Successfully reported this slideshow.
We use your LinkedIn profile and activity data to personalize ads and to show you more relevant ads. You can change your ad preferences anytime.

Actieplan op 1 A4tje

1,508 views

Published on

‘A goal without a plan is just a wish.’ (Antoine de Saint-Exupéry).

Iedereen kent het nut van het hebben van een plan. Het geeft richting, dwingt tot keuzes en zorgt dat er gecommuniceerd wordt binnen het team. Gedeelde doelen binden. Maar hoeveel van alle teamleiders heeft echt een plan? Een plan wat ook de teamleden kennen en in ieder geval minimaal na 1 jaar geëvalueerd kan worden? Wij vinden te weinig, weten ook waarom en hebben ook een oplossing. Een Actieplan op 1 a4tje.

Published in: Business
 • Be the first to comment

 • Be the first to like this

Actieplan op 1 A4tje

 1. 1. Het actieplan dat verder gaan dat een minuscule todo lijst en niet bestaat uit vage holle frasen.
 2. 2. Een aansprekend actieplan op 1 a4tje Gemaakt met input van iedereen, vastgesteld door directie & management
 3. 3. Stel een duidelijk doel op en beschrijf in gewenst gedrag wat dat doel voor teamleden betekent. En zorg dat de ambitie natuurlijk ook inspireert en uitdaagt.
 4. 4. Breng je doelgroep en behoeften in kaart waar dit plan op slaat. Dat kunnen klanten zijn, interne klanten en ook teamleden.
 5. 5. Formuleer een aansprekend, onderscheidend en ook ECHT doel van het bedrijf of afdeling. ! Stel waarden op die hout snijden en teamleden iedere dag kunnen toepassen en herkennen.
 6. 6. Maak processen slim, verwijder overbodig management en dubbele stappen die alleen maar irritatie veroorzaken. ! Geef teamleden de ruimte en bevoegdheden om zelf besluiten te nemen. Het gaat veel vaker goed dan fout. Heb vertrouwen, heb vertrouwen, heb vertrouwen...
 7. 7. Maak de talenten van teamleden zichtbaar. Verdeel het werk op basis van individuele kwaliteiten en in veel mindere mate op starre functiebeschrijvingen. ! Laat sowieso teamleden zelf het werk verdelen op bais van talenten en onderlinge afspraken. Houd natuurlijk wel vinger aan de pols. ! En wees gerust veeleisend. Een mager zesje is niet voldoende en niet ontwikkelen is not-done.
 8. 8. Geef teamleden informatie over de prestaties van het bedrijf. Het motiveert vooral wanneer het relevante info is waar teamleden zelf invloed op kunnen uitoefenen. ! Het vergroot betrokkenheid bij veranderingen, bijvoorbeeld. ! Zorg dat teamleden tijdig over de info beschikken om besluiten te nemen en verder te kunnen met hun werkzaamheden.
 9. 9. Maak het belangrijkste doel van leiders: het ontwikkelen van teamleden. Vervang ‘controle’ door ‘vertrouwen’. Coach, geef duidelijke feedback. ! De leiding bepaalt nog steeds voor een groot gedeelte hoe een team presteert. En het team weer voor een heel groot gedeelte hoe het bedrijf het doet. In cijfers maar ook bij klanten. !
 10. 10. Waardeer vakmanschap. Geef teamleden goed gereedschap, goede systemen. Kortom: de juiste middelen om waar te maken wat beloofd wordt. !
 11. 11. Formuleer doelen, streefwaarden met een ambitie. En maak transparant hoe gepresteerd wordt. ! Kom geregeld, in dagelijks korte werk-wedstrijdbesprekingen terug op de stand van zaken. ! Vier prestaties. En dat hoeft echt niet té gek. Sterker nog, maak budget vrij en laat teamleden het zelf onderling regelen hoe en wat. En regel het zelf natuurlijk ook een keer. !
 12. 12. Een aansprekend actieplan op 1 a4tje Gemaakt met input van iedereen, vastgesteld door directie & management
 13. 13. Ontwikkelwijzer www.ontwikkelwijzer.nl Gert-Jan Danenberg (06-11535207) Ronald van Elswijk (06 -15860783) ! Frederik Matthesstraat 30, Delft

×