Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Mitäs nyt tehdään? Kun nuoret vaan somettaa
Nuorten suosimia sovelluksia
WhatsApp -viestisovellus. Mahdollisuus
jakaa kuvi...
Ole kiinnostunut somesta ja pelaamisesta harrastuksena. Tutustukaa yhdessä
verkon sisältöihin huomioiden sen hyvät ja huon...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Kun nuoret vaan somettaa ja pelaa

1,337 views

Published on

Pikaista perustietoa nuorten somettamisesta ja digitaalisesta pelaamisesta. Lisäksi linkkejä. ikärajatietoutta ja muutaman suositun somepalvelun esittelyt.

Published in: Social Media
  • Be the first to comment

Kun nuoret vaan somettaa ja pelaa

  1. 1. Mitäs nyt tehdään? Kun nuoret vaan somettaa Nuorten suosimia sovelluksia WhatsApp -viestisovellus. Mahdollisuus jakaa kuvia, tekstiä, videoita ja ääntä, yksityiskeskusteluissa sekä ryhmissä. Nuoret käyttävät paljon ryhmäviestintään, viestejä voidaan vastaanottaa satoja päivässä. WhatsAppissa esiintyy paljon kiusaamista. Ikäraja: 13 Instagram - valokuvien ja videoiden jakamispalvelu, kirjaudutaan nimimerkillä. Mahdollisuus julkaista kaikille näkyvää tai vain hyväksytyille kontakteille näkyvää materiaalia. Materiaalia järjestetään aihetunnistein esim. #selfie #finnishgirl. Ikäraja: 13 Snapchat - kuvien ja videoiden jakamispalvelu. Oletuksena julkaisut näkyvät vain ystäville. Käyttäjä voi määrittää kuinka kauan "snäppi" eli julkaisu näkyy vastaanottajalle (1-10 sekuntia). Julkaisuista voi koota kuvallisen tarinan, My storyn. ikäraja: 13 Lähteet: Pelaajabarometri 2013 Nuorten Palvelu ry Linkit: Ikärajat.fi P elituki.fi Mll.fi/kasvattajille/mediakasvatus Sosiaalinen media on tullut jäädäkseen! Nuoret käyttävät verkkoa yksin ja yhdessä, ovat osa yhteisöjä, saavat vertaistukea ja julkaisevat videoita, kuvia ja tekstiä. Sosiaalinen media heijastaa reaalimaailmaa ja sen ilmiöitä, joten verkkomaailma sisältää niin riskejä kuin mahdollisuuksia. Nuorten sosiaalisuus on siirtynyt verkkoon ja erilaisten kännykkäsovellusten trendit vaihtelevat nopeasti. Kuvat, videot ja emojit ovat viestien keskeistä sisältöä ja monitasoista kommunikaatiota kavereiden viestiketjuissa. Nuorten netin käytön tärkeimmät syyt ovat digitaalinen pelaaminen ja kaverit. Digitaalinen pelaaminen on ajan kuluttamista, yhteisöllisyyttä, roolien kokeilua sekä monelle nuorelle myös tärkeä harrastus, millä on negatiivisia ja positiivisiakin vaikutuksia. Nuorten ja lasten pelaamisessa on tärkeää kiinnittää huomiota pelien sisältöihin ja ikärajoihin. Suurin riski sosiaalisessa mediassa ja pelaamisessa liittyy nuorten yksinäisyyteen. Haitallisen materiaalin kohtaaminen ja yksinäisyys lisäävät negatiivisia vaikutuksia sekä altistavat netin riskeille (mm. epätoivotut verkkokontaktit, ahdistava sisältö).
  2. 2. Ole kiinnostunut somesta ja pelaamisesta harrastuksena. Tutustukaa yhdessä verkon sisältöihin huomioiden sen hyvät ja huonot puolet. Luo perheen yhteisiä pelisääntöjä. Peliaika, someton sunnuntai tai yhteinen latauspaikka älylaitteille yöksi rauhoittavat arkea. Ole läsnä esimerkilläsi. Anna tilaa keskustelulle sekä ohjaa tavalliseen arkeen. Näytä, että sosiaalinen media ja pelaaminen ovat vain yksi ajankäytön vaihtoehto. Sosiaalisen median sisällöt, kokemukset sekä tunteiden käsittely ovat suuremmassa roolissa pelihaitoissa ja riskeissä kuin tietty ruutuaika Suurin riski sosiaalisessa mediassa ja pelaamisessa liittyy yksinäisyyteen - yksinäinen nuori on suuremmassa riskissä uppoutua somen ja pelaamisen maailmaan Voi aiheuttaa ahdistusta Sisältää päihteiden käyttöä Sisältää seksiä Kännykät ovat tuoneet verkon lasten ja nuorten ulottuville - somessa ollaan yksin yhteisöissä, valvomatta ilman aikuista, mutta aikuisten maailmassa Monet nuoret pelaavat heidän ikäisiltään kiellettyjä pelejä Digitaalinen pelaaminen lisää mm. englannin kielen taitoa, silmä-käsi -koordinaatiota ja luo yhteisöjä sekä voi auttaa hallitsemaan ja ymmärtämään voimakkaita tunteita. Sisältää väkivaltaa Sallittu yli 7-vuotiaille Sallittu kaikenikäisille Sallittu yli 12-vuotiaille Sallittu yli 16-vuotiaille Vain aikuisille Kolme kovaa kasvatuksesta - sosiaalinen media ja pelaaminen

×