Fertilizarea plantelor

1,115 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
1,115
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
4
Actions
Shares
0
Downloads
42
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Fertilizarea plantelor

  1. 1. Fertilizarea plantelor – Mic îndrumar pentrufertilizarea plantelor din grădinăTagged with: acarieni agricultura agricultura ecologica agricultura organica azot dozarecomandata de medic ecologie elemente fermentat Fertilizarea plantelor flori degradina flori online fosfor gradinarit gunoi indrumar pentru lucrari degradinarit ingrasamant osmocote cu eliberare lenta ingrasaminte complexe pentrugradina paduchi de frunze pamant plante ierbicidate potasiu preparare solutii produsebio protejarea plantelor sol solutie fermentata solutii ecologice strangereagunoiului substante organice urzica de primavara urziciChiar dacă am lucrat pământul bine, am incorporat îngrăşăminte organice în el atunci când l-am pregătit pentru plantarea materialului vegetal , pentru o bună dezvoltare an de an aplantelor din grădină este nevoie de fertilizări suplimentare. Totul trebuie făcut fără exagerărişi cu o anumită măsură pentru a nu dăuna plantelor.
  2. 2. Florile de grădină se dezvoltă bine dacă aţi pregătit substratul de pământ în mod corect înaintede plantare. În timp se impun o serie de acţiuni, ce se numesc fertilizări suplimentare, pentru aasigura o nutriţie corespunzătoare plantelor din grădină şi în aniii următori. Când solul nu esteprea fertil, înainte de a începe amenajarea , poţi opta pentru înlăturarea unui strat subţire de lasuprafaţa acestuia şi înlocuirea lui cu unul bogat în humus , cu adaos de mraniţă , compost ,pământ de ţelină.Unele specii cum ar fi rhododendronul şi erica , preferă un sol mai acid , caz încare poţi adăuga pământ de conifere , de ferigi , ace de brad sau pin , turbă acidă.Pentru a corectapH- ul solului , în sensul de a- l aduce la neutru sau a obţine o reacţie uşor alcalină , adaugicarbonat de calciu , cretă furajeră , cenuşă de lemn sau var.Administrarea de îngrăşăminte sporeşte aciditatea solului , aşa că nu trebuie exagerat cu ele , iarun exces duce şi la dezvoltarea frunzişului în dauna florilor , la sensibilizarea plantei în faţa unor
  3. 3. boli şi invazia unor buruieni.Trebuie respectată doza recomandată de producători pe ambalaje şiperioada de folosire.Îngrăşămintele sunt necesare pentru a ajuta plantele aflate în faza de creştere şi înflorire, cîndeste un consum sporit , pentru a compensa un pământ sărac în substanţe nutritive , pentru aremedia un deficit de nutrienţi semnalizat de plante prin semne caracteristice (decolorareafrunzelor , creştere lentă etc.).Asimilarea acestora este condiţionată de apă , în care să se dizolveşi să fie apoi preluate de plante.Unele specii se dezvoltă şi în condiţii mai vitrege din acest punctde vedere , pe când altele ca gura- leului (Anthirhinum) , micsandra (Mathiola incana) , şofranul(Crocus) , tuberozele au nevoie de fertilizare , de preferat îngrăşământ organic.Preferă sol bogat în substanţe organice:Ochiul boului ( Callistephus chinensis ) , gălbenelele ( Calendula officinalis ) , brumărelele (Phos ) , gladiola , clopoţeii ( Campanula ).Cresc în pământ nu prea fertil :Crăiţele ( Tagetes ) , conduraşii ( Tropaeolum majus ) , floarea soarelui ( Helianthus ) , steluţa (Aster ).Vor sol bine drenat :Ochiul boului , albăstrelele ( Centaurea ) , crizantema ( Chrysanthemum ) , garofiţele (Dianthus ), Thunbergia , Canna indica , crinii ( Lilium ) , stânjeneii ( Iris ).Când se administrează îngrăşământ şi de care ?
  4. 4. Toamna se face îngrăşarea principală , adică se încorporează în sol gunoi de grajd ( 4 kg/mp) ,deoarece în cursul iernii , datorită apei , substanţele nutritive se răspândesc.Toamna se pot puneîn grădină şi îngrăşăminte chimice cu fosfor ( 4-7 g/mp pe an) şi potasiu ( 12-18 g/mp pe an) ,situaţie în care se foloseşte mai puţin gunoi de grajd ( 1 kg/mp).Azotul se administrează diferit ,doza necesară pe un an (8-14 g/mp) se distribuie în etape , adică o treime primăvara la semănatşi restul fracţionat în lunile când plantele se dezvoltă intens.Îngrăşămintele chimice binemărunţite se împrăştie uniform pe solul umed în apropierea plăntuţelor , fără să le atingă sau seadaugă în apa de udat.Trebuie notată cantitatea de îngrăşământ pusă toamna pentru a nu depăşi ,prin îngrăşările de vară , dozele anuale recomandate.Atenţie ! Azotatul de amoniu turnat în apă determină răcirea ei , de aceea se aşteaptă catemperatura soluţiei să ajungă la cea a mediului , altfel poate face mult rău plantelor.În magazine se găsesc fertilizatori special creaţi cu proporţii diferite de NPK ( azot , fosfor ,potasiu) , pentru a răspunde nevoilor unor specii sau grup de plante.Sunt sub formă de soluţiicare se diluează în apa de udat sau batoane care se descompun în timp.Într-un colţ de grădină e bine să se adune materiale pentru compost , un îngrăşământ naturalvaloros.Se lasă la descompus în grămada de compost : resturi de legume , fructe, paie , gunoimenajer biodegradabil , iarbă , vrejuri , rumeguş , pene , oase şi alte asemenea materiale binemărunţite.Nu se amestecă aici pietriş , deşeuri de plastic , metal , sticlă sau cauciuc care nu sedescompun , pir , volbură , buruieni cu seminţe , plante bolnave sau parazitate , plante ierbicidate
  5. 5. , fructe infestate cu boli , ziare şi reviste.Materialele se statifică , alternând cu pământ şi diversesubstanţe pentru îmbunătăţirea solului , se udă şi se lasă la descompus 12 luni.Gunoiul de păsări este un alt îngrăşământ bun , care se împrăştie uscat pe sol toamna sauprimăvara foarte devreme sau în timpul vegetaţiei ( se macerează în apă 7-10 zile , apoi soluţia sediluează cu apă proaspătă).Plămădeala de urzici reprezintă un îngrăşământ complex natural care ajută şi la protejareaplantelor contra păduchilor de frunze şi acarienilor.Preparare: 1 kg de urzici verzi(sau 200 guscate) se taie în bucăţi de 10-15 cm care se introduc într-un vas cu 10 litri de apă.Se lasă 4-5zile să fermenteze , după care se stropesc plantele cu soluţie diluată ( 200 ml de plămădeală în 10l apă proaspătă).

×