Successfully reported this slideshow.
Your SlideShare is downloading. ×

Brabantse GHOR Netwerkbijeenkomst 22 november 2022

Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Ad
Loading in …3
×

Check these out next

1 of 38 Ad

Brabantse GHOR Netwerkbijeenkomst 22 november 2022

Download to read offline

Op basis van de vraag van de organisatie is het mijn taak geweest om met de deelnemers vooral in te zoomen op wat wordt er dan anders in de toekomst? Maakt het uit hoe we of we iets een crisis noemen? Krijgen we een andere organisatie? Andere bevoegdheden? Krijgen we ander werk? Of is het meer van hetzelfde? Ik ondersteun mijn betoog waar nodig met kansen en bedreigingen, gelardeerd met filmpjes en foto’s en oneliners.  

Op basis van de vraag van de organisatie is het mijn taak geweest om met de deelnemers vooral in te zoomen op wat wordt er dan anders in de toekomst? Maakt het uit hoe we of we iets een crisis noemen? Krijgen we een andere organisatie? Andere bevoegdheden? Krijgen we ander werk? Of is het meer van hetzelfde? Ik ondersteun mijn betoog waar nodig met kansen en bedreigingen, gelardeerd met filmpjes en foto’s en oneliners.  

Advertisement
Advertisement

More Related Content

Recently uploaded (20)

Advertisement

Brabantse GHOR Netwerkbijeenkomst 22 november 2022

 1. 1. Crises van de toekomst: de impact en de voorbereiding Wat is er straks aan de hand, en hoe erg wordt dat? Wie moet daar dan (weer) wat aan doen, en wie daarover informeren?
 2. 2. Mijn doel: jullie helpen bij de voorbereiding, zodat er minder maatschappelijke onrust & minder maatschappelijke kosten ontstaan.
 3. 3. hebben we wel dezelfde verwachtingen en uitgangspunten? Ik twijfel …
 4. 4. Wat gaat ons bedreigen en hoe erg is dat? Wat zijn crisis van de toekomst? (mentimeter)
 5. 5. Wie je bent maakt wat je ziet!
 6. 6. Let goed op: maar hoe weet je of er sprake van een risicovolle situatie….?
 7. 7. Let wel: er is niet één waarheid, zeker niet als het gaat over de toekomst!
 8. 8. Gelukkig hebben we als uitgangspunt deze referentiekaders Veiligheidsregio en regionale crisisorganisatie. • Wat is er aan de hand & hoe erg is dat? = Risicoprofiel (artikel 15) • Wie moet daar wat aan doen & wie moet wie informeren? = Beleidsplan (artikel 14) • Hoe doen zij dat & waarmee? = Crisisplan en rampbestrijdingsplannen (artikelen 16 en 17)
 9. 9. Doel risicoprofiel: zicht krijgen op risicovolle situaties die kunnen leiden tot branden, rampen & crisis… om??
 10. 10. Denken jullie dat er in Nederland al vóór de uitbraak was nagedacht over het Coronavirus als scenario? (mentimeter)
 11. 11. Hoe kan het dan, dat we hier niets mee hebben gedaan? (mentimeter)
 12. 12. Weddenschapje: het zou gek zijn als er al niet eens over is nagedacht….
 13. 13. Tip: meer focus op cascade-gebeurtenissen, zowel in risico- als incidentmanagement!
 14. 14. Ga op zoek naar de samenhang: welke cascades zijn mogelijk?
 15. 15. Welke incidenten kunnen tegelijk gebeuren, in verbinding met elkaar? 17 Waarom maken we een risicoprofiel?
 16. 16. Risicovolle situaties Incidenten Crisis Ramp Om uiteindelijk te kunnen bepalen, is dit een risicovolle situatie, een incident of een crisis of een ramp?
 17. 17. Met als achterliggend doel: moeten we een aparte (regionale) crisisorganisatie gebruiken om het op te lossen? Of zijn er noodbevoegdheden nodig?
 18. 18. Sinds twee jaar tuimelt Nederland van de ene crisis in de andere. Corona-, energie-, huisvesting-, stikstof-, asielzoekers- en vluchtelingen. De risicosamenleving is een “crisis”samenleving geworden…
 19. 19. “De temperatuur van het politieke en maatschappelijke debat zou aangenaam afkoelen als we het etiket ‘crisis’ bewaren voor echte noodsituaties die ons overvallen en onmiddellijk ingrijpen vereisen. Niet voor verwaarloosde problemen waar we te lang niets aan hebben gedaan”, aldus Raad voor het Openbaar Bestuur. Zeker niet; want niet elk verwaarloosd (beleids)probleem is een crisis!
 20. 20. “In de ideale situatie wordt de vorm van de crisisorganisatie bepaalt op basis van de aanwezige kennis over risicovolle situaties en interventiecapaciteit op dat moment.” Risico’s in de toekomst zijn daarmee niet nieuw!
 21. 21. De basis is én blijft: de eigen organisatie (op orde)! Dynes: Naarmate de taak die wordt verricht en de structuur waarin dat gebeurt minder verschillen met het alledaagse, functioneert een organisatie grosso modo beter ten tijde van een crisis!
 22. 22. Intermezzo: maar wie of wat is de eigen organisatie van bureau of sectie GHOR?
 23. 23. Hoe je kijkt maakt wat je ziet!
 24. 24. Wat is dan de oplossing?
 25. 25. Bij een incident 2 soorten behoefte aan informatie (Dynes, Quarantelli & Kreps, ’81) • Wat is er aan de hand & hoe erg is dat? • = agent needs (identificeren van gevolgen) • Wie moet daar wat aan doen & wie moet wie informeren? • = agent needs (identificeren van maatregelen) • Hoe doen zij dat dan & waarmee? • = response needs (werkprocessen en oplossen coördinatieproblemen)
 26. 26. Als eerste: wat is er nu & straks aan de hand, en hoe erg is dat?
 27. 27. Als tweede dus: wie moet het probleem oplossen? Wat moeten we/ze dan kunnen en hebben daarbij nodig?
 28. 28. Tijd dus om met elkaar in gesprek te gaan!
 29. 29. ..en dat blijkt soms moeilijker dan gedacht. Als we niet dezelfde taal hebben… “slachtoffers”, “onrust”, “bron- en effect”
 30. 30. ..en dat blijkt soms moeilijker dan gedacht. Als we niet weten: wie is er eigenlijk van?
 31. 31. ..en dat blijkt soms moeilijker dan gedacht. of elkaar niet informeren…
 32. 32. ..en dat blijkt soms moeilijker dan gedacht. Zeker als we niet weten: wie er van is én we vergeten elkaar ook nog te informeren!
 33. 33. Als derde: coördineren van al die partijen!
 34. 34. van samen komen naar samen werken..
 35. 35. Of: “Blijft de hoeveelheid gezeik altijd gelijk!” Ik twijfel niet, maar hier geloof ik in!
 36. 36. Dank en succes! Roy Johannink Training Advies en Onderzoek • @hemmelhoes • 06-4675 8926 • roy@royjohannink.nl

×