Boli tratamente la mar

6,304 views

Published on

0 Comments
0 Likes
Statistics
Notes
  • Be the first to comment

  • Be the first to like this

No Downloads
Views
Total views
6,304
On SlideShare
0
From Embeds
0
Number of Embeds
1
Actions
Shares
0
Downloads
45
Comments
0
Likes
0
Embeds 0
No embeds

No notes for slide

Boli tratamente la mar

  1. 1. Mărul – Boli şi dăunători – ghid pentrutratamente minime anuale.Tagged with: boli si daunatori colectare cultivare fertilizare fructe gunoi degrajd ingrasaminte marul sfaturi utileMărul – cultivare, sfaturi utile, tratamenteMărul este un pom cu origini antice, în mitologia creştină fructele mărului împreună cu nucile şialunele , la ritualul nunţilor erau văzute ca simbol al fertilităţii şi abundenţei. Se estimează că înziua de astăzi sunt cultivate peste 5000 de soiuri de măr, care diferă în principal de perioada dematurare, sau de colectare, şi de poziţia sa la expunere. Este o plantă robustă, ce dezvoltăcoroană sferică, frunzele sunt ovale, distribuite alternativ de-a lungul ramurii iar florile suntadunate în grupuri compuse din 3-5 flori cu petalele albe şi în interior colorate uşor cu roz.
  2. 2. Mărul înfloreşte în fiecare an în luna aprilie, uneori diferenţa perioadei de înflorire poate fi demaxim 10 zile, fructele pot fi de diferite tipuri şi culori, funcţie de specie. De obicei , în pepinieregăsiţi meri altoiţi pe un portaltoi sălbatic petru a facilita o producţie bună de fructe, iar un mărbine îngrijit poate atinge şi vârsta de 90 de ani.În ceea ce priveşte cultivarea mărului în grădina dumneavoastră, pentru că de fapt acesta estescopul nostru, de a vă familiariza cu noţiuni simple de cultură , pe înţelesul tuturor, problemediverse întâlnite la diferite plante – sfaturi pentru înlăturarea lor eficientă, trucuri pentru oproducţie bună de fructe, sau pentru o dezvoltare armonioasă a florilor din grădinadumneavoastră. Acesta este scopul nostru on line! Pentru a ne schimba faţa ţării şi a peisajelorrurale ,este foarte important ca oamenii să cunoască importanţa şi tehnica plantării unui pom saua unei flori.În cele ce urmează , în acest articol vom puncta anumite tehnici relativ puţin cunoscute depublicul larg, dar care puteţi să le implementaţi în grădina dumneavoastră extrem de simplu, iarrezultatele obţinute vă vor încânta odată ce veţi vedea că pomii din grădină arată altfel.Fertilizare şi irigaţieMărul este un pom iubitor de îngrăşăminte, absoarbe surse uriaşe de potasiu din sol, pentru căacest nutrient, potasiul, este baza pentru sinteza de zaharuri. De aceea, în timpul fertilizării estefoarte important să alegem produse bogate în această substanţă. Recomandarea noastră este săalegeţi îngrăşăminte complexe, mai bogate în azot dacă le administraţi iarna, primăvara şi pânăîn luna august, iar cu 2 luni de zile înainte de recoltare să utilizaţi un îngrăşământ bogat înpotasiu. Dacă utilizaţi îngrăşări suplimentare pe bază de gunoi de grajd în fiecare an,administrate iarna, atunci puteţi utiliza o cantitate mai mică de îngrăşăminte chimice în timpulsezonului de creştere. Iar dacă aveţi un sistem de irigare în grădină, atunci cu o lună de zileînainte de recoltare ar trebui să opriţi irigarea, evitând astfel formarea de fructe apoase.
  3. 3. Colectarea şi depozitareaLa măr maturarea fructelor este de tip scalar, adică vor fi colectate înainte de a avea culoarea ceamai închisă,înainte de maturare, există unele varietăţi care pot rămâne pe copac pentru o lungăperioadă de timp, cum ar fi Granny Smith, deasemeni există unele soiuri care pot fi stocatepentru mai multe luni de zile. Recoltarea lor se face cu mâna, pentru a evita lovirea fructelor. Celmai bine este ca atunci când cumpăraţi de la pepiniere sau magazine de profil, să întrebaţi maimulte detalii despre plantele comercializate, adică cam tot ceea ce vă interesează legat depolenizare, dacă este autopolenizator, dacă fructele rezistă la stocarea peste iarnă, dacă este unaltoi care a fost testat în ţara noastră şi dacă se potriveşte culturii de la noi. Diferenţele întresoiuri pot fi foarte mari iar un articol nu poate trata toate soiurile de măr existente pe piaţă, celmai indicat este să cereţi detalii direct pepinierei de unde achiziţionaţi soiul respectiv. În ceea cepriveşte depozitarea merelor, este recomandat să le păstraţi în cutii de carton, sau lădiţe, în locurirăcoroase şi bine ventilate, temperatura optimă ar fi între 4 şi 8 grade celsius.
  4. 4. Boli şi dăunători – TratamenteMărul este în principal o plantă rezistentă, însă trebuie să respectaţi un minim de tratamenteanuale pentru o bună producţie şi pentru combaterea dăunătorilor şi a bolilor fungice. Dăunătoriicei mai răspândiţi sunt păduchele lânos ( Eriosoma lanigerum ), păduchele din San Jose (Quadraspidiotus perniciosus ), insectele minatoare şi defoliatoare, afidele şi acarienii, gărgăriţaflorilor de măr ( Antonomus pomorum ), viermele merelor ( Cydia pomonella ). Toţi aceştidăunători apar în diverse perioade ale anului şi se pot distruge prin produse insecticide şiacaricide. Bolile cele mai răspândite sunt rapănul merelor ( Venturia inaequalis ), făinarea (phodosphaera leucotricha ), focul bacterian ( Erwinia amylovora ), moniliozele, bolile de scoarţă,virusurile latente şi proliferarea mărului. Tratarea se poate face cu produse fungicide sistemice şide contact. Alţi dăunători pot fi şoarecii de câmp şi iepurii , care pot provoca daune majore petimp de iarnă , atunci când pomii nu sunt protejaţi.Primul tratament care trebuie să-l aveţi în vedere este cel de iarnă, care se poate aplica ori în lunanoiembrie îaninte de venirea frigului, ori în luna februarie, după curăţarea anuală . El este pebază de insecticid pe bază de ulei împotriva păduchelui de San Jose, acarianului roşu şi afidelor ,dăunători ce hibernează în scoarţa pomului. Acest tratament are o acţiune lungă si eficienţămaximă, de aceea este foarte important să nu-l rataţi.Al doilea tratament foarte important este înainte de desfacerea mugurilor, inainte de înfrunzire, elfiind eficient împotriva rapănului şi a făinării, de aceea este bine să folosiţi la stropire unfungicid sistemic şi unul de contact în amestec, la care puteţi să adăugaţi şi un insecticid cu
  5. 5. acţiune largă, de exemplu confidor energy. Pentru o eficienţă maximă este bine ca atunci cândcumpăraşi soluţiile sub formă de pulbere să întrebaţi la fitofarmacie despre problemele ce pot săapară în anul respectiv, de obicei anii mai ploioşi sunt aducători de boli fungice şi dăunători iarcombaterea lor este mai dificilă.Al treilea tratament extrem de important este atunci când jumătate din petalele florilor de măr s-au scuturat. La acest tratament puteţi utiliza din nou un amestec de soluţii format din fungicidsistemic + fungicid de contact + insecticid. Cereţi detalii la fitofarmacia de unde cumpăraţiplicurile cu substanţe de stropit, sunt cei mai în măsură să vă sfătuiască corect.Al patrulea tratament , la fel de important este atunci când fructele au mărimea unei alune, acesttratament este recomandat pentru combaterea viermelui mărului cât şi pentru bolile fungice.Deasemeni recomandabil ar fi să folosiţi un amestec de soluţii compatibile format dintr-unFungicid sistemic + fungicid de contact + insecticid acaricid.Al cincilea tratament este de fapt o repetare a tratamentului numărul 4, pentru o combatereeficientă a larvelor viermelui mărului, larve ce e posibil să fi eclozat după efectuareatratamentului nr. 4. De obicei acest tratament se face la 10 – 15 zile după tratamentul nr. 4.Al şaselea tratament este la fel în scop preventiv, de a combate larvele formate dupa stropirea nr .5, el aplicându-se spre începutul lunii iulie, când fructele au dimensiunea unei nuci. Esterecomandat să folosiţi tot un amestec de soluţii format din fungicid sistemic + fungicid decontact + insecticid , de data aceasta rotind substanţele active pentru a combate rezistenţadăunătorilor la unele substanţe folosite la stropirile anterioare.În principal, cam acestea sunt stropirile esenţiale la măr, pentru probleme ce pot apărea ulteriorfolosiţi produse specifice locale, consultaţi la fitofarmacie problema apărută. De regulă, aceste 6stropiri combat tot spectrul de boli şi dăunători ce pot apărea în cultura mărului din grădinadumneavoastră.

×