Social media in de klas

589 views

Published on

Workshops voor Pontes, Het Goese Lyceum te Goes, 17 april 2012

Published in: Education
0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
589
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
5
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • Stel de ander voor (met tablets)
 • Officiele definitie: wikipedia welke bron is waarheid?
 • Dit is het social media landschap. Social media is een term die gebruikt wordt voor bijvoorbeeld twitter, linkedin, maar ook youtube en skype vallen onder social media.
 • Voor het eerst moeten we jongeren voorbereiden op een toekomst, opleiden voor een maatschappij waarvan we niet precies weten hoe deze er zal uitzien. (naar David Warlick) Mensen zullen banen hebben die nu nog niet bestaan. Zeker is wel dat de 21 e eeuw een digitaal tijdperk zal zijn. Digitaal is onvermijdelijk, maar hoe past het in uw lespraktijk? Waar moet u zoeken, wat is bruikbaar en wat is de plaats van ‘digitaal’? Hoe zet u een eerste stap? Hoe zet u een vervolgstap? Een heleboel vragen tijdens uw zoektocht naar het gebruik van digitale hulpmiddelen bij het lesgeven.
 • Laagdrempelig, eenvoudig te gebruiken>>> : leren samen met anderen, anywhere, anytime, anyplace, anydivice, with any person Sociale verbondenheid is hoog Creëren, publiceren/uitdragen, relaties leggen Gebruik appelleert aan competenties 21 ste eeuw Sterk gericht op “informele” leeractiviteiten, zelfgeorganiseerd leren Sterk gericht om samen delen, samen werken, Leren samen met anderen, anywhere, anytime (niet aan school of trainingslocatie gebonden) Social Media brengen de buitenwereld binnen (je haalt de echte wereld de klas in) Any time, any place, any pace ( Social Media is het perfecte middel om deelnemers bij een onderwerp te betrekken, waar ze ook zijn, wanneer ze ook met het onderwerp aan de slag willen en in welk tempo ze ook maar willen werken.) Social Media leggen een link tussen leerstof en actualiteit Mondige burgers Eén van de doelen van onderwijs en training is ontwikkeling van mondige en maatschappelijk betrokken burgers te stimuleren. Social Media geven de burger een stem. Denk- en samenwerkingsprocessen transparant maken Aansluiten bij interesse en voorkennis ngeren weten vaak veel meer over Social Media dan degene die voor de groep staat. Zo ontstaat een informatie- en interessekloof tussen docent en deelnemers. Als deelnemers het gevoel hebben dat zij en hun docenten in twee verschillende werelden leven, wordt het moeilijk kennis en vaardigheden van zo iemand te accepteren. Door Social Media te integreren in onderwijs en training dicht de docent deze informatie- en interessekloof. Afwisselende werkvormen Feedback van buiten ontvangen Al te vaak is het klas- of trainingslokaal een afgesloten gebied waarin de buitenwereld maar moeizaam kan binnendringen. Met Social Media gooi je de deuren wijd open. Zet maar eens een gedicht op Twitter en kijk hoe anderen reageren op dit gedicht.
 • ROC West-Brabant onderzoekt nu de mogelijkheden van social media in relatie tot studenten en medewerkers. Er is een eerste twittercursus gestart bij wijze van pilot voor medewerkers, er wordt gedacht aan Skype-contact tussen BPV-docenten en stagebedrijven, mogelijk zelfs met studenten. Op Twitter en LinkedIn ontstaat steeds meer dialoog tussen medewerkers van het ROC en collega’s uit het werkveld. Dit kan leiden tot berichten die worden gepost door gebruikers – dus ook studenten/leerlingen – van social media waarin het ROC onderwerp van gesprek kan zijn. Dit laatste heeft ertoe geleid dat de beheersbaarheid van communicatie en reputatiemanagement sterk verandert. Het blijkt steeds lastiger om te monitoren wat er over de organisatie wordt gezegd en geschreven, en kan dus de reputatie van de organisatie beïnvloeden, zowel positief als negatief. Het is dus belangrijk om te volgen wat er over het ROC wordt gezegd. Tegelijkertijd stimuleert ROC West-Brabant iedereen om vooral mee te doen aan sociale netwerken en deel te nemen aan de dialoog op bijvoorbeeld Twitter en LinkedIn. Maar wel binnen vastgestelde kaders en met zin en verstand. Met de notitie ‘Gebruikscode social media binnen ROC West-Brabant’ wil het ROC handvatten aanreiken hoe correct en verstandig om te gaan met social media.
 • Cultuurnacht
 • Zoomvliet Roosendaal MBO opleiding mediavormgeving. (BOL)
 • 1. Geen interne overtuiging Een van de grootste uitdagingen of barrières is het overtuigen van het top management dat media belangrijk zijn. In veel gevallen proberen jonge mensen, die er enthousiast over zijn, projecten van de grond te krijgen, maar door ad hoc initiatieven ontbreekt het vaak aan business impact. Een echte organisationele verandering moet toch echt vanaf de top komen. 2. Het ontbreken van de juiste middelen Zelfs met een fundamenteel juiste overtuiging en toereikende kennis over media is het moeilijk om stappen te zetten zonder fte’s en budgetten. Social media zijn te vaak het speelveld van juniors en stagiairs. Zonder structurele investeringen is succes onmogelijk. 3. Het ontbreken van interne kennis en vaardigheden Vaak bestaat er binnen organisaties/ onderwijsinstellignen te weinig interne kennis over media om vooruit te komen. Het integreren ervan in een organisatie vereist vaardigheden op zowel strategisch als tactisch vlak. Begrijpen hoe het werkt, wat de echte impact is en hoe deze media kunnen worden ingezet voor businessdoeleinden: het is allemaal belangrijk vanuit een strategisch oogpunt. Vanuit een tactisch perspectief is het belangrijk om zicht te hebben op de verschillend tools en channels. 4. Oude gewoonten slijten langzaam Vaak bestaat er bij organisaties een groot gat tussen goede bedoelingen en de daadwerkelijke uitvoering. Het is tegennatuurlijk voor de gemiddelde mens om oude gewoonten te laten varen en nieuwe te omarmen. ‘The only human being that likes change is a baby with a wet diaper.’ (Hans Crijns, Professor of Management Practice, Vlerick). Iedere werknemer zal zijn dagelijkse routine moeten herzien om het proces van verandering en integratie succesvol te laten verlopen. Als bedrijf kun je alleen slagen als er op individueel niveau genoeg commitment is.
 • Stap 1: Bouwen aan kennis Kennis opbouwen is een essentiële stap om tot volle integratie van sociale media te komen. Een organisatiebrede training over mediawijsheid is een fundamentele basis om het proces van integratie te starten. Stap 2: Aanpassen structuur en pilot projecten Een centraal persoon moet in de organisatie worden aangesteld om het veranderingstraject te trekken. Deze tweede fase wordt vooral getypeerd door de ontwikkeling van pilotprojecten. Projecten die passen bij de organisatie, die een onmiddellijk return opleveren en waardoor de leercurve van de onderwijsinstelling stijgt, zijn het meest ideaal. Deze projecten vormen samen het visitekaartje van mediawijsheid naar de rest van de organisatie. Ook het overtuigen van management is een terugkerend thema bij de integratie van mediawijsheid. Stap 3: Integratie In deze fase integreren de plannen voor mediawijsheid. De kennis is gestegen, de eerste projecten hebben impact bewezen en op die manier is er draagvlak voor verandering gebouwd. Daarnaast verandert ook een aantal structuren en processen: De start van structurele collaboratie: het structureel betrekken van docenten en leerlingen bij het beleid  (co-creatie niet als campagnematig, maar als ongoing proces). Overstappen van campagne denken naar content denken. Stap 4: De sociale media sterktes gebruiken In de laatste fase gaat de organisatie heel bewust om met de sterktes van media. Daarbij zijn twee zaken belangrijk: Gebruikmaken van het hefboomeffect: als je op een slimme manier alle bestaande communicatie koppelt aan je sociale platformen, stijgt de impact en kunnen de kosten mogelijk dalen. Door alle activiteiten nu uit te vergroten en een groter bereik te krijgen, stijgt de impact van alles wat je doet. Bij sommige van de geïnterviewde bedrijven steeg de impact met 10 tot 15 procent. Een snelle en flexibele organisatie zijn: doordat de afstand tussen de onderwijsinstelling en de markt kleiner wordt, krijg je als organisatie bijna automatisch een andere kijk op de zaken, ga je sneller handelen en word je flexibeler. Leerlingen en docenten zijn immers niet bereid om zes maanden te wachten voor er iets gebeurt met hun feedback. Waarschijnlijk is de grootste uitdaging voor de meeste (onderwijs)organisaties al hun processen korter krijgen om korter op de bal te spelen. Tot slot: bedrijven die ver gevorderd zijn in hun media integratie, willen onder geen beding terug in de tijd. Omdat ze dichter bij hun leerlingen zijn gekomen en daardoor de houding en cultuur in hun organisatie zien veranderen en ze betere, meer klantgerichte, beslissingen nemen. )* Auteur Steven van Belleghem is auteur van het boek De Conversation Manager en partner bij Insites Consulting.
 • Of: http://titanpad.com/mE5WBmZt2J Of: http://www.wallwisher.com/wall/onderwijsdagROCWB Laagdrempelig, eenvoudig te gebruiken>>> : leren samen met anderen, anywhere, anytime, anyplace, anydivice, with any person Sociale verbondenheid is hoog Creëren, publiceren/uitdragen, relaties leggen Gebruik appelleert aan competenties 21 ste eeuw Sterk gericht op “informele” leeractiviteiten, zelfgeorganiseerd leren Sterk gericht om samen delen, samen werken, Leren samen met anderen, anywhere, anytime (niet aan school of trainingslocatie gebonden) Social Media brengen de buitenwereld binnen (je haalt de echte wereld de klas in) Any time, any place, any pace ( Social Media is het perfecte middel om deelnemers bij een onderwerp te betrekken, waar ze ook zijn, wanneer ze ook met het onderwerp aan de slag willen en in welk tempo ze ook maar willen werken.) Social Media leggen een link tussen leerstof en actualiteit Mondige burgers Eén van de doelen van onderwijs en training is ontwikkeling van mondige en maatschappelijk betrokken burgers te stimuleren. Social Media geven de burger een stem. Denk- en samenwerkingsprocessen transparant maken Aansluiten bij interesse en voorkennis ngeren weten vaak veel meer over Social Media dan degene die voor de groep staat. Zo ontstaat een informatie- en interessekloof tussen docent en deelnemers. Als deelnemers het gevoel hebben dat zij en hun docenten in twee verschillende werelden leven, wordt het moeilijk kennis en vaardigheden van zo iemand te accepteren. Door Social Media te integreren in onderwijs en training dicht de docent deze informatie- en interessekloof. Afwisselende werkvormen Feedback van buiten ontvangen Al te vaak is het klas- of trainingslokaal een afgesloten gebied waarin de buitenwereld maar moeizaam kan binnendringen. Met Social Media gooi je de deuren wijd open. Zet maar eens een gedicht op Twitter en kijk hoe anderen reageren op dit gedicht.
 • Social media in de klas

  1. 1. S o c ia l m e d ia in d e k la s Wie doet mee?Hannelore Engels Ha n n e l o r e E n g e l s
  2. 2. Programma - Wat is social media - Hoe leren we nu? - Social media & leren - Hoe doen wij het? - Gevolgen organisatie
  3. 3. Definitie “Sociale media (Engels Social media) is een verzamelbegrip voor online platformen waar de gebruikers, zonder of met minimale tussenkomst van een professionele redactie, de inhoud verzorgen. Tevens is er sprake van interactie en dialoog tussen de gebruikers onderling…” Bron: wikipedia Social media is de verzamelnaam voor alle Wat betekent websites waarbij de Social Media gebruikers (en niet een eigenlijk? redactie) zelf de waarde van de website creëren. Bron: www.encyclo.nl social media staat voor Media die je laten socialiseren met de omgeving waarin je je bevindt‘ Bron: www.social-media.nl
  4. 4. Wat valt onder Social Media?
  5. 5. Bron: http://www.marketingfacts.nl/statistieken/social-media-marketing/
  6. 6. Leren vroeger versus nu
  7. 7. We leiden op voor….????? Video
  8. 8. Waarom social media in het leerproces inzetten? - Je brengt de buitenwereld binnen - Anytime, any place, any pace - Link tussen lesstof en actualiteit - Mondige burgers - Denk en samenwerkingsprocessen transparant maken - Aansluiten bij interesse en voorkennis - Afwisselende werkvormen - Feedback van buiten ontvangen
  9. 9. Voorbeelden op internetFakebook http://classtools.net/fb/home/pageEdmodo http://onderwijsvanmorgen.nl/edmodo-de-faceboo100 tips voor twitter in de les http://bit.ly/cQGs59Ideeënboek Erno Mijland http://www.ernomijland.com/docs/smiho.pdfOverzicht van tools, zonder account www.twitter.com/zonderaccountwebtools in social media en web 2.0 www.boektweepuntnul.nl
  10. 10. Praktijkvoorbeelden: social media richtlijnen rantwoordelijk 1) Je bent zelf ve lijft gelden 2) Pestprotocol b en werk gescheid 3) Houd privé en dt alles 4) Twitter onthou 1) Geef nooit vertrou welijke info van R 2) Do’s OCWB 3) Don’ts http://bit.ly/e2iQgD
  11. 11. Praktijkvoorbeelden: Cingel Instructables
  12. 12. Praktijkvoorbeelden:Yammer in de lesbij opleiding MBO mediavormgevingZoomvliet Roosendaal
  13. 13. Sites voor Engels op Effenthttp://www.adrienne.yurls.net/nl/page
  14. 14. Hoe zorg je voor gebruik, draagvlak en integratiein de organisatie?H o e lu k t h e t z e k e rn ie t ?1. Geen interne overtuiging2. Het ontbreken van de juiste middelen3. Het ontbreken van interne kennis envaardigheden4. Oude gewoonten slijten langzaam
  15. 15. Hoe zorg je voor gebruik, draagvlak en integratiein de organisatie? H o e lu k t h e t w e l? Stap 1: Bouwen aan kennis Stap 2: Aanpassen structuur en pilot projecten Stap 3: Integratie Stap 4: De media sterktes gebruiken
  16. 16. Hoe zou jij social media als middelin het leerproces inzetten? http://corkboard.me/vtE15JWfqu
  17. 17. Vragen? @hanneloreengels

  ×