Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Teretna vozila

1,221 views

Published on

Teretno vozilo je motorno vozilo veće od kombija, a služi za prijevoz većih količina tereta u cestovnom prometu

Published in: Automotive
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Teretna vozila

 1. 1. TERETNA VOZILA
 2. 2.  Kamion ili teretno vozilo je motorno vozilo veće od kombija, a služi za prijevoz većih količina tereta u cestovnom prometu.
 3. 3. Pojedine vrste kamione imaju zasebne nazive:      Kiper Cisterna Kamion kran Šleper ili tegljač Labudica
 4. 4.  Kiper je kamion koji se koristi u građevinske svrhe, iza vozačke kabine se nalazi prostor (tzv. sanduk) koji je pričvršćen na njegov stražnji dio i po potrebi se može ukositi (u smjeri osi kamiona ili u smjeru okomitom na os kamiona) kako bi se iz nje ispraznio teret. Naziv dolazi od njemačke riječi "kippen", koja znači "nagnuti".
 5. 5.  Cisterna je kamion koji ima mogućnost prijevoza tekućih i rasutih tereta npr. naftinih derivata, vode, mlijeka i ostalog.
 6. 6.  Kamion kran je kamion koji ima mogućnost pomoću krana izvršiti istovar tereta koji vozi.
 7. 7.  Šleper ili tegljač je vozilo koje za sobom vuče jednu ili više poluprikolica, a koristi se za prijevoz velike količine robe. Njegov naziv potječe od također njemačke riječi "schleppen", koja znači "vući".
 8. 8.  Labudica je poluprikolica koja na sebi prevozi teret, vozila ili radne strojeve koji su izvan normiranih gabarita (u pravilu one koji nisu namjenjeni za samostalan prijevoz cestom).
 9. 9. Najpoznatiji proizvođači kamiona          MAN Mercedes Benz Scania Iveco Volvo DAF MACK Ford Kenworth -

×