Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Wikipedian henkilöartikkelit

76 views

Published on

Heikki Kastemaan alustus Wikipedian muokkaustapahtumassa Oulussa 19.5.2016

Published in: Education
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Wikipedian henkilöartikkelit

  1. 1. Wikipedian henkilöartikkelit
  2. 2. Perustiedot ja määritelmä ● Syntymä- ja kuolintiedot lähteistettävä – ([[31. lokakuuta]] [[1950]] [[Bagdad]], [[Irak]] – [[31. maaliskuuta]] [[2016]] [[Miami]], [[Yhdysvallat]]) <ref> ● Onko henkilö tehnyt jotain niin merkittävää, että hänestä voisi olla artikkeli tietosanakirjassa? – ”...oli irakilaissyntyinen, brittiläinen arkkitehti. Hadidille myönnettiin vuonna 2004 Pritzker-palkinto.[2] Hän oli ensimmäinen palkinnon saanut nainen.[3] ” ● Pitää pystyä osoittamaan, mitä henkilö on tehnyt?
  3. 3. Mikä on henkilön ”wikimerkittävyys”? ● Vältä ”superlatiiveja”: ”suurin”, ”tärkein”, ”eniten” – Wikipedian teksti on konservatiivista, pidättyvää ● Mistä henkilö on tunnettu? – ”Hadidin toimisto Zaha Hadid Architects tunnetaan orgaanisesta muotokielestä, jota on sovellettu moneen mittakaavaan kaupunkisuunnittelusta hotellihuoneisiin.” ● Wikipedian henkilöartikkeli ei ole ansioluettelo eikä henkilön verkkosivu: – Älä esitä ansioita luetteloina, vaan rivimuodossa – Kannattaako kaikkia ansiota luetella, vaan vain olennaisimmat tiedot?
  4. 4. Ulkopuoliset lähteet ● Ulkopuoliset tietolähteet ovat ulkopuolisen, henkilöstä riippumattoman kirjoittamia – Esim. kriitikot, toimittajat – tutkijat, elämäkerrat ● Ulkopuoliset lähteet lisäävät merkittävyyttä ● ”sisäpuoliset” (esim. taiteilijahaastattelut, näyttelyn järjestäjän jukaisut) eivät ole kiellettyjä, mutta niiden merkitys usein vähäisempi
  5. 5. Henkilöartikkelin ongelmia ● Henkilöiden omaiset ja läheiset lisäävät usein lähteistämätöntä tietoa ● Onko sopivaa lisätä tietoa itsestään? – Faktat vai tulkinnat? ● Kumpi merkittävämpää: Elämä vai taide? ● Wikimerkittävyys on usein kiinni siitä, onko henkilöstä julkaistu jotain? – Artikkelit, arvostelut, kirjat
  6. 6. Kritiikki ● Jos henkilön näkemyksiä vastaan on esitetty julkaistua kritiikkiä. kritiikki lähteistetään ja erotetaan selvästi erottuvaksi, omaksi kappaleeksi. Puhujapositiot tultava ilmi joko viitteissä tai tekstissä. – Antti Heikkilä: ● ”Arvostelua ● Heikkilän mielipiteet ovat ristiriidassa Suomen ravitsemustieteen ja lääketieteen edustajien näkemysten kanssa ja hän on huonoissa väleissä Suomen terveysviranomaisten kanssa.[1] Heikkilä kritisoi usein julkisuudessa suomalaisia ravitsemus- ja diabeteshoitosuosituksia, eivätkä hänen ajatuksensa ole vastavuoroisesti myöskään saavuttaneet Suomen terveysviranomaisten tai Suomen Diabetesliiton hyväksyntää.[1] ● ● Ravitsemuskirjailijoiden Ilkka Salmenkaidan ja Varpu Tavin mukaan Heikkilä ei useinkaan ole kirjoissaan tarkka yksityiskohdista, vaan jättää niihin virheitä, kömpelyyksiä ja perustelemattomia väitteitä.[23] Ravitsemusterapeutti Jan Verhon mielestä Heikkilän Ravinto & Terveys -kirjan dieetti voi ihan hyvin toimia ja kirjassa on osuvia kohtia kuten kritiikki lääkärien vähäistä ravitsemustiedekoulutusta kohtaan. Toisaalta kirja sisältää Verhon mukaan paljon asiavirheitä, jotka olisi helposti voinut tarkistaa netistä, jopa monia samalla sivulla.[24] Anu-Elina Lehti arvioi Vihreässä Langassa Heikkilän vaikuttavan "lievästi sanottuna vainoharhaiselta" kirjoittaessaan mediasta ja lääketeollisuudesta.[1]”
  7. 7. Ulkomaiset kuuluisuudet ● Yksityiselämän yksityiskohdat eivät sopivia ● Yritä selvittää, mitä tekemistä henkilöllä on Suomen ja suomalaisten kanssa: – ”Zaha Hahidin yksityisnäyttely oli Arkkitehtuurimuseossa Helsingissä keväällä 1988. [7] Hän osallistui myös kansainväliseen, kokeilevan taiteen ja arkkitehtuurin tapahtumaan The Snow Show Rovaniemellä ja Kemissä vuonna 2004.[8]”
  8. 8. Merkittävyys ● Kenelle henkilö on merkittävä? ● Urheilussa vakiintuneet kriteerit merkittävyydelle. ● Pop-henkilöt: Onko kuuluisuus ansio? ● Luokka: mihin luokkaan/luokkiin henkilö kuuluu?

×