Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
Samen op weg naar participatiesamenleving
waarin het waarachtige én wezenlijke
van ons allen centraal staat.

Neurodiversi...
Een monomane focus heeft ons “zelf”
en allerlei systemen uit het lood geslagen.
Voornamelijk gericht
op onze cognitie

Ged...
Hebben we het lef om een contraire
werkelijkheid náást de economie te plaatsen
om de mens weer in balans te krijgen?
Heeft Nederland de guts om zich
via een reeks radicaal nieuwe beelden
volstrekt tegendraads te gaan framen? (I)
• Alleen d...
Heeft Nederland de guts om zich
via een reeks radicaal nieuwe beelden
volstrekt tegendraads te gaan framen? (II)
• Durven ...
Wat maakt dat onze levensenergie stroomt of stokt?

Weten we eigenlijk wel voldoende
van onze interne software af?
Hoe hebben we tot nu toe
naar onze levenskracht gekeken?
Vooral dus vanuit de insteek van intelligentie en productiviteit…...
Onze eenzijdige kijk heeft kaalslag
gepleegd op onze menselijke natuur….
2009: Ken Robinson trekt deze lijn verder
door. H...
Heel veel mensen hebben nog niet de kans gekregen
hun eigen gebruiksaanwijzing te ontdekken
en hun bijsluiter op te stelle...
Heel veel mensen met een buitengewone kern
zitten nu klem door/binnen de huidige systemen.
Bezie de mens als een batterij die op de juiste
spanning moet staan om te kunnen functioneren

Welk palet aan
polariteiten...
Ken Uzelve….
Het is van alle tijden.
•We zijn altijd zo gefocust geweest op onze cognitie. Maar er achter komen
op welke m...
Ga mensen de kans geven om via het doorlopen
van hun polariteiten tot zichzelf te komen.
Hemel

Hoofd

Wij
Via de synthese...
Élk mens kan via synthese gecentreerd raken
als hij zijn assen mag gaan verkennen.

• Mannelijke
• Afgescheiden egocentris...
Anders Kijken naar Anders Denken brengt
het buitengewone in íedereen naar boven.
Systemische Intelligentie

Sexuele intell...
Neurodiversiteit als hoopvol perspectief
Achter elke schaduwkant zit een prachtige lichtkant
• De natuurlijke diversiteit ...
Neurodiversiteit (vervolg)
• Het dominante westerse wereldbeeld is niet gebaseerd op het zien van
synergie en verbanden ma...
Bouw aan nieuwe vormen van ontwikkelingshulp.
Start met kijken via de lens van onze neurodiversiteit

Het opdoen van
cogni...
Een participatiesamenleving is ónhaalbaar
zolang er geen cultuur is die het bijzonder wezenlijke
in ons allemaal weet te g...
Een neuronomie brengt de verwezenlijking
van een participatiesamenleving stukken dichterbij (I)
Laten we gaan werken aan e...
Een neuronomie brengt de verwezenlijking
van een participatiesamenleving stukken dichterbij (II)
Omdat deze uitzicht geeft...
En als we denken dat zelfkennis duur is
beseffen we niet wat onbewuste domheid
ons allen blijft kosten….

Het omarmen van ...
Anders Kijken naar Anders Denken: Op naar een participatiesamenleving via onze neurodiversiteit.
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Anders Kijken naar Anders Denken: Op naar een participatiesamenleving via onze neurodiversiteit.

847 views

Published on

OP WEG NAAR EEN PARTICIPATIESAMENLEVING
VIA NEURODIVERSITEIT INCLUSIE SOCIALE INNOVATIE

We zijn op weg om van tijdperk te veranderen. Oude structuren voldoen niet langer. Alle door de mens gemaakte systemen zijn al lang over hun uiterste houdbaarheidsdatum heen.

In deze presentatie reik ik u het resultaat van jarenlang ploeteren, netwerken en voltijds denkwerk aan. Dit leverde niet alleen een bondige analyse op van wat er in de kern verkeerd is gegaan (een inzicht wat inmiddels overlapt met vele andere denkers) maar óók een totaal nieuwe oplossingsrichting die nog niemand ter wereld op deze manier heeft verwoord en verbeeld.

Voor zover ik op dit moment kan nagaan is dit de enige denkrichting die zowel élk mens dichter bij zijn ware natuur kan krijgen als dat ze álle door de mens gemaakte systemen van kleur kan laten veranderen en mensvriendelijker maken.

Ik kom bij deze met nieuwe woorden, nieuwe beelden, een nieuw domein en zelfs een nieuw mensbeeld.

Dit allemaal in de hoop dat wij onszelf en ons collectieve zelf opnieuw kunnen gaan framen. Ik hoop dat ik u in deze presentatie kan overtuigen van de onmetelijke waarde die het kijken via de lens van onze neurodiversiteit met zich meebrengt.

Het omarmen van het concept van onze neurodiversiteit zou wel eens net zo belangrijk voor het overleven van de mens en de door hem geschapen systemen kunnen zijn als biodiversiteit reeds is gebleken voor de instandhouding – en revitalisering - van ecosystemen.

Uitsluiting van dit concept is m.i. een doodlopende weg.
Naast deze presentatie heb ik nog veel meer beelden van hoe we hier daadwerkelijk en grootschalig werk van kunnen maken.

In de hoop dat ik u hiermee van dienst kan zijn.

Met vriendelijke groet,

Helmer van Weelderen
Neuronoom - Spreker - Blogger - Mentor - Personal Branding

www.Frisseblikadvies.nl
Anders Kijken naar Anders Denken

Published in: Business
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Anders Kijken naar Anders Denken: Op naar een participatiesamenleving via onze neurodiversiteit.

 1. 1. Samen op weg naar participatiesamenleving waarin het waarachtige én wezenlijke van ons allen centraal staat. Neurodiversiteit Inclusie & Sociale innovatie
 2. 2. Een monomane focus heeft ons “zelf” en allerlei systemen uit het lood geslagen. Voornamelijk gericht op onze cognitie Gedacht vanuit het geld
 3. 3. Hebben we het lef om een contraire werkelijkheid náást de economie te plaatsen om de mens weer in balans te krijgen?
 4. 4. Heeft Nederland de guts om zich via een reeks radicaal nieuwe beelden volstrekt tegendraads te gaan framen? (I) • Alleen de homo consciens - de van zichzelf bewuste liefdevolle mens kan de wereld nog een toekomst aanreiken. De homo sapiens heeft zijn kansen gehad. • Durven wij - van die gedachte uitgaande - ervoor te kiezen om de eerste zijnseconomie / zelfkenniseconomie ter wereld te worden? Zou dat onze samenleving er niet een stuk gezonder op maken? Heel veel menselijk leed voorkomen? En tot een betere expressie van talloze mensen kunnen leiden? • Zouden we in dat opzicht eigenlijk niet van Human Development een nieuwe topsector moeten maken? Als eerste land ter wereld?
 5. 5. Heeft Nederland de guts om zich via een reeks radicaal nieuwe beelden volstrekt tegendraads te gaan framen? (II) • Durven wij vanuit die gedachte te gaan werken aan een cultuuromslag waarbij we juist het bijzonder wezenlijke in élk mens naar boven willen halen. Door omgevingen en systemen anders in te gaan richten vanuit de nieuwe systemische gedachte van een neuronomie? Kijkend door de lens van onze neurodiversiteit? • Want m.i. komt een participatiesamenleving alleen maar in beeld als we éérst massaal (weer) tot ons “zelf” mogen komen…. • Pas dan kunnen we - via steeds groter wordende circles of identity – zinvol en waarachtig aan nieuwe toekomstbestendige en mensvriendelijke systemen gaan werken. • Ga kijken via de lens van neurodiversiteit. Want niemand is normaal, iedereen apart. Maar dat ga je pas zien als je het door hebt….
 6. 6. Wat maakt dat onze levensenergie stroomt of stokt? Weten we eigenlijk wel voldoende van onze interne software af?
 7. 7. Hoe hebben we tot nu toe naar onze levenskracht gekeken? Vooral dus vanuit de insteek van intelligentie en productiviteit…. 1944: David Wechsler keek rationeel Hij beschreef het als het vermogen om – doelgericht te handelen, – rationeel te denken – en effectief met de omgeving om te gaan 1983: Howard Gardner komt met het model van meervoudige intelligenties Want er moet toch ergens een biologische basis voor gespecialiseerde intelligenties zijn….. ‘Intelligence is the ability to solve a problem or create a product that is valued in a culture’.
 8. 8. Onze eenzijdige kijk heeft kaalslag gepleegd op onze menselijke natuur…. 2009: Ken Robinson trekt deze lijn verder door. Hij beschrijft de hero’s journeys van wereldberoemde en uitzonderlijk presterende mensen die niet konden aarden in de reguliere onderwijs systemen . Hij is op zoek gegaan naar wat er voor hen nodig was om ze in hun element te krijgen; bij hun onuitputtelijke bron van kernenergie. Bij het punt waar hun talent en passie samenkwam. Vanuit de lessen die hij daaruit trok pleit hij nu voor radicaal andere systemen om de menselijke creativiteit te laten bloeien.
 9. 9. Heel veel mensen hebben nog niet de kans gekregen hun eigen gebruiksaanwijzing te ontdekken en hun bijsluiter op te stellen. Omdat allerlei systemen waar ze onderdeel van uitmaakten niet op hun “buitengewone” frequentie was afgestemd. Al deze mensen dragen de pijn van het afgescheiden zijn in stilte met zich mee. Ze verkeren daarmee als het ware in een bewusteloze staat van bewustzijn. Een chronische staat van “zijn” waar niets aan leek te doen omdat ze hun pijn niet konden adresseren en delen met anderen.
 10. 10. Heel veel mensen met een buitengewone kern zitten nu klem door/binnen de huidige systemen.
 11. 11. Bezie de mens als een batterij die op de juiste spanning moet staan om te kunnen functioneren Welk palet aan polariteiten geeft elk mens zijn unieke wezenskenmerken? Binnen welke context kan dat bewust worden ingezet? Nb Project stress op werk. Lodewijk Asscher……
 12. 12. Ken Uzelve…. Het is van alle tijden. •We zijn altijd zo gefocust geweest op onze cognitie. Maar er achter komen op welke manier we eigenlijk intelligent zijn (Wat is je krachtenveld? Tussen welke polariteiten beweeg je je heen en weer?) is misschien wel veel wezenlijker om tot excellente expressie te komen. Veel wezenlijker dan om er sec via metingen achter te komen hoe intelligent je bent langs de cognitieve meetlat. • Want juist de manier waarop je je eigen intelligentie ziet bepaalt in hoge mate hoe deze zich verder zal ontwikkelen. Die geeft je een fixed of een growth mindset. •Én bepaalt of je ook gretig bent om er écht werk van te maken en actief omgevingen op te zoeken die daarbij passen. Zelfovertuiging Omgevingen
 13. 13. Ga mensen de kans geven om via het doorlopen van hun polariteiten tot zichzelf te komen. Hemel Hoofd Wij Via de synthese gecentreerd raken. Daardoor in je eigen kracht kunnen gaan staan. Juist in het doorleven van de periferie – door deze te verkennen - doe je ervaringen op die van grote waarde zijn. Want dan begin je je te realiseren dat je uit verschillende wezenskenmerken bestaat. Als je daarbij ook nog eens in staat bent om uit te zoomen en er van een grotere afstand naar te kijken dan bereik je een grotere staat van bewustzijn. En daarmee verandert je waardepatroon. Ik Hart Buik Wij Polariteiten als beweeglijke spanningsvelden zien. Iedereen in staat stellen om als eigenaar van dit dynamische krachtenveld te gaan functioneren en deze weten te koppelen aan je unieke persoonlijkheid. We kunnen onze bewuste en onbewuste wil daarmee op spanning krijgen. De grootsheid van de ziel dwingt ons dan tot actie. Aarde
 14. 14. Élk mens kan via synthese gecentreerd raken als hij zijn assen mag gaan verkennen. • Mannelijke • Afgescheiden egocentrische (Ik) • Introvert (Binnen) • Detail • Ratio • Begripsdenken • … Spirituele (Boven) Wijsheid L I N K S Aardse (Beneden) Onervarenheid • Vrouwelijke R • Verbonden empatische (Wij) E C • Extravert (Buiten) H • Geheel T • Emotie S • Beelddenken • …
 15. 15. Anders Kijken naar Anders Denken brengt het buitengewone in íedereen naar boven. Systemische Intelligentie Sexuele intelligentie Hoogsensitivteit Hoogbegaafdheid Autistisch spectrum Beeld denken Dyslexie Bijna Dood Ervaring Down syndroom En zo voort… Laten we de latent in de mens aanwezige intelligenties evident maken en alsnog een plek geven. Op die manier kunnen we dichter bij onze ware natuur geraken. Opdat het buitengewone in ons allemaal precies dat podium mag krijgen wat het verdient.
 16. 16. Neurodiversiteit als hoopvol perspectief Achter elke schaduwkant zit een prachtige lichtkant • De natuurlijke diversiteit in intelligent zijn (de samenwerking tussen ons unieke brein en al zijn 21 zintuigen) getuigt van een enorme – nog onbenutte - rijkdom. • We bezien en definiëren onze competenties echter keer op keer vanuit de waarden van de heersende cultuur. Het moment en de plaats waar je leeft blijkt enorm bepalend of je als begaafd of beperkt wordt beschouwd. • Succes wordt gebaseerd – op aanpassing van het brein aan de behoefte van de samenleving – door een deel van de omgeving aan de behoeften van het brein aan te passen via speciale nicheconstructies.
 17. 17. Neurodiversiteit (vervolg) • Het dominante westerse wereldbeeld is niet gebaseerd op het zien van synergie en verbanden maar op het maken van onderscheid . • Normale verschijnselen worden nu vaak aan een ziektebeeld opgehangen. We medicaliseren, pathologiseren en stigmatiseren. Hiermee zijn we verworden tot een cultuur van stoornissen en beperkingen. • Mensen functioneren echter langs een verlopende schaal van competentie. De overgangen zijn onmerkbaar.
 18. 18. Bouw aan nieuwe vormen van ontwikkelingshulp. Start met kijken via de lens van onze neurodiversiteit Het opdoen van cognitieve kennis Talent ontwikkeling Speciale integrale aandacht voor “ongewone” intelligenties Zijns oriëntatie Weg van het instrumentele richting het holistische en interactieve Dé hefboom die al het andere in beweging kan brengen Hoe kunnen we met deze inzichten élk mens de reis van de held laten afleggen? Zelf realisatie en talent maximalisatie
 19. 19. Een participatiesamenleving is ónhaalbaar zolang er geen cultuur is die het bijzonder wezenlijke in ons allemaal weet te gaan includeren. NEURODIVERSITEIT –> INCLUSIE – > SOCIALE INNOVATIE
 20. 20. Een neuronomie brengt de verwezenlijking van een participatiesamenleving stukken dichterbij (I) Laten we gaan werken aan een cultuuromslag zodat er • via allerlei nieuwe vormen van “ontwikkelingshulp “ ruimte ontstaat voor mensen met een onder- of overcapaciteit (qua bewustzijn, voelen, denken of anderzijds) • volop begrip is voor de talloze verschillende manieren we intelligent zijn en ongewoon intelligent zijn juist als verrijkend voordeel gezien wordt • onze creatieve output dankzij een betere aansluiting op onze natuurlijke nieuwsgierigheid groter is dan we ooit voor mogelijk hielden • We verkeren in omgevingen die ons hongerig houden om onszelf levenslang verder te ontwikken
 21. 21. Een neuronomie brengt de verwezenlijking van een participatiesamenleving stukken dichterbij (II) Omdat deze uitzicht geeft op toekomstbestendiger, mensvriendelijker en goedkoper functionerende systemen – waarbinnen “intelligentie gerelateerd” persoonlijk leed en geestelijke nood ophoudt te bestaan (GGZ) – het # verstoorde werk- en privérelaties sterk is afgenomen (SZW en VWS) – uitval op het werk nauwelijks meer voorkomt (SZW) – het % niet afgemaakte opleidingen is gedecimeerd omdat iedereen veel bewuster van zichzelf zijn keuzes maakt en zich verder ontwikkelt (OCW)
 22. 22. En als we denken dat zelfkennis duur is beseffen we niet wat onbewuste domheid ons allen blijft kosten…. Het omarmen van het concept van onze neurodiversiteit zou wel eens net zo belangrijk voor het overleven van de mens en de door hem geschapen systemen kunnen zijn als biodiversiteit reeds is gebleken voor de instandhouding – en revitalisering - van ecosystemen. Uitsluiting van dit concept is m.i. een doodlopende weg.

×