Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

HAMKin Finnan käyttövinkit

108 views

Published on

Näillä vinkeillä saat tehostettua tiedonhakua ja hyödynnettyä monia HAMKin Finnan lisäominaisuuksia.

Published in: Education
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

HAMKin Finnan käyttövinkit

 1. 1. HAMKin Finnan käyttövinkit HAMKin kirjasto- ja tietopalvelut Päivi Hollanti, 2017 Yksittäiset vinkit on julkaistu kirjaston some-kanavilla keväällä 2017.
 2. 2. Valitse oikea hakukenttä Hae tästä HAMKin kirjaston kokoelmissa olevia kirjoja, e- kirjoja, opinnäytetöitä ja tietokantoja. Hae tästä ulkomaisia artikkeleita. Tietoa kotimaisista artikkeleista löydät tietokannoista Arto (monialainen) ja Medic (terveysala). Muiden kirjastojen kokoelmia voit selata vaikka Melindassa.
 3. 3. Tarkennettu haku Oletko huomannut HAMKin Finnan Tarkennetun haun? Sillä saat rajattua tuloslistaan vain sellaista, mikä oikeasti vastaa tarvettasi. Tässä esimerkissä on etsitty uudempia kotimaisia kirjoja lean-ajattelusta.
 4. 4. Lainausmerkit Kun etsit HAMKin Finnasta kirjan nimellä, laita se lainausmerkkeihin tai käytä tarkennetun haun Nimeke-rajausta. Näin tuloksiin tulevat vain ne kirjat joita olet oikeasti etsimässä, eikä mitään muuta aiheeseen liittyvää. Katsohan, miten eri hakutapa vaikuttaa tuloksiin:
 5. 5. Mistä tiedän, millaisia oman alani tietokantoja on tarjolla? Mietitkö, mitä oman alasi tietolähteitä Finnasta löytyy? Listan löydät Haku- valikosta kohdasta Selaa tietokantoja. Rajaa tuloslista oman alasi perusteella. Kun klikkaat tietokannan nimeä, saat lisätietoa sen sisällöstä. Linkki Tietokannan omalle hakusivulle vie sinut itse tietokantaan.
 6. 6. Mistä tiedän, mitä e-lehtiä kirjastoon on hankittu? Mietitkö, mitä oman alasi e-lehtiä kirjastoon on hankittu? Listan löydät Haku- valikosta kohdasta Selaa e-lehtiä. Tällä hetkellä lehtiä on 13 722 erilaista, joten lista kannattaa rajata oman alan perusteella.
 7. 7. Näin saat tuloksiin vain ne artikkelit, joihin sinulla on lukuoikeus HAMKin Finnan Kansainvälisten e-aineistojen haku löytää paljon myös sellaista, mihin HAMK ei ole ostanut käyttöoikeutta. Kun rajaa tulokset niihin joista on kokoteksti saatavilla, listaan jäävät vain ne artikkelit joihin sinulla on lukuoikeudet.
 8. 8. Näin avaat artikkelin Suorat linkit artikkeliin löydät kohdasta Verkossa saatavilla. Usein linkkejä on monta, eikä ole väliä minkä niistä valitset. Jos yksi linkeistä ei toimi, kokeile muita. HOX Kirjaudu ensin sisään Finnaan HAMKin tunnuksilla, jotta saat auki itse artikkelit.
 9. 9. Mikä ihmeen SFX? Finnan tarjoama lisäpalvelu SFX näyttää linkin artikkeliin tai e-kirjaan sekä muihin kirjaston määrittelemiin palveluihin. Täältä voit esim. helposti tarkistaa, löytyykö kirja muista korkeakoulukirjastoista Suomessa, tai voit etsiä artikkelia Google Scholarista.
 10. 10. Finnassa katkaisumerkki tarkentaa Kirjaston oppitunneilla olet kuullut, että katkaisumerkki laajentaa hakutuloksia: se löytää mm. sanojen eri taivutusmuodot. Tämä ei kuitenkaan päde HAMKin Finnassa. HAMKin Finnassa perushaku löytää ”sinne päin”, eli myös lähellä hakusanaa olevat termit. Tuloslista on siten Googlemaisen laaja: esim. hakusana yrttiviljely antaa 109 tulosta. HAMKin Finnan perushaussa katkaisumerkki tarkentaa hakua, sillä katkaistu haku kohdistuukin vain ko. sanaan ja sen eri taivutusmuotoihin. Katkaistu hakusana yrttivilj* tuo 2 tulosta.
 11. 11. Löysin verkosta hyvän artikkelin, mutta artikkelin lukeminen vaatii VISA-kortin numeroa. Mistä tiedän onko kirjastolla artikkelin lukuoikeus? 1. Etsi artikkelin nimellä Finnan artikkelihausta ja katso, saatko sen auki. Tarkista ensin, että olet kirjautunut sisään Finnaan. 2. Etsi lehden nimellä Finnan e-lehtihaussa. Tarkista ensin, että olet kirjautunut sisään Finnaan. 3. Yhdistä HAMKin kokoelmat Google Scholariin ja etsi artikkelin nimellä. Jos artikkelin viereen ilmestyy HAMK-alkuinen linkki, sinulla on käyttöoikeus kokotekstiin.
 12. 12. Finna auttaa tekemään lähdeviittauksen
 13. 13. Lisää ohjeita ja oppaita löydät HAMKin kirjaston sivuilta: www.hamk.fi/kirjasto

×