Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Bouwen met de hoogste duurzaamheid - Bouwen 2013 nummer 05

398 views

Published on

Bouw een distributiecentrum van bijna 43.000 m² in 21 weken. En zorg dat het gebouw voldoet aan de hoogste graad van duurzaamheid ter wereld: BREEAM ‘outstanding’.
Samen met zijn collega’s zorgt Ronald van Diemen, bouwplaatsmanager bij Heembouw, dat deze geweldige klus op bedrijventerrein Vossenberg West II in Tilburg een succes wordt. BREEAM-NL is een methode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen. Natuurlijk is het ontwerp belangrijk, maar ook tijdens de bouw moet aan alle regels van duurzaamheid worden voldaan. Milieu, veiligheid, isolatie en invloed op de omgeving zijn belangrijke punten. Opdrachtgever Dok Vast hecht terecht veel waarde aan een energiezuinig en luchtdicht gebouw. Zo’n pand is beter te verhuren. En voor Heembouw en alle bouwers is het een mooi visitekaartje.

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Bouwen met de hoogste duurzaamheid - Bouwen 2013 nummer 05

  1. 1. Bouwen met de hoogste 26
  2. 2. Bouw een distributiecentrum van bijna 43.000 m² in 21 weken. En zorg dat het gebouw voldoet aan de hoogste graad van duurzaamheid ter wereld: BREEAM ‘outstanding’. Samen met zijn collega’s zorgt Ronald van Diemen, bouwplaatsmanager bij Heembouw, dat deze geweldige klus op bedrijventerrein Vossenberg West II in Tilburg een succes wordt. duurzaamheid BREEAM-NL is een methode om de duurzaamheid van gebouwen te bepalen. Natuurlijk is het ontwerp belangrijk, maar ook tijdens de bouw moet aan alle regels van duurzaamheid worden voldaan. Milieu, veiligheid, isolatie en invloed op de omgeving zijn belangrijke punten. Opdrachtgever Dok Vast hecht terecht veel waarde aan een energiezuinig en luchtdicht gebouw. Zo’n pand is beter te verhuren. En voor Heembouw en alle bouwers is het een mooi visitekaartje. Grondstoffen bekend “Er komt veel bij kijken”, vertelt Van Diemen. “Wij moeten bijvoorbeeld kunnen aantonen waar alle grondstoffen vandaan komen van alle materialen die in het gebouw worden verwerkt. Denk aan alle beton, staal, isolatie en hout. Grondstoffen die in beton zitten, moeten een certificaat hebben. We werken alleen met FSC-gecertificeerd hout. Water- en stroomgebruik noteren we wekelijks. Iedereen die met een vrachtauto de bouwplaats oprijdt, moet verklaringen hebben van de te leveren materialen en de rittenregistratie doorgeven. Zo houden we de CO₂-uitstoot bij van alle voertuigen die bij de bouw zijn betrokken.” Ronald van Diemen (bouwplaatsmanager; links) gaat regelmatig zelf de bouw op. Arthur Straathof (uitvoerder; Veel onderaannemers Veel werk op de bouw gebeurt door onderaannemers. Ze zorgden voor de prefab heipalen en de gedeeltelijk prefab fundering. Ze leverden en monteerden de staalconstructie van het gebouw, de grote verdiepingsvloerplaten, de sandwich gevelplaten met een hoge isolatiewaarde en de dakbedekking. Heembouw werkt volgens het systeem van ‘lean bouwen’: levering van de materialen precies op tijd op de bouwplaats. Dat stelt hoge eisen aan de planning. Vooraf zitten alle betrokken bedrijven bij elkaar en wordt een planning gemaakt voor het totale werk. Daarna is er wekelijks kort overleg met de onderaannemers. Zonnebrand verkrijgbaar De bouwplaats in Tilburg ziet er perfect uit. Er is een rolstoelpad, er zijn dames- en invalidentoiletten en bouwmaterialen worden op vaste plaatsen opgeslagen. Afval wordt in zes verschillende soorten gescheiden. Opvallend: deze zomer hangt er een bordje dat er zonnebrand verkrijgbaar is. Iedere medewerker moet zich dagelijks melden en heeft steeds een kopie van zijn BREEAM-certificering ID-kaart op zak. Voorman BREEAM is een methode om op duurzame wijze te bouwen. Het staat voor: Building Research Establishment Environmental Assessment Method. Op de BREEAM-site vind je meer projecten: www.breeam.nl/projecten/ midden) en Richard Guldemond (rechts) vinden het mooi mee te kunnen werken aan de BREEAM-certificering. 27
  3. 3. Richard Guldemond heeft een dagtaak aan BREEAM en verzamelt alle gegevens in tabellen, grafieken, certificaten en foto’s. Onmisbaar bewijsmateriaal als aan het einde zowel de bouw als het gebouw door BREEAM-NL worden beoordeeld. Weinig bouwtijd In korte tijd met veel mensen zo’n groot gebouw neerzetten en ook een BREEAM-certificaat willen halen. Dat geeft druk voor iedereen. “De bouw gaat zo snel dat we geen dag ‘rust’ hebben. De voorlieden zijn mijn ogen en oren op de bouw. Richard Guldemond heeft een dagtaak aan het bijhouden van alle gegevens voor het BREEAM-certificaat. 28 Als het even kan, schiet ik zelf ook de bouw op. Ik moet ervoor zorgen dat de mensen buiten geen problemen hebben”, aldus Van Diemen. In december wordt de bouw opgeleverd. Een BREEAM-certificaat wordt in ieder geval gehaald. Maar is het ‘outstanding’? Zo ja, dan is dit het eerste distributiecentrum in Nederland met die hoogste beoordeling.

×