Botticellitől Titianóig Ii

1,503 views

Published on

Published in: Art & Photos, Business, Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,503
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
14
Actions
Shares
0
Downloads
25
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Botticellitől Titianóig Ii

 1. 2. A szuper-tárlat hét részre tagozódik, kezdjük el hát a gyönyörködést ! A festészet tudománya E rész az illúziókeltő ábrázolás kialakulását, a távlattan, az optika, a geometria, az arányok alkalmazását és változását mutatja be a kiállított képeken.
 2. 3. Botticelli: Szent Ágoston
 3. 4. Caporali: Angyali üdvözlet
 4. 5. Bellini: Angyali Üdvözlet
 5. 6. Perugino: Jézus születése
 6. 7. Lorenzo Costa: V énusz
 7. 8. Pesellio: Két epizód Griselda történetéből („Dekameron”)
 8. 9. Emberarcok, angyalarcok E részben a reneszánsz egyéniségkultuszának legnyilvánvalóbb „tárgyi bizonyítékait", valamint néhány olyan Botticelli től, illetve műhelyétől, valamint Raffaelló tól származó képet láthatunk, melyek bizonyítják: a természethűségre való törekvés együtt élt az eszményi szépség utáni vággyal .
 9. 10. Botticelli: Madonna és a gyermek Jézus
 10. 11. Raffaello: Esterhazy Madonna
 11. 12. Bellini: Cornaro Katalin, ciprusi királynő
 12. 13. Perugino: Francesco delle Opere képmása A kezek a németalföldi Hans Memling hatását tükrözik
 13. 14. Francesco de Cossa: Férfi képmása Kezében gyűrűt tart; a képet valószínűleg eljegyzési ajándéknak szánták..
 14. 16. Raffaello: Áldást osztó Krisztus
 15. 17. Reneszánsz, határok nélkül E korszakban nyitott volt a határ a gótikus múlt felé, eleven a kapcsolat nem csak itáliai városok és festőműhelyek, hanem az itáliai és az Alpokon túli irányzatok között is.
 16. 19. Mantagna: A három királyok imádása
 17. 20. Pannonio: Thália A gótikus nőalak antikizáló elemekkel díszített reneszánsz trónuson ül, gyümölcsökkel és virágokkal körbevéve. A komédia múzsája itt a növényültetés istennőjévé válik.
 18. 21. Crivelli: Szent György
 19. 22. Veneto: Flóra A rajz düreri keménységet tükröz, de a kép Luca Granach által készített portrékra is emlékeztet. A festmény modellje Lucrezia Borgia volt, aki golyóálló üveg mögött várja a látogatókat..
 20. 23. Érett reneszánsz A tárlat "koronája" Leonardo da Vinci „ Hölgy hermelinnel” című alkotása. A Krakkói Nemzeti Múzeumhoz tartozó Czartoryski Múzeum e képének megszerzése volt a legnehezebb feladat. (Szerintem nem túl ízléses indoklású) diplomáciai közbenjárásra is szükség volt a kép kikölcsönzéséhez.. (az alkotást tizenkét kommandós kísérte Krakkóból Budapestre)
 21. 25. Leonardo 1489-1490 körül festette híres képét (őt is golyóálló üveg védi) , melynek kapcsán több érdekességre is felfigyelhetünk: a mű készülésének idején új technikának számított az olajjal való festés, de ugyanígy újdonság volt a modell szemközti beállítása. A megfestett hölgy Ludovico Sforza szeretőjeként jegyzett kamaszlány, Cecilia Gallerani tekintetében a frissen birtokba vett nőiesség sejtelmes mosolya bujkál .
 22. 26. Raffaello: Kettős portré (..aki szembe néz velünk: a festő..)
 23. 27. Paolo Vecchio: La Bella
 24. 28. Tiziano: a festészet diadala E szekcióban a z érett reneszánsz vezető velencei mestereinek, Giorgioné nek és Tizianó nak a művei láthatóak. A velencei mester legendás kolorizmusa évszázadokra meghatározóan befolyásolta az európai festészet fejlődését. Újításai - a laza ecsetjárás, az inkább tónusokra, mint árnyékolásra építő modellálás - világossá tették: az összegző, egyes részleteket kiemelő, másokat elhagyó festői módszer inkább van összhangban látásunk természetével, mint a minden részletet egyenletes gonddal kidolgozó, aprólékos ábrázolás.
 25. 29. Giorgione: Ifjú képmása
 26. 30. Tiziano: A kesztyűs férfi A képet, mely a későbbi barokk kori portréfestészet mintájául szolgált, könnyed elegancia jellemzi.
 27. 31. Tiziano: Mária Magdolna
 28. 32. Tiziano: Trevisan dózse Egy idős, beteg, hatalma tudatában lévő férfi portréja.
 29. 33. Tiziano: Krisztus és Ciréniai Simon
 30. 34. Velence és hátországa Azt a korszakot mutatja be, amikor Velence politikai hatalma hanyatlani kezdett, ám a művészetben nagyhatalommá vált. Többek közt ekkor alkotott Tintoretto és Paolo Veronese , az érett reneszánsz utolsó képviselője, akinek képei olyan látványosságok, amelyek magasztos derűvel és letisztult harmóniával hirdetik a szépség diadalát.
 31. 35. Tintoretto: Szent András és Szent Jeromos
 32. 36. Veronese: Venus és Adonis A rokokót megelőlegező játékossággal és nyílt erotikával ábrázolja a mítosz szereplőit.
 33. 37. Buonarotti után: Léda a hattyúval, 1530
 34. 38. Dosso Dossi: Az ölelés
 35. 39. Brescia: Tullia d'Aragona, Salome-ként A kép latin felirata: „Aki a táncért kapta meg János szent fejét”
 36. 40. Melzi: Szent Anna Máriánál
 37. 41. Boltraffino: Fiatal férfi arcképe
 38. 42. Bazzi: Szent Sebestyén Sodoma
 39. 43. Bordon: Venus és Amor
 40. 44. A reneszánsz válsága és a manierizmus Az ebben látható képek azt mutatják, hogy a humanizmus optimista világképének megrendülése új világot termett. Az itt kiállított képek arról tanúskodnak, hogy a XVI. század folyamán a világias szellem és transzcendens gondolkodás között az egyensúly - az utóbbiak javára - megbomlott.
 41. 45. Botticelli: Madonna de Magnificat A kordivat szerint magánájtatosságra (tonda) szolgált a kép, ahol a földi szépségben megsejthető isteni szépség misztikus sóvárgást vált ki a transcendens tökéletesség iránt.
 42. 46. Baccafumi: Penelopé
 43. 47. Arcimboldi következő alkotása: „A kertész” játékosan allegorizáló mű, melyet ha egyik irányból nézünk, akkor egy csendélet, ha a másikból, akkor pedig egy groteszk arcot ad ki. Íme  …
 44. 49. A kiállítás egy valódi mesebirodalom, melynek színei és fényei az impresszionistákkal vetekednek…
 45. 50. Epilógus a mából: E remekművek zöme a tavaly februárban nálunk vendégeskedő Medici család mecenatúrája és nagyvonalú megrendelései nélkül létre se jöhett volna... A képes „ízelítő” után kellemes személyes tárlatlátogatást kíván: László Judit

×