Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Mituri legate de
educația acasă
10 Mituri despre educația acasă
1. Copiii educați acasă nu-și pot dezvolta aptitudini sociale.
2. Copiii educați acasă nu ...
Mitul nr. 1 - Copiii educați acasă nu-și pot
dezvolta aptitudini sociale
Din contră! Copiii educați acasă se pot socializa...
Mitul nr. 2 - Copiii educați acasă nu știu să
facă față testelor
În țări unde se face de mult educație acasă, s-
a dovedit...
Mitul nr. 2 - Copiii educați acasă nu știu să
facă față testelor
Aici s-a vehiculat că procentul este mai mare
deoarece ma...
Mitul nr. 3 - Copiii educați acasă n-au cum
să primească o educație calitativă
Materialele școlare se pot găsi la prețuri ...
Mitul nr. 4 - Copiii educați acasă nu pot să
intre la universități
Universitățile de renume din Statele Unite au locuri și...
Mitul nr. 5 - Copiii educați acasă nu-și vor
găsi a slujbă
Cu greu găsești o slujbă bună în România, sau într-o altă țară ...
Mitul nr. 5 - Copiii educați acasă nu-și vor
găsi a slujbă
Azi absolvenţi cu diplomă, mâine şomeri - Mirela Copariu - 2013...
Mitul nr. 6 - Copiii educați acasă nu au o
imagine reală despre viață
Părintele alege educația acasă deoarece vede că școa...
Mitul nr. 8 - Educația acasă se face doar în
ținuturi îndepărtate
În România 80% din cei care fac educație acasă, o fac la...
Mitul nr. 9 - Trebuie să fii înstărit să faci
educație acasă
Materialele educaționale costă, dar:
1. Și uniformele școlare...
Mitul nr. 10 - Nu poți să faci educație
acasă fără o calificare adecvată
Am putut vedea mai devreme prezentarea despre cal...
Mituri despre educatia acasa - Conferinta HS
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Mituri despre educatia acasa - Conferinta HS

2,226 views

Published on

Mituri legate de educatia acasa.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Mituri despre educatia acasa - Conferinta HS

 1. 1. Mituri legate de educația acasă
 2. 2. 10 Mituri despre educația acasă 1. Copiii educați acasă nu-și pot dezvolta aptitudini sociale. 2. Copiii educați acasă nu știu să facă față testelor. 3. Copiii educați acasă n-au cum să primească o educație calitativă. 4. Copiii educați acasă nu pot să intre la universități. 5. Copiii educați acasă nu-și vor găsi a slujbă. 6. Copiii educați acasă n-au o imagine reală despre viață; ei trăiesc într-un incubator. 7. Familiile care fac educație acasă, o fac din fanatism religios. 8. Educație acasă se face doar în ținuturi îndepărtate, unde nu există școală. 9. Trebuie să fii înstărit să faci educație acasă. 10.Părinții nu pot să facă educație acasă dacă n-au o calificare specială ca învățători și profesori.
 3. 3. Mitul nr. 1 - Copiii educați acasă nu-și pot dezvolta aptitudini sociale Din contră! Copiii educați acasă se pot socializa mult mai ușor, decât copiii de la școala publică, în ciuda faptului că un ministru mi-a spus odată că este imposibil să se socialiezez mai ușor decât cei “deja socializați.” De fapt trebuie să vorbim de socializare negativă și pozitivă. Copiii educați acasă au parte de socializare pozitivă. Aceasta înseamnă că ei: 1. Pot să discute cu orice categorie de oameni și în viața reală - chiar și despre problemele vieții publice – nu numai pe Facebook, sau ca comentatori anonimi. Copiii educați acasă nu stau în colivie; au timp destul să discute cu oameni de vârste diferite. Au timp să învețe să se compoarte, nu trebuie să-și petreacă timpul prețios pe drumui către școală și înapoi. 2. Sunt îvățați să prețuiască orice fel de muncă și orice categorie de muncitori sau intelectuali, deci pentru ei nu este o greutate să comunice cu oamenii, să-și găsească un loc de muncă, să ia parte la lucrări de voluntariat. 3. Copiii educați acasă au un simț civic ridicat, o etică care este un exemplu de urmat; ei pot să arate societății o cale demnă de urmat! 4. Mulți dintr-e copiii învățați acasă au devenit antreprenori, tocmai fiindcă n-au urmat calea ușoară dictată de majoritatea din societate: angajează-te! Ei știu să formeze pe alții.
 4. 4. Mitul nr. 2 - Copiii educați acasă nu știu să facă față testelor În țări unde se face de mult educație acasă, s- a dovedit tocmai contrariul. Copiii educați acasă au rezultate în medie peste 80% în comparație cu cele 50% media celor din școlile publice.
 5. 5. Mitul nr. 2 - Copiii educați acasă nu știu să facă față testelor Aici s-a vehiculat că procentul este mai mare deoarece majoritatea copiilor educați acasă sunt testați de către părinți care pot fi subiectivi. Răspunsul nostru este că aceste teste au fost de regulă teste standardizate care sunt evaluate de societăți de testare.
 6. 6. Mitul nr. 3 - Copiii educați acasă n-au cum să primească o educație calitativă Materialele școlare se pot găsi la prețuri accesibile și pentru cei care au salariul minim pe economie. La talcioc se pot găsi microscoape simple foarte performante, care pot fi folosite chiar și zilnic, în comparație cu cele școlare, care se pot folosi ocazional. Folosirea cu înțelepciune a Internetului deschide o nouă perspectiva asupra învățatului. Nici nu se pot număra paginile unde găsiți hărți, descrieri, fotografii, desene care vă pot ajuta la învățat. Autoritățile școlare abia acum încep să înțeleagă ce înseamnă să nu mergi cu ghozdanul plin de cărți la școală, și să înveți cu ajutorul materialelor multimedia. Tot cu ajutorul Internetului poți accesa cele mai noi studii de specialitate care îți pot da o educație de calitate în comparație cu învățământul de stat unde copierea manualelor și a tezelor de masterat respectiv doctorat este la ea acasă. Sunt chiar și ore de matematică de calitate în limba română.
 7. 7. Mitul nr. 4 - Copiii educați acasă nu pot să intre la universități Universitățile de renume din Statele Unite au locuri și burse puse deoparte special pentru tinerii educați acasă. România are un set de acorduri bilaterale de recunoaștere a studiilor preuniversitare. Dar recunoașterea se face și pe baza acordurilor internaționale, ca cel de la Haga. La intrarea în universitățile românești nu ești întrebat de modalitatea educației primite, deci nu ești refuzat din cauza educației acasă.
 8. 8. Mitul nr. 5 - Copiii educați acasă nu-și vor găsi a slujbă Cu greu găsești o slujbă bună în România, sau într-o altă țară din Europa. Deocamdată nu se face segregație pe baza tipului de educație primit. Ceea ce știm sigur, este că o diplomă obținută în școlile de stat poate foarte ușor să însemne unda verde spre șomaj În aceeași timp majoritatea copiilor din școlile de stat nu sunt pregătiți să dea față la un loc de muncă, nu sunt pregătiți să fie meseriași! Exemplu: http://stirileprotv.ro/stiri/social/proiectul-scolii-profesionale- germane-din-timisoara-din-care-elevii-pot-iesi-cu-4000-lei-salariu.html În schimb copiii educați acasă învață să învețe, accentul va fi pus pe educația vocativă, în plus având acces la învățământul universitar pot să aibă o educație adecvată și cunoștințele necesare, pentru posturile de inginer, medic, etc. Mottoul părinților care fac educație acasă, poate fi zicala evreilor din antichitate: ”Învață copilul o meserie, altfel îl înveți să fure”
 9. 9. Mitul nr. 5 - Copiii educați acasă nu-și vor găsi a slujbă Azi absolvenţi cu diplomă, mâine şomeri - Mirela Copariu - 2013/07/15 Ce şanse de angajare le dau oficialii A.J.O.F.M. Ne bucurăm aşadar de un procent de promovabilitate mai ridicat faţă de anul trecut, însă mulţi dintre absolvenţii de liceu nu vor continua studiile şi vor îngroşa rândurile şomerilor. Aceştia reprezintă o nouă generaţie de muncitori necalificaţi, aşa cum spun oficialii AJOFM, care le recomandă să acceseze cursurile de calificare organizate special pentru absolvenţi. La finalul celor 12 clase, fie că au luat sau nu bacalaureatul, cei mai mulţi dintre elevi pot fi încadraţi cel mult ca şi muncitori necalificaţi. Profilurile cum sunt cel de filologie, istorie sau limbi străine şi chiar cele reale, matematică – fizică, sau fizică – chimie, absolvite de elevii liceelor din oraş, nu dau acestora nicio certitudine a zilei de mâine. Cei cu diplomă de Bac pot urma o facultate. Absolvenţii de liceu sunt conştienţi de acest lucru, tocmai de aceea, mulţi dintre ei aleg să urmeze o facultate după ce termină liceul. Reprezentanţii AJOFM susţin că încă o şansă ar fi cursurile de recalificare, unde pot învăţa, concret, o meserie. Pentru această categorie de tineri, AJOFM a pregătit deja cursuri de calificare la care se pot înscrie gratuit absolvenţii. Meserii cum sunt cele de vânzător, frizer, cofetar sau patiser se pot învăţa destul de uşor, iar piaţa forţei de muncă ar deveni, în acest fel, mult mai accesibilă absolvenţilor de studii medii.
 10. 10. Mitul nr. 6 - Copiii educați acasă nu au o imagine reală despre viață Părintele alege educația acasă deoarece vede că școala nu prăgetește copiii pentru viață. Părinții își învață copiii despre greutățile vieții, și îi pregătesc ca și cum se cresc răsadurile. Când vine vremea punerii răsadurilor, îi plantează gata pentru viață. În școlile publice se învață copiatul, furatul (întocmai ca la pușcărie), copiii nu sunt puși la muncă, deci habar n-au ce-i așteaptă. Sunt și exemple bune, dar în majoritatea cazurilor elevii învață foarte bine ce NU este viața reală. Ei trăiesc într-o copilărie fără griji, și dacă au vreo grijă, este legată de prieten/prietenă, facebook, telefon mobil nou, ipad nou, etc. Rezultatele chestionarelor de după Bacalaureat 2013 arată că marea majoritate a elevilor nu știu sau nu vor să se angajeze. Ei ar dori să aibă salariu cât mai mare cu muncă cât mai puțină, respectiv să se distreze ca la școală.
 11. 11. Mitul nr. 8 - Educația acasă se face doar în ținuturi îndepărtate În România 80% din cei care fac educație acasă, o fac la oraș, unde: 1. Au acces la Internet. 2. Au acces la bibliotecile orășenești/municipale/județene. Poza fundal a acestei prezentări reprezintă copii educați acasă la Biblioteca Municipală din Odorheiu Secuiesc în Noaptea Cărților Deschise 3. Se pot implica direct în activitățile culturale și în evenimentele sociale. 4. Pot să viziteze muzee, pot participa la cursurile de la Palatul Copiilor, care îi va ajuta vocațional, etc. 5. Pot face sport la Clubul Sportiv Școlar local, sau se pot chiar înscrie în Școli de Muzică.
 12. 12. Mitul nr. 9 - Trebuie să fii înstărit să faci educație acasă Materialele educaționale costă, dar: 1. Și uniformele școlare – mai ales în familiile unde sunt mai mulți copii. 2. Comunitatea celor care fac educație acasă este o comunitate deschisă – se ajută între ei, învață împreună dacă este nevoie. 3. Majoritatea manualelor utilizate se pot reutiliza, întocmai ca la școala publică. 4. Se pot organiza Librării Locale/Regionale cu manuale pentru cei care fac educație acasă. 5. Succesul educației acasă nu depinde de banii învestiți – la fel ca în cazul școlilor de stat.
 13. 13. Mitul nr. 10 - Nu poți să faci educație acasă fără o calificare adecvată Am putut vedea mai devreme prezentarea despre calificarea părinților ca profesori. Acea prezentare dă răspunsuri la multe întrebări. Mai doresc să amintesc numai capitolul despre profesorii calificați din cartea lui Chris Klicka

×