Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Föräldrtamöte om spelande ppt

Ad

Datorspelande ungdomar
Är det ett problem?

Ad

Det beror på perspektivet
Lärare
Föräldrar
Moralpanik i media
Vetenskapliga studier
Ungdomarna

Ad

Vetenskap eller moralpanik
”Why the modern world is bad for your brain är
en artikel i the Guardian som behandlar hur
det ...

Ad

Ad

Ad

Ad

Ad

Upcoming SlideShare
Brak
Brak
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 8 Ad
1 of 8 Ad

More Related Content

Föräldrtamöte om spelande ppt

 1. 1. Datorspelande ungdomar Är det ett problem?
 2. 2. Det beror på perspektivet Lärare Föräldrar Moralpanik i media Vetenskapliga studier Ungdomarna
 3. 3. Vetenskap eller moralpanik ”Why the modern world is bad for your brain är en artikel i the Guardian som behandlar hur det moderna samhället påverkar våra hjärnor på ett synnerligen negativt sätt. Strömmen av information och stimuli ger ökade nivåer av kortisol, adrenalin och dopamin. Vårt fladdrande på nätet stimulerar ett nyhetscentra i prefrontala cortex att ständigt vilja ha mer nyheter. Man kan likna det vid ett drogberoende.”
 4. 4. Vilka regler är vettiga? Exempelvis: Starta inte en match 40 min innan middag eller sänggående. Diskutera i smågrupper!
 5. 5. Sverok är en aktör Behandla e-sport som vilken sport som helst Ordna skjuts Hjälp till i kiosken Lär dig reglerna Se på streamat spel Fråga om hur det går Föräldrar och e-sport
 6. 6. Hur kan vi hjälpa våra ungdomar? Ordna LAN? Diskutera i smågrupper.
 7. 7. Länkar tankesatt.se har lista på referenser och många inlägg The Guardian, Why the modern world is bad for your brain. Föräldrar och e-sport.
 8. 8. Steam is a digital distribution platform developed by Valve Corporation offering digital rights management (DRM), multiplayer gaming and social networking services. Steam provides the user with installation and automatic updating of games on multiple computers, and community features such as friends lists and groups, cloud saving, and in-game voice and chat functionality. Denna text och alla bilder kommer från Wikipedia, CC By SA.

Editor's Notes

 • Elevhälsoteamet kommer i kontakt med flera elever per termin som har problem med att de spelar för mycket. Det är skäl för att diskutera datorspelande och risker med datorspelsberoende.
  tankesatt.se innehåller många artiklar och inlägg om studieteknik och motivation i allmänhet och riskerna med datorspelsberoende i synnerhet.
 • Lärare ser att elever är distraherade av en mängd saker som händer i telefoner och datorer. Vi antar att vi ser effekter av datorspelande i form av trötta elever eller elever som pluggar för lite men det är svårt för oss att dra sådana slutsatser baserat på vad vi ser i skolan. Vi märker också positiva effekter av spelandet, exempelvis goda kunskaper i engelska.
  Föräldrar har ibland konflikter hemma kring datorspelandet. Det är en tacksam hållning för debattörer att varna och ropa på förbud varför vi ibland talar om medial moralpanik. Fenomenet datorspelsberoende är relativt ungt och därför finns det ännu inte så mycket forskning på området och de vetenskapliga studier som finns ger ännu en fragmenterad bild. Ungdomarna själva lyfter gärna fram positiva effekter som att de blir bättre på att kommunicera, lösa problem, får bättre reaktioner och spatial förmåga. Lägg därtill att de mest framgångsrika e-sportarna kan tjäna bra med pengar på sin sport.
 • Jag skrev det här i ett blogginlägg för ett par år sedan. Det som eventuellt skiljer datorspelandet från tidigare områden för vuxenvärldens moralpanik (rocken, rollspelen, reven, etc) är dess påverkan på våra hjärnors belöningssystem. Om nivåerna av kortisol, adrenalin och dopamin ökar och förmågan för individen att koncentrera sig minskar har något allvarligt hänt.
  Det är svårt att ta entydig ställning i frågan men vi kan gå vidare till något betydligt konkretare.
 • Diskutera den konkreta situationen. Hur fungerar era ungdomar hemma. Spelar de för mycket och har ni i så fall konflikter kring detta? Vilka lösningar har ni hittat och har ni några fungerande regler? Tipsa varandra om era erfarenheter.
 • Sverok med flera har gett ut en skrift som heter Föräldrar och e-sport. Den är gratis och ligger på nätet. Deras ståndpunkt ligger helt i linje med att försvara spelarna och de argumenterar för att vi vuxna borde engagera oss lika mycket i e-sporten som i konventionell sport. Om våra barn börjar spela handboll så lär vi oss regler, skjutsar till matcher och står kanske i kiosken på en klubbtävling. I e-sporten är föräldrar och vuxna väldigt frånvarande.
  Om vi börjar engagera oss i barnens spelande, frågar och ber dem visa oss hur det fungerar vinner vi respekt och får förtroende vilket ger en grund för en konstruktiv diskussion om gränsdragningar och regler. Eller gör det möjligt för oss att informera om andra sidor och diskutera konsekvenser.
 • Så vad kan vi göra för att stötta våra ungdomar i e-sporten. Hur kan vi engagera oss och lära mer. Vi har tidigare haft LAN på skolan men det ligger numera på entreprenad på Inferno Online eftersom det är för personalkrävande. Om ett antal föräldrar vill engagera sig kan vi säkert hålla ett LAN igen. Det vore fantastiskt kull att kunna gå runt och titta och fråga. Att se vilka spelare som är duktiga på vad. Kanske provspela eller titta på en match på storbild med någon insatt kommentator.
 • De här tre referenserna har betytt mycket för resonemanget i denna presentation. tankesatt.se innehåller länkar till forskning, ett forum och många inlägg om motivation och spelande.

×