Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Varausohje

79 views

Published on

HAMKin Finnan päivitetty varausohje

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Varausohje

 1. 1. www.hamk.fi Varauksen teko HAMKin Finnassa Ohje siihen, miten saat varattua HAMKin kokoelmiin kuuluvaa painettua aineistoa, tilattua sen haluamaasi kampuskirjastoon noudettavaksi ja tarvittaessa peruttua varauksen.
 2. 2. www.hamk.fi Ennen kuin aloitat varauksen teon, kirjaudu sisään Finnaan joko kirjastokortilla tai HAMKin käyttäjätunnuksella ja salasanalla: HUOM! TÄRKEÄÄ! Jos kirjaudut HAMKin käyttäjätunnuksella ja salasanalla kirjastokortti on liitettävä tiliin, jotta voit tehdä varauksia painettuun aineistoon. Ohjeen kirjastokortin liittämiseen ja oman tilin asetuksiin (esim. ensisijaisen noutopaikan määrittely) löydät täältä: https://www.slideshare.net/HAMKLibrary/hamk-finna-asiakastoiminnot
 3. 3. www.hamk.fi Kirjauduttuasi sisään Finnaan hae esiin sen kirjan tiedot, johon haluat tehdä varauksen: Kirjoita etsimäsi kirjan nimi. Paina Enter
 4. 4. www.hamk.fi Klikkaa haluamasi teoksen otsikkoa, jotta pääset sen saatavuustietoihin Klikkaa otsikkoa
 5. 5. www.hamk.fi HAMKin Finnassa voi tehdä kahdenlaisia varauksia: 1. Jos teosta on jossain HAMKin kampuskirjastossa paikalla hyllyssä, tehdään aineistopyyntö klikkaamalla saatavuustiedoissa niteen vieressä olevaa kuvaketta ja täyttämällä tarvittavat tiedot varauslomakkeessa. 2. Jos teoksen kaikki niteet ovat lainassa, eikä sitä ole saatavilla mistään HAMKin kampuskirjastosta hyllystä, tehdään varaus nimekkeeseen klikkaamalla ja täyttämällä tarvittavat tiedot varauslomakkeessa. HUOM. Varauksia voi tehdä vain aineistoon, jossa laina-aika on 28vrk. Käsikirjastoaineistoon, kurssikirjoihin 14 vrk laina-ajalla tai vain virkakäyttöön tarkoitettuihin kirjoihin ei voi tehdä varauksia, vaikka systeemi kertookin niiden olevan saatavilla. Seuraavissa dioissa opastetaan yksityiskohtaisemmin näiden kahden erityyppisen varauksen teko. Ensiksi aineistopyynnön teko.
 6. 6. www.hamk.fi Jos teosta on saatavilla jossain kampuskirjastossa, tee pyyntö hyllyssä olevaan aineistoon. Tarkista ensin, onko omassa kampuskirjastossasi yhtään vapaata nidettä. Klikkaamalla kunkin kampuskirjaston kokoelman vieressä olevaa nuolinäppäintä, saat auki listan niteistä. HUOM. Käsikirjasto-, virkasijainti- ja 14 vrk kurssikirja-aineistoihin ei voi tehdä varausta, vaikka ne ovatkin ”saatavissa”. Varaa teos- linkki on käytettävissä siinä tapauksessa, että yhtään 28 vrk laina-ajan nidettä ei ole hyllyssä. Aineistopyyntö hyllyssä saatavilla olevaan niteeseen
 7. 7. www.hamk.fi Valitse noutopaikka alasvetovalikosta. Voit myös asettaa ensisijaisen noutopaikan oman tilisi asetuksista, jolloin noutopaikka on valmiiksi määritetty. Lopuksi klikkaa painiketta Tee pyyntö. Saat pop up-ilmoituksen pyynnön onnistumisesta. Varaamasi niteen kohdalle tulee saatavuustiedoissa ilmoitus Aineistopyyntö tehty. Voit tarkastella pyyntöäsi oman tilisi välilehdeltä Aineistopyynnöt hyllyssä oleviin niteisiin.
 8. 8. www.hamk.fi Aineistopyynnön tarkastelu omalla tilillä ja pyynnön peruminen Voit seurata aineistopyyntösi tilannetta oman tilisi kautta. Kun aineisto on noudettavissa, saat siitä sähköposti-ilmoituksen. Halutessasi voit myös perua aineistopyyntösi oman tilisi kautta: 1) Avaa välilehti Aineistopyynnöt hyllyssä oleviin. 2) Rastita aineistotilaus, jonka haluat perua. 3) Klikkaa Peru valitut aineistopyynnöt. Systeemi varmistaa vielä, haluatko perua valitsemasi aineistopyynnöt. Klikkaa Kyllä, jos haluat. Kaikki varauksesi saat peruttua klikkaamalla Peru kaikki aineistopyynnöt.
 9. 9. www.hamk.fi 2) Varaus, kun kaikki niteet ovat lainassa Kun teoksesta ei ole yhtään nidettä hyllyssä missään HAMKin kampuskirjastossa, varauksen teko aloitetaan klikkaamalla painiketta Varaa teos (ks. alla). Klikkaa tästä aloittaaksesi varauksen teon →
 10. 10. www.hamk.fi Valitse varauslomakkeelta haluamasi noutopaikka, jos et ole vielä määrittänyt omaan tiliisi ensisijaista noutopaikkaa. Jos olet määritellyt ensisijaisen noutopaikan oman tilisi asetuksissa, se tulee automaattisesti varauslomakkeelle. Varaus on voimassa 7 kk. Halutessasi voit muokata itse varauksen viimeistä voimassaolopäivää, jos tiedät ettet tarvitse varaamaasi aineistoa tietyn päivämäärän jälkeen. Täytettyäsi varauslomakkeen tiedot, klikkaa lopuksi painiketta Lähetä varauspyyntö.
 11. 11. www.hamk.fi Varauksen tarkastelu omalta tililtä ja varauksen peruminen Voit seurata varauksesi tilannetta oman tilisi kautta. Kun aineisto on noudettavissa, saat siitä sähköposti-ilmoituksen. Voit myös perua varauksesi oman tilisi kautta: 1) Avaa välilehti Varaukset. 2) Rastita aineistotilaus, jonka haluat perua 3) Klikkaa Peru valitut tilaukset. Systeemi kysyy vielä, haluatko perua varauksesi. Klikkaa Kyllä, jos haluat perua varauksen. Kaikki varauksesi saat peruttua klikkaamalla Peru kaikki tilaukset.

×