Marul biologie-clasa-a va

1,842 views

Published on

0 Comments
1 Like
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

No Downloads
Views
Total views
1,842
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
2
Actions
Shares
0
Downloads
21
Comments
0
Likes
1
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Marul biologie-clasa-a va

  1. 1. Marula)Organele vegetative ale marului.Sunt: radacina ,tulpina si frunza.Marul face parte din plantele superioare.-radacina marului este o radacina ramuroasa.La mar deoarece traieste mai multi ani instructura interna a radacinii se adauga noi tesuturi,prin ele creste in grasime.-radacina fixeaza marul in sol astfel in cat rezista la furtuni,ploi si viscole.Ea apsoarbe apa cu sarurile minerale din sol prin perisori sugatori care conduc seva brutaprin scoarta la vasele lemnoase prin tulpina.-Marul face parte din grupa de arbori cu tulpina centrala,bine dezvoltata care pana la oanumita inaltime este lipsita de ramuri.-Tulpina este alcatuita din trunchi si coroana formata din ramuri cu frunze,flori apoifructe .tulpina la mar creste in grosime si in inaltime,scoarta devenind tot mai ingrosata.-Tulpina prin trunchi sustine toata greutatea ramurilor incarcate de fructe.La marul salbatic unele ramuri ale tulpini se transforma in spini si servesc la aparare.-Frunza la mar are forma ovala.ia asigura prin orientarea ei procesul de fotosinteza,aparaflorile de razele puternice ale soarelui,de picaturile puternicer de ploaie.-Frunzele acopera fructele de insecte si pasari.Ele asigura transpiratia si respiratia.b)Organele de inmultire ale marului.Sunt :floarea,fructul si samanta.Floarea de mar apare primavera in luna martie,ele iau nastere din mugurele floral.Floarea de mar contine:peduncul,receptacul,sepale(5),petale(5),stamina(filament,antera,polen),pistil.Petalele formeaza corola care prin culoarea ei roz si parfumul lor atrag insectele.In urma polenizarii se dezvolta fructele cu seminte.In urma fecuntatiei sepalele si petalele cad,staminele,stilul si sticmatul se usuca iar ovarulse ingroasa.Ovarul devine fruct,iar ovulele fecundate se transforma in seminte.Pe langa ovar la formarea fructului participa si receptaculul.-Fructul de mar este un fruct carnos .Fructul are in interiorul lui seminte de accea senumeste marul planta angiosperma.Fructul de mar are forma rotunda sau conica.Are la exterior coaza de culoare de la galbenla rosu;urmata de pulpa,dulce care inveleste casuta semintelor.Fructul de mar poate avea 4-8 seminte in invelisul lor.
  2. 2. c)1.Factorii de mediu.Marul este o planta perena.Primavera are nevoie de animite conditii:-temperaturii pozitve -soare -vant cald -ploi.Este important ca odata cu aparitia frunzelor si florilor sa nu mai fie frig si inghetdeoarece florile mor si fructele nu mai apar.c)2.Factorii de mediu.O mare importanta o are solul din livada.Toamna se faace aratura adanca in care seintroduc ingrasaminte-gunoi de grajd.Pamantul trebuie irigat pentru ca apa sa patrunda in jurul pomului la o adancime de circa0,8 m.Pomii au doua periode de vegetatie,prima incepe primavera si se termina pe la inceputullui iunie,a doua-in septembrie.Primavera devreme la mar este necesar taierile de formare a coroanei care realizeazaechilibrul dintre radacina si tulpina.d)Perioada cand se seamana. La mar se utilizeaza inmultirea prin seminte cat si cea vegetative prin altoire.Marul se poate planta primavera si toamna.-Primavara se planteaza altoiul iar la baza tulpinii se fac copci pentru irigare.-Toamna se planteaza dar trebuie facute musuroaie de pamant la baza tulpinii si trebuieprotejata tulpina cu diferite matereiale impotriva inghetului si a iepurilor.e)Tipuri de polenizare. Floarea de mar indeplineste functia de inmultire a plantei adica din ea se dezvolta fructulde seminte. Pentru aceasta trebuie sa aiba loc polenizarea. Polenizarea la mar se realizeaza cu ajutorul insectelor a vantului si chear a omului si senumeste ,polenizarea incrucisata.-Florile la mar au corolla roz si parfumceea ce indica prezenta,nectarului sipolenului.Polenizarea are loc prin,insectele care fac polenizarea.Sunt :albine,fluturi,bondari ei fac polenizarea naturala.-Polenizarea efectuata de om se numeste artificiala si prin ea pomii fructiferi sunt mairoditori.
  3. 3. f)Tipul de inmultire. La mar se utilizeaza inmultirea prin seminte cat si cea vegetative prin altoire,marcotaj. Soiurile valoroase se inmultesc prin altoire pe diferiti portaltoi,deoarece inmultirea prin seminte duce la optinerea unor puieti neuniformi,care dau fructe de calitate inferioara. g)Durata ciclului de viata. Marul este o planta perena,durata de viata este de 20-25 de ani. In viata marului distingem 5 perioade de varsta. 1)Perioada de tinerete sau crestere incepe de la incoltirea samantei sau de la pornirea altoiului si se incheie cu aparitia rodului. 2)Inceputul perioadei de rodire tine de la aparitia primelor fructe si dureaza pana la aparitia recoltelor maxime si constante. 3)Perioada de mare productie dureaza 20-25 de ani.Ea se incheie cu inceputul micsorarii productiei. 4)Sfarsitul perioadei de rodire incepe cu micsorarea recoltelor de fructe si se termina cu uscarea primelor ramuri de schelet. 5)Perioada de batranete-ultima perioada din viata pomilor,se caracterizeaza ptin lipsa totala a cresteri ramurilor de prelungire si prin uscarea progresiva a ramurilor de schelet. h)Importanta marului pentru om Fructul de mar are mare importanta alimentara.Apa din fructe,zaharuurile,levuloza si dextroza,sarurile minerale,pectinele si vitaminele A si C constituie un medicament pregatit in farmacia naturii pentru a asigura buna functionare a organismului. Fructele se consuma proaspete sau conservate sub forma de compoturi,gemuri,prajituri,sucuri,etc. Pomii uscati impreuna cu ramurile rezultate din taierea lor constituie o importanta sursa de combustibil(sau pentru industrie,porbabil rechizite. i)Alte observatiMarul are frunzele intregi,eliptice,cu marginea crenata-serata,pe dos paroase.Florile acestuia sunt putine,in racene umbeliforme,cu petale albe sau trandafirii.Fructul grobulos,cu receptaculul carnos,contine zaharuri,vitamine si acizi organici:de aceease cultiva numeroase soiuri de mere create de pomicultori din Malus.Cultivarea merilor se extinde tot mai mult,atat pentru importanta economica a fructelor catsi pentru lemnul de calitate superioara folosita in tamplarie si scultura.Marul este inrudit cu macesul si cu alti pomi fructiferi precum: parul , gutuiul, ciresul,caisul,piersicul,visinul si cu unele plante ierboase:fragul,capsunul.

×