Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Az Ajanta Barlangok Indiaban

1,477 views

Published on

Published in: Travel, Education, Spiritual
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Az Ajanta Barlangok Indiaban

 1. 1. AZ AJANTA BARLANGOK INDIA
 2. 2. Alig több mint kétórányira Aurangabad ősi városától láthatóak a híres Ajanta barlangok, 32 olyan barlang, melyeket nem a természet, hanem emberi kéz hozott létre sok - sok évig tartó munkával. Pusztán vésőt és kalapácsot használva munkás kezek ezrei vájták ki a hegyek szikláiból e barlangokat. A mesteremberek szobrokat faragva a vulkánikus képződményű bazalt sziklákba, apró lépésenként haladva finoman cizellált véseteket készítettek, és, a szükséges helyeken oszlopokat kifaragva , a sziklák belsejében termeket hoztak létre. A falakat, mennyezetet csodálatos díszítéssel látták el, és gipszvakolaton élénkszínű festményeket készítettek.
 3. 3. A helyszín
 4. 4. A festmények zöme több mint 1500 éves. Ezek az ismeretlen művészek festményeik létrehozásakor, már tíz évszázaddal Michel Angelo , Leonardo da Vinci, és az európai reneszánsz előtt, ismerték a perspektivikus ábrázolást, a mélység érzékeltetését, a valósághű alkotást. A festményeken az arcok olyan kifejezők, olyan érzelmeket hordoznak, hogy azokat még évszázadok múltán, napjainkban is megcsodálhatjuk. .
 5. 6. A legrégebbi barlang az időszámításunk előtti II. évszázadban készült. Néhány barlangot kolostorként használtak. Ezekben hatalmas termek vannak, bennük apró szobákat alakítottak ki, melyek a fő helyiségből nyíltak . Ezekben a cellákban éltek a szerzetesek. E cellák némelyikében az ágyakat is a sziklából vésték ki, még a ˝párnák˝ is, melyeken a szerzetesek nyugovóra helyezték fejüket, ilyen módon készültek .
 6. 8. . A többi barlang, amiket templomként használtak, nagyon hasonlít a keresztény katedrálisokhoz. Hasonló a mennyezet kialakítása, a fagerendák használata, melyek díszített sziklapilléreken nyugvó bordázatban keresztezik egymást, és hasonló a központi hajó kialakítása is (melyben a keresztény egyház oltára helyén hatalmas Buddha szobor található) . Nem szabad elfelejteni, hogy ezeket a templomokat több évszázaddal a keresztény katedrálisok építése előtt vájták ki a sziklákból. Ez felveti a gondolatot, hogy talán ezek a barlangok adták az inspirációt a középkor nagy katedrálisainak létrehozásához, ellentétben a vélekedéssel, hogy az említett katedrálisok létrehozásának ihletői az ókori Görögország, illetve Róma klasszikus templomai voltak.
 7. 10. Fantasztikus elgondolni, hogy a kiváló mesterek, e csodák létrehozói, csupán egyszerű szerszámaikra hagyatkozhattak. Így vált örökségünkké valami univerzális, varázslatos, valami, amit még napjainkban is figyelembe vehetünk. Az évszázadok e barlangok falain csupán apró vízcseppeknek tűnnek.
 8. 11. Tájékoztató tábla a barlangok bejáratánál
 9. 12. Ajanta barlangjai
 10. 13. Az egyik bejárat a barlangokhoz
 11. 15. 32 barlangot vájtak a sziklába
 12. 16. Az egyik bejárat
 13. 17. Két elefánt díszíti az egyik kaput
 14. 18. A Vaghora f olyó
 15. 19. Néhány barlangot kolostorként használnak
 16. 20. Az egyik barlang belülről
 17. 22. Egy nagy fekvő Buddha szobor
 18. 26. Egy h indu cs a lád csodálja ősei alkotását
 19. 27. Egy jól konzervált falrészlet
 20. 33. Freskók a falakon
 21. 44. Kapuőr szolgálatban a bejáratnál
 22. 45. VÉGE

×