Page 1 of 7 January 2008: VTDI
Model ASSURE Reka Bentuk Pengajaran
Tajuk : Beriman Dengan Hari Akhirat
Guru : Hairolnizam ...
Page 2 of 7 January 2008: VTDI
kaedah
perbincangan melalui sesi soaljawab yang berlaku. Murid lebih
berpeluang untuk menam...
Page 3 of 7 January 2008: VTDI
c. Langkah 2
 Media : Visual
 Kaedah : Perbincangan dan soaljawab
 Bahan : Powerpoint
 ...
Page 4 of 7 January 2008: VTDI
 Kaedah : Soaljawab dan Rumusan
 Bahan : Lagu videoklip Rukun Iman
 Rasional pemilihan :...
Page 5 of 7 January 2008: VTDI
Persediaan pengalaman pembelajaran :
Guru perlu membimbing murid semasa bersoaljawab dan me...
Page 6 of 7 January 2008: VTDI
powerpoint berkaitan pengertian Hari Akhirat, beriman kepada Hari Akhirat, Hukum
dan Dalil ...
Page 7 of 7 January 2008: VTDI
Menilai dan Menyemak Semula
Penilaian pelajar :
- Murid dapat menyatakan pengertian Hari Ki...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

Document1

177 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
177
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
3
Actions
Shares
0
Downloads
4
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Document1

  1. 1. Page 1 of 7 January 2008: VTDI Model ASSURE Reka Bentuk Pengajaran Tajuk : Beriman Dengan Hari Akhirat Guru : Hairolnizam bin Hj. Selamat Tahun : 3 Al-Khawarizmi Mata Pelajaran : Pendidikan Islam - Akidah Tempoh Masa : 60 Minit Analisis Pelajar Ciri umum : i. Tahun 3 Al-Khawarizmi ( 38 orang ) ii. Umur : Semua murid berumur di kalangan 9 tahun iii. Aliran : Perdana iv. Jantina : Terdiri daripada 18 murid lelaki dan 20 murid perempuan. v. Penempatan/kawasan :Semua murid merupakan penduduk luar bandar. vi. Murid keseluruhannya berbangsa melayu dan beragama Islam. vii. Hanya kelas tunggal dan mempunyai tahap pemahaman murid yang berbeza. Kompetensi khusus: i. Murid mengetahui beberapa kejadian bencana alam yang berlaku adalah tanda- ii. tanda kiamat. iii. Murid mengetahui bahawa setiap perbuatan ada balasannya. Gaya pembelajaran i. Auditori - Murid-murid menjalani pembelajaran melalui pendengaran melalui kaedah penerangan guru dan perisian ICT ii. Visual - Murid –murid menjalani pembelajaran melalui penglihatan dan pemerhatian dari kaedah perbincangan dan sumbangaran yang dilakukan. iii. Interpersonal- Murid berkomunikasi dan bekerjasama dalam melaksanakan Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/)
  2. 2. Page 2 of 7 January 2008: VTDI kaedah perbincangan melalui sesi soaljawab yang berlaku. Murid lebih berpeluang untuk menampilkan diri. Nyatakan Objektif Pada akhir pembelajaran murid dapat : 1. Menyatakan pengertian Hari Akhirat. 2. Menyebut Dalil Naqli Wajib Beriman Dengan Hari Akhirat. 3. Menjelaskan maksud beriman Kepada Hari Akhirat. Pemilihan Media, Kaedah dan Bahan a. Set induksi  Media : Audio visual  Kaedah : Soaljawab  Bahan : Gambar bencana alam & video tsunami  Rasional pemilihan : Penggunaan gambar kaku dan video dapat menarik perhatian murid tentang tajuk yang akan dipelajari. Penggunaannya yang dilengkapi dengan visual yang berwarna-warni dan audio yang jelas mampu membangkitkan rasa ingin tahu dalam diri murid-murid. Bahan seperti ini juga mudah didapati melalui carian internet. b. Langkah 1  Media : Visual (teks)  Kaedah : Penerangan dan soaljawab  Bahan : Slaid powerpoint  Rasional pemilihan : Murid lebih berminat belajar secara visual dan mendengar penerangan dari guru. Tumpuan akan lebih diberikan dan guru mudah memberikan penerangan. Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/)
  3. 3. Page 3 of 7 January 2008: VTDI c. Langkah 2  Media : Visual  Kaedah : Perbincangan dan soaljawab  Bahan : Powerpoint  Rasional Pemilihan : Melalui perbincangan akan menyediakan ruang dan peluang bagi murid-murid untuk menyatakan pendapat masing-masing melalui pengalaman dan pengetahuan mereka. Selain itu, murid juga boleh bertukar-tukar idea dan pendapat dengan rakan-rakan dalam kumpulan agar idea yang lebih bernas diperoleh. d. Langkah 3  Media : Visual  Kaedah : Sumbangsaran dan perbincangan  Bahan : Gambar-gambar keindahan ciptaan Allah – air terjun, salji  Rasional pemilihan : Murid akan lebih teransang dengan gambar untuk mengeluarkan pendapat mereka melalui perbincangan didalam kumpulan dan seterusnya memupuk sikap berani ke hadapan bagi berkongsi maklumat dengan kumpulan yang lain. e. Langkah 4  Media : Visual  Kaedah : Bertulis  Bahan : Slaid petikan teks dan lembaran kerja  Rasional pemilihan : Penggunaan slaid petikan teks dapat menarik minat murid mencari maklumat yang dikehendaki sebagai bahan ransangan dan rujukan. Lembaran kerja yang dibina dengan menggunakan perisian microsoft word juga lebih menarik, jelas serta mudah difahami oleh murid. f. Penutup  Media : Audio Visual Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/)
  4. 4. Page 4 of 7 January 2008: VTDI  Kaedah : Soaljawab dan Rumusan  Bahan : Lagu videoklip Rukun Iman  Rasional pemilihan : Selepas menyaksikan videoklip guru dapat bersoaljawab dengan murid tentang isi pengajaran dan seterusnya guru boleh membuat rumusan terhadap proses pengajaran dan pembelajaran yang telah dijalan. Penggunaan Media, Bahan dan Kaedah 1)Media ICT digunakan untuk menarik minat dan perhatian pelajar. Bagaimana disemak/dipratonton: Guru memastikan alat berfungsi dengan baik sebelum digunakan dan memastikan penggunanya secara menyeluruh dan menyediakan backup program sebagai langkah berjaga-jaga. Persediaan persekitaran : Guru memastikan susun atur kerusi meja murid dan guru dalam keadaan yang bersedia dan ruang kelas dalam keadaan bersedia dan suasana yang kondusif semasa sesi pengajaran dan pembelajaran berjalan. 2)Kaedah penerangan dan perbincangan melalui teknik soaljawab digunakan bagi mewujudkan interaksi dua hala antara guru dan murid. Bagaimana disemak/dipratonton : Guru memastikan soalan yang diberi pada tahap aras yang sesuai dengan murid dan penerangan guru menggunakan bahasa yang mudah. Persediaan persekitaran : Guru memastikan murid dalam keadaan bersedia dan menunjukkan minat untuk turut serta. Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/)
  5. 5. Page 5 of 7 January 2008: VTDI Persediaan pengalaman pembelajaran : Guru perlu membimbing murid semasa bersoaljawab dan melakukan penerangan secara berselang seli dengan penerangan. 3)Bahan yang dipilih untuk : a) Paparan gambar bencana alam dan tayangan video untuk meransang murid. b) Slaid power point interaktif memudahkan guru membuat penerangan dan sebagai rujukan murid untuk menjana idea. c) Video selingan lagu nasyid sebagai penutup. Bagaimana disemak/ dipratonton: Guru memastikan video/slaid yang dibina mempunyai kualiti yang baik dari segi audio dan visualnya dan bersesuaian dan juga mengambil tahu durasi video yang akan di tayangkan kepada murid supaya mengikut perancangan. Persediaan persekitaran : Kedudukan murid bersesuaian dan selesa semasa sesi pengajaran dan pembelajaran dijalankan. Persediaan pengalaman pembelajaran : Pembelajaran berpusatkan bahan dan murid, oleh itu guru perlu membuat pemerhatian dan pengawalan kelas dengan baik. Penglibatan Pelajar Set induksi (5 minit) - Murid meyaksikan gambar bencana alam dan tayangan video Tsunami. - Guru bersoaljawab dengan murid tentang dan mengaitkan dengan tajuk pengajaran. Langkah 1 (15 minit) - Murid mendengar penerangan isi pengajaran oleh guru menggunakan slaid Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/)
  6. 6. Page 6 of 7 January 2008: VTDI powerpoint berkaitan pengertian Hari Akhirat, beriman kepada Hari Akhirat, Hukum dan Dalil Naqli. - Murid bersoaljawab dengan guru tentang isi pengajaran. Langkah 2 (10 minit) - Murid menyaksikan paparan slaid powerpoint berkaitan perihal kehidupan alam akhirat. - Murid dan guru dalam sesi perbincangan mengenai isi pengajaran. Langkah 3 (20 minit) - Murid dibahagikan kepada 5 kumpulan dan setiap kumpulan perlu menyenaraikan sebab ( alasan ) berlaku Hari Akhirat merujuk bahan ransangan yang diberikan. - Setiap wakil kumpulan tampil ke hadapan dan menyatakan hasil dapatan kumpulan mereka dan kumpulan lain menilai hasil mereka. - Murid dan guru mengadakan perbincangan dan membuat rumusan terhadap isi pengajaran. Langkah 4 (6 minit) - Murid menjawab soalan lembaran kerja yang diberi sebagai penilaian. - Murid diberi bahan ransangan dan dipaparkan sebagai rujukan murid untuk menyiapkan lembaran kerja yang diberi. - Guru membuat penilaian hasil kerja murid dan pemulihan terhadap murid yang lemah. Penutup (4 minit) - Murid diperdengarkan nasyid “ Rukun Iman ” kepada murid. - Murid menjawab pentanyaan guru tentang nasyid yang didengari. - Guru membuat rumusan dan penilaian terhadap sesi pengajaran yang disampaikan. Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/)
  7. 7. Page 7 of 7 January 2008: VTDI Menilai dan Menyemak Semula Penilaian pelajar : - Murid dapat menyatakan pengertian Hari Kiamat. - Murid dapat menyebut Dalil Naqli wajib Beriman Dengan Hari Akhirat. - Murid dapat menerangkan alasan mengapa berlakunya Hari Akhirat. Keberkesanan media : - Bahan ICT yang disediakan dan dibina amat membantu dalam proses P & P. - Bahan ICT yang disediakan dan dibina menarik minat murid dan bersesuaian. Penilaian guru : - Proses pengajaran dan pembelajaran berjalan dengan baik seperti yang dirancangkan. - Keseluruhannya objektif pengajaran tercapai melalui penilaian yang diberi dan pemulihan dapat dilakukan kepada murid yang lemah melalui lembaran kerja yang diedarkan. DISEDIAKAN OLEH : Hairolnizam bin Selamat PIM3 PPG Ambilan Jun 2011 ( Semester 4 ) UNTUK PERHATIAN : Puan Zuraidah binti Baharin Print to PDF without this message by purchasing novaPDF (http://www.novapdf.com/)

×