Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Homeschool vs. unschool - Conferinta HS

1,743 views

Published on

Homeschool vs. unschool. Prezentare conferinta HS.

Published in: Education
  • Be the first to comment

Homeschool vs. unschool - Conferinta HS

  1. 1. Homeschooling vs. Unschooling
  2. 2. De ce trebuia să vorbim despre unschooling? 1. Fiindcă mulți părinți gândesc în mod iresponsabil: doresc să facă HS dar fără efort. 2. Fiindcă filozofiile alternative au invadat piața educațională din România și suntem gata să acceptăm ceea ce credem că ne „ajută”, doar fiindcă a fost gândit de un profesor cu renume. 3. Fiindcă riscul de a lăsa copiii fără o educație adecvată este enorm. 4. Fiindcă cei care vorbesc despre unschooling în România nu văd pericolele la care se dispun.
  3. 3. Ce este unschooling? „Unschooling înseamnă că cineva învață ce dorește, cum dorește, pentru propriul scop... ...alegerea și controlul depinde de cel care învață... Cel care învață poată să primească ajutor din afară de la părinți, mentori, cărți, sau lecții formale, dar ELEVUL/ELEVA decide cum să procedeze mai bine. Unschooling înseamnă să crezi că copilul tău este cel puțin la fel de deștept și capabil ca tine însuți.” Mary Griffith, autoarea cărții „The Unschooling Handbook”
  4. 4. Care este diferența dintre educația acasă și unschooling? „În cazul educației acasă părinții decid cum să-și învețe copiii mai bine, în cazul unschoolingului copiii decid cum și ce vor să învețe.” Gail Withrow, director Home Taught
  5. 5. John Holt – părintele unschoolingului? Conform colaboratorilor săi, John Holt a fost avocatul homeschoolingului. El nu s-a gândit nici o clipă ca copiii să fie lăsați de capul lor. Mișcarea unschooling este total diferită de ceea ce John Holt a scris în cărțile sale. Când Holt vorbea de unschooling, să gândea numai la educație în afara școlii, la educație în familie. John Holt știa că este important acumularea conuștințelor de bază.
  6. 6. Riscuri legate de unschooling 1. Unii copii pot fi mai motivați decât alții. 2. Chiar dacă copiii sunt motivați, nu știu încă cum să acumuleze cunoștințele. 3. Mulți nu doresc să-și lărgească energia mintală pentru acumularea unor cunoștințe de bază. Dacă sunt lăsați la voia lor, cel mai mulți vor dori să construiască castele de nisip sau să joace la calculator (tabletă). 4. Fără părinți ei vor învăța unele cunoștințe de bază, așa cum le-am învățat noi toți fără profesor, dar vor fi lipsiți de altele la fel de importante. Din păcate în cele mai multe cazuri vor descoperi asta doar prea târziu, când vor fi deja la o vârstă la care învățatul va fi mai greu. 5. Părinții gândesc greșit că copilul nu dorește să aibă mentori, ba chiar, că ar putea să învețe mai bine fără mentori.
  7. 7. Ce putem învăța de la adepții unschoolingului modern? 1. Sunt cazuri când putem să-i lăsăm pe copii să învețe ceva pe pielea lor. 2. Când îi învățăm ceva anume, atunci să ținem cont întodeauna de curiozitatea naturală și de aptitudinile înnăscute ale copiilor. 3. Să le procurăm cât mai multe materiale didactice din care să învețe de sine, din simplă curiozitate. 4. Să-i ducem mult în natură, la locul de muncă, muzee, etc. Nu cumva să ne limităm numai la învățatul acasă la fel ca la școală. 5. Să învățăm din greșelile adepților unchoolingului. Deci să ne facem orar, să ne ocupăm și mai mult de educarea copiilor, să ne bucurăm de faptul că putem să fim profesorii copiilor noștri, că putem să menținem unitatea familiei.
  8. 8. Copiii iubesc să fie învățați de mentori (părinți, pedagogi, etc.) buni 1. A preda nu înseamnă a forța pe cineva să învețe. 2. Predarea materiei, de multe ori constă în a pune întrebări cu ajutorul cărora să conduci elevul la raspunsuri. 3. Predarea înseamnă să fii exemplu. Înseamnă să ajuți copilul să acumuleze cunoștințele necesare. 4. Părinții știu cel mai bine care este cea mai eficientă metodă de învățare pentru copiii lor. 5. Copiii doresc să învețe și fără ajutor, dar doresc foarte mult să fie învățați de părinți iubitori. Nu trebuie să ne mire că ne pun atâtea întrebări 6. Părinții pot să-și învețe copiii și în aceeași timp să respecte gândirea și stilul propriu a copiilor. 7. Este neapărat nevoie de un tutore pentru formarea caracterului la copii. Copiii lăsați de capul lor n-au cum să fie copii de caracter.

×