Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Lucrari in gradina iulie decembrie

932 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Lucrari in gradina iulie decembrie

  1. 1. Lucrari in gradina de legume: lunile iulie - decembrieUltima modificare: 2010-05-26 | Primul publicat: 2010-05-26Share |12345Listeaza articol » Trimite articol »In articolul trecut am prezentat lucrarile pentru lunile ianuarie-iunie. In aceasta articol nevom concentra mai degraba pe lucrari care vizeaza irigarea culturii, protejarea plantelorsensibile, culegerea regulata a legumelor iar in cele din urma recoltarea acestora. Nu vomuita nici de pregatirea uneltelor pe anul ce vine!Luna Iulie Daca seceta este de lunga durata plantele trebuie udate des. Sa fim atenti ca apa sa nu ajunga pe frunze; Sa recoltam salata, morcovii, guliile; Sa recoltam legumele in permanenta iar surplusul sa il conservam; Sa aerisim cu regularitate rasadnitele si serele (daca este nevoie sa realizam geamuri laterale); Sa pregatim rasadurile necesare plantarii din toamna (cicoarea de gradina, conopida etc.); Sa indepartam lastarii laterali (copilit) in cazul tomatelor; Sa protejam plantele sensibile (tomate, castraveti, ardei) de apa rece si precipitatii; Sa protejam plantele de daunatori si boli doar prin metode biologice (prin ridicarea unui gardulet putem opri invazia melcilor); Solutia de ingrasamant verde face minuni (extractul realizat din coada calului este ideal pentru tratarea micozelor); Pana la inflorire sa culegem regulat plantele aromate.
  2. 2. Sa protejam plantele de daunatori si boli doar prin metode biologice (protejam ridichile si varzoasele de daunatori ca fluturele verzei, cu ajutorul unei plase intinse deasupra lor).Luna August Sa conservam legumele recoltate (prin uscare, congelare sau la borcan); Sa punem la compostare resturile ramase dupa recoltare (sa indepartam partile bolnave); Sa ne pregatim de plantarea legumelor de toamna (cicoarea de gradina, fetica etc.); Sa retinem soiurile de legume cultivate cu succes, in vederea plantarii din anul urmator; Sa recoltam ceapa doar dupa uscarea a doua treimi din frunze.
  3. 3. Luna Septembrie Sa conservam si sa depozitam recolta (sa asezam cartofii intre paie sau intr-un loc racoros); Sa lasam in straturi legumele pentru radacini tuberizate (telina,sfecla) si sa le acoperim usor cu pamant; Sa curatam serele si straturile, iar resturile de plante ramasesa le compostam; Sa pregatim straturile goale (afanarea solului, greblare); Sa imprastiem in straturi ingrasamantul verde;
  4. 4. Sa ne pregatim pentru protejarea plantelor de inghet (de exemplu, putem sa acoperim tomatele cultivate in aer liber cu o folie); Sa pregatim straturi de tip movilaLuna Octombrie Sa curatam straturile, sa compostam resturile ramase; Daca este nevoie, sa confectionam recipiente noi pentru depozitarea compostului Sa imprastiem in straturi compostul maturat (maro inchis); Sa ne pregatim pentru protejarea legumelor de iarna (cicoarea de gradina, sfecla pentru petiol si frunze) impotriva inghetului (prin infiintarea de solarii); Sa afanam solul si sa-l fertilizam cu ingrasamant verde; Pe vreme calduroasa sa aerisim serele si rasadnitele; Daca este nevoie sa confectionam rasadnite noi; Sa recoltam cicoarea.
  5. 5. Luna Noiembrie Sa sapam solul gradinii de legume; Sa afanam adanc pamantul tare; Sa infiintam locuri de depozitare pentru radacinoase; Legumele sa le depozitam separat de fructe; Este timpul recoltarii legumelor de iarna (varza, varza deBruxelles, sfecla pentru petiol si frunze); Sa protejam de inghet legumele-verdeturi (spanacul, salata,etc.); Sa curatam uneltele de gradinarit; Sa verificam ferestrele serelor si sa reparam eventualele fisuri; Sa curatam serele si sa le pregatim pentru noul sezon.
  6. 6. Luna Decembrie Sa culegem legumele de iarna (varza, varza de Bruxelles, prazul); Sa recoltam din sere salata, spanacul, cicoarea de gradina; Sa verificam depozitele de pastrarea legumelor; Sa aruncam o privire asupra uneltelor de gradinarit, sa le consolidam, sa reparam daca este nevoie (sa ascutim sapa, sa schimbam manerele uzate); Sa amestecam compostul; Sa depozitam semintele in locuri uscate; Sa ne planificam plantarile din anul urmator.

×