Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.
AUTOBUSKE STANICE
 Elementi Autobuske stanice su:
 Stanicni pretprostor
 Putnicka zgrada
 Autobuski prostor
KORISNICI AUTOBUSKE
STANICE









Korisnici jedne autobuske stanice su veoma razliciti i oni
se razlikuju po broj...
ZAHTJEVI PUTNIKA








Zahtjevi ovih korisnika jedne autobuske stanice su veoma slicni i
mogu se podjeliti u dvije...
ZAHTJEVI OSOBLJA
ZAPOSLENOG NA AUTOBUSKOJ
STANICI







Osoblje zaposleno na autobuskoj stanici ima
svoje zahjteve, ...
ZAHTJEVI VOZACKOG
OSOBLJA
 Vozacko

osoblje koje obavlja prevoz
putnika, ima svoje zahtjeve, u odnosu na
autobusku stanic...
 Stanicni

pretprostor , predstavlja
prostor ispred autobuske stanice koji ima
cilj da obezbjedi prihvat i otpremu
korisn...
 Putnicka

zgrada , je prostor u kojem se
smesta osnovni i prateci sadrzaj, koji
obezbjeduju prijem korisnika stanice sa
...
 Autobuski

prostor, predstavlja dio
autobuske stanice koji ima cilj da
obezbjedi prihvat i otpremu autobusa uz
istovreme...
Sarajevska autobuska stanica


U početku su autobusi u Sarajevo dolazili i iz
Sarajeva odlazili sa platoa ispred Željezni...


Najveći problem je bio odabir pogodne lokacije koja bi
zadovoljila standarde neophodne za izgradnju ovakvog
objekta i i...


Stanica je od samog početka opravdala svoje
postojanje, što se naročito pokazuje početkom
sedamdesetih, kada se, usljed...


Nova Autobuska stanica Sarajevo, svečano
otvorena 6. aprila 1968. godine, postala je
nezamjenjiv faktor funkcionisanja ...
Dolazni peroni na AS Sarajevo
Polazni peroni na AS Sarajevo
Autobuske stanice (Autobusne stanice)
Autobuske stanice (Autobusne stanice)
Autobuske stanice (Autobusne stanice)
Autobuske stanice (Autobusne stanice)
Autobuske stanice (Autobusne stanice)
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Autobuske stanice (Autobusne stanice)

1,969 views

Published on

Autobuske stanice su povrsine gdje putovanje autobusom pocinje ili zavrsava...

Published in: Automotive
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Autobuske stanice (Autobusne stanice)

 1. 1. AUTOBUSKE STANICE
 2. 2.  Elementi Autobuske stanice su:  Stanicni pretprostor  Putnicka zgrada  Autobuski prostor
 3. 3. KORISNICI AUTOBUSKE STANICE       Korisnici jedne autobuske stanice su veoma razliciti i oni se razlikuju po broju, koncentraciji, vremenu zadrzavanja, ciljevima i zahtjevima. Da bi se izvrsilo utvrdivanje strukture i kapaciteta autobuske stanice, neophodno je detaljno definisati njene korisnike i utvrditi njihove zahtjeve. Sve korisnike autobuske stanice mozemo, sobzirom na njihove zahtjeve podjeliti u tri osnovne grupe: 1. Putnici, pratioci, i posjetioci 2. Osoblje zaposleno na autobuskoj stanici 3. Vozacko osoblje
 4. 4. ZAHTJEVI PUTNIKA       Zahtjevi ovih korisnika jedne autobuske stanice su veoma slicni i mogu se podjeliti u dvije osnovne grupe: A) Osnovne u koje spadaju: 1.Prijem i otprema ovih korisnika sobzirom na nacin dolaska. 2. Kupovina ili rezervacija karata, informisanje, cuvanje prtljaga, neophodno zadrzavanje, upotreba toaleta i sl. 3. Ukrcavanje ili iskrcavanje putnika i smjestanje ili preuzimanje prtljaga. B) Pratece u koje spadaju: Ugostiteljske usluge, usluge u prodavnicama, ostale usluge, zabava i sl.
 5. 5. ZAHTJEVI OSOBLJA ZAPOSLENOG NA AUTOBUSKOJ STANICI      Osoblje zaposleno na autobuskoj stanici ima svoje zahjteve, koje je neophodno zadovoljiti kako bi se obezbjedilo normalno funkcionisanje stanice, i u te zahtjeve spadaju: 1. Parking prostor za vozila zaposlenih, 2. Odgovarajuci radni prostor, 3. Topli obrok, 4. Toalet i dr.
 6. 6. ZAHTJEVI VOZACKOG OSOBLJA  Vozacko osoblje koje obavlja prevoz putnika, ima svoje zahtjeve, u odnosu na autobusku stanicu i u te zahtjeve spadaju:  1. Perone za prijem i otpremu autobusa,  2. Parking prostor za autobuse,  3. Predstavnistvo svog preduzeca,  4. Potrebu za kracim ili duzim odmorom i toaletom.
 7. 7.  Stanicni pretprostor , predstavlja prostor ispred autobuske stanice koji ima cilj da obezbjedi prihvat i otpremu korisnika autobuske stanice i njegov sadrzaj zavisi od nacina dolaska korisnika na stanicu.
 8. 8.  Putnicka zgrada , je prostor u kojem se smesta osnovni i prateci sadrzaj, koji obezbjeduju prijem korisnika stanice sa stanicnog pretprostora i otpremu prema autobuskom prostoru.
 9. 9.  Autobuski prostor, predstavlja dio autobuske stanice koji ima cilj da obezbjedi prihvat i otpremu autobusa uz istovremeno ukrcavanje i iskrcavanje putnika , smestaj i preuzimanje prtljaga.
 10. 10. Sarajevska autobuska stanica  U početku su autobusi u Sarajevo dolazili i iz Sarajeva odlazili sa platoa ispred Željezničke stanice, a prodaja voznih karata se vršila u auli Željezničke stanice na biletarnici tadašnjeg Udruženja prevoznika drumskog saobraćaja “Bosnatrasport”. Takvo riješenje nije bilo funkcionalno za sve veće zahtjeve prevoza putnika, pa se 1964. godine, u prevozničkom preduzeću “Centrotrans” počelo razmišljati o izgradnji zasebne autobuske stanice koju Sarajevo, kao glavni republički centar mora imati.
 11. 11.  Najveći problem je bio odabir pogodne lokacije koja bi zadovoljila standarde neophodne za izgradnju ovakvog objekta i istovremeno bila u blizini Centrotransove garaže u Velešićima. Adekvatnim za izgradnju autobuske stanice se pokazao prostor između Pošte 2 i Kasarne Maršal Tito, a u blizine je bila i garaža, željeznička stanica, i polazna tramvajska stanica, sa koje su se kretali tramvaji prema Baščaršiji i Ilidži. Projektant sarajevske Autobuske stanice, inžinjer Slavko Cindrić, zamislio je da u raspoloživom prostoru projektuje objekat montažnog tipa sa, za šezdesete godine 20. vijeka, najsavremenijim tehnološkim rješenjima i video uređajima, kojima je omogućen nadzor i kontrola saobraćaja.
 12. 12.  Stanica je od samog početka opravdala svoje postojanje, što se naročito pokazuje početkom sedamdesetih, kada se, usljed preuzimanje veće uloge cestovnog saobraćaja u odnosu na željeznički, dešava ekspanzija gradskoprigradskog saobraćaja u Sarajevu. Putnici se preusmjeravaju sa vozova na autobuse, a dolazi i do povećanja broja polazaka prema destinacijama u bližoj i daljoj okolici Sarajeva.
 13. 13.  Nova Autobuska stanica Sarajevo, svečano otvorena 6. aprila 1968. godine, postala je nezamjenjiv faktor funkcionisanja svakodnevnog života i komunikacija. Danas, osim svih većih mjesta u Bosni i Hercegovini, sarajevska autobuska stanica svojom mrežom autobuskih linija, pokriva Hrvatsku, Crnu Goru, Srbiju, Sloveniju, a redovno se održava autobuska veza sa većinom evropskih država poput Austrije, Francuske, Njemačke, Švedske
 14. 14. Dolazni peroni na AS Sarajevo
 15. 15. Polazni peroni na AS Sarajevo

×