nije u njega običaj, da ujutro, kad ustane, odluči: »Danas ćunapisati pjesmu.« Ne, to dođe kod njega najednom, kao da mu nekasila nevidljiva diktira riječi. Ali, kad je pjesma dovršena, onda jesasvim izmoren, izmučen, zaista, kao — da mu se otkinulo neštoživota. Vidi se, da ga to i fizično troši. On je poslijestvorene pjesme zaista tjelesno posve slab.
  8. 8. Preporukeza čitanje web-stranica: sskranjcevic.hr

×