Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Tun Dr. Mahathir Mohammad

16,819 views

Published on

 • Dear Friend
  I need your urgent assistance in transferring the sum of $6.6 000,000
  Million united states dollars immediately into your account. The money has
  been dormant for years in our Bank here without any body coming for it. We
  want to release the money to you as the nest kin to our deceased
  customer
  if you are interested reply through this email address: paul201na@yahoo.com.ph
  Yours, Sincerely,
  Mr,Paul Nana
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here

Tun Dr. Mahathir Mohammad

 1. 1. TUN DR MAHATHIR MOHAMADPERDANA MENTERI MALAYSIAKEEMPAT (1981-2002)
 2. 2. Tun Dr Mahathir Mohamad Bab ini menerangkan tentang Perdana Menteri Malaysia yang keempat. Dalam bab ini pelajar akan mempelajari tentang: a) Pendidikan awal beliau b) latar belakang beliau c) latar belakang politik d) keistimewaan beliau
 3. 3. Pendidikan Awal Tun Dr.Mahathir Mahathir di zaman kanak-kanak
 4. 4. Latar Belakang Tun. Dr. Mahathir Mahathir bin Mohamad dilahirkan pada 20 Disember 1925 oleh Wan Tempawan di sebuah rumah di Lorong Kilang Ais, Seberang Perak, Alor Setar, Kedah. Ibunya Wan Tempawan binti Wan Hanafi adalah keturunan Wan Mat Saman, Menteri Besar Kedah yang membina terusan Wan Mat Saman. Beliau adalah anak bongsu kepada Encik Mohamad bin Iskandar dan Wan Tempawan binti Wan Hanafi dikurniakan sembilan orang anak. Dr. Mahathir anak mereka yang bongsu .
 5. 5. Dr.Mahathir di hariperkahwinannya
 6. 6. LATAR BELAKANG TUN DR, MAHATHIR Dr. Mahathir mula bersekolah di Sekolah Melayu Laki-laki Seberang Perak, Kedah. Kemudian menyambung persekolahan ke Sekolah Inggeris Alor Setar (kini Maktab Sultan Abdul Hamid) di mana ayahandanya, Encik Mohamad bin Iskandar adalah gurubesar sekolah itu yang pertama. Encik Mohamad Iskandar adalah anak Melayu pertama yang menjadi guru besar sebuah sekolah Inggeris pada tahun 1908. Beliau adalah seorang yang tegas dan menitikberatkan prestasi pendidikan yang tinggi di kalangan anak-anaknya. Sejak kecil Tun Dr Mahathir bin Mohamad dikatakan sebagai seorang yang pasti akan jalan tujunya dan cara mencapai matlamatnya. Secara semulajadi beliau merupakan seorang yang rajin dan mempunyai determinasi untuk berjaya dalam apa jua bidang yang diceburinya.
 7. 7.  Tun Dr Mahathir bin Mohamad bersekolah di Sekolah Melayu Seberang Perak sebelum memasuki Sekolah Inggeris Kerajaan di Alor Setar yang kini dikenali sebagai Kolej Sultan Abdul Halim. Semasa Jepun memerintah Malaya persekolahannya tergendala dan Tun Dr Mahathir bin Mohamad berkecimpung dalam perniagaan gerai kopi serta menjual buah-buahan dan barangan kraftangan di Pekan Rabu, Alor Setar, Kedah. Setelah tamat Perang Dunia Kedua, Tun Dr Mahathir bin Mohamad menyambung pelajarannya di sekolah yang sama pada tahun 1945 sehingga Senior Cambridge. Tun Dr Mahathir bin Mohamad kemudiannya pada tahun 1947, melanjutkan pengajian ke King Edward VII College of Medicine, Universiti Malaya, Singapura . Pada tahun 1952, Tun Dr Mahathir bin Mohamad lulus dengan ijazah perubatan MBBS.
 8. 8. Pengalaman Tun Dr. Mahathir Dr. Pernah meletakkan jawatannya dengan kerajaan. Beliau pernah berniaga buah-buahan dan cendol di Pekan Rabu, Kedah. Beliau telah dilantik dalam jawatankuasa Pekan Rabu. Beliau melihat sendiri betapa susahnya orang Melayu mendapatkan ruang niaga. Beliau kemudiannya membuka klinik sendiri. Pengalaman berniaga yang dilalui menyedarkan beliau betapa perlunya kemahiran berniaga untuk meninggikan taraf hidup kaum Melayu. Inilah yang mendorong Tun Dr Mahathir bin Mohamad menceburi bidang politik apabila beliau masih di bangku sekolah.
 9. 9. Latar Belakang Politik Tun Dr.Mahathir  Ketika zaman persekolahan lagi Tun Dr Mahathir bin Mohamad menentang Malayan Union dengan lantang dan menubuhkan Kesatuan Melayu Kedah serta Kesatuan Pemuda Melayu Kedah.  Pada tahun 1946, Tun Dr Mahathir bin Mohamad merupakan salah seorang ahli UMNO yang awal dengan kemasukan Kesatuan Melayu Kedah ke dalam UMNO.  Dr. Mahathir sejak mudanya adalah seorang yang rajin menulis. Dengan nama penanya Che Det beliau banyak menulis tentang kisah-kisah yang melanda masyarakat Melayu yang tersiar dalam akhbar-akhbar tempatan. Kebanyakan rencana Tun Dr Mahathir bin Mohamad dihantar ke Strait Times dan Sunday Times bertemakan kepahitan hidup masyarakat Melayu.  Bakat kepimpinannya terselah semasa menuntut lagi apabila beliau dilantik sebagai Presiden, Penrtubuhan Islam, Kolej Kedoktoran. Tun Dr Mahathir bin Mohamad sering mengikuti perdebatan dan forum dan tidak segan silu menyatakan pendapatnya yang sebenar.
 10. 10. Keistimewaan Tun Dr. Mahathir Tun Dr Mahathir bin Mohamad dianggap seorang pemikir dan revolusiner. Tun Dr Mahathir bin Mohamad ingin perubahan berlaku dalam minda dan fizikal rakyat. Dr. Mahathir inginkan nama Malaysia dikenali dalam pentas dunia. Beliau mahukan rakyatnya menepati masa dan bekerja keras. Perkara ini diilhamkan dalam Dasar Pandang Ke Timur. Beliau membawa Malaysia lebih rapat dan menjadi rakan karib bagi dua negara Korea Selatan dan Jepun. Kedua dua negara ini dilihat telah menjadi peneraju dalam pelbagai sektor industri.
 11. 11.  Tun Dr Mahathir bin Mohamad memperkenalkan konsep Persyarikatan Malaysia di mana Malaysia diandaikan sebagai sebuah syarikat dan rakyat adalah pekerja dan pemegang saham. Hal ini diadaptasi daripada Jepun yang telah memberi peranan yang lebih besar kepada sektor swasta untuk turut memacu negara ke arah kemajuan. Konsep ini telah meningkatkan lagi prestasi pekerjaan, pendapatan serta imej negara. Di antara langkah-langkah ke arah mencapai sistem ekonomi perindustrian ini adalah pembangunan sektor industri berat. Salah satu kejayaan industri ini ialah pengeluaran kereta nasional yang kini merupakan kereta yang paling laris di Malaysia (Kereta import dikenakan cukai 100%).
 12. 12. Memperkenalkan pelbagaiSlogan, Dasar dan Konsep baru Dasar Pandang Ketimur Dasar Penerapan nilai-nilai Islam Dasar Kependudukan 70 juta Wawasan 2020 Slogan "Bersih, Cekap dan Amanah".
 13. 13. Wawasan 2020 Harapan Datuk Seri Dr Mahathir bin Mohamad adalah menjadikan Malaysia sebuah negara maju sepenuhnya menjelang tahun 2020. Matlamatnya ialah pembangunan yang berwajahkan kemanusiaan dengan persekitaran yang seimbang.
 14. 14. Jasa Tun Dr. Mahathir

×