Power GòTic

1,269 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,269
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
37
Actions
Shares
0
Downloads
13
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Power GòTic

 1. 1. ART GÒTIC
 2. 2. Cap a la meitat del segle XII va sorgir l'art gòtic, que es va difondre per Europa occidental fins a les acaballes del segle XV, tot i que en algunes zones va perdurar fins al segle XVI. Enmig del complex entramat religiós i espiritual de l'edat mitjana, es van produir canvis decisius de caire econòmic i social que van crear un nou concepte de societat que va dur al naixement d'una nova Europa, l'Europa de les grans ciutats, el comerç, els gremis, les confraries d'artesans, les universitats i la burgesia.
 3. 3. Això va comportar canvis substancials en els valors que establiren les bases per a la formulació per un art nou, que substituiria el simbolisme romànic per un major naturalisme i una humanització més gran, i que es convertiria en el mitjà d'expressió de les noves classes socials i de la ciutat, tal com ho fa palès l'evolució extraordinària que va experimentar l'arquitectura civil, amb la construcció de llotges, palaus i ajuntaments.
 4. 4. Malgrat tot, l'església convertida en catedral va continuar sent l'edifici que va representar millor aquesta nova concepció social i espiritual de la ciutat, imatge del cel, però també obra comunitària de tota la ciutadania construïda al bell mig del centre urbà.
 5. 5. EL TEMPLE GÒTIC La catedral gòtica es diferncia de la romànica per tenir unes proporcions més esveltes i lleugeres, però també per assolir unes dimensions sobrehumanes. Aquesta transformació espacial en alçària i llum fou possible gràcies a una sèrie d'elements que van permetre voltar superfícies de qualsevol alçària i traçat, i substiuir, així, el mur per uns vitralls espectaculars.
 6. 6. CARACTERÍSTIQUES PRINCIPALS: ● Del segle XIII fins al XV. ● Formes arquitectòniques de gran verticalitat. ● Voltes de creuaria, arc apuntat o ogival. ● Pilars i murs amb finestrals de vitralls. ● Interiors decorats amb relleus, escultures, pintures, mobiliari i orfebreria. ● L'escultura abandona la rigidesa del romànic i adquireix un traç més lliure i naturalista. ● Tres corrents principals en pintura: Gòtic Internacional, Gòtic Italià i Pintura flamenca.
 7. 7. PINTURA ● Gòtic Internacional: Estil cortesà que exalta el refinament i crea pintures i miniatures d'ambient atemporal. ● Gòtic Italià: Els pintors del Trecento s'encaminen cap al Renaixement mitjançant un naturalisme intens i la recerca de la perspectiva. ● Pintura flamenca: La nova tècnica de l'oli serveix a aquests pintors per crear obres d'un detallisme profuns, en les quals els objectes de la vida quotidiana adopten una gran rellevància.
 8. 8. Vista parcial del sostre de l'església de Santa Maria del Mar (Barcelona). Exemplar extraordinari de l'art gòtic català
 9. 9. Arcs ogivals gòtics del claustre de la Seu Vella de Lleida
 10. 10. Rossassa de la façana de l'església de Santa Maria la Major de Vall-de-roures
 11. 11. Rossassa de la Catedral de Lleó
 12. 12. Detall d'un vitrall d'estil gòtic a la Casa de la Ciutat (Barcelona)
 13. 13. Vista lateral de la catedral de Saint Étienne (s.XII-XIV) a la ciutat francesa de Bourges. La fotografia il·lustra els típics contraforts anomenats arcbotants desenvolupats per l'arquitectura gòtica
 14. 14. Interior de la catedral gòtica de Girona
 15. 15. Porta sud de la Catedral de Girona
 16. 16. Vista frontal de la catedral de Burgos (Castellà i Lleó)
 17. 17. Vista frontal de la catedral de Lleó (Castella i Lleó)
 18. 18. Notre Dame, París
 19. 19. Sant Jordi matant el drac. Obra de Bernat Martorell (s. XIV-1452), pintor català, màxima figura del gòtic internacional (Art Institute of Chicago)
 20. 20. L'enterrament de Crist, del pintor gironí Lluís Borrassà
 21. 21. Pietat de Bartolomé Bermejo
 22. 22. El Calvari, Pintura gòtica sobre fusta de l'autor neerlandès Bouts Dirk
 23. 23. L'adoració dels reis, Detall del retaule de Santa Maria de Rubió (fi del s. XIV). És la pintura gòtica més notable conservada a la comarca de l'Anoia
 24. 24. Retaule de Santa Clara, realitzat per Lluís Borrassà, on apareix l'escena dels sants Judes i Simó lliurant al rei Abgar V el drap de la Verònica i la carta de Jesús (Museu Episcopal de Vic)
 25. 25. La dama de l'unicorn, tapís conservat al Museu de Cluny
 26. 26. Mare de Déu del retaule major de Cornellà de Conflent (1345), obra de Jaume Cascalls
 27. 27. Gàrgoles
 28. 28. RESUM ● Manifestació artística que es va donar a Europa occidental i central entre els segles XII i XV. ● Es caracteritza per formes arquitectòniques de gran verticalitat, voltes de creuaria, pilars i murs amb finestrals de vitralls. ● Interiors decorats amb releus, escultures, pintures, mobiliari i orfebreria.

×