Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Dopunjeno 5-7-2013-saopstenje za-javnost-protest-spasimo-nauku

866 views

Published on

sapasimo nauku u srbiji

Published in: News & Politics
 • D0WNL0AD FULL ▶ ▶ ▶ ▶ http://1lite.top/JDBir ◀ ◀ ◀ ◀
     Reply 
  Are you sure you want to  Yes  No
  Your message goes here
 • Be the first to like this

Dopunjeno 5-7-2013-saopstenje za-javnost-protest-spasimo-nauku

 1. 1. Beograd, 5. 7. 2013. SAOPŠTENJE ZA JAVNOST povodom odgovora Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na zahteve protesta SPASIMO NAUKU! Obaveštavamo javnost da nastavljamo protest Spasimo nauku! zato što su nam neprihvatljivi zvanični odgovori Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na naše zahteve. Pokazujući svu svoju nestručnost i nebrigu za opstanak nauke u Srbiji, Ministarstvo je na sve minimalne i izvodljive zahteve naučne zajednice odgovorilo ismevanjem zdravog razuma i elementarne logike. Odgovori Ministarstva, obima četiri stranice teksta, na sadrže konkretne i konstruktivne predloge mera na osnovu kojih je moguće spasiti nauku u Srbiji. Odgovori Ministarstva na naše zahteve su bez neophodnih garancija, rokova i plana kojim bi se zahtevi ispunili. Opširno opisivanje teškog trenutnog stanje i pukih želja Ministarstva ne smeju biti izgovori za nerešavanje problema. Odgovor Ministarstva na naš prvi i najvažniji zahtev, sadrži neverovatne predloge. Na naš zahtev - da se nivo ovogodišnjih osnovnih sredstava za rad podigne, po istraživaču, na 50% vrednosti iz 2010. godine - Ministarstvo bi da reši isplatom duga iz 2012. godine i kreditom. "Ideja" da se već isplaćenim dugom iz 2012. godine formalno opravdaju osnovna sredstva za rad u tekućoj 2013. godini je neprihvatljiva i skandalozna. Neozbiljno je i neprihvatljivo što Ministarstvo pominje kredit, koji je već u dužem zastoju i čija realizacija je krajnje upitna, kao teoretsku mogućnosti za rešavanje problema. Ministarstvo pritom u potpunosti ignoriše drugi deo našeg prvog zahteva - da se pri usvajanju budžeta za 2014. godinu obezbede sredstva kojima će nivo osnovnih sredstava za rad, po istraživaču, biti vraćen na isti nivo iz 2010. godine. O tom zahtevu Ministarstvo nije napisalo ni reč u svom odgovoru. Na naš drugi zahtev - da se povećaju ulaganja u nauku na 1% bruto nacionalnog dohotka u 2015. godini, u skladu sa državnom Strategijom naučnog razvoja - Ministarstvo je odgovorilo da se "zalaže da procenat izdvajanja za nauku bude 0,8% u 2015. godini". Takvim odgovorom Ministarstvo je pokazalo da ne planira da se pridržava državne strategije. Jedino na naš treći zahtev - potpisivanje kolektivnog ugovora za zaposlene u nauci - Ministarstvo je dalo konkretan odgovor, ali opet bez navođenja roka u kome će taj problem biti rešen. Odgovarajući na naš četvrti zahtev - da se prestane sa neopravdanim kašnenjem isplata zarada i materijalnih troškova - Ministarstvo nije ponudilo nikakve garancije, pa ni izvinjenje za dosadašnja kašnjenja i dugove.
 2. 2. Na naš peti zahtev - da se donese zakon do kraja 2013. godine, kojim će se ustanoviti novi model finansiranja nauke, po uzoru na evropska rešenja - Ministarstvo je odgovorilo da bi donošenje takvog zahteva "moglo da bude do kraja 2014. godine". Kako svi znamo da naredni projektni ciklus podrazumeva i konkursni period, jasno je da se ovaj posao mora i može završiti najkasnije do sredine 2014. godine. Na šesti i sedmi zahtev - ostavka ministra Žarka Obradovića i hitan sastanak sa predsednikom Vlade Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem - nismo dobili nikakav odgovor. Konstatujemo da naši zahtevi nisu ispunjeni. Zbog toga nastavljamo protest do ispunjenja svih zahteva. Pozivamo sve kolege, medije, građane i institucije da nas podrže u protestu. U narednim danima obavestićemo javnost o našim sledećim potezima i novim protestima. Molimo vas da obaveštavate javnost o problemima naučne zajednice i da pratite aktivnosti protesta SPASIMO NAUKU! preko Fejsbuk stranice https://www.facebook.com/SpasimoNauku S poštovanjem, Kontakt osobe ispred organizatora protesta: dr Đurđica Jovović, predsednica Sindikata nauke, naučni savetnik, tel: 064 145 72 86 dr Milovan Šuvakov, viši naučni saradnik Instituta za fiziku, tel: 065 371 31 44 U prilogu vam dostavljamo spisak naših zahteva i zvaničan odgovor Ministarstva u integralnoj verziji.
 3. 3. Zahtevi protesta SPASIMO NAUKU! Suštinski razlog za pokretanje protesta SPASIMO NAUKU! je nedostatak stručnog i ozbiljnog odnosa države prema nauci, u svakom pogledu. Ugrožen je opstanak nauke u Srbiji. Naučni radnici još uvek, od početka 2013. godine nisu dobili sredstva za materijalne troškove i na taj način su ostali bez osnovnih sredstva za naučnoistraživački rad i održavanje opreme. Takođe, predviđena, a neisplaćena sredstva su ispod svakog minimuma neophodnog za održivost naučne delatnosti u Srbiji. Najavljenim rebalansom budžeta kojim se planira smanjenje budžeta za nauku, sadašnje katastrofalno stanje će se još pogoršati i zato stupamo u protest sve dok se ne ispune naši ZAHTEVI 1. Podići nivo ovogodišnjih materijalnih troškova po istraživaču na 50% vrednosti iz 2010. godine, a pri usvajanju budžeta za 2014. godinu obezbediti sredstva kojima će nivo materijalnih troškova po istraživaču (DMT2) biti vraćen na isti nivo iz 2010. godine. 2. Povećati ulaganja u nauku na 1% bruto nacionalnog dohotka u 2015. godine, u skladu sa Strategijom naučnog i tehnološkog razvoja Republike Srbije. 3. Usvojiti kolektivni ugovor kojim bi se regulisao radno-pravni status zaposlenih u naučnoistraživačkim organizacijama, u skladu sa Zakonom o radu, kako bi se prestalo sa diskriminacijom zaposlenih u institutima, u odnosu na ostale zaposlene u javnom sektoru. 4. Prestati sa neopravdanim kašnenjem isplata zarada i materijalnih troškova, kao i pri donošenju pravnih akata. 5. Doneti zakon do kraja 2013. godine, kojim će se ustanoviti novi organizacioni model finansiranja nauke, po ugledu na rešenja u Evropi i svetu. 6. Ostavke ministra Žarka Obradovića i svih odgovornih zbog nestručnosti, neodgovornosti, nerešavanja i ignorisanja problema u resoru nauke. 7. Hitan sastanak sa predsednikom Vlade Ivicom Dačićem i prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, kako bi se usvojile i sprovele neophodne mere za opstanak nauke.
 4. 4. OBRAZLOŽENJE ZAHTEVA Imajući u vidu realne mogućnosti, u 1. zahtevu tražimo da se obezbedi minimum finansiranja kojim će se omogućiti opstanak nauke u Srbiji. Predviđena, a još uvek neisplaćena sredstva za naučnoistraživački rad u 2013. godini (DMT2) su ispod svakog minimuma neophodnog za održivost naučne delatnosti u Srbiji. U 2. zahtevu tražimo da država poštuje, umesto što uporno ignoriše svoju Strategiju naučnog i tehnološkog razvoja, koja podrazumeva povećanje ulaganja u nauku na 1% bruto nacionalnog dohotka do 2015. godine. Našim 3. zahtevom tražimo da se u skladu sa Zakonom o radu hitno usvoji kolektivni ugovor, koji još uvek ne postoji, a kojim bi se regulisala prava i obaveze zaposlenih u naučnoistraživačkim organizacijama. Zbog nepostojanja Kolektivnog ugovora zaposleni u naučnoj delatnosti se nalaze u svojevrsnom pravnom vakumu i u nemogućnosti da ostvare svoja osnovna prava. Neverovatna je činjenica da se na usvajanje kolektivnog ugovora još uvek čeka. U 4. zahtevu tražimo da se u narednih 15 dana realizuju planirani materijalni troškovi za 2013. godinu, kao i da se u narednih mesec dana pripreme aneksi projektnih ugovora kojima će biti obezbeđena dodatna sredstva neophodna za opstanak naučne delatnosti u Srbiji. Naglašavamo da su dugoročna planiranja i neometan priliv već odobrenih sredstava neophodni za održivost naučnoistraživačke delatnosti. Zastoji u isplati odobrenih sredstava ugrožavaju rad na naučnim eksperimentima, onemogućvaju realizaciju unapred isplaniranih istraživanja, međunarodnih naučnih skupova i dolazak gostujućih istraživača, čineći veliku štetu našoj nauci i državi. U 5. zahtevu tražimo da se do kraja godine donese zakon kojim bi se, po uzoru na dobru praksu iz evropskih zemalja, ustanovila institucija koja bi na sebe preuzela poslove finansiranja nauke već u narednom projektnom ciklusu. Naučnoistraživačka delatnost podrazumeva dugoročna planiranja sa stabilnim finansiranjem. U 6. zahtevu tražimo ostavku ministra Žarka Obradovića i ostalih odgovornih, zbog svih nabrojanih problema za koje nije pokazana ni spremnost, ni sposobnost da budu rešeni, kao i zbog neodgovornog i nestručnog vođenja resora nauke, koji je doveden ivicu propasti. Ukoliko ministar ne bude podneo ostavku, tražićemo da ga Vlada smeni. PODRŽITE NAS! www.facebook.com/SpasimoNauku

×