_________❤__________
 Våldtäkt & Övergrepp
Sexuella övergrepp
                
Sexuellt övergrepp är när den som är starkast fysiskt eller
psykiskt ut...
VAD INNEBÄR SEXUELLA ÖVERGREPP?
 Samlag mot någons vilja är alltid ett sexuellt övergrepp.

 • När någon rör vid dig elle...
LAGEN :
I Sverige säger lagen att en äldre tonåring eller vuxen aldrig
    får göra någonting sexuellt med en minderårig
BARN OCH UNGA:
Det flesta sexuella övergrepp sker i hemmet av någon som
du känner. Det är inte så att sexuella övergrepp sk...
DET ÄR ALDRIG DITT FEL !
Om du har varit med om ett övergrepp tänker du säkert att
det är ditt fel men så är det inte! tän...
HUR REAGERAR MAN EFTER ETT SEXUELLT
            ÖVERGREPP?
Folk reagerar olika som har blivit utsatta för ett s...
ATT VÅGA BERÄTTA DET SOM HAR HÄNT
 Det ÄR SVÅRT FÖR DE FLESTA SOM har råkat ut för ett
 sånt här fall att återberätta vad...
GÖR EN POLISANMÄLAN
 Ett sexuellt övergrepp är alltid ett brott, man har alltid rätt
 att polisanmäla brottet och få hjälp...
KONTAKTA VÅRDEN
 Om du vill ha hjälp kan du alltid vända dig till vårdcentralen,
 gynekologen eller en barnmorska som du k...
SEXUELLA ÖVERGREPP MOT BARN
  Definitionen på ett sexuellt övergrepp är när en vuxen
utnyttjar ett barn sexuellt. Är barne...
ANMÄLDA BROTT
År 2003 kom det in 3285 anmälda brott mot barn under 15
        år. De flesta blev åtalade
VÅLDTÄKT
 LAGEN: Lagen säger att de som gör något som att tvinga
någon till samlag eller sexuella trakasedier döms till fä...
VART FJÄRDE VÅLDTÄCKT BEGÅS UTOMHUS!
 De flesta våldtäkter utomhus är inte överfall av en okänd
             ...
KVINNANS RELATION TILL FÖRÖVAREN

 Okänd: kvinnan har aldrig träffat mannen, det är en okänd
             gärn...
HUR KAN VÅLDTÄKT FÖREBYGGAS
En våldtäkt sker ofta i speciella situationer, om man undviker
de situationerna kan man minska...
Källorna:• http://www.vardguiden.se/Tema/Sex-och-samlevnad/Vald-
          och-overgrepp/Valdtakt/
     ...
Upcoming SlideShare
Loading in …5
×

sexuellaovergrepp_vithatt

421 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
421
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
3
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide
 • sexuellaovergrepp_vithatt

  1. 1. _________❤__________ Våldtäkt & Övergrepp
  2. 2. Sexuella övergrepp   Sexuellt övergrepp är när den som är starkast fysiskt eller psykiskt utövar en sexuell handling. De flesta övergreppen sker i hemmet av någon som du känner. Det räknas som sexuellt övergrepp när den som gör övergreppet gör något emot den andras vilja.
  3. 3. VAD INNEBÄR SEXUELLA ÖVERGREPP? Samlag mot någons vilja är alltid ett sexuellt övergrepp. • När någon rör vid dig eller vill att du ska röra vid dom på ett sexuellt sätt, utan att du vill det. • När någon rör vid dig eller vill att du ska röra vid dom på ett sexuellt sätt, utan att du vill det. • När någon vill se ditt könsorgan eller visar sitt könsorgan , utan att du vill det. • När någon talar på ett sexuellt sätt till dig utan att du vill att han/hon ska göra det. • När någon vill fotografera dig utan kläder när du har sagt nej eller att du inte vill det.
  4. 4. LAGEN : I Sverige säger lagen att en äldre tonåring eller vuxen aldrig får göra någonting sexuellt med en minderårig
  5. 5. BARN OCH UNGA: Det flesta sexuella övergrepp sker i hemmet av någon som du känner. Det är inte så att sexuella övergrepp sker oftast när du går ensam i mörka gränder eller på mörka vägar/ parker, att någon lägger något i din drink! De flesta övergrepp sker i hemmet av någon som du känner lite eller mycket väl. Det räknas som ett sexuellt övergrepp om tillexempel :  din mamma, din pappa, din kompis, din granne, din fru , eller en annan släkting gör något sexuellt mot DIN vilja.  
  6. 6. DET ÄR ALDRIG DITT FEL ! Om du har varit med om ett övergrepp tänker du säkert att det är ditt fel men så är det inte! tänk inte så. Om du känner att det var fel så är det aldrig ditt fel. Den som begår övergreppet bär hela skulden. Det spelar ingen roll vilka kläder du hade på dig eller om du tog emot en drink, eller om du var full. Det ska i vilket fall inte hända.  
  7. 7. HUR REAGERAR MAN EFTER ETT SEXUELLT ÖVERGREPP? Folk reagerar olika som har blivit utsatta för ett sexuellt övergrepp tex: • Oro • Ängsla • Ångest • Sexuella problem • Värk och muskelspänningar • Självmordstankar • Dålig självbild • Minnesstörningar • Ätstörningar • Sömnbesvär och mardrömmar
  8. 8. ATT VÅGA BERÄTTA DET SOM HAR HÄNT Det ÄR SVÅRT FÖR DE FLESTA SOM har råkat ut för ett sånt här fall att återberätta vad det egentligen är som har hänt. Skuldtankarna eller tvivlet kan göra det ännu svårare än vad et redan är. Det flesta vill inte berätta vad det är som har hänt och går istället runt och mår dåligt. Men det är aldrig för sent att berätta. Det finns alltid folk som lyssnar och bryr sig om dig fast man inte tror det när det har hänt en sådan sak.
  9. 9. GÖR EN POLISANMÄLAN Ett sexuellt övergrepp är alltid ett brott, man har alltid rätt att polisanmäla brottet och få hjälp/stöd som man behöver. Man måste alltid vara beredd på att polisen kommer att ställa många intima frågor men det är bara till att svarar eftersom det gör det lättare att få fast han som gjort det.
  10. 10. KONTAKTA VÅRDEN Om du vill ha hjälp kan du alltid vända dig till vårdcentralen, gynekologen eller en barnmorska som du känner att du kan lita på. De hjälper dig sedan att komma vidare och komma på rätt ställe igen.
  11. 11. SEXUELLA ÖVERGREPP MOT BARN Definitionen på ett sexuellt övergrepp är när en vuxen utnyttjar ett barn sexuellt. Är barnet under 15 så är det alltid ett sexuellt övergrepp.
  12. 12. ANMÄLDA BROTT År 2003 kom det in 3285 anmälda brott mot barn under 15 år. De flesta blev åtalade
  13. 13. VÅLDTÄKT LAGEN: Lagen säger att de som gör något som att tvinga någon till samlag eller sexuella trakasedier döms till fängelse mellan 2 -6 år.
  14. 14. VART FJÄRDE VÅLDTÄCKT BEGÅS UTOMHUS! De flesta våldtäkter utomhus är inte överfall av en okänd man. Kvinnans försvar gör så att det för de mesta stannar som ett försök till våldtäkt. Det inträffar flest brott under helgerna mellan midnatt och tidigt på morgonen.
  15. 15. KVINNANS RELATION TILL FÖRÖVAREN Okänd: kvinnan har aldrig träffat mannen, det är en okänd gärningsman. Nyligen bekant: Mannen och kvinnan kanske har träffats någon stans som t.ex. Stan, fest eller restaurang. Bekant: Känner mannen, tidigare bekanta, mannen har troligen visat intresse för kvinnan innan. Partner/ f.d. partner: Kan vara kvinnans man eller pojkvän/ sambo, några av kvinnorna kan utsättas för många våldtäkter. Övrigt: Barn i familjen kan bli våldtagna.
  16. 16. HUR KAN VÅLDTÄKT FÖREBYGGAS En våldtäkt sker ofta i speciella situationer, om man undviker de situationerna kan man minska antalet våldtäkter t.ex. Om man undviker öde platser så är det rätt ofarligt att vara ute på natten. Om en kvinna säger att det är okej att hon kan följa med hem, betyder inte att hon vill ha sex, det kan då leda till missförstånd. Det är särskilt utomhus våldtäkter stannar vid försök.
  17. 17. Källorna: • http://www.vardguiden.se/Tema/Sex-och-samlevnad/Vald- och-overgrepp/Valdtakt/ • http://www.sexualbrott.se/valdtakt.htm • http://www.vardguiden.se/Tema/Sex-och-samlevnad/Vald- och-overgrepp/Sexuella-overgrepp/ • http://www.flickr.com/search/?q=rape +victim&l=cc&ct=0&mt=all&adv=1

  ×