Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Ingraseminte naturale provenite de la animale

7,192 views

Published on

  • Be the first to comment

Ingraseminte naturale provenite de la animale

  1. 1. Ingrasaminte naturale de provenienta animala Tot mai multi dintre gradinarii amatori isi doresc sa se intoarca laculturile acelea lipsite de chimicale, cu care ne imbie supermarketurile si cateodata chiar taraniiin piata. Suntem dispusi sa renuntam la culoarea frumoasa si la asa-zisa perfectiune dimensionalasi a formelor pentru a obtine legume sanatoase, care sa ne hraneasca asa ca pe timpuri. Nu dorescsa acuz pe nimeni in acest articol, poate doar sa atrag atentia asupra minciunilor pe care ni levand taranii la pachet cu produsele din piata. O parte din mine ii intelege pentru ca intr-o tara totmai saraca, in care cumparatorul are varianta alegerii produsului cel mai ieftin si atat,producatorii autohtoni incearca doar sa mareasca productia prin orice mijloace, acoperindu-sisaracia si concurenta neloiala a importatorilor. Ceea ce nu inteleg eu este minciuna de langataraba.Dar ramanem noi, cei care cultivam pentru noi, familie si prieteni. Pe noi nu ne impiedica nimenisa cultivam sanatos. Asa ca iata o succinta prezentare a ingrasamintelor naturale de origineanimala pe care le putem folosi.1. Balegarul de cal este de departe cel mai bun biocombustibil, are apa doar 70%, foarte bogatin hidrocarburi si produsi ce contin azot. Are pH bazic situat intre 8-9 si dezvolta o teperaturamaxima intre 70-80 grade Celsius. Energia sa calorica de pierde pana la jumatate in primele douasaptamani de fermentatie restul urmand sa se degaje in 7-8 sapatamani. De aceea, daca asezambalegar de cal ca pat cald in rasadnite in primele doua saptamani vom obtine temperaturi de 60-70 grade Celsius, apoi temperatura va scadea la 30 grade, si se va mentine la aceasta valoaretimp de 6-7 saptamani.2. Balegarul de vaca se deosebeste de cel de cal prin continutul mai mare de apa (75-80%). Dinacest motiv temperatura maxima la care ajunge prin fermentatie este de 45 grade Celsius,temperatura ce se degaja tot aproape 2 saptamani. Apoi temperatura scade la 20 de grade celsiuspentru urmatoarele 4-5 saptamani.. Se poate creste valoarea energetica a acestui balegar de vacaprin adaugarea de paie sau rumegus3. Excrementele de oaie sau de capra sunt foarte uscate si trebuie umezite inainte de a fifolosite. Este foarte indicat sa se amestece cu alt tip de balegar deoarece singur fermenteaza lentajungand la 55 grade Celsius dupa 2 saptamani de la asezarea in patul cald. Se mentine aceastatemperatura cam o saptamana dupa care ea va scadea pana la 15-20 grade Celsius pentruurmatoarele 45-50 de zile.4. Excrementele de porc nu se folosesc aproape deloc pe post de biocombustibil fiind preaumede si mult prea acide. Ele nu reusesc sa incalzeasca deloc rasdnitele dar se pot amesteca cu
  2. 2. balegar de cal si cu paie. Poate pe undeva natural acest fapt deoarece porcul este departe de a fiexclusiv ierbivor. In aceeasi situatie sunt si continuturile fosselor, mai mult sau mai putin septice,pe care vecinii mei de exemplu se incapataneaza sa le goleasca in solare, intrebandu-se de ce seard rosiile. Din cauza aciditatii mari rezultat al hranei variate ce include si carne, grasimi, etc.5. Gainatul de pasare este foarte la indemana tuturor celor care au gaini,rate, gaste sau altepasareturi in curte, poate mai la indemana decat orice alt ingrasamant. Nu stiu cati dintre noiavem cai sau vaci dar cu siguranta mult mai multi avem pasari de curte.. Trebuie retinut cagainatul este extrem de acid ceea ce face ca el sa se foloseasca numai in stare uscata. Sefaramiteaza foarte bine pana cand ajunge de consistenta malaiului si se imprastie pe pamant asauscat inainte de plantarea rasadurilor cu cateva zile. Dupa ce-l imprastiem se uda foarte bine.Nu va feriti sa folositi in amestec cu balegar si paie; acestea sporesc cantitatea de celulozamarind astfel capacitatea calorica. Daca faceti rost de balegar, depozitati-l undeva in curteacoperit pentru a fi ferit de precipitatii si a nu se dilua. Iar dupa ce folositi balegarul in rasadnitasi el a fermentat complet, in toamna il puteti amesteca cu pamantul si veti aduce un aport desubstante nutritive pentru culturile viitoare sau il amestecati cu pamant si veti obtine un excelentpamant pentru obtinerea rasadurilor tot in sezonul viitor. Neaparat insa asteptati incheiereafermentatiei deoarece aciditatea ridicata si fermentatia in desfasurare va va arde culturile faramila. Au patit-o gradinari profesionisti care s-au increzut in cuvintele unor vanzatori de astfel deproduse, care au declarat cu mana pe inima ca este gunoi de grajd putred si dupa ce l-auimprastiat in 4 zile adunau resturile de rasaduri sa le arunce. Totul a fost ars pe aproape jumatatede hectar de solarii cu castraveti.Ameliorarea structurii solului se poate face printr-unadaos de substante minerale sau organice.Adaosul mineral.Adaugati var pentru a neutraliza aciditatea solului, dar faceti-o intr-o maniera progresiva.Adaugati nisip pentru combaterea efectului de lipire, nisip de 3/4 mm minimum.Adaugati vermiculita pentru a afana solul.Adaugati cenusa de lemne. Compozitia acesteia variaza in functie de lemnul ars, continand potasiu, inmedie 5% sau mai mult, la fel si fosfor, fier.Adaosul organic.Adaosurile organice sunt provenite fie din descompunerea vegetalelor fie din balegar animal. Pentrusolurile argiloase si cleioase, ajuta la afanarea acestora, jucand un rol de deliant ; din contra, pentrusolurile nisipoase ajuta la fixarea elementelor constitutive.
  3. 3. In plus, acest humus absoarbe si pastraza umiditatea, permitand plantelor sa reziste mai bine vara.Balegarul de cal, oaie, capra este indicat pentru solurile grele, pentru a ameliora structura solului siimbogatirea in substante nutritive. Acelasi efect il are balegarul de bovine pentru solurile usoare. Oimportanta imbogatire in substante nutritive se realizeaza prin adaugarea marnitei din foi si substantevegetale.Sfaturi pentru irigarea gradinii varaWednesday, August 13th, 2008 | gradina, ingrijire | No Comments<!--[if !vml]--><!--[endif]--> Vara, ploile se rezuma deseori lacateva averse furtunoase, care acopera necesarul de apa al pamantului timp de aproximativ osaptamana. Prin urmare trebuie sa udati gradina abia dupa ce trece o saptamana fara ploaie.Pentru a preveni bolile frunzelor ar trebui sa udati plantele sensibile nu cu un aspersor, ci maidegraba cu un furtun lung, chiar deasupra solului, astfel incat sa nu udati frunzele.1. Este mai bine sa udati o data la 2-3 zile, dimieata si seara, temeinic, decat sa udati zilnicgradina, dar foarte superficial. Daca udati putin, radacinile se formeaza si se inmultesc in stratulsuperficial al pamantului, iar plantele vor fi mai sensibile la uscaciune. Impotriva acestui pericoleste bine sa irigari temeinic, astfel incat pamantul sa se umezeasca in adancime. In felulacesta, plantele suporta mai bine uscaciunea.2. Sunt necesari cca. 10 litri de apa pe metru patrat pentru a umezi pamantul pana la 10cmadancime. Aceasta cantitate de apa este suficienta pentru iarba. La straturile de flori suntnecesari 20 litri de apa pe metrul patrat. Astfel se umezeste solul pana la 20cm adancime.3. Irigati doar cu un jet bland, pentru ca pamantul sa nu se transforme in noroi. Daca solul estenisipos, faceti un mic zid de pamant in jurul plantei pentru ca apa sa ajunga in zona radacinilor.4. Straturile de scoarta de copac macinata micsoreaza considerabil pierderea de apa a planteisi ajuta la inmagazinarea apei in sol.
  4. 4. 5. Suporturile suspendate la inaltime se uda mai greu. In loc sa folositi mereu o scara, putetiapela la dispozitive de irigat cu coada lunga si cu capat indoit. Cu ajutorul lor puteti udasuporturile de sus, foarte comod. Alternativa ar fi sa nu prindeti suporturile de flori in carligeferme ci cu un sistem de scripeti si sfori. Daca trageti de un capat al sforii sau chiar de suportulsuspendat, el poata fi miscat in sus sau in jos. Un alt avantaj: sub suporturile coborate putetiaseza galeti in care picura apa in exces, pentru a putea fi refolosita. Dupa ce apa s-a scurs,puteti ridica suporturile. In felul acesta, pardoseala ramane curata.6. Mranita (compostul) inmagazineaza apa. Solurile nisipoase trebuie imbogatite anual cucompost maturat. Partile de humus inmagazineaza apa si fac ca plantele sa suporte mai bineperioadele secetoase.Materiale ce pot fi transformate in compost!Tuesday, August 19th, 2008 | gradina, organic, practic | No Comments Un tanar se plimba impreuna cu tatal sau pe plaja pana cand,la un moment dat, au dat de un camp de stelute de mare lasate de reflux pe plaja. Tanarul seapleca si, una cate una, lua cate o steluta de mare si o arunca inapoi in mare ca pe Frisbee.Apoi mai ridica una si o arunca in valuri. “Fiule, ce faci? Este imposibil sa le salvezi pe toate!”,ii spuse tatal. “Banuiesc ca nu!”, raspunse fiul, “dar cel putin acestea vor reusi!”. Tanarul eraferm convins ca, in ciuda situatiei disperate a stelutelor de mare, el ajuta cat putea.Anual, tone de materiale organice sunt aruncate, umpland campurile de gunoi ineficient.Compostand aceste materiale, in primul rand veti prelungi perioada de viata a gropii de gunoi ceapartine localitatii in care traiti. Asa cum ati arunca o steluta de mare inapoi in valuri, la fel putetiface singuri diferenta compostand gunoiul organic.Compostul este pentru plante ceea ce reprezinta pentru noi un pranz gurmand. Si in comparatiecu o cina rafinata, procesul de compostare este foarte usor.Compostarea nu se limiteaza la amestecarea frunzelor si ierbii cosite intr-o lada. Este omunca mult mai creativa chiar! Iata o lista cu aproape 100 de materiale organice pe care lepoti adauga in bazinul de compost sau chiar sa le ingropi in gradina. Gandeste-te numai! Peste
  5. 5. 100 de materiale ce nu vor sfarsi in groapa de gunoi ci iti vor ajuta gradina sa infloreasca! Inplus, plantele tale vor beneficia de o cina gourmet! Asta da afacere!Daca nu vei regasi ceva in lista, te rog sa adaugi respectivul material trimitandu-mi un e-mail saulasand un comentariu la acest articol. Doar de dragul artei, citeste intreaga lista.Materiale organice ce pot fi compostateServetele de hartie, legume inghetate sau arse, saculeti de cafea pentru cafetiera, par deanimale, post-it-uri, fructe inghetate sau arse, aschii de lemn, ceara de albine, popcornnecopt, peste inghetat/ars, condimente iesite din garantie, ace de brad, frunze, chibrituridin hartie sau lemn, alge, gainat, praf de piele, plante uscate, gunoi de colivie, prosoape dehartie, resturi de la fermentare, resturi de iarba, reziduri de melasa, coji de cartofi, facturineplatite, resturi de bumbac, buruieni, gunoi de iepure, resturi de par, paine uscata, zat decafea, cenusa de lemn, scame de bumbac, pliculete de ceai, ziare sfasiate, coji de ou,balegar de vaca, coji de grapefruit, boabe de struguri, plante de casa uscate, paste vechi,resturi de struguri, pamant de gradina, piatra de fosfor, coceni de porumb (au nevoie demai mult timp pentru descompunere), gelatina, resturi de la pranz, resturi obtinute in urmastoarcerii strugurilor, argila, resturi de peste, plante de apa, gunoi de port, paie de grau,servetele Kleenex, lapte in cantitati mici, lapte de soia, coaja de copac, stelute de mare(cele moarte!) inghetata topita, petale de flori, seminte de bostan, aranjamente floraleuscate, pielita de peste fripta, oase, resturi de citrice, chipsuri, cozi de rubarba, manusi degradinarit din piele, resturi de tutun, meduze moarte, spice de grau, gunoi din cuscaporcusorilor de Guineea, coji de nuca, praf de granit, branza topita, nisip, solzi de peste, cojide mar, gunoi de bucatarie, iaurt expirat, cochilii de crevete, cochilii de crab, crusta deplacinta, portofele de piele, coaja de ceapa, rezidurii zaharoase, coji de pepene, balegar decapra, samburi de masline, coji de alune, friptura arsa, scame din masina de spalat, coajade paine, orez gatit, mal de rau, tofu (sunt doar niste seminte de soia!), vin otetit (catarisipa!), coji de banana, prajiturele de ciocolata (daca sunteti la dieta!), scobitori din lemn,muschi de pe ghivecele suspendate, cereale de la micul dejun, praf de sub pat, resturi decreioane din lemn, sosete din bumbac, salata de fructe, salata, pungi din hartie maronie,biletele de teatru, paine arsa, pene, blana de animale, balegar de cal, continutul sacilor degunoi din aspirator, fibra de nuca de cocos, seminte vechi sau iesite din garantie,macaroane cu branza, zeama legumelor conservate, zeama fructelor conservate, bereveche, buchete de nunta, plicuri de felicitari, zapada, albine si muste moarte, par de cal, untde arahide, oase de peste, resturi de sapun, conserce din legume sau fructe expirate, bonuride la macelarie. Tehnologia pregătirii compostului pentru ciupercării Pregătirea compostului durează 28 -30 zile si se face, pe cat posibil, in apropiereaciupercăriei, pe o suprafaţa betonata (platforma) pentru a împiedica infiltrarea în pământ amustului de bălegar rezultat la udare. Platforma trebuie sa aibă o suprafaţa de aproximativ
  6. 6. 10 mp (pentru o tona de compost ), cu inclinare spre mijloc (cu panta de 2-3%), iar lacapete sa fie prevăzuta cu doua bazine pentru colectarea mustului. Se recomanda ca aceasta platforma sa fie protejata de un acoperiş (şopron), pentrua feri compostul de uscăciune in timpul călduros si de spălare prin precipitaţii. In perioadele reci ale anului este necesar ca aceasta ca aceasta platforma sa fieînchisa cu ajutorul unor pereţi mobili – glisanţi, pentru a nu permite coborârea temperaturiisub cea de îngheţ. Reţete de compost si fazele tehnologice de pregătire. Reţeta nr.1 (compost clasic) - pe baza de gunoi de grajd de cal. Pentru pregătirea unei tone de compost se folosesc 700 kg gunoi de cal, care estealcătuit din bălegar de cal si paie de grâu din aşternut, 70-75 %. La o tona de compost semai adăuga următoarele materiale: ipsos -25 kg, superfosfat (simplu concentrat) - 7 kg,sulfat de amoniu – 7 -8 kg sau îngrăşământ complex cu N si P, cantitatea fiind in funcţie deconcentraţie. Fazele tehnologice de pregătire. Preînmuierea. Gunoiul de cal (bălegar +paie) se aşeză pe platforma betonata sub forma degrămada si se uda zilnic, cu furtunul, se tasează. Se udă treptat până in momentul in care apa începe sase scurgă de sub grămadă. Aceasta operaţie durează 5 zile. Omogenizarea (amestecarea) compostului debutează din ziua a 6-a de la începereapregătirii. După ce se amesteca bine componentele, cu furca, din nou se aşează in grămadasi se uda, de asemenea zilnic, timp de încă 4 zile. Aceste doua faze tehnologice fac parte dincompostarea anaeroba (fără aer), pentru ca se tasează si se uda in vederea declanşăriifenomenului de compostare. Aşezarea la compostarea aeroba (în prezenţa aerului) - afânat. Compostul se ia cufurca din grămada si se aşează afânat intr-o”platforma” cu următoarele dimensiuni: lăţimea1,8-2 m, înălţimea 1,7-1,8 m, iar lungimea – in funcţie de cantitatea de compost.In aceasta faza nu se mai uda (cu mici excepţii) si nu se mai tasează. Se laşa astfel 4-5 zile,după care încep întoarcerile. Daca se pot administra amestecului îngrăşămintelerecomandate, acestea se pot înlocui cu uree tehnica (cu 40 % azot ), 3-5 kg la tona decompost, presărata la aşezare, deci la aceasta faza. Tot la aşezare se pun si 5 -6 kg ipsos. Întoarcerea compostului din platforma începe din a 15-a zi de la momentuldeclanşării pregătirii compostului. Se fac 4 -5 întoarceri, la intervale de 3-4 zile . La primulîntors se administrează 5-6 kg ipsos /t compost, la întorsul al 2-lea si al 3-lea se adăuga, deasemenea, ipsos si îngrăşăminte, cate 3-4 kg . Întorsul 4 se executa atunci când paiele nu s-au înnegrit si nu se rup uşor (deciamestecul are o compostare insuficienta). Întorsul se executa cu furca, practic se mutavechea platforma alături, păstrându-i dimensiunile in aşa fel încât gunoiul de pe margini side la capete sa se aşeze in interiorul noii platforme. Compostul clasic necesita unele tratamente prevenite, cu substanţe dezinfectate saucu pesticide. La întorsul al 3-lea se recomanda aplicarea prin împrăştiere a unui kg deCU2SO4 sulfat de cupru (piatra vânata) la o tona de compost. Pentru dezinfecţie se poate folosi si Formalina, soluţie in concentraţie de 2-3 %,cucare se stropesc marginile platformei si pardoseala din beton înainte de aşezare. Ca pesticide se pot utiliza Benlate 0,2 %, care prezintă acţiune fungicida (combateciupercile patogene) precum si Dimilin 0,2 % ca insecticid. Cu aceste substanţe se stropescplatforma la întorsul al 4-lea. Pasteurizarea naturala. După ultimul întors, in platforma de compost se fac nişte canale deaerisire (ca la silozul de cartofi), cu burlane perforate pentru evacuarea aerului încălzit din interior.Platforma in întregime se acoperă cu folie de polietilena pentru o perioada de 48 de ore decupând folia la 0gurile burlanelor. Se controlează temperatura in interior (trebuie sa ajungă la 65-72 C.
  7. 7. Reţeta nr.2 (compost mixt ) pe baza de paie, gunoi de porc si gunoi de pasări. Pentru a obţine o tona de compost se vor folosi următoarele materiale:- gunoi de porc -250 kg;- gunoi de pasări -100 kg;- paie de grâu -150 kg. La acestea se vor mai adăuga 2 kg de uree la aşezare si 24 kg de ipsos repartizat lafiecare întors. Fazele tehnologice de pregătire a compostului. Preinmuierea se face ca la reţeta nr.1 si durează 12 zile. Omogenizarea (amestecarea ) la preinmuiere se face in cea de-a 6-a zi de la primul udat. Celetrei materiale se amesteca bine, apoi se aşează si se tasează. Se uda in continuare încă 6 zile. Aşezarea la compostarea aeroba se face in cea de-a 13-a zi si consta in afânarea materialii. Seadaugă ureea. Executarea întoarcerilor se face tot la intervale de 3-4 zile,intr-un număr tot de 3-4.Se adăuga ipsos la fiecare întors. Pasteurizarea naturala este identica cu cea prezentata lareţeta nr.1. Aprecierea calităţii compostului.Gradul de umiditate a compostului. Umiditatea optima a unui compost de calitate este cuprinsa intre limite foarte strânse:63-65 %.Practic,conţinutul in apa al unui compost bun se verifica foarte simplu: se ia in mana o cantitate dincompost (cat sa se umple pumnul ), se strânge puternic in pumn: daca nu curge apa printre degete darmana rămâne umeda, atunci compostul are umiditatea optima. Culoarea caracteristica este cafeniu – închis. Textura – elastica, se verifica practic prin strângerea in mana; daca aceasta nu se face bolovan,ci îşi revine după strângere si nici nu se lipeşte de mana – este un compost bun. Mirosul sa fie de pâine coapta, in nici un caz de amoniac. Sa conţină actinomicete, adică microorganisme mineralizate care îşi manifestaprezenta prin apariţia unor pete cenuşii-albicioase pe marginea platformei cu compost. Reacţia chimica (constatata prin analize de laborator ) sa fie uşor alcalina, cu pHcuprins intre 7,2-7,6. Reacţia acida nu este favorabila culturii ciupercilor.La un laborator de agrochimie se poate face analiza compostului privind azotul total, caretrebuie sa aibă valori de peste 1,8-2,2mg% s.u. si amoniacul liber de 0,03-0,07% s.p., culimita maxima 0,1 mg% s.p. Alte sfaturi practice privind obţinerea sau corectarea compostului - iarna, la preînmuiere se poate folosi apa calda;- vara, pentru o buna aerisire a compostului, acesta se poate aşeza pe capre de lemn (cândcantitatea o permite);- dacă compostul prezintă miros de amoniac, se vântura cu furca înainte de a fi introdus inspaţiul de cultura;- dacă are o reacţie acida, i se mai adăuga ipsos;- dacă este prea umed si reacţia lui nu mai permite adăugarea de ipsos, se aeriseşte cufurca;- la aşezarea pentru compostarea aeroba, daca este uscat, i se mai adaugă apa sau must degunoi, însa cu foarte multa grijă pentru a nu+i mari foarte mult conţinutul de apă.

×