Komponente hardvera pc i

949 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
949
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
41
Actions
Shares
0
Downloads
11
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Komponente hardvera pc i

 1. 1. Komponente hardvera PC-а
 2. 2.  Centralna jedinica  Monitori  Ulazna jedinica  Štampači  Ostali uređaji
 3. 3. CENTRALNA JEDINICA Centralna jedinica sastoji se od kućišta u kome se nalaze: - Osnovna (ili matična) ploča - Kontroleri - Portovi - Disk - Jedinice disketa - Grafička kartica - Izvor napajanja
 4. 4. Kućište  Postoje tri tipa kućišta: desktop, mini tauer i tauer.  Desktop je kućište koje stoji na stolu i na njemu stoji monitor računara.  Mini tauer i tauer često stoje na podu, a monitor računara stoji na stolu.
 5. 5. Osnovna ploča  Na osnovnoj ploči se nalaze priključna mesta za procesor, memoriju, magistrala, skup čipova koji kontroliše rad računara i pruključci za dodatne kartice.
 6. 6. Procesor Procesor definiše tip PC računara.  U njemu se realizuju sve računske i logičke operacije i izvršavaju komande koje su zadate programom.  Karakteristike procesora su određene njiegovom arhitekturom i to su: -brzina procesora -dužina procesorske reči -radni takt i -interni keš 
 7. 7. Memorija  Memorija PC računara se sastoji od osmobitnih registara. Na osnovnoj ploči nalaze se tri tipa memorije: keš, ROM, RAM.  Kapacitet memorije se izražava brojem bajtova.
 8. 8. RAM (Random Access Memory)  RAM predstavlja najveći deo memorije i u nju korisnik može da upisuje sadržaj i da ga čita.  Minimum memorije sa kojim može nešto da se radi je 256 MB (za Windows XP), odnosno 512 MB (za Windows Vistu).  Pored kapaciteta druga važna karakteristika memorije je vreme pristupa.
 9. 9. ROM (Read Only Memory)  ROM predstavlja statički deo memorije koji može samo da se čita.  Koristi se za uskladištavanje programa i podataka.
 10. 10. KEŠ (cache)  Keš memorija vrlo brzo nestaje.  Nalazi se u samom procesoru ili uz njega.  Ona ima višestruko brže vreme pristupa od obične memorije. Zbog toga se u njoj drže podaci koji se često koriste.
 11. 11. Baferi (buffers)  Baferi su delovi RAM memorije koje neki programi lociraju za svoje potrebe.  Jedna od čestih primena je prilikom ulaza i izlaza podataka.
 12. 12. Virtuelna memorija  Virtuelna memorija je pojam koji se koristi u vezi s operativnim sistemima, a ne stvarna memorija. Kontrolni set čipova - Kontrolna jedinica upravlja celokupnim radom računara. - Ona je realizovana na osnovnoj ploči setom čipova koji imaju odgovarajuće uloge.
 13. 13. Magistrala U računaru postoje tri ključne magistrale:  Magistrala podataka  Adresna magistrala  Kontrolna magistrala
 14. 14. - Magistrala podataka koristi se za razmenu podataka između procesora i memorijskih lokacija. - Adresna magistrala prenosi adrese koje generiše procesor kojima se specifiraju memorijske lokacije na koje se upisuju podaci ili sa kojih se čitaju podaci radi obrade. - Kontrolna magistrala služi za prenos upravljačkih i kontrolnih signala od procesora ka komponentama i obratno.
 15. 15. Priključci (slotovi)  Priključci se sastoje od utičnica na koje se priključuju kontroleri različitih jedinica ili same jedinice.  Danas se najčešće nalaze pored standardnih ISA (international Standard Asociation) utičnica i drugi priključci u zavisnosti od trenutno aktuelnog stanja tehnologije.
 16. 16. Kontroleri  Kontroler je element za povezivanje uređaja na računar. Portovi - Za povezivanje ostalih uređaja koji imaju standardizovane priključke koristi se posebna priključna mesta koja se nazivaju portovi. Postoje dve vrste portova: serijski i paralelni.
 17. 17. Disk

×