Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Vazdusno hlađenje motora

1,225 views

Published on

Published in: Automotive
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Vazdusno hlađenje motora

  1. 1. VAZDUSNO HLADENJE MOTORA
  2. 2. Hladenje motora  Od toplotne energije koja nastaje u motoru s unutrašnjim sagorevanjem, samo se jedna četvrtina pretvori u koristan rad. Preostalu toplotu treba odvoditi i to tako da se ni jedan dio motora ne pregrije.
  3. 3.  Postoje dva nacina odvodjenja te toplote: 1. vazdusno hladjenje 2. hladjenje tecnoscu za hladjenje
  4. 4. VAZDUSNO HLADENJE  Prilikom vazdusnog hlađenja, vetar u toku vožnje ili vazduh koji pokreće ventilator struji oko rashladnih rebara na spoljnoj strani glave i cilindara motora, tako se rashladjuje motor.
  5. 5.   Kod vazdušnog hlađenja motora toplota se prenosi na površinu rebra cilindra. Sa ovih površina toplota se prenosi na vazduh koji je u neposrednoj vezi sa rebrastim površinama.Ovakav način prenošenja toplote,odnosno hlađenja nameće obavezu da se motor izrađuje od materijala koji svojim osobinama omogućava dobro sprovođenje toplote.Kod vazduhom hlađenih motora može se smatrati da je oreberna površina oko 15 put veća od površine cilindra.Zbog potrebe hlađenja motora na nekim konstrukcijama su međusobno razdvojeni cilindri,i na taj način stvoren je veći prostor između njih,odnosno povećana je površina hlađenja.Kod motora čiji su zahtjevi hlađenja strožiji,konstruktivno rješenje je složenije,jer kod ovog sistema postoji određeni usmjerivač (ulazno – izlazni), preko kojih se obezbjeđuje kružno kretanje vazduha koji potiskuje turbine.
  6. 6.  Hlađenje vazduhom je nepovoljnije za konstrukcije vozila kod kojih se motor nalazi pozadi,jer se ne mogu koristiti vazdušna strujanja koja se stvaraju pri kretanju vozila.Kod vazduhom hlađenih motora korozija je znatno manja ,nego kod motora hlađenih tečnošću.Kod vazduhom hlađenih motora mogućnost oštećenja klipa i cilindra,kada je motor hladan je manja nego kod motora hlađenih tečnošću, jer motor brže postiže radnu temperature.Kod vazduhom hlađenih motora postiže se zagrijanost motora do 60° C oko jedan minut, dok kod motora hlađenih tečnošću za oko 3-4 minuta.
  7. 7. Dobre strane  Dobre strane:motori su pouzdaniji u radu i moguća su veća temperaturna odstupanja za vrjeme rada (120-160° C) nago kod motora koji se hlade tečnošću;motori su trajniji i kao takvi pogodniji za vozilo koje se koristi u gradskoj vožnji; manje se pregrijavaju nego motori koji se hlade tečnošću;brže se postiže radna temperature;specifična težina vazduhom hlađenih motora je manja; u cjelini proizvodnja ovih motora je skuplja,ali s obzirom da su trajniji,taj se nedostatak kompenzuje.
  8. 8. Nedostatci  Nedostatci.kod vazduhom hlađenih motora zazor između klipa i cilindra veći je nego kod motora hlađenih tečnošću,pri radu motor je bučniji, jer je vazduh slab izolator;zgrijavanje vozila je nedovoljno,naročito pri malom broju obrtaja i pri niskim spoljnim temperaturama,zbog čega se primjenjuje posebno rješenje za zagrijavanje unutrašnjosti vozila;troši se dosta snage na pokretanje turbine (6 -12% snage motora),čiji rad više povećava buku motora,što je poseban nedostatak putničkih i drugih vozila.

×