Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Inmultire alun din seminte

1,249 views

Published on

  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

Inmultire alun din seminte

  1. 1. Cum se inmulteste alunul de padure, in gradina?Echilibrul este cheia artei de a trăi - YogaHarmony.md Alunul de padure Se inmulteste la felca majoritatea “copacilor de gradina” 1. prin puieti 2. prin seminte, adica alune (nuci) 3. prin marcotaj 4. prin altoire (metoda folosita mai rar).Inmultirea alunului prin puietiSa imnultesti alunul prin puieti e mai simplu. Iei puetele de alun, mergi in gradina, sapi o groapa,pui puietele (cu radacina in jos :D ), astupi groapa. De unde iei puieti de alun? - Simplu. Ori îicumperi, ori faci cum am facut noi, mergi in pădure, acolo unde cresc aluni - si cauți atent puiețiipina îi gasesti. Dupa ce ai gasit puieții potriviți (așa mai mici) îl aduci acasa si-i sadesti.
  2. 2. Inmultireaalunului prin seminteDupa recoltarea alunelor, se aleg cele mai mari seminte si se pun la stratificare. Se pastreaza pinatoamna. Toamna tirziu semintele se sădesc in pamint.Daca semanatul alunelor se va face primavara, atunci alunele se pun la inmuiat pe 5 zile, apoi sepun la stratificat 4 luni in nisip, la racoare (temperatura 0..+5C), se pun sub zapada la sfirsitulstratificarii, iar pe urma se sadesc in pamint. Alunele prea uscate, inainte de semanat, se pun lastratificat timp de un an.Inmultirea alunului prin marcotajMetoda cea mai folosită de înmulţire este marcotajul prin muşuroire. Cum se face marcotajul? -Se apleaca o ramura a alunului la pamant si se rup frunzele nodului unde se va face marcotajul.Ramura se acopera bine cu pamant, așa ca să nu iasă singura. Pentru mai multa siguranta, sepoate fixa bine in pamant cu un cui indoit in forma literei U.
  3. 3. Teoretic, pana in toamna ar trebui sa apara radacinile, moment in care se poate desparti nouaplanta de planta mama. Acesta este “marcotajul terestru”.Sursa: http://www.ingradina.com/plante/alune/37-cum-se-inmulteste-alunul-de-padure-in-gradina-corylus-avellana-#ixzz1HF8QM3tV

×